Прескочи до съдържание

Бари и екскурзии без автомобил - възможно ли е?

deian

Препоръчани мнения

Здравейте,

ако отскочим до Бари за няколко дни до максимум седмица, накъде можем да се разходим без автомобил? Можем ли еднодневно да разгледаме Матера, Алберобело, Локоротондо, Остуни, Лече?

Идеята е с влак/автобус да стигаме до регионални забележителности.

Изобщо Бари ли е най-подходящата отправна точка за разглеждане на Пулия според Вас, или ако не - къде?

Идеята е да се настаним на 1 място (Бари) за няколко нощувки.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 22 минути , deian каза:

ако отскочим до Бари за няколко дни до максимум седмица, накъде можем да се разходим без автомобил?

Определено може. От Бари се ходи директно към другите места, така че това е първи избор за спане.

Евентуално помислете за една нощувка в Матера - първа или последна според полетите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Четох, че транспорта в Пулия бил зле. Колко зле е положението реално? Не обичам да вземам кола под наем, не че не мога да шофирам... ама разправии, които ми се иска да спестя.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 10 минути , deian каза:

Четох, че транспорта в Пулия бил зле. Колко зле е положението реално? Не обичам да вземам кола под наем, не че не мога да шофирам... ама разправии, които ми се иска да спестя.

Аз бях ноември и съм ползвала само общественият транспорт. Проблеми не е имало, освен, че като ходих до Монополи, навръщане имаше закъснения на влаковете, но ммисля, че това би било проблем. Транспортът е удобен.

Връзка към коментар
преди 2 часа, Plamsi каза:

Аз бях ноември и съм ползвала само общественият транспорт. Проблеми не е имало, освен, че като ходих до Монополи, навръщане имаше закъснения на влаковете, но ммисля, че това би било проблем. Транспортът е удобен.

С влак е удобно и бързо да стигнеш до близките градчета. Влакове има начесто. До Алберобело се придвижихме с автобус. Всичко е наблизо и стават за дневни разходки,ако използвате Бари за нощувка.

Връзка към коментар

Абсолютно е възможно цялото пътуване да се осъществи с обществен транспорт. Аз заминавам след няколко месеца и програмата ми е изцяло съобразена с транспорта, а именно с база в Бари и следната по програма по дни:

- Матера с влак;

- Алберобелло и Локоротондо с влак;

- Лече с влак;

- Полиняно а Маре и Остуни с влак

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Влаковете не вървят в неделя и празнични дни-провери. В тези дни линиите се покриват от автобуси и понякога е крайно недостатъчно( няма място за всички и е лудница). За автобусите пък, не може да се купи билет от шофьора, предварително трябва да си вземеш.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Бих препоръчал две бази за по-бързо пътуване. Мартина Франка от там Лече един ден и Алберобело и Локоротондо. След това Бари и обиколка на останалите. Много спокойно с обществен транспорт за една седмица. Два пъти съм бил в Пулия и съм доволен от транспорта.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
Боян Димитров
На 13.03.2023 г. в 16:12, deian каза:

Здравейте,

ако отскочим до Бари за няколко дни до максимум седмица, накъде можем да се разходим без автомобил? Можем ли еднодневно да разгледаме Матера, Алберобело, Локоротондо, Остуни, Лече?

Изобщо Бари ли е най-подходящата отправна точка за разглеждане на Пулия според Вас, или ако не - къде?

Може, но за това, което ще видите за 3 дена с кола, с влак ще Ви трябват 6 и ще ви излезе много по-скъпо във всяко отношение. Повече дни = повече спанета, на по-скъпи места, повече транспортни разходи, особено ако говорим за семейство от 4 човека, Същият брой дни, по-малко посетени места, нови самолетни билети в бъдеще. Влакът се препоръчва за неразклатими алкохолици, които почват да дзукат от обяд. 

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте!

Тази вечер пътувам за Бари и за утре от 11ч съм набелязала една разходка из града с местен гид, който говори английски език. Предвидени са и някои месни местенца с типична храна, през които да се мине и пробва.

За повече информация, оставям програмата, която съм избрала:
https://bg.airbnb.com/experiences/1289651?guests=1&adults=2&s=67&unique_share_id=dd720277-d8e0-4b71-b860-80c6e41a25cc

Цената е за група до 15 човека. Някой, ако иска да се присъедини може да ми пише.

Редактирано от chandni
телефонен номер
Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...
На 13.03.2023 г. в 16:12, deian каза:

Здравейте,

Здравейте! Аз съм съвсем нов Магеланец и бих се радвала, ако споделите как е минало посещението ви в Бари и околностите. Предстои ми в края на ноември уикенд в Бари, като две от местата - Матера и Алберобело, ще са напълно достатъчни за краткото време. Благодаря ви предварително!

Връзка към коментар
На 23.06.2023 г. в 14:32, Боян Димитров каза:

Може, но за това, което ще видите за 3 дена с кола, с влак ще Ви трябват 6 и ще ви излезе много по-скъпо във всяко отношение. Повече дни = повече спанета, на по-скъпи места, повече транспортни разходи, особено ако говорим за семейство от 4 човека, Същият брой дни, по-малко посетени места, нови самолетни билети в бъдеще. Влакът се препоръчва за неразклатими алкохолици, които почват да дзукат от обяд. 

Меко казано странно мнение... Само времето необходимо да се разправяте да си намерите място за паркиране на колата, ще изяде всичко, което евентуално бихте спечелили спрямо пътуването с влак, а то по оста Бари-Монополи-Полиняно-Остуни-Лече не е и в никакъв случай по-бавно, отколкото ако се ползва кола. А с влак е несравнимо по-комфортно да се пътува.

Италия също така е от най-неприятните държави за наемане на кола, а и за шофиране по тия криволичещи пътчета. Пулия просто си е идеална за пътуване с обществен транспорт, поне до основните туристически забележителности.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 15 часа, master_of_germs каза:

Меко казано странно мнение...

😉

Определено може с влак, но определено може и с кола и чак такъв проблем не мисля, че е. Набелязваш си платен паркинг предварително и трябва да си ОК.

Все пак само в Остуни гарата е на над половин час от старият срад пеш или трябва и градски транспорт. Зависи и кога се отиде, колко човека пътуват, но специално в сезон за обикаляне аз лично не бих се засилил към Пулия. Хем народ, хем жега...

преди 15 часа, Dora Simeonova каза:

Предстои ми в края на ноември уикенд в Бари, като две от местата - Матера и Алберобело, ще са напълно достатъчни за краткото време. 

На кое точно казвате уикенд, че всеки има различно разбиране 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
On 3/13/2023 at 4:12 PM, deian said:

Не бих препоръчала нощувки само в Бари, защото е загуба на време отиване и връщане. Зависи от часовете на полетите също.  Моята практика до сега е 2 посещения на Пулия за дълъг уикенд, т.е. по 2 нощувки.  Първото предколедно пътуване с късно кацане и нощувка в Бари / нощна разходка/. Сутринта автобус до Алборабело / както са писали уикендите няма влакове за някои направления./ Разходка, настаняване в труло / интересно пребиваване/, привечер влакче до Локоротондо. На следващия ден с автобус до Бари, разходка и вечерен полет до София.  Второ посещение на Пулия с 2 нощувки в Бари, кацане ранния следобяд, вечерно посещение на балет. На другия ден с влак до Полигняно а маре и Мола ди Бари - лежерно с хапване в японски ресторант в Полигняно.  На третия ден мотаене из Бари и вечерен обратен полет. Планирано за трета Пулия, според полетите, поне 2 нощувки само в Матера с влак, автобус. Трима или двама сме без деца. Не сме привърженици на голямо тичане и посещения на куп места в едно пътуване. Всичко зависи от нагласата и желанията на пътуващите. 

Връзка към коментар

Ние посетихме Бари през декември 2021, точно за Коледа. 
За разходките до Мартина Франка, Алберобело и другите градчета наоколо ползвахме автобус. Бяха точни и не сме имали проблеми. Билети купихме от едно кафе, близо до спирката на автобуса, а на връщане купувахме от Omio /онлайн/

Вярно е, че тогава бяха КОВИД времена, но може да проверите и за тази опция.

Връзка към коментар
5 minutes ago, Miladina said:

. Билети купихме от едно кафе, близо до спирката на автобуса, а на връщане купувахме от Omio /онлайн/

Може да се купят билети и за връщане от кафенето, но да им се каже на италиански език.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте! Бях писала в подобна тема преди година, може би, че всичко около Бари съм посетила с влак и съм останала доволна и разгледала всичко спокойно.

Това са Монополи, Полиняно а маре, Остуни, Алтамура, Матера, Трани, Лече. Единствено Алберобело и Локоротондо бха обект на посещение преди години, като част от пакетна почивка и не съм го правила самоорганизирано, та не съм наясно с транспорта, дали е удобно автобус или влак (и дали го има). Италианските влакове са удобни и евтини (в случая говоря за регионалните).

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 26.08.2024 г. в 16:58, master_of_germs каза:

Меко казано странно мнение... Само времето необходимо да се разправяте да си намерите място за паркиране на колата, ще изяде всичко, което евентуално бихте спечелили спрямо пътуването с влак, а то по оста Бари-Монополи-Полиняно-Остуни-Лече не е и в никакъв случай по-бавно, отколкото ако се ползва кола. А с влак е несравнимо по-комфортно да се пътува.

Италия също така е от най-неприятните държави за наемане на кола, а и за шофиране по тия криволичещи пътчета. Пулия просто си е идеална за пътуване с обществен транспорт, поне до основните туристически забележителности.

Меко казано , мнение на човек, който никога не е шофирал или най-малко не е ползвал навигация. В момента всички паркинги са отбелязани. Обикновено ги преглеждам преди пътуването и избирам такива с добри ревюта, които са в близост до разходката. Паркирането е поне 2 пъти по-лесно, отколкото да се замъкнеш на гарата да хващаш влак. Друго, което се изтърва е, че в Бари спанетата също са доста по-скъпи. Ние разполагахме с цяла къща на 30-40км от Бари на съвсем разумна цена. Сега си гледам пограмата и снимките и за 3 нощувки изглежда така:

1 - Бари следобедно-вечерна разходка след кацане на самолета.

2 - Алберобело, минаване покрай Локоротондо за снимка от далече, Остуни и Полиняно, това едва ли може да се направи с влак, а ние сме го правили с децата, които са били доста малки, като се има впредвид, че не пием кафе и още повече не ядем на крак. Всъщност, след като прегледах снимките, такива от Локоротондо не виждам, така че вероятно сме карали направо. Тези от Остуни също не са толкова много, което означава, че сме го попретупали, но това е нещо, което сме решили на място. 

3 - Матера и Кастелмезано (ха, да видим тука какво казва автобуса)

4 - Трани и Кастел де Монте - хайде и това да видим как се прави с влак и автобус в един ден, а замъкът си е Юнеско, доколкото си спомням. Тука сме имали вечерен полет, така че към времето, трябва да си добавите и предвижване до летището, което за нас е било тривиално, защото колата и без това е трябвало там да я върнем.

Сега , ясно е, че не сме обърнали всяка керемида на градовете, но така или иначе с две малки деца, не можеш да обикаляш като кон. Видяли сме по-основните неща и сме минали нататък. Ако сме чуствали , че има още какво да видим, бихме отрязали или разместили някои от дните. Програмите са ми направени гъвкаво, а гъвкавостта я има най-вече заради колата, защото всеки момент може да сменим посоката и да отидем, където си поискаме. Можем да добавим или да отрежем място и да го видим на следващия ден. 

Ценово за 4 човека с кола е в пъти по-евтино:

1 - Печели се от място за настаняване, както казах извън основните туристически места , се намират доста добри имоти, а и честно казано да отидеш в място, което няма туризъм добавя много към пътуването. 

2 - Печели се от транспортни разходи, когато говорим за 4 човека, никой не може да ме убеди, че с влак или автобус ще излезе по-евтино. Понякога само от транспорта до летището ти се избива цялата кола.

3 - Най-вече се печели ужасно много време в предвижване, което резултира в по-малко нощувки или много повече видяни обекти

Е, да случва се понякога да отнесеш някоя глоба, особено в Италия, като например последния път се набихме в зоната за резиденти, която са въвели в някои градове.

Пускам и няколко снимки:

DSC_6752.jpg.c371e1373702084fcb40240a94e24ffa.jpg

DSC_6796.jpg.0519b535f7aa0b6dc949f672a4de2c17.jpg

DSC_6818.jpg.deb940d6cbd81beaf0cbfc41e23f2c67.jpg

DSC_6884.jpg.2d8aca4120600784d2d5799cded395a9.jpg

DSC_6955.jpg.1cae858d913c584a87bd9f9c3e668f13.jpg

DSC_7020.jpg.59fbd452d90f958cdd7f8fd5abc0ba73.jpg

DSC_7069.jpg.23026d6c2ec5272be6258a1fce2af8ef.jpg

DSC_7107.jpg.603e39177686f9000ff37307d53c2ce5.jpg

DSC_7195.jpg.fb558d3ae973cfec87365e5c2c9888b6.jpg

DSC_7226.jpg.e0e91911ff68f107befbaaf3572cf60a.jpg

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Хубави снимки. Отбелязвам места за посещение.

Може с кола, може и без кола и крайните мнения не помагат на търсещите прохождащи магеланци.

Но къща извън града е голям плюс, само да има кой да кара и не пие. Допълнително вече има и електрички под наем за малко повече пари. Но безплатно спиране и зареждане избива разликата в цената. Два пъти съм го правил и съм много доволен.

Особено като бяхме 3ма възрастни с 2 деца.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 12 минути , jorocontrola каза:

Хубави снимки. Отбелязвам места за посещение.

Може с кола, може и без кола и крайните мнения не помагат на търсещите прохождащи магеланци.

Но къща извън града е голям плюс, само да има кой да кара и не пие. Допълнително вече има и електрички под наем за малко повече пари. Но безплатно спиране и зареждане избива разликата в цената. Два пъти съм го правил и съм много доволен.

Особено като бяхме 3ма възрастни с 2 деца.

Има и едно селце/градче със затревени покриви. Тогава не го знаех и сега не се сещам за името, но предполагам ще го открия , когато се наложи. Просто добавям към местата, които не са толкова очевидни.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Разни хора, хора разни... Ти виждаш предимство в това да чекнеш колкото се може места в рамките на едно пътуване. А аз, точно обратното. А в Полиняно се връщам всеки път и стоя с часове, без да се опитвам да виждам нищо ново. Също съм обикалял дълги часове пеш поне брега на Саленто от едно място до друго. Това ми носи удоволствие, а не да бъда затворен в транспортни средства. На Алберобело съм отделил цял ден, на Матера също и смятам, че това е някакъв абсолютен минимум за Матера. В Остуни съм бил три нощувки. Оттам има автобуси до по-малко известни плажчета, вероятно безинтересни за повечето магеланци, и там също съм си правил много дълги разходки. 

Кастел дел монте е напълно възможен с обществен транспорт, но когато реша да го посетя, най-вероятно ще го направя поне в едната посока с дълъг преход пеш, защото така ще ми е далеч по-приятно. За Кастелмецано си прав, там наистина не става с обществен транспорт. Но и никой не го брои за основна туристическа атракция. Адмирации, че сте отишли. И аз много го харесвам. В района съм си отбелязал поне дузина други интересни села. Някога може и да отида, но засега не ми е драма. 

Извинявам се, ако съм прозвучал грубо. Но през годините съм останал с впечатлението, че много малко от хората, посещаващи Пулия, взимат кола под наем. И вероятно си има причини. 

• Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , master_of_germs каза:

Разни хора, хора разни... Ти виждаш предимство в това да чекнеш колкото се може места в рамките на едно пътуване. А аз, точно обратното. А в Полиняно се връщам всеки път и стоя с часове, без да се опитвам да виждам нищо ново. Също съм обикалял дълги часове пеш поне брега на Саленто от едно място до друго. Това ми носи удоволствие, а не да бъда затворен в транспортни средства. На Алберобело съм отделил цял ден, на Матера също и смятам, че това е някакъв абсолютен минимум за Матера. В Остуни съм бил три нощувки. Оттам има автобуси до по-малко известни плажчета, вероятно безинтересни за повечето магеланци, и там също съм си правил много дълги разходки. 

Кастел дел монте е напълно възможен с обществен транспорт, но когато реша да го посетя, най-вероятно ще го направя поне в едната посока с дълъг преход пеш, защото така ще ми е далеч по-приятно. За Кастелмецано си прав, там наистина не става с обществен транспорт. Но и никой не го брои за основна туристическа атракция. Адмирации, че сте отишли. И аз много го харесвам. В района съм си отбелязал поне дузина други интересни села. Някога може и да отида, но засега не ми е драма. 

Извинявам се, ако съм прозвучал грубо. Но през годините съм останал с впечатлението, че много малко от хората, посещаващи Пулия, взимат кола под наем. И вероятно си има причини. 

Мда, доста се различаваме в тази посока. Аз се хващам напоследък, че предпочитам да прекарвам все повече време в градове (1), които не са туристически, а туристическите (2) особено в Европа ми стават все повече едни й същи. Всъщност ги наредих наобратно. От 2 , започнах да предпочитам да ходя на 1. Просто отношението на хората, разговорите, храната и дори цените са много по-истински. 

А за Пулия и Италия има доста основателна причина да се ползва обществен транспорт - виното! 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.