Прескочи до съдържание

Меминген за 2 нощувки - идеи търся


Balkanka

Препоръчани мнения

@iaia_mama, благодаря Ви! Нямам идея къде за отида, питам. Не познавам Германия, не говоря немски, но все пак да  поразгредам и тук. Иначе съм фен на романския свят :) . Т.е. сега съм на летището и ми се спи световно....като кана и си оставя раницата в хотела имам опции да отида донякъде с един транспорт, без прекачване...т.е. от това, което чета и проверявам, трябва да избера между Улм, Линдау и Аугсбург. Погледнах Вашата класация и Аугсбург не Ви е сред приоритетите (ръководя се от Вашето мнение и съм Ви благодарна, не познавам региона, а и си гледам здравето в момента и не ми е нужен стрес, търчане, нередовен и бавен транспорт и/или прекачване). Така че ако всичко е ок,ще се отправя или към Линдау остров или Улм...разбирам, че другите неща са малки и я са в ремонт , я не...

П.п. каквото и да видя, ще е актив !  Билети за от летището автобуса от шофьора или има будки отвън ? С какта в автобуса може ли? Мерси! :)

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 3 часа, traveler каза:

Сигурно вече си разбрала, ако не, от шофьора.

 

Разбрах по трудния начин. Телефонът ми трудно избра мрежа в роуминг, седях 30-40  мин. вътре да го ръчкам. Случва се сефте. От шофьора е само кеш, на бюро информация върте може и с карта. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...
На 28.04.2023 г. в 17:34, iaia_mama каза:

 

= Улм...
Улм не е лош, но освен катедралата, аз не го намирам за толкова интересен. Евентуално може да бъде използван като място за нощувка и от там да се хойка насам-натам в различни посоки.
= Блаубойрен

Не знам защо толкова искате точно там да отидете при положение, че има приказни малки градчета, които в пъти и то много пъти повече да заслужават да бъдат видени. /Това е към master_of_germs   , че той подаде идеята  😉 /

 

Първо, по отношение на Улм.

Вечният въпрос, дали Катедралата в Кьолн или тази в Улм е по-висока. 

Въпросът е с уловка.

В Улм няма катедрала. Както базиликата св.. Петър в Рим не е катедрала, така и Улмският Минстер не е. А иначе понастоящем все още е най-високата църква в света, тука спор няма. Ние дори не влязохме вътре,понеже поради вечния ремонт качване се позволява само до 70-метрова височина. То на толкова и в църковната кула в Ньордлинген се качихме. 🙂

за сметка на това Рибарският квартал в Улм е просто очарователен (благодарности на @Pandurova).

Ние ползвахме Ной Улм за база за нощувки.

Що се отнася до Блаубойрен. Държа си на мнението. Аз до този момент по-красиво малко немско градче не съм виждал, а мисля, че имам немалка база за сравнение. Конкуренцията е силна и многобройна, включително от Харбург, който посетих ден след Блаубойрен. Но съвсем честно. Нито Ротенбург, нито Фюсен, нито Линдау или Меерсбург са ми лягали чак толкова на сърцето. Определено по-хубав от твърде "детските" изрисувани селца в Алпите от типа на Грайнау и Оберамергау. Не че не ги харесвам. Натротив. Но ми идват една идейчица по-захаросани.

Може би ми е наравно с Генгенбах и още няколко градчета в Шварцвалд, да, там определено адски много ме впечатли навремето.

С пълното съзнание, че повечето пишещи и четящи форума няма да споделят моето мнение, защото имаме различни ингереси. И защото и моите възприятия са субективни и съм подхождал по различен начин към разглеждането на тези места. Някъде съм бил и с организирани на място екскурзии от университета в Хайделберг с екскурзовод на немски, което също ме затормозява в един момент, понеже нивото ми е доста базово.

Но ще поясня за Блаубойрен. Всичко си има. Много стари къщи, манастир, рекичка с къщи около нея, като в рибарския квартал на Улм. Блаутопф - карстов извор с невероятно тюркоазен цвят. И толкова много кръгови пътеки до руини от замък, до няколко пещери, до красиви скални феномени. А разходките сред природата ме зареждат повече от всичко друго.

Десет години са от първото ми ходене в Германия и не знам дали в този период съм пропуснал повече от година-две, без да отида поне веднъж. Променил съм приоритетите си и отдавна не търся топ-забележителности точно в Германия.

Важно е човек да е наясно със себе си. Е, аз точно сега имах вътрешната нужда да бъда в Блаубойрен.

Дано не съм подвел някого с препоръките си 🙂

А абатството във Виблинген по-късно в деня с Блаубойрен добави и малко пищност и изкуство, та денят стана за 6+.

🙂

 

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
преди 50 минути , master_of_germs каза:

Що се отнася до Блаубойрен. Държа си на мнението. Аз до този момент по-красиво малко немско градче не съм виждал, а мисля, че имам немалка база за сравнение.

От теб разбрах за това градче и ... вече взех билетите. 😉

Благодаря!

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

И аз да добавя нещо за Улм. Освен църквата (някогашна катедрала) и Рибарския квартал, се заврях и в католическата гарнизонна църква, Св. Георги. Бая е голяма и доста походих пеша, за дахстигна до нея. Обаче, макар и със сравнително по-нови стенописи, много ми хареса. Кметството е красиво също...До "катедралата" има малък параклис, сега православен, рускоговорящи служат, не ги знам какви са точно. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 13 часа, Balkanka каза:

И аз да добавя нещо за Улм. Освен църквата (някогашна катедрала) и Рибарския квартал, се заврях и в католическата гарнизонна църква, Св. Георги. Бая е голяма и доста походих пеша, за дахстигна до нея. Обаче, макар и със сравнително по-нови стенописи, много ми хареса. Кметството е красиво също...До "катедралата" има малък параклис, сега православен, рускоговорящи служат, не ги знам какви са точно. 

Потвърждавам. Страхотна е църквата. Особено отвътре. Интериорът в преобладаващо червено и зелено е нещо, което не си спомням да сме виждали в друга църква. Много ни хареса! Скрихме се вътре от дъжда.

Пък той после взе, че прерастна в апокалиптично буря и поне един час после чакахме да отмине под колоните на музикалната академия, с гледка към кметството 🙂

20230507_172708.jpg.429effee880265c6e4b6d5997694310c.jpg

 

20230507_172841.jpg.802ef27833c79bb577e91562629c6708.jpg

 

20230507_172859.jpg.05ed3735ee7a0b7a22326a20f4171d9b.jpg

 

20230507_181934.jpg.aeb80dd231145410f5b0c4c41a4d6d1c.jpg

 

20230507_183045.jpg.d4655a8f07e2a0492603ce252c2dba4b.jpg

 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.