Прескочи до съдържание

Белгия - планиране

Anna Kalinovska

Препоръчани мнения

Следейки идеите за "шантави" и уикенд маршрути, осъзнах, че ми се очертава пътешественически прозорец между 22 септември и 22 октомври. През почивните дни изкристализира ясното намерение да отскоча за няколко дни, до седмица, до Белгия, главно Фламандския район. Бих го съчетала с надникване в Люксембург. 

Готвех се да задам въпроси и евентуално помоля за помощ за най-ефективно, и от финансова гледна точка, протичане на разходката от самолетни билети през организиране на престоя до настаняването, и потърсих форум, в който да публикувам желанията си. И попаднах на този Пътеводител. С огромна благодарност, @Lyubina 🤗

Не съм особено сигурна, че ще се справя съвсем сама с цялостната логистика на пътешествието, но с тези текстове се чувствам окуражена и имам усещането, че дори би ми доставило удоволствие с неизбежния гъдел при елемента на gambling. Като начало ме стяга намирането на най-добрите самолетни билети и квартири, понеже почти никога не съм го правила сама, още по-малко двете в комплект и в обозримото минало.

Стягам се още повече, когато други го умеят до съвършенство и се справят блестящо, с поглед...

Моля като начало за съвет как да подходя към избора на полети и закупуване на самолетните билети, разбирам, че при Wizz Air трябва да гледам.

А също и как да действам за избор и ангажиране на местата за нощувки. Мисля си в Люксембург да го направя еднодневно, но още не знам доколко е уместно.

За съвети и съображения редварително благодаря :smile:

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Anna Kalinovska каза:

Моля като начало за съвет как да подходя към избора на полети и закупуване на самолетните билети, разбирам, че при Wizz Air трябва да гледам.

Като за начало виж тази търсачка за нискотарифни полети:

https://www.azair.eu/

Не само Уиз летят в тази посока, Ryan air също. На пръв поглед летищата, които ти вършат работа и до които има директни нискотарифни полети са Шарлероа и Айндховен. И до двете летят Уиз и Раян. Други две летища, които биха могли да ти бъдат удобни са Кьолн( с Раян) и Хан( с Уиз). За Люксембург това последното ти е най-близо, вече зависи от часовете на полетите и разписание и цени на транспорт от летище дали ще ти е и най-удобно.

И вече остават вариантите с прекачване, тях също може да ги видиш в azair.

Миналото лято пътувахме от Триер до Люкси, според мен един ден е много недостатъчен. @master_of_germs има чудесен пътепис за тяхното пътуване из страната-джудже, може да го погледнеш:

Alexandrako е автор на няколоко теми за Белгия, с акцент върху Антверпен и не само. Много интересни и полезни. Тези намирам, вероятно има и още.

Може би е най-добре да пуснеш отделна тема с ориентировъчни дати и маршрут, за да може повече хора да се включат със съвети за различните елементи от програмата. 🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Anna Kalinovska каза:

Като цяло не е добре да се ограничаваш само до една авиокомпания, можеш да хванеш  търсачка по твой вкус (Гугъл флайтс, azair, Skyscanner, jetcost...), така няма да изпуснеш някоя добра възможност.

Като си избереш полети, вече може да пробваш нещо специфично на сайта на компанията.

Аз лично винаги първо намирам полети и после търся хотели, предвид, че обикновено цените на полетите са ми голяма грижа, а хотелите са много и освен ако не съм си набелязал нещо съвсем конкретно винаги има и други. За най-сигурно може след като си набележиш полета, преди да го купиш да хвърлиш едно око на хотелите да не би да има някакво събитие точно тогава и да има пълна липса на стаи, но това рядко се комбинира с ниски цени на полетите.

Абе общо взето няма един алгоритъм, караш както то харесва.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Много ти благодаря за изчерпателността и идеите! 🤗

преди 2 часа, iMari каза:

Кьолн( с Раян) и Хан( с Уиз)

Още на първо четене звучи опасно..  Стъпя ли в Немско, ще забравя, закъде съм тръгнала... ще река да надникна тук и там в Кьолн по познати и непознати места, някое музейче, после хайде само 27 влакови минутки до Ратинген и Дюседорф, Бон може и да заобиколя - приятно уютно "село" и родно място на Бетовен, за родния град на Маркс Трир пък отдавна се надявам да ми е напът... Но Франкфурт, мхм - там ме чакат от 10 г. с някой продължителен престой до друг край на света, за да се видим след детска възраст с роднина на летището - ето размечтах се и току-виж ръгна да си правя Германия по никое време и закъснея за Япония.. 🤣 

Така че, за да не се разтроявам, най-добре ще се концентрирам върху полети до Шарлероа и Айндховен, като може и него за заобиколя, за да не се разсейвам допълнително, и ще изчета всичко по темата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Anna Kalinovska, признавам си, хич ме няма в тази част на планирането, защото имах късмета и щастието да пътувам из цяла Белгия и околните държави с автомобил и не ми се е налагало да търся транспортни алтернативи. (въпреки че си представям, че ги познавах навремето). 

Все пак, жп транспорта им според мен е идеалния вариант на пътуване из страната (стига ситуацията да е същата или подобна от преди Covid-пандемията). Предполагам, че @zon може да е много по-полезна що се отнася до актуална информация. 

Като алтернатива, виж възможностите, които предлагат Flixbus. 

А ако решиш да летиш до Кьолн/Бон, има си влакова връзка с Брюксел, без никакъв проблем (или поне от Аахен до Брюксел), като минава през Лиеж. 

Като се ориентираш кога, за колко време и къде, пиши, ще помагаме 🙂

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Ние обиколихме Белгия с влакове. Има непрекъснато и във всички посоки. Купихме си талон от гарата за 10 пътувания. Мисля, че този вариант е много удачен.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Anna Kalinovska ако купуваш билети до Шарлероа с Ryanair, избери да пътуваш в делнични дни, защото през уикендите има висока вероятност пилотите да стачкуват. Разбира се, те обявяват в предпоследния момент кога ще стачкуват, но практиката е да го правят винаги уикендите и дългите уикенди. През седмицата, цените на билетите са и по-ниски. 

След това можеш да ползваш шатъл на Flibco до Брюксел или Гент/Брюж.

След това с влак е много лесно и удобно да пътуваш между градовете. Билетите важат за деня, нямат час. Има и уикенд билети, цената е на 50%. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , zon каза:

@Anna Kalinovska ако купуваш билети до Шарлероа с Ryanair, избери да пътуваш в делнични дни, защото през уикендите има висока вероятност пилотите да стачкуват. Разбира се, те обявяват в предпоследния момент кога ще стачкуват, но практиката е да го правят винаги уикендите и дългите уикенди. През седмицата, цените на билетите са и по-ниски. 

След това можеш да ползваш шатъл на Flibco до Брюксел или Гент/Брюж.

След това с влак е много лесно и удобно да пътуваш между градовете. Билетите важат за деня, нямат час. Има и уикенд билети, цената е на 50%. 

Много благодаря за съветите и препоръките! Още не съм почнала да разглеждам полети - в Сибир съм си 😊, но привършвам текста и скоро ще се заема с конкретната подготовка за Белгия именно по начина, който ми описваш и ми допада. 🤗

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@zon Случайно да знаеш можем ли от летище Шарлероа да хванем директно транспорт за Лиеж или задължително трябва да се отиде до града. 

Също ме интересува дали знаеш има ли денонощен транспорт в Лиеж и околностите. Ще бъдем в градчето Анжис вечерта и ще можем ли да се придвижим реално след полунощ с градски транспорт от Анжис до Лиеж. Благодаря много.

Връзка към коментар
преди 36 минути , Йосиф Милчов каза:

@zon Случайно да знаеш можем ли от летище Шарлероа да хванем директно транспорт за Лиеж или задължително трябва да се отиде до града. 

Също ме интересува дали знаеш има ли денонощен транспорт в Лиеж и околностите. Ще бъдем в градчето Анжис вечерта и ще можем ли да се придвижим реално след полунощ с градски транспорт от Анжис до Лиеж. Благодаря много.

Не съм zon, но все пак, от летището Flibco временно е спряно, но от Шарлероа има на всеки час влак в ХХ:19 минути. Пътува един час и 25 минути.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 часа, Йосиф Милчов каза:

Ще бъдем в градчето Анжис вечерта и ще можем ли да се придвижим реално след полунощ с градски транспорт от Анжис до Лиеж. Благодаря много.

Като гледам данните в различни сайтове, общо-взето след 22.00 ч нямате почти никакви възможности за транспорт между Engis и Лиеж - нито влак, нито автобуси. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Йосиф Милчов каза:

Flibco нямат шатъл от Шарлероа до Лиеж. Не знам как ще е по-бързо, лесно и удобно дали да стигнете първо до Брюксел гара Миди с шатъл и после с влак до Лиеж или с автобус до гарата на Шарлероа и от там до Брюксел с влак и смяна на влака до Лиеж или с директен влак от Шарлероа до Лиеж (има на всеки час). 

Сега видях, че Flixbus от Шарлероа Sud имат до Лиеж, но е само един път на ден. 

В Белгия няма денонщен обществен транспорт. Ако се случи да има в някои дни заради празници или уикенд, събота да има до по-късно трамвай или влак в Брюксел, Антверпен, то е изключение. 

TEC e компанията за обществен транспорт, автобуси и трамваи, метро на Валония. TEC (letec.be)  https://www.letec.be  

Националната жп компания на Белгия NMBS (nl) / SNCB (fr) SNCB official website - Buy your train tickets online (belgiantrain.be)  

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте!

Ще използвам темата за няколко въпроса. 🙂

6 броя :parting: си взехми билети до Шарлероа за 2 дни с идея Брюксел. В крайна сметка решихме, че няма да ходим до там, а в някое друго симпатично градче- Льовен, Монс или някъде другаде- още сме в търсене. Попрочетохме темите и пак не знаем към къде точно да се насочим. Нали сега външно съветва да не се пътува до места с концетрация на мигранти, особено след мача с Швеция и инцидента. Та- търсим симпатично градче близо до Шарлероа, което е спокойно.

И въпрос 2- само Флибко ли е опция за пътуване? Влезнах в техните железници- има някакъв Weekend ticket, който е на половин цена (12€), но не мога да избера влакове - визуализират се, но до там. Да не би да е рано? Става въпрос за 11-12 ноември, кацаме 15:30, обратно - 19:00 трябва да сме на летището. Отиваме точно да се помотаем и пием 🍺 / 🍷.

Благодарни ще сме на кратко инфо, насока. 😍

Връзка към коментар
преди 15 минути , aleksandrina каза:

В крайна сметка решихме, че няма да ходим до там, а в някое друго симпатично градче- Льовен, Монс или някъде другаде- още сме в търсене. Попрочетохме темите и пак не знаем към къде точно да се насочим. 

Да разбирам, че в Брюж и Гент вече сте ходили? 

Връзка към коментар
Преди 1 час, aleksandrina каза:

Здравейте!

Ще използвам темата за няколко въпроса. 🙂

6 броя :parting: си взехми билети до Шарлероа за 2 дни с идея Брюксел. В крайна сметка решихме, че няма да ходим до там, а в някое друго симпатично градче- Льовен, Монс или някъде другаде- още сме в търсене. Попрочетохме темите и пак не знаем към къде точно да се насочим. Нали сега външно съветва да не се пътува до места с концетрация на мигранти, особено след мача с Швеция и инцидента. Та- търсим симпатично градче близо до Шарлероа, което е спокойно.

И въпрос 2- само Флибко ли е опция за пътуване? Влезнах в техните железници- има някакъв Weekend ticket, който е на половин цена (12€), но не мога да избера влакове - визуализират се, но до там. Да не би да е рано? Става въпрос за 11-12 ноември, кацаме 15:30, обратно - 19:00 трябва да сме на летището. Отиваме точно да се помотаем и пием 🍺 / 🍷.

Благодарни ще сме на кратко инфо, насока. 😍

На мен ми излизат влаковете с билети и цени. 8.80€ от Шарлероа жп гара до Монс за уикенд билет за твоите дни. Нещо грешно натискаш, поразчовъркай повече, трябва да има вече продажба.

https://www.belgiantrain.be/en/tickets-list?DepartureStationReference=2009&ArrivalStationReference=1000&TravelClassCode=2&JourneyTypeCode=2&DepartureDate=11%2F11%2F2023&ReturnDate=11%2F11%2F2023&HighlightProductId=&sfs=1&listsearch_product=&rp=1

Друг привлекателен град, близо до Шарлероа, е Намюр, с възможност за включване и Динант. Това в случай, че не ви се ходи до Брюж. Иначе аз предпочетох Брюж и Гент за пътуването ни, но посоката ни беше по-друга и Намюр и Динант останаха за друг път, както казваме🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 6 часа, Фил каза:

Да разбирам, че в Брюж и Гент вече сте ходили? 

Не сме. Но няма време. Не искаме пътуването до някъде да е повече от летенето (като време). Иначе добре знаем, че са добър вариант. 

преди 5 часа, ДиянаВ каза:

На мен ми излизат влаковете с билети и цени. 8.80€ от Шарлероа жп гара до Монс за уикенд билет за твоите дни. Нещо грешно натискаш, поразчовъркай повече, трябва да има вече продажба.

Друг привлекателен град, близо до Шарлероа, е Намюр, с възможност за включване и Динант. 🙂

Динант го загледахме. Затова и търсим съвет. Идеята беше Брюксел набързо- разходка и бира. Обаче... 

Влаковете няколко пъти ги разцъквах. Изкарва разписание, но не мога да избера. Ще опитам отново естествено. 

Преди 1 час, Lyubina каза:

Само да кажа, че "малко симпатично градче" и "Монс" е оксиморон. 

Аууу. Изглежда симпатично в гугъл. Всъщност не е малко или не е симпатично? 🙂 До онзиден беше напълно неизвестно за нас. 

Връзка към коментар

Ами може би съм пристрастна, но за мен Монс е градът, в който се намира главната квартира на НАТО за Европа, и до колкото съм наясно, навремето са я направили там за да придадат малко живот на един от икономически западналите райони на Белгия.

Ако ще търсите нещо кокетно, по-добре се ориентирайте към Льовен. 🙂 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте! И аз бих искала да попитам кой е най-изгодния вариант за придвижване от летище Шарлероа до Льовен? Дали няма директен транспорт  до там имайки предвид човекопотока натам заради седалището на най-големия университет в Белгия?  Благодаря на отзовалите се! 

Връзка към коментар
преди 10 часа, Илиана каза:

Здравейте! И аз бих искала да попитам кой е най-изгодния вариант за придвижване от летище Шарлероа до Льовен? Дали няма директен транспорт  до там имайки предвид човекопотока натам заради седалището на най-големия университет в Белгия?  Благодаря на отзовалите се! 

Мисля, че имаше влак, но е до 23:00 и ако кацате късно няма да ви устройва.

Връзка към коментар

И аз бих препоръчал комбинацията Намюр и Динант, сигурно защото съм фен на всякакви стари крепости и подобни камънаци. Между двете има добра връзка с влак. Освен това има и интерсни разходки с корабчета. Ако сте фенове, може да си наемета и малка моторна лодка за час, която, ще ви побере всичките и не иска специални умения или разрешителни за управление. (Ако считате управлението на МПС е специално умение, тогава изисква.)

Лювен също е добра идея, но двата варианта за съжаление няма как да се вместят в два дни с разглеждане. 

Ако времето е скапано, май Лювен е по-добре.

Хубавото и на двата варианта, че няма нужда да се правят някакви сложни предварителни резервации. С букната по една флекси нощувка и на двете места, ще имат възможнот за избор до последния момент, когато излезе що годе сигурна прогноза за времето.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.