Прескочи до съдържание

Босна и Херцеговина?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Мисля си нещо за околобалканска автомобилна екскурзия в близко бъдеще, та ще помоля хора, които са ходили в Босна и Херцеговина напоследък, да споделят мнения за пътната обстановка там и въобще всякаква друга информация, която ще е практична за едно такова пътуване в страната.

:)

• Харесвам 1
Публикувано:

През септември, 2011 г. направихме балканска обиколка по маршрут: София - Охрид (две нощувки) - Албания (транзит, но сега съжалявам, трябваше да останем ден-два в тази изумителна страна) - Бар (една нощувка) - Будва и Свети Стефан (през деня) - Котор (една нощувка) - Дубровник (две нощувки) - Мостар (една нощувка) - Сараево (една нощувка) - Мокра гора (една нощувка) - София.

Силно препоръчвам този маршрут, с това разпределение на нощувките. Пътищата в Босна и Херцеговина са чудесни. Реално погледнато само в Република Македония пътищата могат да се сравняват с нашите, навсякъде (включително в Албания) другаде на Балканите пътищата са в отлично състояние. Този район (Албания - Черна гора - Босна и Херцеговина - Югозападна Сърбия) е изключително красив, с невероятна природа, приветливи хора и нисък стандарт на живот. Ако имаш конкретни въпроси, включително предложения за хотели, питай без никакво колебание...

• Харесвам 4
Публикувано:

През септември, 2011 г. направихме балканска обиколка по маршрут: София - Охрид (две нощувки) - Албания (транзит, но сега съжалявам, трябваше да останем ден-два в тази изумителна страна) - Бар (една нощувка) - Будва и Свети Стефан (през деня) - Котор (една нощувка) - Дубровник (две нощувки) - Мостар (една нощувка) - Сараево (една нощувка) - Мокра гора (една нощувка) - София.

Силно препоръчвам този маршрут, с това разпределение на нощувките. Пътищата в Босна и Херцеговина са чудесни. Реално погледнато само в Република Македония пътищата могат да се сравняват с нашите, навсякъде (включително в Албания) другаде на Балканите пътищата са в отлично състояние. Този район (Албания - Черна гора - Босна и Херцеговина - Югозападна Сърбия) е изключително красив, с невероятна природа, приветливи хора и нисък стандарт на живот. Ако имаш конкретни въпроси, включително предложения за хотели, питай без никакво колебание...

Как стоеше въпроса за застраховките на колата: Гражданска и Каско? Имам предвид Албания.

Аз, които и застраховател да питам все се натъквам на това, че Зелена карта има, обаче Каско - не.

Публикувано:

Не е така. От години застрахователните компании предлагат "Каско" с разширение и асистанс за ЕС + балканските страни извън еврозоната. "Зелената карта" е към застраховка "Гражданска отговорност", тя няма връзка с другата застраховка. Лично аз винаги сключвам "Каско" с разширение за чужбина + асистанс. Просто трябва да попиташ застрахователният си агент, малко по-скъпо май излизаше премията, но със сигурност си струва...

Да не пропусна нещо много важно. Без GPS и кредитна карта не препоръчвам тръгване с автомобил дори за сръбски Димитровград. Тук има и друго условие, свързано с актуалността на заредените карти в GPS-а, но това се проверява предварително...

• Харесвам 1
Публикувано:

Да не пропусна нещо много важно. Без GPS и кредитна карта не препоръчвам тръгване с автомобил дори за сръбски Димитровград. Тук има и друго условие, свързано с актуалността на заредените карти в GPS-а, но това се проверява предварително...

Защо? Специално за Сърбия GPS беше абсолютно безполезен преди няколко години - ти движиш по магистрала, а ти дава, че си някъде в полето. Какво остава да завиеш по малките междуселски пътчета... Много беше зле откъм карти... 

Благодаря за инфото. Специално за пътищата ми беше основното питане, че съм чувал какви ли не легенди.

Иначе принципно ми се върти маршрут, който включва златиборския край, Босна най-далеч до Високо, после от Фоча към Черна гора и по обратния път. Това е малкото кръгче. Голямото почти напълно дублира твоя маршрут, само дето съм отделил повече внимание на планинска Черна гора. 

B)

Публикувано:

Защо? Специално за Сърбия GPS беше абсолютно безполезен преди няколко години - ти движиш по магистрала, а ти дава, че си някъде в полето. Какво остава да завиеш по малките междуселски пътчета... Много беше зле откъм карти... 

Моят GPS, който ползва карти на iGO, има пълен пакет Балкани и трябва да ти кажа, че е напълно коректен. Единственият проблем с него съм имал именно в Република Сръбска (част от Босна и Херцеговина) в района на Вишеград, когато се случи нещо интересно. От Сараево в посока сръбската граница пътувах по прекрасен двулентов път с чудесно поддържан асфалт, маркировка, знаци и т.н. В един момент, някак от нищото, започнаха да изкачат автомобили спрени насрещно в банкета, които стърчаха наполовина в моята лента. Изненадах се, защото очевидно нещо не беше наред, но продължих да карам напред без да намалявам. И изведнъж, пътят след един завой буквално свърши... Оказа се, че по време на войната сърбите са взривили тунел и сега няма кой да го възстанови. Наложи се местни сръбски четници (без майтап бяха такива, просто им личеше) да ме превеждат през планината към Вишеград, като предварително специално искаха да научат защо точно искам да отида във Вишеград. Като им казах, че крайната цел всъщност е сръбското КПП и "Дървен град" на Костурица и след като видяха православния кръст на врата на сина ми, все пак омекнаха, но си беше много емоционално да следваш BMW "петица" с потъмнени стъкла и двама здравеняци в него по планинските третокласни пътища, по които очаквано бяхме единствените преминаващи коли през деня... :lol:

• Харесвам 4
Публикувано:

Точно Gps-a ги прекара наш'те дружки през всички планини в Албания и пътуваха 18 часа. А те, горките, искаха само да се приберат от Хърватска. :)

Публикувано:

Точно Gps-a ги прекара наш'те дружки през всички планини в Албания и пътуваха 18 часа. А те, горките, искаха само да се приберат от Хърватска. :)

Я ги питай сега дали съжаляват, че се е получило така?

Аз съм върл привърженик на простите карти от хартия.

• Харесвам 2
Публикувано:

Наистина ли? Страх?

Аз съм чувал, че в Албания местните гледали на българите с добро око. Чувал съм, че имало запазени български църкви от едно време.

http://www.imir-bg.org/imir/books/albanci_v_iztochnite_balkani.pdf

http://books.swu.bg/pdf/Evdokia%20Hristova-Balgarskata%20rech%20ot%20Albania1.pdf

http://www.ongal.net/editions2/GOLO_BARDO1_2009_INNER_BOOK.pdf

Публикувано:

Абе хората обикновено бъркат албанците с косовските албанци, за които се носят какви ли не легенди... (тук вече не съм компетентен да кажа доколко са верни те). Та затова сигурно много хора ги е страх от Албания.

Публикувано:

Нямам идея на какво се дължи този страх от Албания, предполагам останки от режима на Енвер Ходжа, когато страната беше една от най-затворените в света. Днес, Албания е различна и се развива непрекъснато. Хората са дружелюбни. Не знам доколко от вас знаят, но християни и мюсюлмани са почти по равно разделени в Албания. Пътят от Охрид към Тирана преминава през град Елбасан, който е български. Да, правилно прочетохте, в този град от векове живеят българи, а днес те са повече от 12 000...

Публикувано:

Зависи от GPS-а и картите инсталирани в него. Моето усещане е, че в голяма част от случаите хората използват кракнати или непълни софтуерни версии. Лично аз имам закупен официален софтуер за GPS навигацията си, който заедно с устройството преди години струваше около 1000 лева, но за сметка на това тази навигация никога досега не ме е подвела с изключение на посочения по-горе случай. Има и още нещо, всяка навигация позволява предварителен изглед на маршрута на цял екран. Ако не си сигурен накъде точно те кара машинката, винаги можеш да провериш и ако се налага да извършиш корекции...

Публикувано:

Има и още нещо, всяка навигация позволява предварителен изглед на маршрута на цял екран. Ако не си сигурен накъде точно те кара машинката, винаги можеш да провериш и ако се налага да извършиш корекции...

Ето тук е разковничето. Повечето пишман шофьори и куфари, играещи ролята на навигатори, правят следното: Намери крайна цел -> ОК. И пътуват и никаква мисъл повече. Обикновено навигацията им подбира по подразбиране най-бързия маршрут. Обаче нерядко се оказва, че алтернативен маршрут, който е с 10 минути по-дълъг, прави така, че се пътува по-спокойно. Или пък по-евтино и прочие. Въобще малко мисъл трябва да се вложи. Най големите "издънки" на навигациите се получават когато дефоул настройката е "най-кратък маршрут". Е, тогава не е истина през какви селца и паланки може да те прекара, за да ти спести 10 км.

• Харесвам 1
Публикувано:

А защо са минали през Албания, а не през Черна гора? Ок, GPS-а им е показал тоя път, ма като ги е страх от Албания да не тръгват на там? То всичко се вижда предварително, нали?

На мен пък всички ми разправяха колко бил тесен пътя по поречието на Лим, кви завои имало, как едвам се разминавали колите итн подобни..., а ми да ме извиняват, ама не беше хич тесен пътя, нито пък завоите бяха по-страшни от Смолян - Пловдив, да не говорим колко беше красиво.

Явно за всеки е условно това с пътищата. ^_^

• Харесвам 2
Публикувано:

Ето тук е разковничето. Повечето пишман шофьори и куфари, играещи ролята на навигатори, правят следното: Намери крайна цел -> ОК. И пътуват и никаква мисъл повече. Обикновено навигацията им подбира по подразбиране най-бързия маршрут. Обаче нерядко се оказва, че алтернативен маршрут, който е с 10 минути по-дълъг, прави така, че се пътува по-спокойно. Или пък по-евтино и прочие. Въобще малко мисъл трябва да се вложи. Най големите "издънки" на навигациите се получават когато дефоул настройката е "най-кратък маршрут". Е, тогава не е истина през какви селца и паланки може да те прекара, за да ти спести 10 км.

Абсолютно те подкрепям в мнението ти. Дори бих допълнила, че е редно да имаш и една хартиена карта в колата си, а не да разчиташ само на GPS.

• Харесвам 1
Публикувано:

Основното предимство на GPS-а е в градовете. Магистралите и пътищата могат да се следват с елементарни географски познания, но никакви познания не достигат за ориентация в трафика на голям град без навигация...

• Харесвам 3
Публикувано:

, ма като ги е страх от Албания да не тръгват на там?

Ма те, горките, късно са разбрали, че са в Албания! И не ме питай защо. Освен всичко, има и категория "Пишман-туристи".

Публикувано:

Ма те, горките, късно са разбрали, че са в Албания! И не ме питай защо. Освен всичко, има и категория "Пишман-туристи".

Тук вече няма как да повярвам на тази история. На Балканите все още има граници и навсякъде се осъществява сравнително стриктен контролно-пропускателен режим. Да влезеш от Черна гора в Албания без да пресечеш КПП е абсурдно...

• Харесвам 1
Публикувано:

Тук вече няма как да повярвам на тази история. На Балканите все още има граници и навсякъде се осъществява сравнително стриктен контролно-пропускателен режим. Да влезеш от Черна гора в Албания без да пресечеш КПП е абсурдно...

Е, ако искаш. И аз попитах защо като са се объркали 6-7 коли с по 3-ма човека във всяка, не са се върнали, те това ми отговориха. А да се лашкат напред-назад, защото безрезервно вярват на GPS-a, не им е за пръв път.

Оттам, всъщност, подхванахме темата.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.