Прескочи до съдържание

Плюсове и минуси на бизнес модела "лоукост" в сравнение с бизнес модела "редовна" авиокомпания

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 13 минути , jorocontrola каза:

Това не са валидни аргументи

За теб, може би, но за мен са абсолютно валидни аргументи... 😉 

преди 14 минути , jorocontrola каза:

мен и краката, и *** са ми къси

С обонянието, как си? 😛 

• Смея се 5
Георги Матеев
Публикувано:

Айде, пак... 🙂

Виена не е удачен пример - по-добре сравнявайте с лоу-кост линиите от София до основни летища/хъбове като Фиумичино, Неапол, Будапеща, Берлин, Хамбург, Щутгарт, Кьолн, Копенхаген, Варшава Шопен, Барселона, Мадрид, Валенсия, Малага, Дъблин, Прага, Абу Даби и какво ли още не.

О, но "нормалните" (т.е. новите попълнения в европейския лоу-кост модел) авиокомпании не летят директно до там? Няма проблем, ще платите двойно и ще пътувате с няколко часа отгоре, но за сметка на това с гарантирана връзка и средата ще е абсолютен лукс с полъх на българска роза 🙂

Този вечен спор е почти толкова безсмислен колкото спора за кокошката и яйцето...

П.С. Направих си труда да поровя специално. Разликата в пространството за краката между Wizz и Austrian седалки е средно едва 4-5 сантиметра.

• Харесвам 8
  • Шок 1
Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

Айде, пак... 🙂

Виена не е удачен пример - по-добре сравнявайте с лоу-кост линиите от София до основни летища/хъбове като Фиумичино, Неапол, Будапеща, Берлин, Хамбург, Щутгарт, Кьолн, Копенхаген, Варшава Шопен, Барселона, Мадрид, Валенсия, Малага, Дъблин, Прага, Абу Даби и какво ли още не.

О, но "нормалните" (т.е. новите попълнения в европейския лоу-кост модел) авиокомпании не летят директно до там? Няма проблем, ще платите двойно и ще пътувате с няколко часа отгоре, но за сметка на това с гарантирана връзка и средата ще е абсолютен лукс с полъх на българска роза 🙂

Този вечен спор е почти толкова безсмислен колкото спора за кокошката и яйцето...

П.С. Направих си труда да поровя специално. Разликата в пространството за краката между Wizz и Austrian седалки е средно едва 4-5 сантиметра.

Само да вмъкна, че вече доказаха, че яйцето е първо 😄 Редактирам - май още не е доказано със сигурност.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 часа, Георги Матеев каза:

Няма проблем, ще платите двойно и ще пътувате с няколко часа отгоре, но за сметка на това с гарантирана връзка и средата ще е абсолютен лукс с полъх на българска роза 🙂

...и гарантирана компенсация и възстановяване на разходи в случай на закъснение/отмяна... 😉 

преди 3 часа, Георги Матеев каза:

Разликата в пространството за краката между Wizz и Austrian седалки е средно едва 4-5 сантиметра.

Които, вервай ми, имат огромно значение! 😛 

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 5 минути , Duke каза:

...и гарантирана компенсация и възстановяване на разходи в случай на закъснение/отмяна... 😉 

Които, вервай ми, имат огромно значение! 😛 

Няма нищо гарантирано при нито една авиокомпания, и едните и другите понякога дават, а друг път лъжат нагло, но ми харесва оптимизма ти 🙂

И в крайна сметка пак стигнахме до класическия извод, че размерът има значение... 🤪

• Смея се 1
Публикувано:
В момента, Георги Матеев каза:

Няма нищо гарантирано при нито една авиокомпания, и едните и другите понякога дават, а понякога лъжат до безкрай, но ми харесва оптимизма ти 🙂

Гледай сега, аз няколко пъти съм получавал реални парични компенсации за закъснели/отменени полети, както и възстановяване на разходи за нощувка и такси. При всички тези случаи обаче платец винаги е била традиционна компания. Отделно многократно съм правил напълно безплатни промени по вече издадени билети с едно позвъняване. За сметка на това покрай пандемията няколко билета с нискотарифни изгоряха, нищо, че ставаше дума за събитие от планетарен характер...

• Харесвам 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 15 минути , Duke каза:

Гледай сега, аз няколко пъти съм получавал реални парични компенсации за закъснели/отменени полети, както и възстановяване на разходи за нощувка и такси. При всички тези случаи обаче платец винаги е била традиционна компания. Отделно многократно съм правил напълно безплатни промени по вече издадени билети с едно позвъняване. За сметка на това покрай пандемията няколко билета с нискотарифни изгоряха, нищо, че ставаше дума за събитие от планетарен характер...

Имам абсолютно същия положителен опит - само че с нискотарифни ак - получил съм десетки компенсации и възстановяване на всички разходи. Уиз във Виена точно ме настаниха в 5* хотел на летището и ме ребукнаха за полет на следващия ден. И многократно съм правил промени по проблемни билети, при това без дори да звъня. Та наистина не виждам разлика, когато говорим за вътрешно-европейски полети, и целта е просто да стигнеш от А до Б.

Покрай пандемията изгорях само с 1 билет - и той не беше с нискотарифна.

Съжалявам, но наистина не мога да бъда убеден, че която и да е авиокомпания (без значение от модела) заслужава двойно или тройно повече пари, когато предлага достатъчно сходен продукт така или иначе. И едните и другите имат плюсчета/минусчета, които обаче са толкова минимални, че не си заслужава дори да ги обсъждаме. В крайна сметка всеки гласува с портфейла си и не е трудно да се провери коя е най-оборотната авиокомпания в Европа.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

Интересно ми е как си сменяш билета с едно позвъняване, освен, ако не е отменен.

Плащането на обезщетенията  е еднакво, даже стандартните бавят повече. 

София-Хамбург ще предпочетеш с Луфти с два полета и гарантирана връзка на петорна цена, спрямо директния на Уиз ли?

Последните ми полети с Уиз, самолетите са нови, на месеци до няколко години.

На последните с немците са 15-20 годишни.

• Харесвам 2
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 28 минути , Alexander каза:

Интересно ми е как си сменяш билета с едно позвъняване, освен, ако не е отменен.

Плащането на обезщетенията  е еднакво, даже стандартните бавят повече. 

София-Хамбург ще предпочетеш с Луфти с два полета и гарантирана връзка на петорна цена, спрямо директния на Уиз ли?

Последните ми полети с Уиз, самолетите са нови, на месеци до няколко години.

На последните с немците са 15-20 годишни.

Променяш билета, когато има промени по полета - канселация, сменен час и т.н. Традиционните са дооооста гъвкави при такива промени, което при Уиз и Раян не се случва. Задължени са по закон да те качат на следващия възможен полет, дори с друга авиокомпания, но на практика никога не го правят и ти казват да чакаш следващия техен, който може и да е след 5 дни (разбира се, тук говорим за канселация от днес за днес). Когато имаш време, можеш да се пазариш за друга дестинация или нещо друго. При Луфтханза и ТК няма да имаш този проблем, те те ребукват през партньори без драма и обикновено не се пазарят. 

За Хамбург - зависи от това кога ти трябва полетът като час, колко време имаш, лично ли е, бизнес ли е, колко ти е важно в конкретен час да си там, каква е ЦЕНАТА, което е може би водещото. В крайна сметка нали за това се борим тук във форума - да имаме повече конкуренция и избор - понякога Луфти ще са по-удобни, понякога ще е хубаво директния полет. Аз лично винаги избирам Уиз и Раян, когато ме води цената. Ако обаче искам багаж, искам да си ползвам статуса за безплатен лаундж, щото ще пътувам с друг човек, или искам да имам един бонус багаж заради статуса - избирам Луфтханза. Примерно трябваше да си взема полети до Берлин за август, имах подаръчен ваучер за 500 лв от туристическа агенция. Можех да взема Раян, но нито часовете бяха ОК, багажът е 45 евро за 20 кг, а с Луфти отиване и връщане с багаж беше 230 евро. Да, беше по-евтино и неудобно с Раян, но като добавя два багажа за 90 евро на посока + 50 евро цена на билета на посока, накрая излизаше горе-долу същото. А мен ми трябват повече от 20 кг, защото после имам свързващи полети за Япония, където смятам да пазарувам обилно - следователно тук надделя Луфтханза + не ги вадех от джоба парите и така или иначе трябваше да ги изхарча за нещо. Да не говорим, че после смениха един от полетите и аз директно си промених за най-удобния ден, най-удобния час с най-малко прекачване безплатно. 

Така че всичко е индивидуално. Както казах - избирам почти винаги лоукост като съм без багаж и ми е все тая дали ще закъснея или от дестинацията има много алтернативи. Ако обаче ми критично важно, предпочитам да съм с традиционна авиокомпания, за което си плащам определената сума. Но има и изключения като Рейкявик, където цената на Луфтханза е същата като това да си го направиш сам като незащитена връзка през Милано или Лондон. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Ами всеки си знае, факторите са много и има плюсове и минуси в двете посоки.

Кратки директни полети се ползват за бързи забежки и подобни, когато не е чак толкова съществено дали ще те премаршрутират, но цената и директния полет са от значение.

Ако се пътува за важно за теб събитие или за междуконтинентални полети положението е друго.

Тук се сещам, че напоследък ползвам точно прекачване на различни билети с междуконтинентални полети, ама уж много внимавам... чудя се кога ще стане издънка 😀

Публикувано:
преди 13 минути , neuromancer каза:

Ами всеки си знае, факторите са много и има плюсове и минуси в двете посоки.

Кратки директни полети се ползват за бързи забежки и подобни, когато не е чак толкова съществено дали ще те премаршрутират, но цената и директния полет са от значение.

Ако се пътува за важно за теб събитие или за междуконтинентални полети положението е друго.

Тук се сещам, че напоследък ползвам точно прекачване на различни билети с междуконтинентални полети, ама уж много внимавам... чудя се кога ще стане издънка 😀

Винаги има риск да стане издънка, но с правилно планиране и потенциално застраховка за пътуване - може да се минимизира. Аз за дългите презокеански винаги летя предния ден до града, от който ще летя. Връщането ми е все тая и там си ги правя с къси прекачвания, защото вече голямото пътуване ще е минало, но за отиването се презастраховам. 

• Харесвам 1
Публикувано:

ами човек с успеха почва да става самонадеян, затова казах за издънката 😀

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.