Прескочи до съдържание

Планове за Гърция и актуална информация

Thierry Henry

Препоръчани мнения

Публикувано:

@r_nikolov1Бих отговорила със зависи от годината и плажа. 2 пъти сме били на Корфу точно по 24 май - едният път водата си беше направо топла на някои плажове. За мое учудване беше комфортно с маска да се зяпа под водата /без неопрен ;)/. Ох, То било Тасос, аз за Корфу отговарям..... Не знам за там по 24 май 🙂Около Александруполис не ставаше миналата година, около 14-16 градуса вода.

Миналата година обаче беше супер студ почти до средата на юни и се съмнявам да е ставало.

Използвам темата и за предупреждение. Вече няма граници, но пък има пътна полиция като у нас. Изловиха ни преди Комотини /в групите пишат за същото и на другите пунктове/. На връщане бяха от другата страна на града, на влизане от Фанари. Сдобихме се с пътна глоба след 20 години шофиране в Гърция. В този участък не било 90, а 80 км ограничението, пък ние сме се били движели със 101км/ч. Да кажем, че беше недоглеждане от наша страна, макар че камерата с насочване отчиташе скоростта на колите доста далеч и не съм сигурна и дали е била нашата скорост точно. Както и да е, щели да се смилят над нас и да не ни свалят номерата. Понеже беше неделя, наложи се да ходим до Комотини отново в работен ден на място и в доста неудобно работно време. Не може онлайн.
Вероятно е на реципрочен принцип, защото от наша страна триножниците бяха строени по трасето.
Да не си помисли някой, че съм против правилата. Напротив, спазваме ги винаги. Но такова търсене за какво да се глобим до сега в Гърция не съм виждала и леко ми развали вкуса.

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Замислям се 3
Публикувано:
преди 18 часа, r_nikolov1 каза:

Краят на май (24-26-ти) дали ще бъде подходящо за плаж в о. Тасос или ще е рано все още? 🤔

Резервирал съм с голяма група приятели хотел на Тасос за последния уикенд на май, каквото, такова.

@jul следят за скорост спорадично и непредвидимо, трябва да се внимава, а и Waze не е на почит за актуална информация в Гърция.

• Харесвам 5
Публикувано:

@Nayden Bondzhev то и внимавахме. И принципно спазваме всичко. Имаше ги в waze, но не си мислехме, че сме в грешка. Чиста проба заяждане си беше. 

Между другото понеже миналата година беше пуснат слух, че waze бил забранен в Гърция - на екран беше, нищо не казаха.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз съм била на плаж на Тасос на 30 април. 😄
Не носихме слънцезащита, рекох на 23-24 градуса нищо няма да ми стане и за един час по обяд изгорях. 😄 Водата беше ледена, но се изкъпах за идеята. На следващия ден задуха вятър и не ставаше без дрехи да се стои.
Била съм и в началото на октомври, на прогноза. Най-хубавото ми море на Тасос - три дни жега, топла вода и почти никакви хора. Последните работни дни на плажните таверни. Тогава бяхме на Алики, заливчето на изток от руините, където засега ми е най-любимото място за къпане на острова. Но никога не съм ходила в топ сезон и няма и да отида.

• Харесвам 1
Публикувано:

Миналата година на Великден бхме на Тасос,през деня на плаж, а вечер с дебелите якета.  Веемето е като в Бургас, ако тук е топло и там температурите са подобни, Ако тук вали и там също вали. Водата късно се стопля и може би в края на май ще е студена. Но пък таверните  са отворени. Препоръчвам Пефкоспиля на Пахос. Храната и мястото си заслужават. 

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Да се оплача. Гърците тази година освен че са вдигнали цените на музейните обекти, са сложили и по-висока градска такса.

Обикновено ходя по студиа и по малките острови никой нищо не ми е търсил.

Обаче в Кос нямаше читави предложения за студиа и съм на два хотела (така се наложи заради едни промени в плановете).

Та... хотел 3 звезди - 5 евро на човек на вечер... И докато се възмущавах...

Попаднах в хотел 4 звезди (минали покрай 4,  една вода не са сложили) - 10 евро на човек на вечер.

Така че гледайте къде ходите. 😀

• Шок 8
  • Браво 1
Публикувано:

И за апартаментите има такси, но по малките острови вероятно не се напрягат много...

Публикувано:
преди 1 минута , neuromancer каза:

И за апартаментите има такси, но по малките острови вероятно не се напрягат много...

Да, то е според категоризацията.

В Родос бях в 2 звезди - 2 евро такса в периода април-октомври, зимата е 0.50€. 

Просто ако някой отива за повече дни семейно, да не се изненада неприятно, а да пита предварително. 

• Харесвам 3
Публикувано:

За промяната в туристическата такса това ми бяха пратили Букинг:

-Original Tax-
March-October 2024
1-2 star : 1.5 euros 
3 star : 3 euros 
4 star: 7 euros 
5 tsar: 10 euros 
Rooms to let: 1,5 euros 
Short term rentals : 1.5 euro 
Villas (or above 80 square meters): 10 euros 

November to February 2024
1-2 star:0.5 euro
3 star:1.5 euro
4 star:3 euro
5 star:4 euro
‘Rooms to let’:0.5 euro
‘Short term rentals’ : 2 euro 
Villas (or above 80 square meters):4 euro

-New Tax-
April to October 2025
1-2 star:2 euro
3 star:5 euro
4 star:10 euro
5 star:15 euro
‘Rooms to let’:2 euro οκ
‘Short term rentals’: 8 euro 
Villas (or above 80 square meters) :15 euro οκ 

November to March 2025

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 2 минути , ДиянаВ каза:

За промяната в туристическата такса това ми бяха пратили Букинг:

-Original Tax-
March-October 2024
1-2 star : 1.5 euros 
3 star : 3 euros 
4 star: 7 euros 
5 tsar: 10 euros 
Rooms to let: 1,5 euros 
Short term rentals : 1.5 euro 
Villas (or above 80 square meters): 10 euros 

November to February 2024

-New Tax-
April to October 2025
1-2 star:2 euro
3 star:5 euro
4 star:10 euro
5 star:15 euro
‘Rooms to let’:2 euro οκ
‘Short term rentals’: 8 euro 
Villas (or above 80 square meters) :15 euro οκ 

November to March 2025

Аз нямам такива писма, защото пък за резервациите от Букинг нищо не ми взеха. 😀

Тези са през Агода, но това не е от значение. Редно е платформата да има инфо и да предупреждава, че някой ще иде за седмица и ще хлъцне.

Просто се оливат вече всички. В Болоня минималната такса (за апартамент) беше 7€ на човек,  добре, че забравиха да ми ги искат, пък и аз не напомних. 😀 Хотелите тръгват от 10...

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Ако платформата не е сложила информация за размера на таксата при резервация, спокойно може да си я поискаш обратно като пътуването приключи, ако ти се занимава. Пази си бележките, които ти дават за плащанията.

Публикувано:
преди 20 минути , Argentique каза:

Да, то е според категоризацията.

В Родос бях в 2 звезди - 2 евро такса в периода април-октомври, зимата е 0.50€. 

Просто ако някой отива за повече дни семейно, да не се изненада неприятно, а да пита предварително. 

Бе и аз сега се замислих за това във връзка с моята резервация за Крит. Жената, с която си писах каза цена 98€ стаята за трима и за такси нищо не спомена. Преди това, като имах резервация през букинг и плащане чрез тях, пак нямаше нищо за таксата. Само така информативно ми бяха пуснали имейл през декември.

А дори не мога да разбера какво е настаняването - хотел, апартхотел, къща за гости, за звезди да не говорим …🙂

Сигурна ли си, че таксата е на човек?

В хотелс.ком за друго настаняване в Гърция чета това:

tax is imposed by the city: From 1 April - 31 October, EUR 5.00 per accommodation, per night

• Харесвам 1
Публикувано:

10 евро на ден на човек? тоест за двойна стая 20 евро на нощувка? малко прекомерно ми се вижда....

сега си прегледах миналогодишните резервации на Родос + картовите транзакции, бяхме разделили престоя между 3 нощувки в готино хотелче и 4 в самостоятелна вила, за вилата сме платили

Цитат

Climate Resilience Tax, 10 € на вила, на ден

а в хотела - нищо подобно не са ни взели - платили сме само дължимия остатък след първоначалния аванс, на всичкото отгоре, сега като си прегледах имейлите, се сетих, че като си тръгвахме, сме им отмъкнали плажните кърпи, открих ги във вилата, като отново разопаковах багажа, грижливо прибран от подредения ми мъж - как пък няма да му хрумне, че никога не сме ходили на море с 4 наши кърпи, и без това едва събираме всичко, ама на - за тези чуждите място е намерил :sleep: та вечерта, притеснена за впечатлението, което сме оставили, гепейки кърпите, писах на хотела какво съм открила, и понеже няма как да им ги върнем, ако обичат да ми чарджнат картата или да ми дадат IBAN да им преведа стойността, те пък отговориха, че често им се случва, но държат да запазим кърпите for free, за да можем да ги помним с още по-хубаво, както и те нас, защото сме първите, които ги уведомяваме за такава "кражба" :grin: кърпите са супер яки, и тази година ще си ги ползваме пак хах :smile: после как да не ги харесваш някои гърци

• Харесвам 9
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз имах резервация за септември тази година за Хиос, направена в края на миналата година през букинг и в началото на тази ми писаха, че ще има промени и увеличения в туристическите такси от тази година. Тогава още нямаха яснота за конкретния размер явно. В последствие канцелирах тази резервация и направих нова, сега си прегледах кореспонденцията за новата резервация, не са ми казали за размер на таксата, може и да са си я включили в общата цена. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Разрових се в Гугъл. Това не е туристическа такса, а такса околна среда Environmental fee и е правителствена, т.е. еднаква за цяла Гърция - събира се на стая/тип настаняване, не на човек.

• Харесвам 5
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 45 минути , Nayden Bondzhev каза:

Имам две нощувки на Тасос за началото на юни, в резервацията пише 2х15 EUR eco fee.

Някакъв ризорт ли е? Там са такива таксите, доколкото мернах. Или вила над 80 кв.м.?

Публикувано:

От много приказки пропускате нещо друго - променят наименованието и предназначението на такса, която е събирана и досега.

Environmental (formerly residence) Tax in Greece
Since January 1, 2025, an amendment to the law on residence taxes has come into force in Greece, which will now be called the ECOLOGICAL TAX or a tax for managing the climate crisis.

Due to the major natural disasters that have struck Greece in recent years (fires, floods, etc.), it has been decided to rename and repurpose the residence tax into an ecological tax, the funds from which will be invested in ecology, specifically to manage climate crises.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 часа, ДиянаВ каза:

Някакъв ризорт ли е? Там са такива таксите, доколкото мернах. Или вила над 80 кв.м.?

Royal Paradise Beach Resort & Spa

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.