Прескочи до съдържание

Планове за Гърция 2024 и актуална информация

Thierry Henry

Препоръчани мнения

Плажът е прекрасен, потвърждавам. И ние бяхме в края откъм дърветата /горе има некропол/, а скалите с подводния боклук са точно в същия край. Водният парк работеше и на момчетата им беше видимо неудобно от ситуацията.

Много се старах да не документирам точно това, но от високото - ограденото е разхвърляните боклуци в центъра на плажа-

IMG_20240619_121623.jpg

Ако още сте на Родос, може да скочите до 7-те извора, интересно е. Ако нямате клоустрофобия през тунела, ако имате -не, но пак е готино.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 51 минути , jul каза:

Така че не че не може да се намерят няколко красиви и чисти места, ако се търсят. Но ще ми е интересно после да напишеш общи впечатления от острова.

ще споделя, ако има какво :smile: островът не блести с някаква архитектура или друго специално, стария Родос сме го изследвали вече, общо-взето се въртим в района на Линдос, а там си е красиво, като прибавим настанявания с хубави градини и растителност (което си е рядкост там) общо-взето няма много мотивация за обиколки, вместо да си седим по плажовете

всъщност сме били в едно село - Лахания, което не изглеждаше зле, но не сме го търсили специално, просто там имаше много добър италиански типичен ресторант, който посетихме, гледам обаче, че сега се е преместил в Атина

Връзка към коментар
преди 34 минути , jul каза:

Плажът е прекрасен, потвърждавам. И ние бяхме в края откъм дърветата /горе има некропол/, а скалите с подводния боклук са точно в същия край. Водният парк работеше и на момчетата им беше видимо неудобно от ситуацията.

Много се старах да не документирам точно това, но от високото - ограденото е разхвърляните боклуци в центъра на плажа-

IMG_20240619_121623.jpg

Ако още сте на Родос, може да скочите до 7-те извора, интересно е. Ако нямате клоустрофобия през тунела, ако имате -не, но пак е готино.

Уплътняваме времето до връщането на колата на летището с плаж. Theologos Beach. 

IMG_20240619_122313.jpg.d9e66b9b7e29f69476e1309adca87898.jpg

IMG_20240619_122301.jpg.280c268ef587221ec0f0286baa0249e4.jpg

• Харесвам 4
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , antea каза:

....общо-взето се въртим в района на Линдос, а там си е красиво, като прибавим настанявания с хубави градини и растителност (което си е рядкост там) ......

Имай предвид, че има много изгоряло в пожарите миналата година от Линдос в посока Прасониси /дървета, 3 хотела, плаж с плажно заведение/. Стърчат овъглени и не е приятна гледка.

Да те подготвя само, да не се разочароваш 🫢

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, jul каза:

IMG_20240619_121623.jpg

Усещането в тунела е странно наистина. Най-добре да си свети човек с телефона в него. Водата  там е студена и по-добре да се гази с джапанки, отколкото бос. 

На мен и долината на пеперудите ми харесва, но си има доста хора (миналата година бяхме в първата половина на септември, температура в градовете беше около 30'С).

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 17 часа, Argentique каза:

През май някъде имах план да отделя седмица в средата на юни с полети на Райън за една вечер на Скиатос и после към Скопелос и Алонисос. Отказах се, много морета щяха да ми дойдат. :biggrin:

Миналата късна есен пък имах идеи за края на този септември, когато ми е любимото време на море - нещо като на 21.09. кацане в Родос, после Халки, Тилос, Сими общо за седмица.

Обаче нямах никакво инфо за ферита, пък и цените на Райън не бяха ниски и накрая взехме билети до Атина с Аегеан за 21-29.09 по 20€/посока. Първо обмислях Пелопонес, но там без шофьор няма какво да се търси. Затова ще е скок-подскок по някои острови, като вероятно ще се започне с Андрос. Феритата не са съвсем евтини, но ще го преживеем.

Понеже темата е И за планове, първо си казах моите. :biggrin:

@antea, четири пъти съм била в последната десетдневка на септември на турския бряг отсреща. В Датча (над Сими) сме били на 20.09, на полуостров Бозбурун (рачешката щипка източно от Сими) – на 18/22.09. Фетие и крайбрежие – до 28/29 септември. Пожари няма. Времето винаги е било страхотно, без валеж, най-ниска максимална t денем 25-26 до 30, вода 25-27, слънцето не жули страшно. Има един минус само, че се стъмва рано. От деца има само мънички, защото абсолютно във всички страни след 15.09. по-големите са на училище, а това намалява и тълпите. :wink:

Някой ден, може би догодина, ще направя врътката с Халки, Тилос и Сими от Родос и то точно в края на септември. Да не забравя само да видя феритата как са тази година. Или пък с някои други островчета. На мен на един остров (при наличие на друг на един хвърлей) цяла седмица не ми се стои, хваща ме съклет.

Много ми е любим и nostalgie този сезон, макар че като гледам тълпите по масовите острови, май ще трябва да изтеглям моето лято към октомври и съвсем началото на юни, че и по-рано. Ако пък тогава времето хич не става за къпане, винаги мога да хвана балкана. :smile: Аз по тези земи не ходя да си почивам, защото както може би паралелно сме осъзнали с разни други хора тук, няма и от какво да си почиваме – ние просто не сме уморени. :wink: Вече!

Бих препоръчала на @antea да види последните мнения в темата за Родос, там има няколко (поне за мен) вдъхновяващи снимки на @jorocontrola баш от миналия септември.

На самия Родос малко му се разсърдих наскоро и засега нямам желание да го изследвам. :smile:Сериозно не очаквах да видя блокове тип Слънчак в Гърция. С всичко произтичащо от наличието им.

Вместо Тилос ти препоръчвам Нисирос. Има си вулкан, манастир и е много фотогеничен. На около час след Тилос е. Цените са народни или поне бяха, но няма хубави плажове. За дей трип е перфектен. Ние сме го достъпвали от Халки, а от Кос и още по-близо. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 4 минути , Asya Assenova каза:

Вместо Тилос ти препоръчвам Нисирос.

Защо „вместо“? Аз искам всичко! :biggrin:
Плажовете не са ми най-важното и май никога не са били. 

• Смея се 3
Връзка към коментар

🙂

преди 20 часа, Lindt каза:

А защо да не се съчетае със Скопелос? Едва ли е проблем да се запълни седмицата с два острова. 

Не знам, възможно е, не стигнахме дотам. 🙂

За мен Скиатос  от една страна е твърде туристически, от друга някак безинтересен. Родос е нещо съвсем различно. Имаш много места на които да отидеш, а мръднеш ли от столицата и курортите атмосферата е друга. Бях писала за Кремасти - то си е едно селце с вили и хотелчета, с кръчмички на плажа. Да, подухва ветрец и е близо до летището, но си има съвсем автентичен чар, много далече от лудницата. Абе, смейте се сега, но дори гробището му беше едно кокетно красиво.

И хората на Родос са супер усмихнати и любезни. Един от примерите е как една симпатична адашка ни качи в колата си за да ни измъкне от маслиновите горички, в които се бяхме забили търсейки път към Филеримос.

Докато на Скиатос за пръв път в Гърция усетих едно раздразнение към туриста от страна на гърците. Но не е чак толкова трудно да се разбере - вечер по кръчмите звучи джаз, а туристите си поръчват спагети и полуфабрикатни фиш и чипс(??!?), а ти сякаш чуваш скърцането със зъби на стария Ставрос, че трябва да слуша това, а не любимото си бозуки и очакваш всеки момент баба Елефтерия да излезе от кухнята и да цапне с черпака по тиквата всеки, който не е уважил нейната кухня. 

Разбирам, че всеки си има някакви възприятия за Гърция и гръцко и не е задължително те да отговарят на действителността. Но за нас острова остави едно усещане за кастрирана гръцка идентичност. Сега сигурно ще тръгнете да ми обяснявате колко са гърци критяни, родосчани и керкирци. И сигурно сте прави, ама на техните острови ми хареса. 🙂 Просто Скиатос прилича на всяко друго ваканционно място и добре че рецепциониста в нашия хотел беше един улав айляшки настроен тип, който не си дава много зор, че да усетим, че сме на гръцка земя. 😛

Толкова за усещанията, може би е добре да сложа и някакви снимки...

Ако трябва да избера моя любим Скиатос момент това е захода за кацане на летището. Идвахме от Милано, не знам дали всички пилоти от всички полети правят такива маневри при кацане там, не съм някакъв запален фен на авио спотинга и мястото до прозореца, но преживяването беше уау.

IMG_20240601_193115800_HDR.jpg.8aacd37b57b3e17f2a3517eb8da442a2.jpg

IMG_20240530_174405111_HDR.jpg.55818cf63896efbfa652390f3b0f71ff.jpg

Шаренийка от Скиатос таун

IMG_20240531_090323449.jpg.f991c7c7c5af2ad1ff4de4b5c6bb304e.jpg

IMG_20240531_090353515.jpg.73e95d375fd6a1841bdd3ec30a0ae001.jpg

IMG_20240531_091116997_HDR.jpg.cc7cc581afe13014cf3196969da3bae4.jpg

IMG_20240531_085834394.jpg.3e95646ac3840242fd5afe31de911e31.jpg

Синьо магаре

IMG_20240531_091813313_HDR.jpg.27eb8e6154d62bb02b63086ff92fabc4.jpg

и късметлийско прасеIMG_20240531_214044992.jpg.a623efec590666b459b7875d3b75fff5.jpg

IMG_20240531_081415212_HDR.jpg.710d88c4b6ca193b3e0fd4f4940950ef.jpg

IMG_20240531_083120126_HDR.jpg.d711bfc566a1718b59f975ffe5afb2c5.jpg

Друго приятно преживяване е вечер да избягате от тълпата в тихите улички и по стръмните, почти скрити стълби да се качите до църквата Агиос Николаос, от където в тихо съзерцание да се насладите на гледката от високо. Шегувам се, пейките бяха окупирани от група подпийнали поляци, но пак беше хубаво. 

IMG_20240531_211956707.jpg.4af56c4600305fa6617f28f9fe54f774.jpg

IMG_20240531_212152239.jpg.98e7e48c63be771e1f0923174630339b.jpg

IMG_20240531_212746714.jpg.91901454f77f04039e3a37bf06bf7731.jpg

IMG_20240531_212757188.jpg.ce2206242b83ddfa63a0b2cf8dae2533.jpg

Още малко от златният час

IMG_20240531_210742186.jpg.5ad8f8a9fe4e715dffd7dc13d8cefc7b.jpg

IMG_20240531_205133521.jpg.644cc6174927bba4aa3b56e11c0c80f0.jpg

IMG_20240531_204049096_HDR.jpg.ddc9e8a673dbc1cf4a96ac45bdb97066.jpg

Ето го и плажа Кукунарис по време на патешките набези, преди туристическите такива.

IMG_20240531_101948258_HDR.jpg.7cc693b99c8b71484bf014bb0fe8c4c2.jpg

IMG_20240531_105319475_HDR.jpg.1325d855accb0a68aa996cfdbef669e7.jpg

IMG_20240531_102135865_HDR.jpg.91427713e9698587984b5d7ec070445b.jpg

IMG_20240531_101800129_HDR.jpg.f1ef56609005dbb526ade3e176c2fa43.jpg

• Харесвам 19
Връзка към коментар
преди 34 минути , iMari каза:

И хората на Родос са супер усмихнати и любезни.

помня, че и на мен това ми направи впечатление - колко гостоприемни и ведри бяха всички навсякъде, буквално си слагаха ръка на сърцето, когато казваха Благодаря, може да си е отработен жест, но те сгрява, че си приет с желание, а не с върло отегчение, аз тогава го отдадох по-скоро на манталитет и леко турско влияние :smile:

• Харесвам 5
Връзка към коментар

@deyan Зависи какви плажове предпочитате, но ще се опитам да обобщя:

1. Страната от към летището - това са подветрените плажове, има организирани и свободни зони, като цяло са спокойни. Следобед излиза вятъра и кайтовете /Otnesen е пуснал снимка по-горе, така изглеждат/. За мен не са ок заради вятъра и дълбокото, но за теб може да са вариант.

2. Ели бийч в Родос таун - тъпкано с народ, скъпи чадъри, шезлонги и напитки. Другият градски плаж е също компромисен, но по-спокоен.

3. Прасониси - трябва да се види, но не става за плажуване. От едната страна са кайтовете, от другата-сърфовете. И е много духовито, и опасно.

4. Крайбрежието по линията Родос-Линдос-Прасониси. Почвам от Родос надолу.

- За мен са интересни тези малки плажчета със солта /след Калитея спрингс/, но примерно бих отишла късен следобед-вечер, може и да се вечеря. За цял ден не ми допадат, като локвички са.  

Screenshot 2024-06-19 164411.png

- Надолу прескачам двата плажа тип Слънчака. Следват Антъни Куин и от другата страна плажа - много пренаселено, препорачвам ранно ходене, но си струва да се видят. - Трагано и Афанту не ги видяхме и не мога да се изкажа. По снимките може и да си струва да се проверят. 

- Тсампика - огромен хубав плаж, има място за всички, има и водни спортове

- Стегна - стана ни любим и три пъти ходихме там, даже в деня на полета до към 15 часа, обяд /То Кима - препоръчвам- 10 евро са му сетчето чадър с шезлонги, 2,5 фрапе, храната е много добра/, морето е чудно, има всичко на този плаж, не е пренаселено, има и свободни зони.

- Агати - разкошен, но с особеностите, които сме коментирали

- Хараки е твърде тясно и клоустрофобично за мен за плаж, но пък има уникална таверна.

- Калатос - огромен спокоен плаж, но не е моят.

- Линдоските плажове според мен са само за снимка, но ти може да ги харесаш. Твърде много хора за моя вкус.

- надолу има още няколко спокойни плажа, но не блестят с нищо според мен.

От изброените само на Стегна бих останала цял ден, но всеки разбира различно нещата.

И да, местните са много гостоприемни и топли хора ✌️

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , jul каза:

ще се опитам да обобщя

Благодаря за подробното обобщение!

Поне има някаква положителна нотка, че нещо се бях напрегнал къде сме тръгнали. Дълбоките плажове не ни притесняват, но фрашканите - да.

Но пък явно винаги можем да наблегнем на храната! 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Не е толкова страшно, ако си подготвен и с кола 😏 Просто иска повече усилия, за да намериш, каквото търсиш.

Аз очевидно не бях подготвена какво да очаквам и може би това беше проблемът.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз мога да допълня за Трагано и Афанту, бяхме отседнали там, плажовете или по-скоро плажът е огромен, не вярвам да се пълни по което и да е време на годината, откъм пътя е пясъчен, после преминава в камъчета (и във водата). Пясъкът е тъмен и адски се нагрява. Водата е кристална! Малко бързо става дълбоко. Заведения има, но нямам наблюдения, тъй като само минахме два-три пъти оттам за разхлаждане в августовската жега... И на мен Стегна ми е номер 1 за Родос, а доста пообиколихме.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Дани Магелани

И аз да попитам нещо. Ираклион през август дали е безумие? Има ли градски или достъпни с автобус хубави плажове? Или да насоча вниманието си към забележителностите в района?

Връзка към коментар
преди 21 минути , Дани Магелани каза:

Или да насоча вниманието си към забележителностите в района?

Ако забележителностите са до 9-10 часа сутринта, може.

После - само в хладни механи. 

Бях един път в Крит в началото на август и беше адска жега с гореща морска вода. На всичкото отгоре от там си домъкнах ковид с висока Т, каквато не вдигам никога, и това допълнително ме накара в бъдеще да съм със сто на ум за ходенето по претъпкани гръцки острови в разгара на лятото.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, deyan каза:

Благодаря за подробното обобщение!

Поне има някаква положителна нотка, че нещо се бях напрегнал къде сме тръгнали. Дълбоките плажове не ни притесняват, но фрашканите - да.

Но пък явно винаги можем да наблегнем на храната! 

от нищо не се притеснявай, аз в моята тема навремето бях писала, че имаме 38 отбелязани плажа в отсечката Линдос-Родос, толкова много и хубави места, отделно и дългите ивици, таверните обикновено са с високо качество, на практика на Родос ми е било най-вкусно, сравнено с всичко друго в Гърция до момента

единствено пожарите могат нещо да развалят, дано тази година му се размине на острова и хората, доста изстрадаха

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Абе английският не ми пречи. Щом са опрели да дават жилища под наем, са го понаучили от зор през годините. В Южен Крит бабата, въртяща къща за гости в Lefkogeia, го поназнайваше (за разлика от мъжа си), но пък на сутринта, когато вече щяхме да заминаваме за Ханя, ни беше направила по три палачинки на човек за из път, че много далеч било и ще огладнеем.

Отделна песен е там за ракията.

Пия сигурно по 50 г ракия на пет години, обаче колко ракия изпих в този Крит! Във всяко наемано от нас жилище – на кухненската маса по литрова гарафа. Във всяко заведение - епруветка с по 50 г на човек на изпроводяк. Отделно и вино раздаваха. И така всеки ден. :rolleyes:
Но Южен Крит е съвсем друга страна – на простреляните табели, дивите козари с вид на комити и чудните селски кръчми.
Някой ден пак ще отида. Има простор и дивотия. По много и от двете.

• Харесвам 8
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Argentique каза:

Отделна песен е там за ракията.

Пия сигурно по 50 г ракия на пет години, обаче колко ракия изпих в този Крит! Във всяко наемано от нас жилище – на кухненската маса по литрова гарафа. Във всяко заведение - епруветка с по 50 г на човек на изпроводяк. Отделно и вино раздаваха. И така всеки ден. :rolleyes:

И по корабчета я раздават ракията още от ранни зори на Крит 😀

• Смея се 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.