Прескочи до съдържание

Планове за Гърция 2024 и актуална информация

Thierry Henry

Препоръчани мнения

Публикувано:

От ФБ група-

'Във връзка с неколкократното увеличение на хоспитализации в Гърция с поредната версия на Ковид, големият брой положителни тестове (15% от над 80,000 тествани) са спряни свижданията в болниците, не позволяват придружители, няма планови операции, само спешни и отварят пунктовете за безплатното тестване, където всеки със симптоми или съмнения за контакт с болен, може да провери дали е заразен.

Тестът преди посещение на лекар за преглед е задължителен! Необходимо е да е отрицателен, разбира се.'

Публикувано:

Някой ходи ли вече на Скиатос тази година да сподели полезно инфо за транспорт от/до летище, таверни и плажове?

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Може би си го знаете, но скоро си го припомних- деца  и младежи  до 25г от ЕС (съответно за нас също е валидно), влизат безплатно в археологични сайтове и музеи, които са държавни в Гърция и управлявани от Гръцкото министерство на културата и спорта. Някъде може и да ви попитат за да се възползвате, другаде трябва вие да попитате. Има и други дни и категории, когато входа е безплатен, изброени са на сайта на гръцкото министерство на културата

Screenshot_20240829-204034_Chrome.jpg.010700b15d383b8f0b336060707edf10.jpg

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Публикувано:

Отново километрична опашка към Гърция в ранните часове на деня.

Много внимавайте с пътувания около почивните дни 🙃

От „Пътна полиция” предупредиха, че изваждат цялата налична техника. Очаквания за засилен трафик в цялата страна заради трите почивни дни. На границата с Гърция при „Кулата” още от сутринта се изви опашка от автомобили, която на моменти достигаше до над 4 километра. След 9:30 ч. трафикът се нормализира и колоната се стопи.

• 4 месеца по-късно ...
Публикувано:

Как безплатно да получите чип за преминаване през ТОЛ пунктовете в Гърция? 🇬🇷🚗

След като България влезе в Шенген и вече няма да има задръствания на граничните пунктове между България и Гърция, е много вероятно да има “тапи” на ТОЛ пунктовете за плащане на пътни такси в Гърция – т.нар диодии. Можете да си спестите чакането пред бариерите за плащане на таксите, ако използвате чип за преминаване, който предварително се зарежда със сума, от която се тегли таксата на всяко преминаване.

Току що получих моя чип, по куриер до врата, без да платя нищо. Всичко се случи за няколко дни - от момента на пращане на заявката до получаване на чипа.

Ето как става:

Влизате на този линк и попълвате полетата (превключете на английски ако ви зареди гръцки):

https://bit.ly/4a9JnL4

Тъй като е предвидено и за фирми, може да попълните фирмени данни и да получавате впоследствие фактура. Особеното е, че в полето “VAT Number” – въвеждате своят ЕГН или данъчен номер (ако имате). Всички други полета са съвсем ясни.

След като успешно пратите онлайн формата, ще получите веднага имейл за потвърждение и до ден-два втори имейл с два документа за подпис, които трябва да върнете на същия имейл подписани. Аз лично не съм ги разпечатвал, а ги подписах директно в PDF със стайлъс на смартфона.

Малко след това ми потвърдиха по Viber, че всичко е точно и към мен пътува куриер. Ден след това дойде въпросния чип с книжка с инструкции. Всичко беше напълно безплатно. Предстои ми да залепя чипа в колата и да заредя с някаква сума преди следващото пътуване из Гърция.

• Харесвам 7
Публикувано:

Имам Егнатия пас, но е регистриран на старата ми кола. Сега трябва да прехвърля паса към новата ми кола, но ако не успея, ще си поръчам нов пас.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , DaBo каза:

Имам Егнатия пас, но е регистриран на старата ми кола. Сега трябва да прехвърля паса към новата ми кола, но ако не успея, ще си поръчам нов пас.

Аз ползвам като приложение My eway и вътре има опция edit license plate.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , Nayden Bondzhev каза:

Аз ползвам като приложение My eway и вътре има опция edit license plate.

Ще го пробвам това приложение. Аз съм с тяхното - MyEgnatiaPass.

• Харесвам 1
Публикувано:

Само за информация - Смених номера на колата само с два мейла и един подписан формуляр. Бяха изключително любезни и бързи в комуникацията. Номерът на колата се смени автоматично в приложението им.

И сега е време да планирам ходене до Гърция. 😉 На границата всичко ли са махнали? Някой да е ходил след влизането в сухопътния Шенген?

• Харесвам 2
Публикувано:

Децата ходиха преди две седмици, за да приучат новия си автомобил с маршрутите им. Преминаването през КПП Кулата им е отнело числом и словом ... 15 сек, защото е трябвало да намалят скоростта. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
Преди 1 час, дядо Пепи каза:

Децата ходиха преди две седмици, за да приучат новия си автомобил с маршрутите им. Преминаването през КПП Кулата им е отнело числом и словом ... 15 сек, защото е трябвало да намалят скоростта. 

И аз не издържам, но сефтето на новата пътна схема съм го планувал за юни тук, нов обект преди Кале Чифлик

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Nayden Bondzhev каза:

И аз не издържам, но сефтето на новата пътна схема съм го планувал за юни тук, нов обект преди Кале Чифлик

По твоя препоръка през лятото на 22-ра открихме тази таверна в Солун: Gialos Fish & Seafood Tavern. От тогава сме ходили няколко пъти, че и приятели запалихме покрай нас. Никога не са разочаровали с храната. Сега съм в БГ по неприятен повод и нито знам колко време ще остана, нито мога да планирам нещо за седмица напред, но имаш ли някакви нови места за настаняване и храна в/около Солун? Ей така, като ме стегне шапката да отида и да си проветря главата за ден, два.

Този хотел, който си линкнал го отварят в края на април. Изглежда много добре и цените му са добри извън силния сезон. Не съм гледала за юли/август.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, DaBo каза:

По твоя препоръка през лятото на 22-ра открихме тази таверна в Солун: Gialos Fish & Seafood Tavern. От тогава сме ходили няколко пъти, че и приятели запалихме покрай нас. Никога не са разочаровали с храната. Сега съм в БГ по неприятен повод и нито знам колко време ще остана, нито мога да планирам нещо за седмица напред, но имаш ли някакви нови места за настаняване и храна в/около Солун? Ей така, като ме стегне шапката да отида и да си проветря главата за ден, два.

Този хотел, който си линкнал го отварят в края на април. Изглежда много добре и цените му са добри извън силния сезон. Не съм гледала за юли/август.

Лятото на път за Корфу и за да се видим с близки избухнахме вечерта в The Rouga, като спахме за вечер в близкия Superior One Boutique hotel.

IMG20240919204619.jpg

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 9 минути , Nayden Bondzhev каза:

Лятото на път за Корфу и за да се видим с близки избухнахме вечерта в The Rouga, като спахме за вечер в близкия Superior One Boutique hotel.

IMG20240919204619.jpg

Ха, чак и аз съм вечеряла в тази кръчма преди две лета от общо двете ми ходения в Солун в живота. 😄
Супер е, но за лятото вероятно трябва резервация.

356198969_10161080214187148_8169577642233667918_n.jpg.4c9a3d7889a651a2d5fc826154005560.jpg

• Харесвам 6
Публикувано:
На 29.01.2025 г. в 17:54, DaBo каза:

Много благодаря! Хич няма да го мисля повече. По вашите утъпкани пътеки ще мина и аз, само да тръгна натам, де.

Впрочем присетих се за файн дайнинг в Kalamaria, бяхме там края на август 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.