Прескочи до съдържание

Планиране на прибалтийска инвазия

iMari

Препоръчани мнения

Публикувано:
8 hours ago, jorrro said:

А иначе ако има две отсечки на една резервация/билет и се пропусне втората заради късното пристигане на първия самолет, авиокомпанията е длъжна да осигури премаршрутиране, нали така?

Ако си например София-Рига-Таллин, купен като 1 билет (1 номер на резервация, т.н. PNR) , то при загуба на връзка, авиокомпанията те слага на следващ възможен полет бесплатно. При Аирбалтик много пъти съм виждал да забавят такива полети , да изчакат закъснелия полет, ако не е много закъснението. На изхода от гейта стоят едни момичета на аирбалтик с табелки на кой гейт да тичаш 🙂

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Някой дали е канцелирал цялата си резервация след промените които направиха AirBaltic. Аз като вляза в резервацията ми дава това:

image.png.bed628dffd4d4acff610f6724cd131ab.png

image.png.05f8ad6545917cc28d33c94235239a03.png

Ако поискам да ми се възстанови сумата като кликна на бутона, това само за първия полет ли ще бъде или за цялата резервация. Полетите са ми на една резервация. Засега не съм решила какво да правя, може и да приема промяната, още мисля.

Публикувано:

Предполагам,че при изкане на парите, щом всичко е на 1 резервация, цялата резервация се анулира и ви връщат колкото сте пшатили за нея. Но не забравяйте за варианта че може да не приемете предложението им и да им звъннете и да ги питате за алтенативи с прекачвания на оригиналните дати. Това на сайта няма да го предложи, само по телефона.

• Харесвам 1
Росен Василев
Публикувано:
На 2.01.2025 г. в 15:45, jorrro каза:

На мен са ми променили полет от Рига до Вилнюс и сега имам само 35 минути за прекачване след пристигането в Рига от София. Според Trip.com, откъдето ги купих билетите, това е невъзможно и няма как да приема промяната. Но същевременно те казаха, че няма опция за Cancellation и за Flight change...

Реално има и един по-късен полет до Вилнюс, но не ми се виси 6 часа на летището в Рига (вместо 2:30 както преди). Предпочитам да рискувам с 35-минутната връзка, но нямало как да стане...

На 5.01.2025 г. в 10:02, jorrro каза:

А иначе ако има две отсечки на една резервация/билет и се пропусне втората заради късното пристигане на първия самолет, авиокомпанията е длъжна да осигури премаршрутиране, нали така?

Здравейте, 

В същата ситуация съм като @jorrro с полета до Вилнюс.
Писах им и ми отговориха, че времето за трансфер е съобразено с неободимия минимум (30мин.), който бе даден по-рано в темата: https://www.riga-airport.com/en/transfer
Относно това, ако първия полет до Рига закъснее и се наложи премаршрутиране ми написаха, че компанията ще предложи следващ полет (в този случай ми цитираха късния полет от Рига до Вилнюс).

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Честно казано не знам какво толкова има за мислене.

Щом казват, че времето стига, значи за вас всичко е ОК. Ако има закъснение, има и следващ полет същият ден. Ще почакате, ама ще си приберете компенсацийката и пътуването ще излезе без пари 😉 

• Харесвам 4
Публикувано:

Риска е да няма места на следващ полет същия ден, защото в летния период самолетите са пълни, а едва ли ще сте единствените за премаршрутиране. 

• Харесвам 3
Публикувано:
На 29.12.2024 г. в 23:21, chandni каза:

Така ... 2025-та на вратата чука и това ми напомня, че трябва да стартирам планирането на летните ни забежки в посока Литва, Латвия и Естония. Ще се вслушам в съветите, които получих по-напред в темата и ще пътуваме през юли, точните дати ще уточня много скоро, за да започнем да се оглеждаме за настанявания. Тук се изписа много за пътуване със самолет, но мъжът ми има мерак да си кара колата, защото работи от къщи и рядко му се случват напоследък дълги роуд трипове. Сега се мотая по картата и оглеждам кой е оптималния маршрут за достигане на Вилнюс, като първа основна спирка (докато стигнем до него ще се спи поне на 2 места вероятно). Пътувалите с кола, дайте жокери. 

Може и вече да е късно за отговор на този въпрос, но все пак ще споделя график от нашето пътуване с кола през 2021 г., което включваше и Полша:

ГРАФИК ПЪТУВАНЕ:

13.08.2021 г. – София – Суботица                                                                 575 км             7 ч

14.08.2021 г. – Суботица – Кошице                                                              450 км             6 ч

15.08.2021 г. – Кошице

16.08.2021 г. – Кошице – Варшава                                                               500 км             9 ч

17.08.2021 г. – Варшава

18.08.2021 г. – Варшава – Вилнюс                                                               450 км             7 ч

19.08.2021 г. – Вилнюс

20.08.2021 г. – Вилнюс – Тракай – Рига                                                      320 км             5 ч

21.08.2021 г. – Рига

22.08.2021 г. – Рига – Талин                                                                          310 км             5 ч

23.08.2021 г. – Талин

24.08.2021 г. – Талин – Хелзинки – Талин

25.08.2021 г. – Талин – Каунас                                                                      570 км             8 ч

26.08.2021 г. – Каунас – Гданск                                                                     500 км             7 ч

27.08.2021 г. – Гданск

28.08.2021 г. – Гданск – Малборк – Торун                                                   220 км             3 ч

29.08.2021 г. – Торун – Банска Бистрица                                                    610 км             8 ч

30.08.2021 г. – Банска Бистрица – Арад                                                      450 км             6 ч

31.08.2021 г. – Арад – София                                                                          580 км             8 ч

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
13 hours ago, Фил said:

Статия за проблемите на аниокомпанията :

Latvian ministers want airBaltic’s management change, CEO hits back

Засега по Латвийските новини има много статии където CEO обяснява, че не е толкоз зле, както изглежда, и раздухването на паниката влияе негативно на авиокомпанията. Като цяло правителството реши да направи среща на акционерите на 21 януари и там ще решат дали да сменят менеджмънта на аирБалтик.

Засега не мисля че ще я направят да фалира, но изглежда че някой играе да може  да я купят за по-евтино,кажи за без пари, например Луфтханза...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 часа, Duke каза:

Може и вече да е късно за отговор на този въпрос, но все пак ще споделя график от нашето пътуване с кола през 2021 г., което включваше и Полша:

Благодаря, @Duke. Никак даже не е късно. Пътуването е в началото на юли, а в момента все още оформяме отсечките и нощувките. 🙂

Публикувано:

Някой знае ли и има ли опит,  с кола под наем взета в Латвия/Рига,  може ли спокойно и без проблеми да се пътува в Литва ?

Публикувано:
преди 4 минути , ruwenzogy каза:

Някой знае ли и има ли опит,  с кола под наем взета в Латвия/Рига,  може ли спокойно и без проблеми да се пътува в Литва ?

Оги, можеш да пътуваш безпроблемно с кола под наем наета в Латвия в останалите прибалтийски републики. Различните компании имат различни условия. Някой те таксуват 45 евро за излизане извън Латвия/Естония, Литва и Финландия/, други ти взимат 4€ на ден пак за същите държави, но има и компании, които не ти взимат нищо за Литва и Естония. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 минути , krasen_denev каза:

Оги, можеш да пътуваш безпроблемно с кола под наем наета в Латвия в останалите прибалтийски републики. Различните компании имат различни условия. Някой те таксуват 45 евро за излизане извън Латвия/Естония, Литва и Финландия/, други ти взимат 4€ на ден пак за същите държави, но има и компании, които не ти взимат нищо за Литва и Естония. 

Значи трябва да си призная предварително. че ще ходя до Литва ?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , ruwenzogy каза:

Ами то винаги е така. Принципно проблем няма и да се направиш на неразбрал, но при инцидент или глоба в друга държава, може да те натоварят яко и спестеното да ти излезе през носа...

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Естествено, че трябва да си признаеш, даже бих питал още преди да взема колата и избирал според условията.

Ако не може да изнасяш колата, а ти я изнесеш и стане инцидент ще стане лошо, ако не стане инцидент вероятно никой нищо няма да разбере, естествено.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 17 минути , ruwenzogy каза:

И аз да потвърдя горе написаното. Да,трябва да кажеш,че смяташ да пътуваш до Литва или някоя друга държава/Естония, Финландия, Полша/ . За останалите страни от ЕС има по- високи такси. 

Ето ти и един нагледен пример: 

Screenshot_2025-01-09-18-08-41-128_com.android.chrome.jpg.6b3bd5df0e2fa8d609fc2b579608170c.jpg

• Харесвам 2
Публикувано:

Естествено, че няма да се направя на тарикат, Първоначално си мислех, че като нама граници е свободно, но сега се сещам , че при глоби , или ПТП  става неприятно.  Търся по-евтин вариант, и това 4 евро на ден , не е лошо, но ще проверя все пак .  Благодаря Ви.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 35 минути , ruwenzogy каза:

Естествено, че няма да се направя на тарикат, Първоначално си мислех, че като нама граници е свободно, но сега се сещам , че при глоби , или ПТП  става неприятно. 

Да, освен че е много вероятно и застраховките да станат невалидни, понеже със сигурност някъде са записали с по-малки ( или по-големи ) букви, че застраховката важи ако спазваш условията и ограничанията на договора с рентал-компанията.

Цитат

Търся по-евтин вариант, и това 4 евро на ден , не е лошо, но ще проверя все пак .  Благодаря Ви.

Някои компании се случва да предлагат кросбордър опцията без допълнителни такси, също така при резервации през economycarrentals често има "подарък" някаква безплатна екстра, като допълнителен шофьор, вериги за сняг или кросбордър  

image.png.83d2c9415b3ef217fcf2a67ed980be51.png image.png.e65f2419486f2a3d8a4417b0c0e15439.png

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 30.12.2024 г. в 15:42, chandni каза:

Много идеи ми дадохте, благодаря ви! 

Да, една от причините да гледаме към Румъния е да избегнем Сърбия, особено на връщане, заради струпванията на турците по КПП-тата

И аз да ти напиша това-онова:

1.Пътуването юли месец посока Западна Европа и истинска наслада. Трафикът е в обратна посока и на границите няма никой. Пътуването през Сърбия и Унгария времево не можеш да го сравниш с никой друг маршрут.Много километри ги взимаш за малко време.Ако имате сили да карате малко по- дълго, то тогава мислете за нощувка в Словакия 

2. Много зависи дали сте обикаляли из Полша или не?!? Ако отговорът е положителен то тогава минавате транзит на втория ден и спирате директно в ......Литва и от там започвате обиколката на Прибалтика. Ако обаче отговорът е не,то тогава можете да помислите за спиране на отиване в Краков а на връщане във Варшава или още по смело с малко по голяма отбивка в Гданск и Торун. 

3. Пътят през Словакия извън магистралите Братислава-Тренчин-Жилина и свързващата Унгария с Чехия, е бавен и с много ограничения и "наострени" за глоби камери за скорост.Минаването обаче през Ниски Театри ще ви възнагради с невероятни планински пейзажи.Ако предпочетете Словакия на отиване можете да спите в Банска Бистрица или Банска Щявница на отиване или в Бардейов на връщане.Бардейов можете да го направите и като спирка за кратка няколко часова почивка,преди да продължите към където си решите.

4.Егер е наистина хубав град със страшно много история и забележителности.Можете да го използвате като последна или първа спирка в зависимост кой път ще изберете за отиване и връщане.

5. Периодът на прибирането ви в България съвпада с "голямата миграция" в човешки вариант и вероятността по границите да е ад е много голяма.Затова можете да се приберете през Румъния от Егер през Орадея и Клуж Напока по магистралата чак до Сибиу/Хунедоара със замъка ви е по път/ или през Сегед -Арад- Тимишоара  и към вкъщи.

6. Ако се следят границите с камерите и от сводките може отново да се приберете през сръбско.Възможно е голяма част от трафика да се насочи именно към Румъния заради Шенген и това да облекчи натиска върху КПП Градина-Калотина.

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 15 часа, chandni каза:

Благодаря, @Duke. Никак даже не е късно. Пътуването е в началото на юли, а в момента все още оформяме отсечките и нощувките. 🙂

Имай предвид, че междинните точки на отиване (Суботица) и на връщане (Арад) принципно могат да се заменят с по-доброто решение Нови Сад и Тимишоара. Това, в случай, че не сте посещавали тези градове. Ние вече бяхме ги посещавали и затова избрах алтернативите, като допълнителен бонус за Суботица е близкия ГКПП Келебия, който е малко по-ненатоварен през лятото в сравнение с основния ГКПП Хоргош...

• Благодаря 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Малко новини за аирБалтик ор мен.

На 21 анонсираха че ще сменят борда на директорите от 11 февруари. Също уж щяли да подпишат с Луфтханза за миноритарен дял до края на месеца, ама това няма да е достаточно и пак им трябват пари, уж през IPO, амс най вероятно пск ще изкат от държавата.

Сведбанк (най голямата банка в балтиката и скандинавията) си променя полиците на застраховките от 1 април, и там изрично пише че при фалит на превозвача, нищо няма да компенсират...

Аз св рових из другите панки - те също май не покриват този риск, ама все още не го пишат изрично.

От колетиге разбрах, че аирБалтик почнаха да се заяждат за килограмите на ръчния багаж, ако имаш повече, изкат да го чекнещ срещу 75 евро глоба, май гледат откъдето и да е да изкарат пари. Иначе никога не са го правили досега с претегляне, поне последните 8 години не ми се е случвало нито веднъж, а пътувам доста често. Затова внимавайте да не ви сурвакат!

Поздрави!

https://eng.lsm.lv/article/economy/transport/20.01.2025-ltv-airbaltic-still-might-need-more-public-money.a584274/

Дори в новините вече предупреждават за проверки на размер и килограми на багаж.

https://rus.err.ee/1609586423/tallinnskij-ajeroport-aviakompanii-stali-strozhe-proverjat-razmery-ruchnoj-kladi

• Харесвам 6
  • Шок 1
  • Благодаря 3
Публикувано:

Здравейте, планирали сме за август 2025 два дни Рига, три дни Талин / втория от тях отскачаме до Хелзинки/. После Юрмала / една нощувка/ и обратно към летището в Рига - най общо това. На връщане от Талин обмислям нощувка в някое от трите Сигулда/Туриада/Цесис.  Рундалския дворец по-красив ли е от тях? Не знам кое си заслужава най-много. Основно въпросът ми е дали да вземе кола заради преходите между Рига- Талин и обратно, с оглед това, че в повечето време сме в градовете и може да се пътува с автобус/ферибот. Има своите удобства, особено за четири човека.

Видях Виа Балтика и не ми се видя много обширен път, опасявам се да не е много натоварен.

Гугъл ми дава и почти сходен маршрут - този в дясно. Моля за мнение за двата маршрута, както и за вариант Фликс бус. Полетите ми се видяха скъпи за четирима. Ако имате положителен опис с нощувки в Юрмала, моля за препоръки. Благодаря на всички!

image.png.c2f01c28ec685f7bc94156866fc6f2a9.png

Публикувано:
преди 1 час, travelchanel каза:

Здравейте, планирали сме за август 2025 два дни Рига, три дни Талин / втория от тях отскачаме до Хелзинки/. После Юрмала / една нощувка/ и обратно към летището в Рига - най общо това. На връщане от Талин обмислям нощувка в някое от трите Сигулда/Туриада/Цесис.  Рундалския дворец по-красив ли е от тях? Не знам кое си заслужава най-много. Основно въпросът ми е дали да вземе кола заради преходите между Рига- Талин и обратно, с оглед това, че в повечето време сме в градовете и може да се пътува с автобус/ферибот. Има своите удобства, особено за четири човека.

Видях Виа Балтика и не ми се видя много обширен път, опасявам се да не е много натоварен.

Гугъл ми дава и почти сходен маршрут - този в дясно. Моля за мнение за двата маршрута, както и за вариант Фликс бус. Полетите ми се видяха скъпи за четирима. Ако имате положителен опис с нощувки в Юрмала, моля за препоръки. Благодаря на всички!

image.png.c2f01c28ec685f7bc94156866fc6f2a9.png

Миналата година пътувах в онзи регион, но по оста Вилнюс - Рига - Талин - Хелзинки. Най-удобно е да пътувате с автобус, освен ако не наемете автомобил. Споделям ви моята програма, ако решите да добавите/премахнете нещо: https://oneticketjustgo.com/patuvane-do-litva-latvia-estonia-finlandia/

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 41 минути , Guinness каза:

Миналата година пътувах в онзи регион, но по оста Вилнюс - Рига - Талин - Хелзинки. Най-удобно е да пътувате с автобус, освен ако не наемете автомобил. Споделям ви моята програма, ако решите да добавите/премахнете нещо: https://oneticketjustgo.com/patuvane-do-litva-latvia-estonia-finlandia/

Прегледах програмата, която много ми хареса.Благодаря, че си описал подробно.

Имам един въпрос - колко време по-рано купи самолетните  билети? В момента гледам цените са по 2 дори по 3.

• Харесвам 1
Публикувано:

Кой цени гледаш? Той е летял със смяна. Сега вече има директни полети до Рига. Прегледай темата за еърБалтик. При промо полет до Рига и обратно излиза 50-70Е. За тази година промоцията вече мина и цените едва ли ще падат. Правят и други уж промоции редовно, но цените не падат чак толкова...

• Харесвам 4
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.