Bilqz Публикувано: 20 август Сподели Публикувано: 20 август 15 hours ago, iMari said: Според мен Талин е много пред другите две столици и заслужава максимално време. 😘 Подкрепям на 100% Талин е изключително красив и подреден. Чистота е на много много високо ниво. Трудно намерихме контейнер за боклук - изключително са се постарали да скрият всякакви не толкова красиви гледки за окото. Голямо Браво! 🙂 Връзка към коментар
tara Публикувано: 20 август Сподели Публикувано: 20 август От Талин Видях ги в малка уличка в стария град, на две места. Всички бяха заключени. В апартамента имахме специални инструкции за разделното събиране на боклука. Помещението беше във вътрешния двор, затворено и едва когато отвориш малката сграда, виждаш контейнерите за отделните видове отпадъци един до друг. 3 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 20 август Сподели Публикувано: 20 август преди 2 часа, phasma каза: По повод градския транспорт - POS терминал само в рейса 22 който върви Между центъра и летището. Всички други или с билетчета през апликацията Mobilly (както писаха по-горе) - с нея купуваш през апликацията и после се активира билетчето чрез сканиране с апликацията на QR код по прозорците и вратите на конкретния автобус, ако се прекачва в рамките на 90 минути, пак се сканира същия билет и не плащате наново. Ако камерата бъга, може да се въведе номера на автобуса, който е под QR кода. Доста удобно - че не трябва да се търсят ни машинки ни Narvessen за да си купите обикновен билет. В новите трамваи по-рано имаше машинки за билети, но сега нещо не работят - тъй че не си губете времето! Наскоро имаше статия че глобиха туристи, които мислиха да си купят билети от тая машинка вътре в трамвая - и не можаха 😞 🙂 На нас глобата на косъм ни се размина. Всичко това си иска време, сваляне на приложение, сканиране, въвеждане. Не е много ОК по време на движение, поне на мене не ми е. Добре, че овреме видях, че на следващата спирка ще се качват контрольори и слязохме бързо. Добре е, че на много спирки има машини за купуване на билети. Взехме си тридневен билет от такава и хич не го мислехме повече. 1 Връзка към коментар
r_nikolov1 Публикувано: 20 август Сподели Публикувано: 20 август Идвам със съвсем прясна информация за бюфета във Viking Line от Хелзинки до Талин: Храната беше много интересно поднесена, много вкусна и много разнообразна. На мен лично много ми хареса, но моите приятели казаха, че бюфета “Hua Du Hakaniemi” в Хелзинки им допаднал повече, та е въпрос на вкус. От напитките имаше вода, кафе напитки, газирани напитки, вино и бира. Фериботът беше с начален час 20:30 и в 21:45 трябваше да сме излезнали от ресторанта - по уредбите говореха, че той е затворил вече, а даже още към 21 започнаха да прибират храната малко по малко. Та да го имате предвид. Направих няколко снимки, за да ви покажа. 16 Връзка към коментар
r_nikolov1 Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август В търсене съм на ресторант в Талин с местна храна. Ще се радвам, ако някой ми съдейства, защото откривам главно ресторанти с международна кухня. Търсенето ми важи и за Рига. Благодаря предварително! 😊 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август преди 1 час, r_nikolov1 каза: В търсене съм на ресторант в Талин с местна храна. Ще се радвам, ако някой ми съдейства, защото откривам главно ресторанти с международна кухня. Търсенето ми важи и за Рига. Благодаря предварително! 😊 Само не си поръчвай цепелин! 1 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август преди 18 минути , Дани Магелани каза: Само не си поръчвай цепелин! Те не бяха ли във Вилнюс тези? Всички наоколо ги ядяха в захлас. В Рига при второто ми ходене вечерях в Ala Pagrabs - в една изба е и беше жега и лудница, затова бях отвън. Долу вечер имат фолклорни изпълнения на живо. Бирата беше страхотна. Менюто включваше ястия, дето по́ не се срещат на други места. 4 1 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август преди 51 минути , Argentique каза: Те не бяха ли във Вилнюс тези? Всички наоколо ги ядяха в захлас. В Рига при второто ми ходене вечерях в Ala Pagrabs - в една изба е и беше жега и лудница, затова бях отвън. Долу вечер имат фолклорни изпълнения на живо. Бирата беше страхотна. Менюто включваше ястия, дето по́ не се срещат на други места. Основно във Вилнюс, но ги има в целия регион. Храната на бедните селяни през зимата. Мазното сало (сурова сланина) облечено в тесто. Хранително, енергийно зимно блюдо, което не става за ядене. Има модернизиран вариант с картофи вместо сало. 4 1 1 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август Аз цепелини така и не опитах, понеже по описание не е моето. Но ми хареса, даже май веднъж сготвих и вкъщи, литовската розова студена супа с цвекло, на която не помня името. 2 Връзка към коментар
Otnesen Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август преди 6 минути , Бръмбар каза: Аз цепелини така и не опитах, понеже по описание не е моето. Но ми хареса, даже май веднъж сготвих и вкъщи, литовската розова студена супа с цвекло, на която не помня името. Холодная. 2 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август преди 38 минути , Бръмбар каза: Аз цепелини така и не опитах, понеже по описание не е моето. Но ми хареса, даже май веднъж сготвих и вкъщи, литовската розова студена супа с цвекло, на която не помня името. Много е разпространена също в Украйна и други страни в региона. Заедно с гаспачото и нашия таратор са трите най-популярни и любими студени супи. 1 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август преди 7 часа, Otnesen каза: Холодная. Да, обикновено с нарязани варени яйца отгоре и поднесена с пържени или печени картофи. Снимката не е моя, произволна от нета 6 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август преди 12 часа, r_nikolov1 каза: В търсене съм на ресторант в Талин с местна храна. Не знам дали храната е типично местна, но мястото и обстановката са изключително екзотични. В криптата на катедралата на централния площад в стария град има заведение, което те пренася директно в средновековието. Обстановката е уникална, осветлението е само на свещи, поръчката става директно на тезгях, а менюто включва супа и някакво печено месо, домашна бира и хляб. Накрая получаваш възможност да бръкнеш с черпак в една каца и всичко, което извадиш е за теб. А в кацата има кисели краставички и някаква туршия. Сяда се на дървени маси с пейки и всичко, включително отсервирането, е на самообслужване. Собственичката е естонка, която дълги години е живяла в щатите и е решила да се върне, за да експлоатира "американската мечта" на родна почва. Определено изживяването е топ и оставя незабравими спомени, цените естествено са леко завишени предвид всичко описано по-горе... 9 1 Връзка към коментар
dealni Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август Във Вилнюс за местна храна препоръчвам ресторант Senoji Trobele, извън центъра е , но много посещаван, не е претенциозен. Там пробвах розовата супа и тези цепелини или както там се казват...не можах да го изям...много гадно и мазно ми се стори, а там наистина готвят добре, така че имайте едно на ум с местния специалитет, освен ако не обичате мазна сланина. В Талин препоръчвам ресторант Rataskaevu 16, много вкусно беше всичко, но леко скъпичко. Ресторантът е пълен винаги. 8 Връзка към коментар
Bilqz Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август 35 minutes ago, Duke said: Не знам дали храната е типично местна, но мястото и обстановката са изключително екзотични. В криптата на катедралата на централния площад в стария град има заведение, което те пренася директно в средновековието. Обстановката е уникална, осветлението е само на свещи, поръчката става директно на тезгях, а менюто включва супа и някакво печено месо, домашна бира и хляб. Накрая получаваш възможност да бръкнеш с черпак в една каца и всичко, което извадиш е за теб. А в кацата има кисели краставички и някаква туршия. Сяда се на дървени маси с пейки и всичко, включително отсервирането, е на самообслужване. Собственичката е естонка, която дълги години е живяла в щатите и е решила да се върне, за да експлоатира "американската мечта" на родна почва. Определено изживяването е топ и оставя незабравими спомени, цените естествено са леко завишени предвид всичко описано по-горе... @r_nikolov1 предполагам @Duke говори за този ресторант Restoran Olde Hansa, което наистина е с доста различна и интересна обстановка. Препоръчвам и аз. 🙂 Иначе, ако обичате месо, по специално уникални джолани + ушички и чеснови хлебчета + бира, варена на място, като допълнителен вариант мога да предложа: Beer House Има и една симпатична закусвалния RØST Bakery, където можете да пробвате закуска с ревен. Уникална е. Намира се в квартал Rottermani 7 1 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август @Bilqz, мисля, че @Duke има предвид кръчмата III Draakon, за която ви писах в чат, но май тогава се оказа, че не работи (временно). Връзка към коментар
Duke Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август преди 53 минути , Bilqz каза: r_nikolov1 предполагам @Duke говори за този ресторант Restoran Olde Hansa, което наистина е с доста различна и интересна обстановка. Препоръчвам и аз. 🙂 Не, мястото за което говоря се намира тук и няма външни маси, но не виждам да излиза в гугъл като заведение: П.П.: Всъщност намерих заведението: https://www.kolmasdraakon.ee/ Иначе, май и друг път съм препоръчвал и този ресторант, който се намира на две крачки от нашия хотел в Талин и една от вечерите посетихме - мястото е интересно, храната и бирата чудесни... 5 1 Връзка към коментар
Larena Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август Какво е времето сега в Рига и Талин и как се усеща? Прогнози гледам... Ама искам информация от първа ръка 🙂 1 Връзка към коментар
jorocontrola Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август преди 30 минути , Larena каза: Какво е времето сега в Рига и Талин и как се усеща? Прогнози гледам... Ама искам информация от първа ръка 🙂 Ако се случи да вали цял ден, е доста хладно и неприятно. Да кажем като октомври, ако вали тук. Когато е слънчево е много приятно, може да се стой на слънце и не е жега като тук. Не знам какво точно разбираш под "сега". Там времето е доста променливо и сега и след 2ч може да е съвсем различно. Всеки да си носи връхна дреха (полар, блуза...) и яке за дъжд. Ако е ОК по тениска. Вечер се захлажда. 2 1 Връзка към коментар
Tesh Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август преди 4 часа, Duke каза: Не, мястото за което говоря се намира тук и няма външни маси, но не виждам да излиза в гугъл като заведение: Ако става въпрос за рестуранта със средновековната обстановка, за който и @Bilqz пише , той не е в сградата на Town Hall , а зад нея. Връзка към коментар
Duke Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август преди 2 часа, Tesh каза: Ако става въпрос за рестуранта със средновековната обстановка, за който и @Bilqz пише , той не е в сградата на Town Hall , а зад нея. Е, дал съм линк по-горе. Вече писах, че говорим за различни места... 2 Връзка към коментар
r_nikolov1 Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август На 13.07.2024 г. в 14:28, Аzia каза: А аз пропуснах да рекламирам едно кръчме в Талин, което е специализирано в предлагането на чудни палачинки. Солени, сладки, супи с жаби, без жаби... два пъти го посетихме, можехме и още, но дадохме шанс и на другите кръчми в района. http://kompressorpub.ee/ И аз се включвам с положителен отзив за тази кръчма. Поръчахме си супа от гъби, топчета от сирене и по една палачинка със сьомга и една с пиле. Всичко беше уникално вкусно, а палачинките - много големи (дори не успяхме да ги изядем целите). Имахме късмет да не чакаме за място като взехме последната свободна маса в този момент. Поръчва се на бара, но поръчката я носят на масата. Препоръчвам с две ръце! Всички от компанията бяха доволни. 😍 11 Връзка към коментар
Coo Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август Какъв е този рецептурник тук?!!?? 😅 Къде са ви снимките на Riga Black и Vana Tallin да оплакнем очите? 🙂 🙂 🙂 8 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август Рижки балсам съм пила на младини и не е моето. Още повече, че бях в сравнително топло време и тогава ми върви бирата. Обичайно пия вино, но там не посмях, като имаше доста местни вина. Примерно сет крафтови бири в Рига: Номер 15 е 15 градуса 😃 Бирите съм си качила в темата за бирата. 😃 6 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 22 август Сподели Публикувано: 22 август преди 24 минути , Coo каза: Какъв е този рецептурник тук?!!?? 😅 Къде са ви снимките на Riga Black и Vana Tallin да оплакнем очите? 🙂 🙂 🙂 Част от аудиторията плакнем очи с манЖи. 5 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега