Йосиф Милчов Публикувано: 23 август Сподели Публикувано: 23 август За любителите на бирата, препоръчвам да се посети тапруума на крафт пивоварната Põhjala в Талин. Малко е далечко от центъра, но има удобен транспорт до него. Правят и турове в пивоварната в определени часове, срещу заплащане. Както стана ясно самият тапруум е в пивоварната, като е на два етажа. На вторият етаж са крановете, които хич не са малко, има кухня с разни манджиджки и мезенца, тераса на която може да се пуши и тоалетните. Първият етаж е мърчандайзинг зоната и има хладилни витрини да си вземеш бири за вкъщи ако искаш. Ето и малко снимки 15 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 23 август Сподели Публикувано: 23 август преди 9 часа, Coo каза: Какъв е този рецептурник тук?!!?? 😅 Къде са ви снимките на Riga Black и Vana Tallin да оплакнем очите? 🙂 🙂 🙂 Веднага показвам снимка на Riga Black 😃. Вариация с боровинки. Добре, че каза че да сетя, че бях си купила едно шишенце, дето отлежава вече повече от 5 години 😃😃😃. Сега се чудя дали не може да се оползотвори в Рига Блек шприц например (по рецептата на аперол шприц, но с Рига Блек вместо с аперол), иначе може би ще продължи да отлежава още неизвестно колко..😃😃😃😃 5 1 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 23 август Сподели Публикувано: 23 август преди 3 часа, Бръмбар каза: Веднага показвам снимка на Riga Black 😃. Вариация с боровинки. Добре, че каза че да сетя, че бях си купила едно шишенце, дето отлежава вече повече от 5 години 😃😃😃. Сега се чудя дали не може да се оползотвори в Рига Блек шприц например (по рецептата на аперол шприц, но с Рига Блек вместо с аперол), иначе може би ще продължи да отлежава още неизвестно колко..😃😃😃😃 Защо да не може? Веднъж направих шприц с ликьор от зелени орехчета. Нямах Аперол, а ми се пиеше нещо такова. Заместих портокаловия ликьор с ореховия. Получи се супер коктейл! 4 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 23 август Сподели Публикувано: 23 август Последните няколко мнения ме подсетиха, че и в трите държави са много силно разпространени крафт бирите, които са буквално стотици и в интерес на истината до една чудесни! Виното по обясними причини е най-често малиново и практически липсва местно вино произведено от гроздов сок. Ето и една снимка от първият естонски пъб в Талин (или поне така се рекламира), наречен Hell Hunt, в който пихме чудесна крафт бира... 8 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 23 август Автор Сподели Публикувано: 23 август преди 50 минути , Duke каза: Hell Hunt Веднага прилагам и снимка отвън. 😉 В този ред на мисли - магазините за алкохол в Талин са много нетипични, скрити, почти апокрифни. Рядко ме спохожда желание за крафт бира, но в неделя вечер прибирайки се към апартамента си мислех, че не е зле да опитам талинска такава. Спомних си, че никъде не съм виждала подобни на нашите магазинчета за алкохол и цигари и докато очите ми шареха по фасадите на околните сгради, надпис с алкохоленнещо си ми привлече вниманието. По нищо не приличаше на нашите нашарени с реклами на напитки и цигари магазини. Оказва се, че това май е единствената им верига магазини за алкохол. Даже с работно време до 22ч. Викам си не е възможно да работят до толкова късно в неделя, но в този момент един мъж натоварен с видимо тежка, непрозрачна торба излезе през вратата. Влизам вътре, то като в гробница - приглушена светлина, тишина и вечен покой. Поздравявам жизнерадостно, продавача кима като барман в уестърн филм и ме гледа подозрително. Казвам, че искам да опитам местна Крафт бира, уточнявам, че предпочитам тъмна или амбър и той мълчаливо започва да вади от хладилника зад него няколко и да ги реди пред мен. Всъщност целия алкохол е зад щанда, въобще нямаш свободен достъп до него, както сме свикнали тук. Избирам една, плащам под зоркия поглед на все така мълчаливия продавач. Излизам облекчена, че напускам това място. Бирата беше хубава. 😉 8 3 Връзка към коментар
tara Публикувано: 23 август Сподели Публикувано: 23 август Подобно беше положението с цигарите в Талин. В супермаркетите стоят зад продавача в едни шкафове, които отпред имат нещо като сиви ролетни щори. Никога не можеш да предположиш, че там има стока. Хората пред мен купуваха алкохол и когато поискаха продавача повдигна "щорите". Долу бяха различните видове марки цигари и те посочиха кои искат. Алкохола и цигарите прибраха в раница на гърба, а другите покупки си ги взеха в торбичка. В Рига едната вечер решихме да купим Riga Black. Алкохолът беше зад продавача на щанд. Казваш какво искаш и той ти го дава. Беше 22.02ч и не ни продадоха, защото след 22ч било забранено. 5 Връзка към коментар
r_nikolov1 Публикувано: 23 август Сподели Публикувано: 23 август Ако ви се дояде вкусен бургер в Талин, препоръчвам “Estonian Burger Factory”: https://maps.app.goo.gl/j7JMMJ19KYYVrWTe7?g_st=com.google.maps.preview.copy - приятна обстановка и вкусни бургери и гарнитури. На мен лично крафт сайдера с ябълка и ягода не ми допадна. 5 Връзка към коментар
Бръмбар Публикувано: 23 август Сподели Публикувано: 23 август Аз нямам спомен да съм купувала алкохол в Талин, във всеки случай не и в някакъв специализиран магазин. Във Вилнюс, който ни беше първата спирка из Прибалтийските държави, като се настанихме едно от първите неща, за които ни информираха беше до колко часа продават алкохол в магазините и кога - не. Мисля, че там от Лидл, ако не се лъжа, купих едно местно малиново вино, защото бях чела, че е типично и от изба за която бях чела, което обаче не ми допадна и след като го поразнасях из целия Прибалтик, май накрая го изхвърлих. Рига Блек беше от специализиран магазин май само за Рига Блек. 1 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 23 август Автор Сподели Публикувано: 23 август Като се заговорихме за извращения се сещам, че преди години съм пробвала бира с малинов сироп в Рига. 😁 Студената супа от цвекло също е в топ 5, но има и топъл вариант, който е доста по-приемлив. Сега ме изненадаха с тарталета с лимонов крем, но вместо с плодове, отгоре имаше цвекло и стебла ревен.😆 Хубаво стана дума за храна и напитки. В Талин покрития пазара Balti Jaama turg е подходящо място да опиташ местна храна. Този рибен магазин предлага всякакво разнообразие от прясна, сушена, пушена, маринована риба и морски дарове. В затворената част на тържището има всякакви ресторанти и барове, заведения за бърза и бавна храна, там също правят хубави бургери. Верига супермаркети Maxima - ненормално ниски цени. Пример- пакет 200гр пушена, маринована сьомга беше под 2 евро. Небезизвестния Централен пазар на Рига - насипен червен хайвер за 6,50 евро за 100гр. Страхотни сирена - пресни, отлежали, с подправки, ядки, зелении, с масло. Изненадващо разнообразие, не бях подготвена. Даже си открих едно любимо, което съм яла в Украйна. Нещо като сладка, печена, богато маслена извара със сушени плодове, трябва да му науча името. 16 Връзка към коментар
DBr Публикувано: 27 август Сподели Публикувано: 27 август Да дам малко повече информация за Old Hansa В Талин, тъй като в темата, тя е оскъдна. А по мое мнение, Олд Ханза е култ. Поне за мен, това би било една от причините да се върна отново там. 🙂 Сградата, в която се помещава ресторантът е от 15ти век, в нея се храните и преживявате всичко автентично, като през Средните векове. Характерното е, че ястията са приготвени с продукти, които са се ползвали за готвене през съответната епоха и ястията са... леко странни, но достааааа вкусни. Приказно е, скъпо е обаче, няма да ви лъжа. Няма начин да идете без резервация, защото винаги е фул. Но при все, че бях там преди повече от 5 години, все още пазя спомена за там. Пускам и няколко снимки, но вътре е осветено само на свещи, не са много добри като кадри, но все пак. Преживяването обаче си струва, препоръчвам го и за мен е част от духа на Талин, който е прекрасен град. Това е сайтът на ресторанта. https://www.oldehansa.ee/ 12 Връзка към коментар
Victoria Публикувано: 27 август Сподели Публикувано: 27 август Olde Hansa на мен също доста ми хареса, само че ще те опровергая и ще споделя, че седнахме без проблем без резервация. Връзка към коментар
Larena Публикувано: 27 август Сподели Публикувано: 27 август Днес на обяд към 13-14 часа нямаше хора в Olde Hansa. Един въпрос... Къде да опитам торта Павлова в Талин? Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 27 август Сподели Публикувано: 27 август преди 31 минути , Larena каза: Днес на обяд към 13-14 часа нямаше хора в Olde Hansa. Един въпрос... Къде да опитам торта Павлова в Талин? Аз не съм яла торта, но можеш да се пробваш в най-старото кафене срещу руското посолство: Гледам, че имат и Павлова по снимките в гугъл. Но ако е някаква специална Павлова, не знам. :) 3 Връзка към коментар
DBr Публикувано: 30 август Сподели Публикувано: 30 август На 27.08.2024 г. в 14:32, Victoria каза: Olde Hansa на мен също доста ми хареса, само че ще те опровергая и ще споделя, че седнахме без проблем без резервация. Явно вече всички са се изредили и не е толкова популярна, ние бяхме там през 2019та и с дни напред беше фул. 🙂 Но пък така е по-достъпна, така че се радвам за вас. п.п. В тоя ред на мисли да попитам - някой яде ли в Естония мечешко месо? Яд ме е, че ми взеха консервата на летището. Имаше и от лос, мечката беше по-скъпа, но единствено в консерви намерихме из маркетите. (моля, вегетарианците да не ми скачат!) 1 Връзка към коментар
Victoria Публикувано: 30 август Сподели Публикувано: 30 август преди 8 часа, DBr каза: Явно вече всички са се изредили и не е толкова популярна, ние бяхме там през 2019та и с дни напред беше фул. 🙂 Но пък така е по-достъпна, така че се радвам за вас. п.п. В тоя ред на мисли да попитам - някой яде ли в Естония мечешко месо? Яд ме е, че ми взеха консервата на летището. Имаше и от лос, мечката беше по-скъпа, но единствено в консерви намерихме из маркетите. (моля, вегетарианците да не ми скачат!) Пак имаше доста хора, просто заведението е голямо и ни побра. Мечешко месо опитахме точно там. Не мисля, че си пропуснал нещо, за което да съжаляваш. 🙂 Връзка към коментар
Coo Публикувано: 30 август Сподели Публикувано: 30 август преди 10 часа, DBr каза: п.п. В тоя ред на мисли да попитам - някой яде ли в Естония мечешко месо? Яд ме е, че ми взеха консервата на летището. Имаше и от лос, мечката беше по-скъпа, но единствено в консерви намерихме из маркетите. (моля, вегетарианците да не ми скачат!) Мечешко не знам, но и в България лос продават и може дори да сте яли вече - на Икеа кюфтетата са с месо от лос, от замразените им също, гледала съм съдържанието преди да купя (за парти купувах и ми беше важно да не си измамя гостите - в София да продават от замразено пиле примерно, а там да си ядат елените;) *Отбелязвам, че беше преди повече от 10г., когато отвориха магазина в София и може да са сменили рецептите, но за кюфтетата се съмнявам. Връзка към коментар
venceremos Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември На 26 август Eckerö Line отпразнува своя 30-ти рожден ден. На тази годишнина предлагаме до 30% отстъпка от цената на маршрута и круизния билет. Кодът за отстъпка EL30 е валиден за резервации и пътувания до 10 октомври 2024 г. Кодът за отстъпка не може да се комбинира с други отстъпки или туристически продукти. Важи само за нови резервации. 4 1 Връзка към коментар
Аzia Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември (редактирано) На 19.08.2024 г. в 21:52, ДиянаВ каза: И аз обичам пак да ми се ходи🙂, т.е. да повтарям място. В прибалтийските републики досега не съм била, но се каня за лятото догодина да отделя време. Би ли споделила вашите отсечки кои бяха и колко дни отделихте за съответното място 🙂 Ние минахме през Хелзинки, Куресааре и Юрмала, освен Талин и Рига. За Талин бих си отделила поне 3 дни, Рига - 2. И един, или половин ден за Юрмала, ако ви е интересно. На мен там много ми хареса, но си бяхме организирали така пътуването, че да сме по време на празника Лиго. Останахме с преспиване в Юрмала, за да участваме в паленето на огньовете, има музикални програми, цяла нощ е купон, В Рига също имаше веселби, плетене на венци, базар. Та ако не ви се зяпат само къщи, това е времето за посещение:) Редактирано 6 септември от chandni 5 1 Връзка към коментар
Иван Попов Публикувано: 10 септември Сподели Публикувано: 10 септември Жп Балтика ще бъде завършена до 2030 г. Три Балтийски страни обмислят идеята за създаване на високоскоростна влакова мрежа до 2030 г. Плановете на Литва, Латвия и Естония, беше насрочен за 2025 г. и трябва да свързва трите страни с други точки в Европа, пише Euronews. Участниците в проекта не са се отказали, страните възнамеряват да подпомогнат финансово изграждането на бърза влакова линия. До края на това десетилетие, столиците Талин, Рига и Вилнюс ще бъдат свързвани с пътнически влакове, развиващи скорост от 250 км/ч. Предложението за създаването на тази линия идва още през 2014 г. и основното финансиране трябваше да дойде от Европейския съюз. Предвид някои финансови трусове на континента, процесът по изграждането се забавя, но Владимир Сет - естонския министър на инфраструктурата - обяви, че проектът се изпълнява и през 2030 г. трите страни ще имат бърз и надежден достъп до Европа. Стратегията се променя и сега ще има по-сериозен надзор относно повишаването на цените на някои определени ресурси, както и върху запазването на качеството. През 2010 г. изчисленията на новата жп линия посочват, че цената за изграждането ще е близо 3.5 милиарда евро, през юни, тази година, трите страни посочват, че инфлацията е дала сериозно отражение върху необходимия финансов ресурс. Сега са необходими близо 19 милиарда евро. За повече инфо тук. 4 Връзка към коментар
jorocontrola Публикувано: 10 септември Сподели Публикувано: 10 септември Реално ЖП линията вече е в строеж. В Рига поне така изглеждаше. Може би не са в срок и в преразход, но предполагам ще я завършат. 1 Връзка към коментар
Sun4o Публикувано: 12 септември Сподели Публикувано: 12 септември Не е много в темата, но да се знае, че Естония е една от държавите, където лесно могат да ви хакнат картите. От години приятели се оплакват от непредизвикано теглене, а тази година и аз го изпитах - някакъв естонски магазин ми дръпна 6 евра, за секунди поиска оторизация и докато отворя приложението, станаха пендинг. Веднага чат с Револют, много бяха любезни, но освен, че ми блокираха и унищожиха картата, другo не последва. Тоест, хем не ми върнаха чарджа, а беше пендинг, хем ми блокираха карта, която бях дал за около 40 резервациии в Букинг. И сега една по една трябва да им въвеждам нова карта. А имам резервации, на които не ми излиза карта за гарантиране, а съм дал по време на резервацията. П.П Ако модераторът прецени, да премести мнението в друга тема. 4 3 3 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 12 септември Сподели Публикувано: 12 септември Не го знаех това, но два дни след като се прибрах от първото ми ходене, включващо Латвия и Естония, имаше опит да се плати Bolt Food в румънски леи с моя Револют. Задейства се някаква защита на Револют и получих съобщение, че картата ми е компрометирана. 🤔 Пари не ми бяха изтеглени, пък и нямах толкова. Поръчах си нова пластика безплатно и сега и аз въвеждам на поразия нова карта в Букинг всеки път. 🙂 Хубаво е това инфо да се види от повече хора, че сега пак има промо на AirBaltic и догодина пак ще има мини "инвазия". 6 1 Връзка към коментар
Branko Публикувано: 12 септември Сподели Публикувано: 12 септември преди 36 минути , Sun4o каза: Не е много в темата, но да се знае, че Естония е една от държавите, където лесно могат да ви хакнат картите. От години приятели се оплакват от непредизвикано теглене, а тази година и аз го изпитах - някакъв естонски магазин ми дръпна 6 евра, за секунди поиска оторизация и докато отворя приложението, станаха пендинг. Веднага чат с Револют, много бяха любезни, но освен, че ми блокираха и унищожиха картата, други не последва. Тоест, хем не ми върнаха чарджа, а беше пендинг, хем ми блокираха карта, която бях дал за около 40 резервациии в Букинг. И сега една по една трябва да им въвеждам нова карта. А имам резервации, на които не ми излиза карта за гарантиране, а съм дал по време на резервацията. П.П Ако модераторът прецени, да премести мнението в друга тема. Това предполагаш, че се е случило , защото някъде си я използвал в Естония тази карта или са я хакнали без да я ползваш там Връзка към коментар
Sun4o Публикувано: 12 септември Сподели Публикувано: 12 септември Преди 1 час, Branko каза: Това предполагаш, че се е случило , защото някъде си я използвал в Естония тази карта или са я хакнали без да я ползваш там Не знам дали съм я използвал в Естония честно казано, но мисля, че не съм я ползвал, че познат кемперджия го бяха хакнали малко преди нашето ходене (ние бяхме 2018-та) и аз се бях подготвил само кеш да цакам. Но примерно апартамента са ми го дръпнали от картата, значи е имало транзакции някакви от тази карта. Иначе по време на тегленето през 2019~та сме били някъде по оста Индия-Кавказ, върнах лентата на фотоапарата. 2 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 12 септември Сподели Публикувано: 12 септември Стига бе , единствения път когато успешно са ми хаквали Revolut беше около месец след пътуване из Прибалтика (2018) , но вече бях в Санкт Петербург и руснаците ми изглеждаха по-подозрителни. С оглед на прочетеното нещата изглежда придобиват други очертания. Май не всички в тия високотехнологични републики използват технологиита в правилна посока. 8 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега