Прескочи до съдържание

16 дни в Перу през април 2024

Katya Topalova

Препоръчани мнения

Публикувано:
22 minutes ago, Тони said:

Да, поне на 4-5 места беше така.

В Лима не, но почти навсякъде другаде да.

И аз лично банкомат на тази банка на летището не намерих, имай го предвид. Иначе по градовете си ги има навсякъде.

На летището в Лима ли? Това проблем ли е? Как се стига до града, юбер? Съответно плащане с карта.

Публикувано:

Да , убер или такси. Излизате от изходите и там има момичета от лицензираните таксита. Казвате за къде, ние бяхме за Мирафлорес 60 сола, плащате им както искате и те викат шофьора. В същия момент убера показваше даже по-висока цена. Ползвахме таксито с плащане с карта. Обратно  до летището убер беше 58 сола. Това е повече от прилична цена за 25км.

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

@Тони и сие, налейте още малко мъдрост.

1. Ако се спи в Тамбо и на другата сутрин се хване влака за МП, ако се върна до към 5 следобед в Тамбо, може ли да се върна до Куско? Има ли смисъл от такова връщане?
  2. Колко общо дни в Куско, за всичко?
  3. Нощен или дневен рейс от Куско до Пуно?
  4. Колка - как? От Арекипа дневен тур или спане в Чивай (друг)?
  5. Колко дни в Арекипа?
  6. Пак, къв рейс от Арекипа до Назка и колко дни в Назка?

Много задължен.

• Харесвам 1
Публикувано:

За Арекипа един цял ден е ок (ако каньона не влиза в него).

За Наска, пак цял ден, или поне докъм следобед, трябва да сте там сутрин, но може да има мъгла и да се лети по-късно, та не е сигурно за колко време ще свършите.

Иначе май няма много за правене друго освен линиите.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Gisp каза:

@Тони и сие, налейте още малко мъдрост.

1. Ако се спи в Тамбо и на другата сутрин се хване влака за МП, ако се върна до към 5 следобед в Тамбо, може ли да се върна до Куско? Има ли смисъл от такова връщане?
  2. Колко общо дни в Куско, за всичко?
  3. Нощен или дневен рейс от Куско до Пуно?
  4. Колка - как? От Арекипа дневен тур или спане в Чивай (друг)?
  5. Колко дни в Арекипа?
  6. Пак, къв рейс от Арекипа до Назка и колко дни в Назка?

Много задължен.

1. Тамбо предполагам е Олантайтамбо 🙂 Май не продаваха билети оттам до Куско, само до МП. Но може да се приберете с някакъв трансфер или кола. 

2. Един ден са пристигнете и да се аклиматизирате, 2 дни до и обратно Мачу Пикчу, 1 ден да отидете до Писак, Марас, Морай и тн, ако не го комбинирате с пътя до МП и един, ако ще се катерите на накоя от цветните планини. Значи общо 4-5 дни. Всичко отгоре е бонус.

3. Не съм го пътувала това, не мога да кажа. Ние летяхме до Ла Паз и оттав автолуса до Пуно. И от Пуно към Арекипа.

4. От Арекипа вече казах, че ще се върнете по обратния път и няма смисъл. Ако може да останете да спите в Чивай е по-добре, според мен. 

5. Един цял ви е достатъчен

6. Нощен от Арикепа до Наска, пристигате сутринта, качват ви на самолет и сте готови до обяд. Оттам, ако искате да оставате в Наска, оставате и разгеждате руините там (не повече от същия следобед), ако не - можете директно към Уакачина да заминете. Има автобуси, а има и марширутки. 

• Харесвам 1
Публикувано:
1 hour ago, feel_the_rush said:

1. Тамбо предполагам е Олантайтамбо 🙂 Май не продаваха билети оттам до Куско, само до МП. Но може да се приберете с някакъв трансфер или кола. 

2. Един ден са пристигнете и да се аклиматизирате, 2 дни до и обратно Мачу Пикчу, 1 ден да отидете до Писак, Марас, Морай и тн, ако не го комбинирате с пътя до МП и един, ако ще се катерите на накоя от цветните планини. Значи общо 4-5 дни. Всичко отгоре е бонус.

3. Не съм го пътувала това, не мога да кажа. Ние летяхме до Ла Паз и оттав автолуса до Пуно. И от Пуно към Арекипа.

4. От Арекипа вече казах, че ще се върнете по обратния път и няма смисъл. Ако може да останете да спите в Чивай е по-добре, според мен. 

5. Един цял ви е достатъчен

6. Нощен от Арикепа до Наска, пристигате сутринта, качват ви на самолет и сте готови до обяд. Оттам, ако искате да оставате в Наска, оставате и разгеждате руините там (не повече от същия следобед), ако не - можете директно към Уакачина да заминете. Има автобуси, а има и марширутки. 

Т.е. МП са 2 нощувки в Тамбо ли? Нощта преди и нощта след.

Публикувано:

По принцип се прави една нощувка - или преди, или след. Примерно, може да тръгнете с влака от Куско или от Олантайтамбо, да отидете директно на МП и да стоите докато затвори. После спите в Агуас Калиентес и се прибирате. Другият вариянт е спите в Агуас Калиентес (което е многа силно казано, защото в 5 трябва да сте на опашката за автобуса), разглеждате МП и хващате обратния влак за Куско или Олантайтамбо. 

Публикувано:
3 minutes ago, feel_the_rush said:

По принцип се прави една нощувка - или преди, или след. Примерно, може да тръгнете с влака от Куско или от Олантайтамбо, да отидете директно на МП и да стоите докато затвори. После спите в Агуас Калиентес и се прибирате. Другият вариянт е спите в Агуас Калиентес (което е многа силно казано, защото в 5 трябва да сте на опашката за автобуса), разглеждате МП и хващате обратния влак за Куско или Олантайтамбо. 

Не става ли да се спи в Тамбо, на другия ден влака до МП, гледане, влака - връщане в Тамбо? Обаче не намирам Тамбо - Куско рейс. 

Публикувано:

За Колка съм правил само еднодневния тур. Тръгва се рано (4-5ч) и се стига до каньона отгоре. Не се слиза долу. Двудневния тур се слиза до дъното, има някакви минерални извори и се спи там в някакви селца. Не е някакъв лукс. Дали има смисъл не знам.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 24 минути , Gisp каза:

Не става ли да се спи в Тамбо, на другия ден влака до МП, гледане, влака - връщане в Тамбо? Обаче не намирам Тамбо - Куско рейс. 

Може и в Олантайтамбо да се спи, но после това ти казвам - не мисля, че има транспорт оттам до Куско. Трансфер или такси.

Ние направихме точно тая глупост в Колка - пътувахме Пуно-Арекипа и на следващия ден се върнахме по същия път, за да видим Колка. Обаче на еднодневната екскурзия слизахме в каньона, някакво село видяхме и в минералните извори ни оставиха 1ч да се топим. Но тоя път дето го взехме в двете посоки - поне едно 3ч еднопосочно, най-много ме беше яд. Хем се убиваш от път, хем губиш време.

• Харесвам 2
Публикувано:

Както съм писала няколко пъти преди, ако трябва да се пести от някъде, то нека е Пуно. 
за да се види Колка, трябва нощувка. Преди години направих много добра програма, ползвана от доста съфорумци, описала съм я тук. Ако искаш хвърли едно око- ще ти се изяснят нещата. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Колка е страхотно място и задължително според мен трябва да е с нощувка там. Даже обядите, които имахме като част от тура бяха супер вкусни, локални неща на бюфет. Ние не слизахме до дъното на каньона. Бяхме си запазили място за спане в Янки сами, което е по скъп вариант, защото разликата в цената на тура с и без спане е минимална. Но пък в Янки вместо на извори  се качих до водопада и беше много красиво, но височината оказва влияние. Не всяка агенция обаче би ви оставила и взела безплатно от различен град на тяхното настаняване. Някои искаха такса. Нас даже ни взеха безплатно вечерта, за да ходим на танцувалното шоу, но си платихме връщането, че беше късно.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 17 часа, Gisp каза:

...

1. Пак, къв рейс от Арекипа до Назка и колко дни в Назка?

...

На другите въпроси май вече са ти отговорили.

За Наска 0 нощувки.

Взимате нощен автобус (тип спален вагон) за Наска. Стоварват ви рано сутринта. пиете 1-2 кафета и на летищетото за фигурите. Приключвате с раглеждането на Наска до към обяд и пак в автобус за оазиса Huacachina, където можете да спите и т.н. по програмата.

Да си рекламирам и аз пътеписите, въпреки, че темата на @Цвете си е класика.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 18.09.2025 г. в 16:26, Gisp каза:

Ако се спи в Тамбо и на другата сутрин се хване влака за МП, ако се върна до към 5 следобед в Тамбо, може ли да се върна до Куско? Има ли смисъл от такова връщане?

Посещение на Мачу Пикчу обикновено е в центъра на всяка една перуанска програма. В този смисъл, аз бих препоръчал нощувка в Агуенас Калиентес. Основната база за посещение на забележителностите в долината е добре да бъде в Олантайтамбо. В деня на посещение на МП, взимате сутрешен влак, оставяте багажа в хотела в Агуенас Калиентес и се качвате на МП. Така няма да препускате горе, а обикновено сутрешните слотове са по-подходящи и от метеорологична гледна точка. Имай предвид, че обиколката изморява заради денивелацията, а и някак е добре след събраните впечатления от деня да се отпусне човек някое от безбройните ресторантчета в градчето, след което да се наспи добре и на следващата сутрин да се върне в Олантайтамбо. Перу е дестинация, която се поема на бавни глътки, без излишна припряност... 😉 

Колко общо дни в Куско, за всичко?

Самото Куско е обходимо за един ден, така че аз препоръчвам максимум две нощувки там. Останалите дни за района е по-добре да са в Олантайтамбо дори от гледна точка на аклиматизация...

Нощен или дневен рейс от Куско до Пуно?

Аз препоръчвам дневните трипове с туристически автобус. Хем се придвижваш, хем виждаш и интересни обекти по пътя...

Колка - как? От Арекипа дневен тур или спане в Чивай (друг)?

Най-добре отново с туристически автобус от Пуно и задължителна нощувка в района на Чивай. Ние спахме в един много популярен комплекс по онова време, беше малко по-скъпо, но определено си заслужаваше. Сутринта те вземат и водят на каньона, след което те придвижват до Арекипа. По този начин се спестява време и логистично е най-добре подредено...

Колко дни в Арекипа?

Отново като Куско, един пълен ден с две нощувки са напълно достатъчни. Градът е превъзходен и остава много приятно впечатление...

Пак, къв рейс от Арекипа до Назка и колко дни в Назка?

Нощен на популярната автобусна компания с нощувка в Наска. Пристигаш сутринта, отиваш директно на летището за полет и се връщаш да отпочинеш в хотела. Все пак цяла нощ в автобус, макар и в много удобни кресла - почти като легла, не е много приятно изживяване. Освен това, представи си, че на сутринта в Наска има мъгла?! Да отидеш на майната си и да не изпълниш програмата заради нещо подобно е недопустимо от моя гледна точка. Затова е застраховката нощувка в Наска, ако нещо се случи на следваща сутрин пак летиш над фигурите... 😉 

• Харесвам 1
Публикувано:

Привет, ако решите все пак да спите в Оятайтамбо има автобуси всеки ден около 10 сутринта на частни фирми или отивате на центъра и има споделени таксита за 8 лева до Куско. Но всъщност има билети с влак и автобус комбинирани и при пристигане в Оятайтамбо от Мачу Пикчу директно те насочват къде да хванеш връзката. Може би е по добра опция. 

За Арекипа ден - ден и половина е повече от достатъчно. 

Ние взехме нощен Пуно -Арекипа, стигнахме в 4.30 и имахме тур от 6 до солните мини, но може и дневен да е ок. Само дето се губи време.

При нас каньона и Наска отпаднаха , така че не мога да давам съвети.

• Харесвам 1
Публикувано:

Пуно-Арекипа (или Чивай) силно препоръчвам да е дневен преход заради панорамата по пътя. Просто невероятни гледки - стада лами, викуня, солени езера с фламинго, планини, градчета, пазарчета.. нито за една секунда не ми е било скучно, даже не разбрах как мина пътя. 

image.png.c215681894bb969083ac123b091f896a.png

image.png.3720baa4af74ef1d1705bb1a6fa7d01c.png

image.png.2c94580aad54f5afab64f2657641a64e.png

image.png.7525ea490a0d1c94034e27b88ceb4e82.png

image.png.8f0975180775e8c88ae71d40dce1ed8f.png

image.png.c78a96fe8abb769f475614dbfcce4729.png

• Харесвам 5
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

В Перу има точно 3 уникални неща, заслужаващи внимание:

Мачу Пикчу 

Фигурите Наска

Тръстикови острови Урос. 

Първите 2 на цени, от които падат пломби. Като в Швейцария. Всеки да си прецени дали си заслужава. 

Извън това държавата е един огромен кенеф. Градовете извън 5х5 улици в центъра са с недовършени грозни сгради, бездомни кучета и планини от боклук.

За 2000 км пропътувани по пътищата им, има непрекъсната ивица от боклуци, както и малки или големи бунища. Строителни отпадъци си партнират с найлони, пл бутилки и всичко от-до.  Едни от най-чистите места на снимките. 

Малоумните индианци се чувстват длъжни в рейса всеки да надува на телефона мазна латино музика или/и някакви тъпи латино филми/клипове. На макс. И като се случат 3-4 такива около теб и си бръм за 7-8ч път. 

Изобщо силно надценена държава. 

IMG_20260122_132230913.jpg

IMG_20260122_131909134.jpg

• Харесвам 4
  • Шок 2
Публикувано:
На 19.09.2025 г. в 9:49, ven62 каза:

На другите въпроси май вече са ти отговорили.

За Наска 0 нощувки.

Взимате нощен автобус (тип спален вагон) за Наска. Стоварват ви рано сутринта. пиете 1-2 кафета и на летищетото за фигурите. Приключвате с раглеждането на Наска до към обяд и пак в автобус за оазиса Huacachina, където можете да спите и т.н. по програмата.

Да си рекламирам и аз пътеписите, въпреки, че темата на @Цвете си е класика.

Може ли линк към пътеписите, че не ги намирам. Нещо ми се върти в главата в тази посока 😉 и събирам леко инфо :). Благодаря предварително!

Публикувано:
преди 46 минути , liliya каза:

Може ли линк към пътеписите, че не ги намирам. Нещо ми се върти в главата в тази посока 😉 и събирам леко инфо :). Благодаря предварително!

С удоволствие:

В него има линк към втората част и т.н.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 12 часа, some1 каза:

Изобщо силно надценена държава. 

Пускай искане за рифънд към перуанската държава...

• Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:

Ако човек разсъждава за една държава само по това колко боклук има има, ами няма да му хареса сигурно 80% от света, да не говорим, че такива гледки са масови и в България за съжаление. Пътуванията са интересни, защото освен места, виждаш и как животът се развива в различна среда и условия. Лично за мен Перу имаше очарование въпреки всичките си социално-икономически проблеми. Даже имам подготвен един документ с впечатления, но все нямам време да избера снимките, които да го подкрепят, може за годишнината от пътуването. :D

• Харесвам 4
Публикувано: (редактирано)

Не съм съгласен със some1, наистина е доста мизерията, но въпреки това Арекипа, Тамбо, особено Куско, много приятни градчета дори за нощна разходка. Всяко място си има чара по свой си начин.

Tambo.jpg

Редактирано от Georgi Haralampiev
добавена снимка
  • Харесвам 2
Публикувано:

Изобщо не бих писал, за да влизам в спор със @some1, но така оставено, мнението му може да заблуди някой следващ.

Бих изброил няколко уникални, по-точно изключително рядко срещащи се красоти/забележителности, но ще се огранича само с 2:

- Планините Rainbow.   Има снимка на първа страница в темата. Къде другаде би могъл човек да види нещо подобно. Сещам се само за още едно място - Китай.

- Амазонската джунгла - Ясно е, че има още държави през които минава Амазонка, ама те и двете не са Швейцария.

Аз съм плувал в Амазонка, но сега @some1 ми даде идея да се цопна и в Рейн или направо в Женевското езеро.:wink:

И за да не изглежда като прехласване по Перу, не бих сложил измислените острови Урос в каквато и да е класация, освен в топ 10 туристически капана.

• Харесвам 6
Публикувано:

Перу е и топ трекинг дестинация на Южна Америка с извисяващите се шестхилядници и фантастични лагуни.

Laguna-69.jpg

Huayhuash_Trek_Day9_Lake.jpg

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 20 минути , ven62 каза:

- Планините Rainbow.   Има снимка на първа страница в темата. Къде другаде би могъл човек да види нещо подобно. Сещам се само за още едно място - Китай.

Всъщност, такава планина  Ruanbol или както и там се произнася на монголски няма. Имате предвид Montaña Arcoiris или Vinicunca както я наричат местните на кечуа. Подобна планина има и в Северна Аржентина, в района на Салта, Quebrada de Humahuaca,  както и в Азербайджан.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.