Прескочи до съдържание

10 дни Елзас, Базел и наоколо

hrina

Препоръчани мнения

Публикувано:

В края на май  със съпругът ми сме си взели билети до Базил за 10 дни. Мислим да се спим в Мюлуз или Колмар. Ще си вземед рент а кар.

На първо четене планът за сега е  - три дни за Колмар, градчетата и замъците около него, един ден Страсбург, един ден Базел / с влак/. Остават още 4 дни.
Какво друго може да се види? Иска ми се и да се разходим из природата. Помагайте!
Публикувано:

Ние спахме в Колмар и беше чудно /на първата снимка е къщата, където наехме апартаментче/. От там отидохме и до Страсбург с влак 🙂 Много ни хареса.  Градчетата около Колмар ги обиколихме с хоп оф - хоп он автобусче. 

DSC_0415-2.jpg

DSC_0787-7.jpg

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 12 минути , hrina каза:

За да не плащаме винетка за Швейцария.

Винетка се плаща само за магистралите във Швейцария - Image-Swiss-Highway-network-en.png

Т.е. ако се избере:

image.png.c7c94e8c9dc057675e37c0a41535a7f4.png

Трябва да е ОК. Вижте цените на влаковете все пак. Може наистина да е по-бързо и удобно, но винетката не е аргумент. Не знам от къде сте го разбрали това ...

Публикувано:
преди 13 часа, hrina каза:

Мислим да се спим в Мюлуз или Колмар.  

Идеята за този регион нали са  Елзаските селца. Изберете нощувките някъде там за да им се насладите напълно. При моето пътуване букнах последната нощувка в Мюлуз само заради ранния полет в 6 часа. Градът е препълнен с араби.   Иначе там посетихме  https://www.musee-automobile.fr/ много ни хареса . 

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, hrina каза:

За да не плащаме винетка за Швейцария.

Когато наехме кола от френската част на летищото в Базел (EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg - код BSL), нашата кола вече си имаше винетка за Швейцария (валидна за годината). Ние не сме купували. Предполагам, че повече ще са така.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 26.01.2024 г. в 10:41, Граф Вронски каза:

Когато наехме кола от френската част на летищото в Базел (EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg - код BSL), нашата кола вече си имаше винетка за Швейцария (валидна за годината). Ние не сме купували. Предполагам, че повече ще са така.

Това предварително ли го знаехте или на място го разбрахте? Букнах кола от френската част и трябва за 4 часа да стигна до Женева. Няма да давам 40франка за винетка, а по пътищата без винетка го дава 4,30 часа.....

Публикувано:
преди 10 часа, ivan69 каза:

Това предварително ли го знаехте или на място го разбрахте? Букнах кола от френската част и трябва за 4 часа да стигна до Женева. Няма да давам 40франка за винетка, а по пътищата без винетка го дава 4,30 часа.....

Реално го разбрахме на 4тия ни ден сутринта от престоя, защото се чудихме какво да правим (на 3тия ден вечерта ни хрумна идеята да отскочим до Швейцария).
Не се бяхме загледали на стъклото какво има 😄 и просто преди това идея за шофиране в Швейцария нямаше 😄 

• Харесвам 3
Публикувано:

Само двама души сте и е абсолютно безсмислено да взимате рентакар според мене. Общественият транспорт и в трите държави е прекрасно уреден. Освен в Елзас по селата в неделя, но пък неделята я използвайте за Страсбург, да речем.

Има и фликсбуси в Швейцария на нормални цени, да речем до Цюрих. А оттам вече каквото друго ви хареса в Швейцария, ако си изберете нея. 

Но ако сте с кола и е Швейцария, 40 франка за винетка са си чудна цена на фона на иначе безбожно скъпия обществен транспорт. 

За Базел мисля, че цял ден му е много.

Лично аз, при 5 оставащи дни хич няма и да се замисля, а ще си взема 49_евровия Deutschlandticket, с който може да цял месец да си обикаляте с обществен транспорт в Германия. Градски транспорт, всички автобуси и всички регионални влакове, в цялата страна.

Влаковете от Базел също се включват, но не от централната гара, а от Badischer Bahnhof. 

Може да отидете с немски влакове и до други места в Швейцария... Шафхаузен, водопадите на Рейн. 

А Фрайбург може да ви е отправна точка за красивите градчета и прекрасната природа в планината Шварцвалд. Личното ми мнение, без да го натрапвам, е, че там е по-красиво, отколкото в Елзас от другата страна на Рейн. 

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

При наличнието на 4 свободни дни освен предложените от @master_of_germsводопадите на Рейн и Шафхаузен, може да отидете с влак до Констанц ( на Бодензее) а от там с ферибот на о-в Майнау, където по спомени по това време цъфтят цветята. 

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, milen_40 каза:

При наличнието на 4 свободни дни освен предложените от @master_of_germsводопадите на Рейн и Шафхаузен, може да отидете с влак до Констанц ( на Бодензее) а от там с ферибот на о-в Майнау, където по спомени по това време цъфтят цветята. 

От Констанц може с ферибот и до Меерсбург, а също така има и автобуси до остров Райхенау, където е най-старият манастир в Германия. А по линията От Базел (Бад) към Шафхаузен много красиви градчета са Бад Зекинген и Лауфенбург. При Бад Зекинген е най-старият покрит дървен мост. Та, като казах дървен мост - Луцерн също е добър вариант да се стигне с транспорт или с кола от Базел.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, master_of_germs каза:

От Констанц може с ферибот и до Меерсбург, а също така има и автобуси до остров Райхенау, където е най-старият манастир в Германия. А по линията От Базел (Бад) към Шафхаузен много красиви градчета са Бад Зекинген и Лауфенбург. При Бад Зекинген е най-старият покрит дървен мост. Та, като казах дървен мост - Луцерн също е добър вариант да се стигне с транспорт или с кола от Базел.

И Щайн ам Рейн хич не е за изпускане! Даже по-добре след водопада да прескочите Шафхаузен и право в Щайн ам Рейн.

Впрочем, последните 4 дни от обиколката си покрай Колмар, Страсбург и района, могат да се закотвят около Боденското езеро и хубавичко да обиколят района там. Боденското езеро и района му е разделено на три зони и всеки ден може да си обикалят по една от зоните. Бодензее тикет се казва билета  за зоните и струва за един ден 24€ на човек, включва всякакви влакове, даже скоростни и международни (в Швейцария), също автобуси, градски транспорт в населените места в съответната зона и фериботите по Бодензее. Ако се вземе билет за две или и за трите зони, за три дни, за двама души (+до 4 деца до 15годишна възраст) има доста добро намаление. С Бодензее (запад) тикет може да се отиде до Шафхаузен и водопада, до Щайн ам Рейн, Констанц, Меерсбург и др. С Бодензее (изток) тикет може да се отиде до Сен Гален в Швейцария, Дорнбирн, Брегенц и Фелдкирх в Австрия. В Германия билетът важи за всички селища около Бодензее, от Линдау и Фридрихсхафен та чак до Равенсбург и Бад Валдзее, че и още малко по-на север. А с Бодензее (юг) тикет може да се отиде до Aпенцел в Швейцария и дори до Швагалп, а за лифта до горе мисля, че има някакво намаление като се представи Бодензее (юг) тикета. Зоната Бодензее (юг) е малка и е по-добре да се комбинира с някоя от другите зони. Този вариант съм го изпробвала и твърдя, че е много удобен във всяко отношение.
Повече инфо  тук   От падащото меню горе вдясно можете да видите всичко, което ви интересува за този билет.

• Харесвам 10
  • 1 година по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Май не е баш по темата, но гледам, че последните коментари са за Бодензее.

През Юни ще изкараме 4 пълни дена около Бодензее.

Ще летиме от и до Меминген и от там с влак до Линдау.

Моля да ми помогнете с отговора на няколко въпроса:

- може ли да се пътува Меминген - Линдау с Байерн тикет или само BW тикет.Питам, защото ако първото е ОК това би включвало и автобуса - Летище - Меминген :).

- бихте ли препоръчали хотел в/около Линдау

- и най важно 🙂

Мисля да си купим Бодензее билет за трите зони .

Може ли съвсем на кратко да ми кажете какво от трите зони е "must see" и как евентуално да ги напаснем в дните. 

Сърдечно благодаря предварително!!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, Niki_1978 каза:

Здравейте,

Май не е баш по темата, но гледам, че последните коментари са за Бодензее.

През Юни ще изкараме 4 пълни дена около Бодензее.

Ще летиме от и до Меминген и от там с влак до Линдау.

Моля да ми помогнете с отговора на няколко въпроса:

- може ли да се пътува Меминген - Линдау с Байерн тикет или само BW тикет.Питам, защото ако първото е ОК това би включвало и автобуса - Летище - Меминген :).

- бихте ли препоръчали хотел в/около Линдау

- и най важно 🙂

Мисля да си купим Бодензее билет за трите зони .

Може ли съвсем на кратко да ми кажете какво от трите зони е "must see" и как евентуално да ги напаснем в дните. 

Сърдечно благодаря предварително!!

== Да, разбира се, спокойно можете да пътувате Меминген - Линдау с Байерн тикет, но за да ползвате този билет още от летището, трябва предварително да си го купите за съответната дата. На летището няма автомати на Дойчебан и затова от там не можете да го купите като кацнете и ще трябва да си платите билета в автобуса до Меминген (гарата/автогарата - една до друга са, като всъщност автогарата е просто място с няколко перона с табелки кои номера автобуси спират там и разписанието им, а билети се купуват от шофьорите, ако не сте си купили предварително някакъв вид билет, който е валиден за съответната дестинация, напр. Байерн тикет). Във Вашия случай, според мен, влезте в сайта на Дойчебан, направете си регистрация и си купете билета още преди да тръгнете от България, за да си пътувате спокойно цял ден после.
== Хотел не мога да ви препоръчам по принцип, щото, както се казва "По вкус и по цвет товарищи нет." Четете ревютата преди да резервирате, това мога да ви препоръчам. И ако има опция за закуска, немските закуски са добри.
== "must see" също е много относително, понеже различни хора харесват различни неща. Имайте предвид, че ако искате да не търчите, а наистина да се насладите на природа и хубави места, всеки ден отделяйте само за една зона от Бодензее. И също така, третата зона е най-малката, евентуално нея можете да я комбинирате със зона Запад + отделно един цял ден за зона Запад. Е, ако имате достатъчно дни, разбира се. Най-интерсното в трета зона (Юг) е да отидете до Appenzell. Разходката там ще ви отнеме 30-40 мин и после да отидете с лифта до връх Santis. Според мен западната зона има най-много какво да покаже. Меерсбург (най-малко 2часа, а още по-добре с relax time някъде или пък, ако разгледате замъка = 4 часа, даже 5 с обяд някъде; Констанц - 2 часа; Щайн ам Рейн - около час максимум, но с coffee-time -2 часа (силно препоръчвам сладкарницата на два етажа (то май е само една сладкарница в градчето) - цените са приемливи, примерно кафе с торта - около 10-12франка); Ако имате достатъчно време и не ви мързи да вървите, можете да се изкачите до замъка над градчето, но не очаквайте кой знае какъв замък, гледката най-вече си струва - съответно, още час и половина; Водопадът на Рейн = 1-2 часа до 3, ако решите да се качите на корабче до под водопада (непременно с дъждобран там) - всички са определено must see; за Шафхаузен и Радолфцел - ако нямате време, спокойно можете да ги пропуснете, след всичко видяно (предните две места) просто няма да ви направи впечатление.
От източната зона, Линдау и Сен Гален са must see, а Фридрихсхафен и Равенсбург - ако ви остане време. Разходката из Линдау (острова) е много приятна, а в Сен Гален не пропускайте Абатството и Библиотеката му, струва си влизането.
Австрийската част от тази зона (Брегенц, Фелдкирх, Дорнбирн), е може би най-безинтересна.
Имайте предвид, че билета Бодензее важи за междуградските автобуси и градския транспорт в градовете, за регионалните влакове в Германия и Австрия, а в Швейцария и за всички видове влакове, включително и международните (примерно скоростният Щутгарт-Цюрих - не се чудете, качвайте се). Не важи обаче за всички видове корабчета по Бодензее, а само за фериботите (мисля, че на билета пише точно за кои и от къде до къде). Бодензее тикета, според мен, е най-лесно да си го купите от Дойчебан, защото не всички бюра на Туристическа информация го продават, както и не всички хотели/хостове. Много е хубав районът около Бодензее, изобщо няма да съжалявате, напротив пак ще ви се идва  🙂  Дано да случите хубаво време, т.е. да не вали непрекъснато. Ако грее слънце и по малко превалява чат-пат, изобщо не е проблем.

• Харесвам 7
  • Благодаря 2
Публикувано:

Уау, iaia_mama, много благодаря за подробното инфо и за търпението да го споделиш !!!

Моля, последно ,  само за мнение Линдау ОК ли е като отправна точка за различните дестинации или има по-оптимално място , където да търся настаняване.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Niki_1978 каза:

Линдау ОК ли е като отправна точка за различните дестинации или има по-оптимално място

Линдау е добре за източната и южната зона, но за западната зона е по-неудобен като отправна точка, защото примерно, за да отидете до Констанс, а ферито е твърде рано или не успеете да го хванете, ще трябва да пътувате с автобус. Обаче автобусите обикалят много и спират на всяка керемидка кажи-речи. Затова ще е по-добре, мисля, да се установите на по-средно място и всеки ден да минавате по една зона. Бих ви предложила да се позиционирате в Равенсбург, хем ще можете да го видите и него - много приятно, типично градче е. Имам много добри впечатления от хотел Residenz там, само дето настаняването беше, мисля от 16ч. На мен това не ми беше проблем, но за вас не знам. Имат и стаи с баня и тоалетна, и други (по-евтини, но съвсем нормални) с мивка в стаята и обща баня и тоалетна на етажа (2 броя), които са много чисти. Хотелът е в автентична историческа сграда в центъра на стария град и си има атмосфера. Предлагат хубава закуска, а ако не им искате закуската, наоколо има няколко хубави пекарни, кафенета, заведения, магазини. В събота сутрин (или неделя ли беше??) по централната улица (на няма 50м от хотела) правят фермерски пазар и можете да си накупите разни вкусни и качествени продукти на нормални цени.
Обаче, ако приемете този вариант, тогава ще е по-добре да си платите билетите в автобуса от летището до Меминген, а от Меминген да ползвате Baden-Württemberg тикет, защото Равенсбург е в област Баден-Вюртенберг. Този билет е валиден за влакове и автобуси още от Меминген, но само в посока селищата в област Баден-Вюртенберг, например Улм, Биберах, Льойкирх им Алгой и т.н. 

При такъв вариант, ако пристигате сутринта или преди обед, с Baden-Württemberg тикета можете да отидете и разгледате Улм, ако не сте били там (там е църквата с най-високата камбанария в Европа, ама май напоследък Саграда Фамилия в Барселона ѝ оспорва първенството) и после да заминете за Равенсбург. Oт Memingen дo Ulm се пътува 30-50 мин. зависи дали е обикновен регионален влак или експресен регионален. От Улм до Равенсбург се пътува 50мин с влак. Има и варианти от Меминген до Равенсбург да се отиде и без да се ходи до Улм, но обикновено е комбинация от влак и автобус, пътува се общо около час и нещо. Ако не ходите до Улм или сте пристигнали достатъчно рано и до към обед се разходите, после можете да хванете влака до Фридрихсхафен (пътува се 1 час) и там да се разходите, даже ако имате късмет и желание, можете да разгледате музея Zeppelin, ако се интересувате от дирижабли и военни неща. Има и хубав крайбрежен парк с много цветя през лятото. И към 16-17ч се настанявате в хотела в Равенсбург и после правите 2-3 вечерни тегела около хотела преди вечеря, т.е. центъра на това хубаво старо (но и съвременно, де) градче. По този начин ще си отметнете две(три) точки от това, което искате (евентуално) да видите (Улм, Равенсбур, Фридрихсхафен).
На следващия ден, например, с Бодензее тикет за Източната зона сутринта отивате да разгледате първо Сен Гален и си направете сметката към 16ч най-късно да сте обратно в Линдау. Там сте евентуално два до три часа и към 19-20ч сте си в хотела.
На следващия ден с Бодензее тикет за Западната зона отивате първо до Меерсбург. Мноого приятно градче е, не познавам човек, който да не е бил очарован. Ако разполагате с повече време съответно можете да не препускате и след Меерсбург да вземете ферибота до Констанц. Пак лежерна разходка из Констанц и после обратно. Oт Констанц до Равенсбург можете да се приберете по три начина:
= само с автобус N 700 от спирката пред гарата - пътува се към 1ч и 40 мин. Този автобус е през 1час.

= с автобус N 7394 от спирката пред гарата до Фридрихсхафен, гара Stadtbahnhof (центр. гара) и от там с влака до Равенсбург. Също е към 1ч и 40мин.

= ферибот от пристана (зад гарата) до пристана на Фридрихсхафен, от там пеша (1км) по крайбрежната и през парка до гара Stadtbahnhof и после с влака (10-12мин). Да се има предвид, че фериботите пътуват в светлата част на денонощието, мисля, че в 17ч е последният.

И после още един ден зона Запад, в който да отидете до Големия водопад на Рейн, евентуално Шафхаузен набързо и до Щайн ам Рейн (средновековно бижу е). Ако не разполагате с много дни, ще трябва да сте по-ранобудни и по-експедитивни, и тъй като дните сега са все по-дълги, ще успеете да видите всичко от тази зона в рамките на един ден. Евентуално можете да си оставите Констанц за след като минете Южната зона - влаковете в Швейцария са много, начесто, разстоянията не са много дълги, та ще успеете.
И нещо много важно! 

Внимавайте с роуминга, защото точно в този район без да се усети човек се закача за швейцарски оператор и само да си погледне телефона за миг за нещо и после може да получи сериозна сметка за телефон. Свалете си офлайн картата на района и наближите ли Фридрихсхафен, изключвайте мобилните данни да ви е мирна главата. Но ако имате мобилен план, който включва и Швейцария, нямате грижа.

• Харесвам 5
  • Благодаря 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.