Прескочи до съдържание

Как намирате съмишленици за пътувания?


Препоръчани мнения

Май е време да отворим тема за соло пътуващи, отдавна си го мисля. 

 

Иначе освен трудности при намиране на маса за един човек в ресторант в пикови часове и невъзможност за резервиране на местен тур онлайин ако човек е сам в случаи, където има изискване за мин. 2 души - други  недостатъци на соло пътешествията не се сещам. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 1 час, esto каза:

Е бях в Букурещ. Поредния голям чужбински град, където хвърлям картите на забележителности в кошчето и просто разглеждам, без план.
Но и съжалих, че не видях почти нищо отвътре. Просто не се виждам сам да влизам в музеи, там предпочитам с други хора. Не ми хареса и това, че сякаш като сам си резервираш хотел едва ли не на рецептия се гледа на теб като на натрапник.

 

Сякаш самите хотелиери са по-благосклонни към групи или поне двойки. А в група още по-добре ще е ако е организирана и изобщо не ми се налага да общувам с рецепционисти-чужденци. Явно като си сам мъж имат чувството, че си отишъл да им крадеш жените, що ли, но много не добре дошъл се почувствах в Букурещ.

 

😄

 

Също така ако бях букнал с агенция едва ли в моята стая щеше да потече вода в стената на вратана на банята, когато в горната стая се къпят...

 

и това шляене по улиците сам като някой безпризорник....не, не е за мен да пътувам сам.

 

Отиването обаче беше супер. БДЖ си беше все едно ВИП транспорт. От София до Русе бях сам в цяло купе. 6 места, а само аз! Покажете ми автобус до Русе, който да тръгва, дори в делничен ден полу-празен, няма такова нещо! На връщане вече бяхме 6-има и имаше и правостоящи, защото беше неделя и повече хора пътуват събота и неделя.

Ще се присъединя към @era123 в твърдението, че на никой на улицата, в транспорта, в ресторанта и в хотела не му пука за теб и не те съди, че си там.

Макар че при този очевиден дискомфорт и аз ти пожелавам да си намериш другарче по-скоро. Аз не бих се чувствала добре сама на път, нищо не правя самостоятелно дори в София, затова те разбирам донякъде, макар самочувствието ми да може да се блъсне в ракета и си се чувствам желана и добре приета навсякъде. 

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 4 минути , Мрън каза:

 

Иначе освен трудности при намиране на маса за един човек в ресторант в пикови часове и невъзможност за резервиране на местен тур онлайин ако човек е сам в случаи, където има изискване за мин. 2 души - други  недостатъци на соло пътешествията не се сещам. 

Често ходя сам и все предимства. В повечето случаи извън сезон, че хем по-евтино, хем няма тълпи. Места има навсякъде.

Основното предимство - не се съобразяваш с никого. Става ти се рано - ставаш, обикаля ти се - давай, някъде ти харесва - отиваш и кесиш. Има ли други хора, все ще е съобразяване. Не ходя и за много дни и хич не мие проблем. И без това не мога да взема думата е нас от жените...

  • Харесвам 10
  • Браво 1
  • Смея се 4
Връзка към мнение
4 hours ago, era123 said:

Колега, много комплексиран звучиш. 

Сериозно. 

Не те знам къв ти е проблема за да кажеш горното, ама мога да те уверя, че абсолютно не е така. На никой местен не му пука за теб и защо си там. 

Ти като видиш сам чужденец в България, криеш ли жената в килера? 🙂

 

Това беше шега. Просто обслужването на рецепцията беше троснато. Но и други чужденци са писали за това в ревютата. Все пак цената беше супер добра оферта и от хотела се виждаше ЖП гарата, което за мен беше търсено, защото отидох и се върнах с влак. 

Връзка към мнение
Травеолани
преди 14 часа, esto каза:

Просто не се виждам сам да влизам в музеи, там предпочитам с други хора.

В момента това ми е мечтата - да се шляя и разхождам сама в Европейски музеи! Да чета всички надписи до картините и никой да не ми дава зор, да не ме кара да бързам или да ми мърмори, че му е скучно, безинтересно, гладен е, студено/топло му е, болят го краката от ходене и т.н.... Не се шегувам и се надявам скоро да се случи!


Не знам дали това, което ще напиша ще ти е полезно, но ще го напиша. Мнозинството от хората се интересуват единствено от себе си и от никой друг. Всеки е вглъбен в неговите си неща, никой не го интересува дали си сам, защо си сам, сам ли си всъщност или не, едва ли някой те наблюдава. Дано си намериш с кой да пътуваш, явно така ти е по-приятно и се чувстваш по-добре, което е разбираемо. А дотогава се наслаждавай на пътуванията си :). 

  • Харесвам 22
  • Браво 1
Връзка към мнение
На 7.04.2024 г. в 18:14, Мрън каза:

Май е време да отворим тема за соло пътуващи, отдавна си го мисля. 

 

 

Май е време да си отворим и тема за такива, които си търсят компания за пътуване! 🙂


Шегувам се! Шегувам се! Знам, че тази е такава! 🙂

Спойлер

 

Просто преобладават мненията, в които се пише колко е яко да си джиткаш сам.

Аз живея сама, доскоро работех сама от дома си и ако трябва и на ваканция и празници да съм сама, ми идва малко в повече идеята да съм сама. Хората са си самодостатъчни или поне така си оправдават липсата на подходяща компания за пътуване.

Но и вярвам, че има наистина саможиви хора, които трудно се сработват с други и предпочитат да не търпят хорските различия.

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз определено след соло ходенето ми до Букурещ имам чувството, че някак повече ми върви в група. И сякаш силата е в множеството. Ако си недоволен от хотела или стаята и си сам е твоята дума срещу тази на човека на рецепцията. Едно е сам да се разправяш, в страна в която си гост и дори не говориш езика, друго е да сте група от поне 5-6 души и да се развикате всички. Тълпата е голямо нещо. И сякаш като сте семейство или група някак повече се опитват да угаждат из хотелите и ресторантите. Даже съм чувал, че в някои ресторанти се мръщели на соло пътуващи, вероятно защото двама и повече ще поръчват повече неща....но в хотелите при положение, че често си плащам каквото и двама биха платили за двойна стая не знам защо като съм с гадже или част от група винаги е по-добро отношението. Може би просто моят късмет е такъв, но когато и да съм бил с гадже или приятели някъде, винаги обслужването е по-добро от колкото като съм соло.

 

В един момент дори започнах да си мисля, че може би просто пътуването не е за мен. Но вече знам, че обичам да виждам нови места, да съм там. Дори да пътувам с влак обичам. Още по-добре с компания. Аз постоянно на работа отварям Гугъл мапса и пътувам по света със стрийт вю, но и на живо ми харесва да съм на нови или добре познати, но любими стари места. Мразя самото планиране, букване, следене на цени, дати, търсене на транспорт/трансфер от и до летище, гара, хотел и т.н. важни неща, но за мен напълно изпиващи всяко удоволствие от една екскурзия или почивка.

 

Та с ТА или с приятели/познати, които обичат да правят тези неща те ще са ми уредени, а после вече на място може да не се включвам в допълнителните екскурзии, а да си ходя сам из града, където сам реша. Разбира се има хора, които обичат да планират. Някога и аз мислих, че съм от тях. Умея да гледам детайлите, но точно защото твърде много се взирам в тях и се боря с перфекционизъм искам друг да организира, а аз само да трябва да пътувам. Накратко обичам да пътувам, а не да организирам, буквам и планирам. Може да съм добър в него, но ме влудява. Затова се уча да живея по-леко и затова ми трябва друг да ми организира всичко. 😄

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Според мен не мрънка от несгодите на пътуванията, а от липсата на компания. Човек, който си е самоорганизирал пътуване, не би бил типичното мрънкало, така си мисля. Напротив, ако си намери една планираща жена, ще гледа блажено🙂. Смеем се, но по-горе Станимир каза, каквото трябва.

Нека не отсъждаме кой е мрънкало и кой не е, преди да се замислим какво ни задържа тук в един или друг момент🙂

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Е може би не е толкова, че съм сам, а очакванията, че едно соло пътуване ще ми даде свобода. Истинската свобода, с минимално планиране. За Вас не знам, но за мен логиката на соло пътуването е да можеш да пътуваш когато искаш и да имаш опцията да преспиш в градче по пътя, което ти е допаднало. А в моя случай какво се получава - буквам хотел и билети за Букурещ и... въпреки, че много повече като атмосфера ме привлякоха няколко градчета във Великотърновска област през които мина влака ми на отиване и на връщане нямаше как да сляза, защото нали ще изгубя хотела в Букурещ.

 

Аз едно хубаво соло пътуване го разбирам така: ставаш една сутрин по време на неработен ден или ваканцията и изведнъж ти прищраква, че искаш промяна. Ходи ти се примерно в посока Сърбия или пък към Арбанаси. Купуваш на изпроводяк храна и вода, слагаш малко дрехи в куфара, мяташ се в колата или първия автобус/влак за там и отпрашваш...хотел букваш на място като пристигнеш. А ако се влюбиш в някое селце или градче по пътя просто спираш там на хотел или поне за да се разходиш.

 

Та, соло пътуване - да, но по този начин по-горе, даже ако има нощувки в различни градове по пътя, вместо само в един с дневни преходи по пътя още по-добре. Това с букване на хотел само в един град, който ако не ми хареса изобщо ще трябва да търпя с дни - не, понеже няма да имам забавна компания да ме разсейва, че градът не е нищо особено или просто не е моето място. С компания някак всяко място ми харесва.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 4 часа, esto каза:

Купуваш на изпроводяк храна и вода, слагаш малко дрехи в куфара, мяташ се в колата или първия автобус/влак за там и отпрашваш...хотел букваш на място като пристигнеш. А ако се влюбиш в някое селце или градче по пътя просто спираш там на хотел или поне за да се разходиш.

Според мен така са пътували едно време, някога, преди ерата на интернет. 
А и (само моля не приемай, че се заяждам, нямам такова намерение) мисля, че ти все още не си наясно със себе си. Мисля, че все още нямаш опит в пътуванията и не можеш да се определиш нито как да пътуваш, нито дали соло или с компания. И соловите пътувания, и тези с компания си имат плюсове и минуси, както и тези с туристическите фирми също.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
преди 4 часа, esto каза:

Купуваш на изпроводяк храна и вода, слагаш малко дрехи в куфара, мяташ се в колата или първия автобус/влак за там и отпрашваш...хотел букваш на място като пристигнеш. А ако се влюбиш в някое селце или градче по пътя просто спираш там на хотел или поне за да се разходиш.

За това е е задължително да си соло, просто трябва да сте на един акъл. Аз така пътувах с жената, преди да имаме деца, после стана по-сложно.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
На 21.04.2024 г. в 15:37, esto каза:

Е може би не е толкова, че съм сам, а очакванията, че едно соло пътуване ще ми даде свобода. Истинската свобода, с минимално планиране. За Вас не знам, но за мен логиката на соло пътуването е да можеш да пътуваш когато искаш и да имаш опцията да преспиш в градче по пътя, което ти е допаднало. А в моя случай какво се получава - буквам хотел и билети за Букурещ и... въпреки, че много повече като атмосфера ме привлякоха няколко градчета във Великотърновска област през които мина влака ми на отиване и на връщане нямаше как да сляза, защото нали ще изгубя хотела 

Е,има и хотели с безплатно анулиране в деня на пристигане. До 14ч. или до 18ч. Резервирала съм такива и чрез Букинг и от сайт на съответния хотел. В повечето случаи е по-скъпо,но дава голяма свобода за промяна в последния момент.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.