jungfraujoch Публикувано: 15 май Сподели Публикувано: 15 май Пътуването ни започна с правилното подреждане на куфарите в багажника,което се спазваше до края. Много ценя практичността,защото е едно от условията за удобството на всички. И разбира се с отлично настроение. 5 различни по характер и начин на живот магеланци,обединени от любовта към пътешествията в една кола.Има различни теми за разговори и така неусетно стигнахме границата Сърбия-Унгария.А там 5 часа почакахме, за да преминем за три минути. Но път време няма,продължихме до крайпътно ресторантче,където хапнахме гулаш,сервиран с чудесен хляб,лютеница и огън чушлета.И разБИРА се унгарско пиво. по пътя две тенджерки унгарска национална супа,която много ни хареса вкусно и залез... 12 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 15 май Сподели Публикувано: 15 май Вечерта пристигнахме в чудесната ни къща за гости. Благодаря на @Миланка за перфектния избор. Любезните домакини се бяха погрижили за всичко. Лавандулов сироп,ароматни ябълки и ядки за мезе на уискито и ракията,които се носеха от София канапето за почивка елегантна масичка от шевна машина в хола трапезарията украса от коркови тапи чай бутилки различни антрето с мекички одеяла хола моята спалня чехли,обувалка и старинна закачалка всички врати са със сърчица хола с готините ски пано от коркови тапи Къщата е стара,едноетажна. Направена е с много внимание към детайлите. В двора има беседка с барбекю и люлка. Много е готина. 17 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 16 май Сподели Публикувано: 16 май На следващия ден тръгнахме към Словакия и посетихме Банска Бистрица. Много симпатичен Old Town. 19 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 16 май Сподели Публикувано: 16 май @jungfraujoch, извини ме, че спамя. Но преповтаряш в същата тема снимките, които вече качи, още докато пътувахте. Без да добавяш някаква нова информация... ?!? Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 16 май Сподели Публикувано: 16 май Да,отново качвам същите снимки. Защото така съм преценила. 1 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 16 май Сподели Публикувано: 16 май След което съвсем спонтанно,без да сме я търсили,попаднахме на дървена църква,обект на Юнеско. С гробище. Добре е,човек да помни,че е смъртен. 10 1 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 16 май Сподели Публикувано: 16 май Привечер пристигнахме в Краков.Настанихме се в апартамента и без много да се бавим там,излезнахме,за да се разходим и съберем първи впечатления. Лично на мен градът веднага ми хареса.Очарование му придават младите хора,нали е университетски град. 15 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 17 май Сподели Публикувано: 17 май На другия ден всички от групата бяхме със собствена програма. Аз съм с ранно "пенсионерско" ставане и веднага хуквам по улиците на Краков. Точно до апартамента ни има пекарна,от която си взимам голяма чаша капучино и много вкусен донат.Нямам много снимки на храната.И сядам да закусвам на една пейка в симпатичен парк,който също е съвсем близо.Много приятно начало на деня. 11 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 17 май Сподели Публикувано: 17 май След което отивам на Ринек и разглеждам стария плащад,който е почти празен. 12 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 17 май Сподели Публикувано: 17 май Минавам през един парк и отивам в замъкът Вавел,а там вече има 50 човека,защото градините и не помня още кое са безплатни в този ден. Нареждам се на опашката и си купувам билет с всички възможни места за посещение. Добре,че момчето от информацията ме видя,че много не разбрах касиерката,та ми нарисува на картата какво да видя. Всичко много ми хареса,вътре не съм снимала. 14 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 21 май Сподели Публикувано: 21 май Разходката ми в Краков продължи покрай реката. Гледките от високо са супер. 9 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 21 май Сподели Публикувано: 21 май След което разгледах университета отвън и вътрешния му двор. Библиотеката и залите,които исках да посетя бяха затворени. 14 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 21 май Сподели Публикувано: 21 май После отидох до Еврейския квартал, който много ми хареса. 13 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 21 май Сподели Публикувано: 21 май Краков е очарователен. Има много катедрали,паркове и забележителности. Вече предпочитам по-лежерните обиколки,просто шляене по улиците и хапване на вкусна храна.Потопих се в атмосферата и усетих пулса на града. 11 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 22 май Сподели Публикувано: 22 май След Краков дойде време да посетим Вроцлав. Първа спирка Вроцлавският университет. Няма такава красота. Великолепие и разкош в залите и чудна гледка от кулата. 16 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 22 май Сподели Публикувано: 22 май И този град ме спечели от пръв поглед. 11 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 22 май Сподели Публикувано: 22 май Джуджета със символика! Освен, че са изключително оригинални, интересни и забавни, джуджетата имат и по-дълбока символика. Всъщност, те са символ на антикомунистическото движение „Оранжева алтернатива“, която през 80-те години на миналия век се е борила против полския социалистически режим. Групата е била съставени от дисиденти, които чрез мирни акции са се противопоставяли на потисничеството. Техният символ са били джуджетата. Именно заради това и днешните вроцлавски гномчета носят посланието на свободата. Снимала съм много малко джуджета, защото те са просто навсякъде и в един момент само им се радвах. На брой са 350,като във всяко магазинче за сувенири продават карта с местоположението им,както и стикерчета,които се залепват на картата. 16 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 23 май Сподели Публикувано: 23 май В първия ден на месец май посетихме замъка Ksiaz. Имахме и бонус-фестивал на цветята. Залите бяха украсени с различни цветни композиции и беше много красиво. 12 1 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 25 май Сподели Публикувано: 25 май Познан е много хубав град. Кметството е красива сграда,в която се помещава музеят на кроасаните. Както във всички останали полски градове и тук атмосферата е готина. Има барове за вишновка,опитах я,но не ми хареса особено.Моята домашна вишновка е по-хубава. Но пък пихме аперол и останахме с чудесни впечатления от града. 15 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 25 май Сподели Публикувано: 25 май Старият град на Торун е под закрилата на Юнеско. Родното място на Николай Коперник. Изключително харизматичен,с останки от крепостна стена,кметство с кула,от която има чудесна гледка,театър с форма на отворена книга. Прекрасен и любим за мен. 13 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 26 май Сподели Публикувано: 26 май Гданск е шестия по големина град в Полша и най-важното пристанище. Не можахме да го разгледаме по-обстойно,но съм сигурна, че ще имам и друга възможност. Много ми хареса. Атмосферата е някак Амстердамска 🙂,Балтийско море е студено по това време на годината,но пък можеш да отидеш на плаж с трамвая. 11 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 26 май Сподели Публикувано: 26 май То на Гданьск няма какво толкова да му разглеждате. Две улици на кръст (вярно, че пък много дълги) и една грамадна катедрала и едно хипстърско кварталче леко встрани. Един ден му е предостатъчен, освен ако не отидете до Сопот или до мемориала на жертвите от блицкрига на Вестерплате... (най-злобните комари в света са ме хапали там по залез 😉 ). Разбира се, не ме слушай! 😉 Моите спомени са отпреди четвърт век... но дори и тогава някак ми беше трудно да възприема Гданьск като шести по население град в Полша. Полският "триград" (Труймясто) е на практика едно цяло: Гданьск, Сопот и Гдиня и това е поне колкото Краков по население. 🙂 2 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 27 май Сподели Публикувано: 27 май Разгледахме замъкът Малборк с аудио гид.Много интересно ми беше да се запозная с могъществото на тевтонския орден. 10 Връзка към коментар
traveler Публикувано: 27 май Сподели Публикувано: 27 май преди 15 часа, master_of_germs каза: То на Гданьск няма какво толкова да му разглеждате. Две улици на кръст (вярно, че пък много дълги) и една грамадна катедрала и едно хипстърско кварталче леко встрани. Един ден му е предостатъчен, освен ако не отидете до Сопот или до мемориала на жертвите от блицкрига на Вестерплате Ти сериозно ли? Аз бях 6 дни. Наистина ходих до Малборк, Гдиня, Сопот и Хел. Вестерплате пък е за 2-3 часа. Олива е много приятно място. В парка и катедралата бих изкарал поне ден. Сега като си помисля доста неща пропуснах в самия Гданск. 5 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега