Прескочи до съдържание

По-евтин летищен трансфер от Уиз и става ли за алтернатива на такситата


Препоръчани мнения

Вероятно повечето то вас са получили това в пощите си преди 3 дена, така че едва ли е новост, но прецених, че заслужава внимание. А може някой да го е пропуснал, или пък за тези, които не са абонирани за новините на Wizz. Това, според мен, е едно от малкото добри и ценни предложения в последно време, предоставени от унгарския превозвач - конкретно за София.

8 лева от летище София до вратата на посочен адрес в рамките на града, особено за полети, кацащи след полунощ, каквито има няколко (Валенсия, Барселона, Лондон), е повече от приемлива, и атрактивна цена. Без значение дали живеете близо до летището, или в по-отдалечените квартали, знаете какво става като почне пазара с чакалите пред терминала - за по-малко от десятка не скланят, пък ако ще и само на 3-4 км. от терминала да живеете.

 

P-Air_2014feb_bg.jpg

 

Трябва да направя едно улесняващо уточнение за тези, които решат да се възползват.

Не ползвайте опцията за добавяне на услуги, и поръчване на превоза през резервацията ви на сайта на Wizz. От там също може, но става малко объркано ако желанието ви е за превоз при връщане в София от друго място. Системата им е още нова (разбирай несъвършена), и автоматично прави грешката да запази превоз за довеждане ДО летище София, а не ОТ там към посочен адрес. Това се оправя без доплащане, но трябва да пишете уточняващ мейл, след който фиксират проблема почти веднага (засега).

За да не се стига до тези излишни усложнения, добавете услугата направо през сайта на фирмата, която я извършва.

https://www.p-airbus.com/index.php

логването става с резервационния код на полета, за който искате превоз, и същия мейл адрес като в сайта на Wizz; плаща се само с банкова карта - кредитна или дебитна (посочени са възможните); след плащането получавате мейл с потвърждение и линк към резервацията на услугата, където трябва да се попълни точния адрес, до който искате превоз; запазвате данните "save data changes", и принтирате  "билета" на А4, който трябва да се представи на служителя с табелката, чакащ в салона на Пристигащи на Т1 40-45 мин. след кацане на самолета.

За превоз от/до летищата в други градове не съм гледал дали цената е приемлива в сравнение с цените на другите възможности за превоз. Също за полети в нормални дневни часове не мисля, че си заслужава, освен ако 8 лева е по-малко от обичайното, което плащате ако се пътува с такси и много багаж.

post-72-0-27662100-1392758719_thumb.jpg

 

След месец, ако за някой е интересно, ще отчета лични впечатления от обслужването и изпълнението на услугата.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Мошеници, има уточнение, че става въпрос за 15 км до летището, аз като съм на 18.4 съм явно дискриминирана :)

Да стигна за 8 лв. до летището ще си остане само в мечтите ми...

Връзка към коментар

Има и друг елемент. Натоварват всички поръчали трансфер на нещо като микробус и ги разкарват един по един. Т.е. хората, които имат най-голяма полза от евтин трансфер, например живеещи в Западен Парк, ще са тези, които ще чакат микробуса да разходи първо хората от Младост. Освен ако не върти обратния маршрут де :) За по-ниската цена се плаща доста в похарчено време. 

 

Иначе цените са конкуренти за транспорт врата-летище, така като гледам другите градове са малко по-високи от обикновените автобуси, които те стоварват на гарата на съответния град и от там се оправяш.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Честно казано не мисля да е чак толкова изгодно предложение. Първо винаги пътувам само с ръчен багаж, а човека с бусчето ще изчака всичките си пътници да си вземат багажа от лентата и т.н., тоест губя време. Второ, аз съм от живеещите в северозападните райони (тоест там си оставям колата при полети насам натам) и ползвам такси от летището до Бакърена фабрика или до Обеля. Обичайно ми взимат между 11 и 15 лв според зависи там кефа на бакшиша, нивото на Дунав и разни други субективни фактори, така че не ми е безкрайно голяма разликата в цената, а когато пътуваме двамата с половинката направо сме си вътре при ползване на трансфер. А иначе на драго сърце бих ги ползвал до вкъщи, щото живея на 30 км от летището, ама уви...за такива като мен няма опция (или поне няма да е за 8 лв на човек) :)

    П.п. Подобен трансфер съм ползвал няколко пъти в Будапеща и е точно както казва и Георги - бусчето си прави някакъв маршрут според дестинацията на пътниците из града и ако си на другият му край ще трябва да изчакаш да разходят всички преди да те стоварят тебе. Но там, при мащабите на града, определено е изгодно, особено ако отиваш до оттатък Дунав-а. За София не съм убеден.

Редактирано от forry
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Честно казано не мисля да е чак толкова изгодно предложение. Първо винаги пътувам само с ръчен багаж, а човека с бусчето ще изчака всичките си пътници да си вземат багажа от лентата и т.н., тоест губя време. 

 

Аз също пътувам винаги само с ръчен багаж, но за мен пък е супер изгодно защото:

- така или иначе се налага да изчакам да извозят повечето пристигнали, за да ме вземе таксиджия - дали ще чакам навън и да гледам хем да не е копърка, хем да се съгласи на "къс курс", или вътре в терминала докато излязат и останалите с багажите - ами предпочитам втория вариант, особено ако е студено.

- време няма да изгубя кой знае колко повече, пък и в 2-3 след полунощ няма за къде толкова да бързам : )

- живея на около 6-7 км. от летището, а бакшишите не искат да ме качат за по-малко от 15 лв., в редки случаи скланят и на 10 след като извозят всички до далечните квартали.

- в повечето случаи не деля с друг цената на таксито, т.е. пак плащам повече от 8 лв. при всички положения.

- както писах, живея сравнително близо (то си е и условие да е до 15 км.), така че ще съм от първите доставени до вратата. освен ако, както писа Жоро, не извърти маршрута. Предполагам това ще зависи най-вече от това за къде са повечето пътуващи.

 

За мен, и то само за късните пристигащи полети след 23:27 ч., това е най-сполучливото и рентабилно решение. През деня съм си с 84 за 23 мин. в къщи, като направят метрото даже и за по-малко. Иначе е ясно, че няма как на всички да угодят с това предложение. Няма такава услуга на света, която да удовлетвори всички капризи и специфични изисквания и желания на всеки. :)

Писах го на който ще му е изгодно като на мен примерно. Ако отговаря само на моите изисквания, значи съм го писал за себе си, а останалите така или иначе вече сте си намерили начина. : )

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

При първото ти мнение реших, че не съм те разбрал, но сега отново става дума, че

 

 

- живея на около 6-7 км. от летището, а бакшишите не искат да ме качат за по-малко от 15 лв., в редки случаи скланят и на 10 след като извозят всички до далечните квартали.

 

Вярно, преди години имаше напрежение на летището по отношение на "копърките", но отдавна вече една от реномираните компании обслужва и двата терминала на редовни цени. Колите им са подредени една след друга и никога не ми се е налагало да чакам, за да ме вземе някоя от тях. Първата ми грижа след излизане от терминала в залата за посрещане е да се насоча към офиса на въпросната компания и да си поръчам такси. Самата поръчка на практика завършва с подаване на талонче, на което е написан регистрационния (или служебния) номер на таксито. С това талонче правя още няколко крачки в посока специално обособеното място на летището за тази таксиметрова компания и директно се качвам на автомобила. Не помня нито някога да съм чакал, нито на мен или на някой около мен да са отказали курс. Същата компания ползвам и за отиване до летището, като за ранните полети резервирам такси още на предишната вечер. Досега, а това са вече към петнадесет години, издънка не е имало...

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

И ние ползвахме таксита преди, обаче сега отиваме с колата и я оставяме на паркинга на кръстовището, където се разделят пътищата за Т1 и Т2. За този паркинг научих от тук, за което благодаря. За 6 дни е същата цена като такси в двете посоки. За кратките пътувания е добър вариант.

Редактирано от lesy
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз използвам въпросните таксита от години, но според мен си е добра идея да има и трансфер. Всеки си решава кое му е по-удобно или по-евтино.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Въпросните таксита, били те и от "реномирана" фирма, се опитвам всячески да избегна, особено след като в 2ч посред нощ, с 3-годишно под ръка ни правеха сърдити физиономии и ни прехвърлиха през 3-4 коли докато накрая някой се навие да ни закара до Младост! Общо взето всячески се опитвам да избегна въпросната фирма, но понякога за съжаление нямам избор...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И на мен са ми правили тоя номер, да ми отказват превоз до Младост. Но ако се мине първо през гишето и се поръча там такси не могат нищо да ти кажат и те возят до където трябва! :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз съм от тези, които живеят близо до летището и ми е изпитание понякога прибирането в късни часове, освен всичко друго ме натоварват психически с мрънкането си, какъв лош късмет са извадили с мен. На Т2 наистина веднага отивам на деска на въпросните таксита и си поръчвам такси от там (при това пак съм имала интересни случки, веднъж даже писах оплакване на О'Кей и ми върнаха парите, които таксиджийята беше решил сам, че са му бакшиш (100% от сумата която дължах!) Но на Т1 май вече няма вече офиси или бъркам? По принцип би трябвало да няма проблем и като се обадиш директно на телефона на такситата и си поръчаш такси, доколкото знам нямат право да отказват курс на аерогара, автогара или гара, но все пак предложението е интересно.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Има си и на Т1 офис, но не знам дали е денонощен, аз само през деня съм го ползвала. А е факт, че независимо поръчано ли е или не е таксито, шофьора те кара да се чувстваш едва ли не виновен, че си се качил. В този ред на мисли аз ако пътувам сама въпросният шатъл от Wizz ще ми е изгоден. С левче повече, но поне ще се чувствам добре. :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз живея далеч от летището, но мога да кажа, че ОК са доста зле в момента. Преди много ги ползвах, не само за летището, а принципно из града, но от 2-3 години качеството на услугата им рязко се влоши, ама рязко! Едно Евро са същата история и понеже ползвам супер често таксита, а ми писна да си причинявам главоболия и с това, от година някъде ползвам само 91119 и съм доста доволен. Чисти коли, възпитани шофьори и като цяло, добро обслужване. Според мен, ако си поръчате от тях по телефона, няма да ви откажат да ви закарат от летището, дори и само до Младост да е. Но най-голямото им предимство според мен е, че ползват много добра навигационна система и ако си кажете точка на тръгване и пристигане още при поръчката по телефона, на таблета на шофьора, курса се показва на картата и единственото което той трябва да направи е да кара, което при разни трудни за намиране места, е доста ценно предимство спрямо останалите фирми.

Нашите таксиметрови компании винаги се оплакват, че в чужбина таксиметровият транспорт бил много по-скъп, та затова услугата им била кофти, обаче не отчитат факта, че в чужбина, градският транспорт е на светлинни години от този в София и хората, които ползват таксита са или бизнесмени с корпоративни сметки, или туристи, или местни, които са се напили до безсъзнание Петък вечер и не могат да се приберат с метро, автобус или влак до вкъщи безопасно, или в краен случай, хора, които са решили поради някаква причина да отидат до летището с такси.

Надявам се, тази нова услуга на Wizz, малко да раздвижи ОК и да ги накара, поне до летището, да предлагат читава услуга на своите клиенти. Макар, че ако пак те са партньора на Wizz, изобщо не се надявам на нещо такова.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

понеже ползвам супер често таксита, а ми писна да си причинявам главоболия и с това, от година някъде ползвам само 91119 и съм доста доволен.

С уговорката, че "качествена таксиметрова услуга" в България засега е само пожелание, и моето мнение е, че 911119 са на сравнително прилично ниво, въпреки че аз последно време по-рядко ползвам таксита и затова може би нямам достатъчно представителни впечатления.

Впрочем, единствено в такси на тази фирма ми се е случвало шофьорът да ме попита дали желая да смени радиостанцията, да намали, или да изключи радиото ...

 

Иначе за услугата на Уиз - колкото повече опции, толкова по-добре  - щом има хора, за които е удобна.

Уиз-трансфер съм ползвал само в Будапеща и съм доста доволен, защото разстоянието от летището до центъра не е малко, а цената е много добра.

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

И ние ползвахме таксита преди, обаче сега отиваме с колата и я оставяме на паркинга на кръстовището, където се разделят пътищата за Т1 и Т2. За този паркинг научих от тук, за което благодаря. За 6 дни е същата цена като такси в двете посоки. За кратките пътувания е добър вариант.

Може някъде във форума вече да е споменато, но нека го напиша пак, за тези, които не го знаят.

Преди два дни се върнахме от Валенсия след 8-дневен престой там. За този период платихме 18 лв. с ДДС (издадоха ми и фактура) на открития паркинг на АТМ хотел, намиращ се непосредствено след отбивката от Цариградско към летището. 36 лв. струва закрития им паркинг за същия период. Има безплатен трансфер от паркинга до летището и обратно, като за връщането е необходимо да се обадите на тел. на хотела, непосредствено след като минете паспорт контрола. Идват за 5 мин. Резервирах през този сайт: www.parkvia.com

Изпитано и проверено. Доволен съм!

Имат подобна услуга и за летищата в Бургас, Варна, Букурещ и Солун.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Да докладвам, както обещах.

1. превозът се извършва индивидуално от лек автомобил - такси на О'К. Не е автобус, микробус или друг вид превозно средство.

2. След влизане в терминала на Пристигащи, се отива директно на гишето на таксиметровата фирма, където има списък с имената. Няма шофьори с табела, които чакат на изхода.

3. От гишето се взима талон с адреса, посочен в заявката при резервацията, и служебния номер на автомобила (не регистрационния).

4. Излизате навън, където вече има дежурен инспектор на фирмата, който следи коректността на всички шофьори.

5. Шофьорът включва таксиметровия апарат, но това е само за да се смята за редовен и законен извършения курс. Също и за измерване на километрите, предполагам.

6. Накрая, при пристигане на адреса, независимо какво показва дисплея, НЕ се доплаща нищо. Само показаната сума се записва собственоръчно в указаното поле в талона, който накрая се дава на шофьора, а той ви издава фискален бон.

 

На мен ми закова на 7.50 лева, почти колкото е и цената на услугата. Но ми спести нерви, уговорки, пазарене на дребно дали да ме вземе, "ама много е къс курса", врънкане, и накрая просене на бакшиш с редовното и досадно "нямам дребни".

Разбира се, ако сте двама или повече, сметката с тази услуга не излиза, защото се плаща по 8 лв. на човек, а без услугата, сумата на таксиметъра е за всички места общо. Но мен ме устройва перфектно за часовете, когато няма градски транспорт. Който пътува сам, и живее на разстояние над 4, и до 15 км. от Терминала, ползата е несъмнена.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Малко извън темата, ама кои са тези таксита, които не ви взимат за кратки курсове? Ако са "копърки" - иди-дойди, ама специално '2121' (а и предполагам и другите уж сериозни фирми), доколкото знам, си имат строг вътрешен правилник и ако свободен шофьор откаже превоз на клиент, дори за някакви си 500 метра, обаждаш се на клиентския им телефон и му съдират гъза от глоби. 

Връзка към коментар

Да докладвам, както обещах.

1. превозът се извършва индивидуално от лек автомобил - такси на О'К. Не е автобус, микробус или друг вид превозно средство.

2. След влизане в терминала на Пристигащи, се отива директно на гишето на таксиметровата фирма, където има списък с имената. Няма шофьори с табела, които чакат на изхода.

3. От гишето се взима талон с адреса, посочен в заявката при резервацията, и служебния номер на автомобила (не регистрационния).

4. Излизате навън, където вече има дежурен инспектор на фирмата, който следи коректността на всички шофьори.

5. Шофьорът включва таксиметровия апарат, но това е само за да се смята за редовен и законен извършения курс. Също и за измерване на километрите, предполагам.

6. Накрая, при пристигане на адреса, независимо какво показва дисплея, НЕ се доплаща нищо. Само показаната сума се записва собственоръчно в указаното поле в талона, който накрая се дава на шофьора, а той ви издава фискален бон.

 

 

 

Абсолютно стандартна процедура на въпросната таксиметрова компания, която ползвам от години. Както сам отбелязваш, единствено полза от подобна услуга имат самостоятелни пътници, които ще платят по-малко за по-далечен курс в сравнение с директно наемане на такси от летището. Иначе и на мен ми е любопитно дали въпросната таксиметрова компания, при спазване на горната процедура, някога е отказвала курс на клиент...

Връзка към коментар

Точно въпросната таксиметрова компания представлява утайката на вулгарния бакшишизъм, улично хулиганство и нагла простотия. Отказвали са ми кратки курсове, возили са ме без пуснат апарат, пазарили са се като цигани колко точно бакшиш трябва да им дам, изправяли са ми косите с "майсторско" шофиране. Затова ги избягвам по всякакъв повод. За щастие в този бранш има конкуренция и не съм принуден да им ползвам анти-услугите.

Връзка към коментар

Точно въпросната таксиметрова компания представлява утайката на вулгарния бакшишизъм, улично хулиганство и нагла простотия. Отказвали са ми кратки курсове, возили са ме без пуснат апарат, пазарили са се като цигани колко точно бакшиш трябва да им дам, изправяли са ми косите с "майсторско" шофиране. Затова ги избягвам по всякакъв повод. За щастие в този бранш има конкуренция и не съм принуден да им ползвам анти-услугите.

 

Вероятно си прав. Но на летището спазват ред. Може би "за да не се излагат пред чужденците".

Връзка към коментар

На мен са ми се цупили когато искам да ме закарат само до Плиска . Качват те ама все едно си им изял баничката  :mad:

Иначе последно през нощта от площад "Славейков" до летището ми излезе 11 лева и някакви стотинки.

Има сметка ако си някъде из западните квартали .

Връзка към коментар
  • 1 година по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.