Прескочи до съдържание

Корея 2024

ivailo_radev

Препоръчани мнения

Не съм смятал дали ни е излязло най-изгодно, но със сигурност мога да кажа кой е най-удобният вариант за всички пристигащи на летище Incheon. След като минете проверки и си вземете багажа, ако тръгнете надясно, ще видите доста будки. Ние си взехме СИМ Карта от LG, към която безплатно върви и T-money карта. Тъй като бяхме двама, дори ни дадоха безплатно още една. Всичко това траеше максимум 5 минути. Самата карта изглеждаше ето така.

преди 22 минути , Ивайла каза:

И аз се нареждам в групата с ноемврийски билети за Корея. Малко страничен въпрос - някой може ли да препоръча корейски филми / сериали, или документални за Южна Корея? 

Моят личен топ три на корейски филми: Memories of Murder (2003), The Wailing (2016), Burning (2018). Сериали не гледам, така че там не мога да помогна.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Ивайла каза:

Малко страничен въпрос - някой може ли да препоръча корейски филми / сериали, или документални за Южна Корея? 

Сериали, пък и някои филми мога да препоръчам, ама дай насоки какъв тип харесваш - исторически, романси, полицейски, политически, фентъзи/с митични същества 🙂 .

Аз напоследък се просвещавах за корейската история. Ако те интересува, мога да погледна какво документално съм гледала (но повечето филми май бяха на френски).

Иначе, ако се интересуваш от кухня, в Нетфликс има поредица за корейската кухня, която е доста добра.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Роца каза:

Сериали, пък и някои филми мога да препоръчам, ама дай насоки какъв тип харесваш - исторически, романси, полицейски, политически, фентъзи/с митични същества 🙂 .

Аз напоследък се просвещавах за корейската история. Ако те интересува, мога да погледна какво документално съм гледала (но повечето филми май бяха на френски).

Иначе, ако се интересуваш от кухня, в Нетфликс има поредица за корейската кухня, която е доста добра.

Еха, попаднах на истински фен:) Исторически обичам най - много, документални също (нищо, че не знам френски, намират се субтитри), може и политически. Ще потърся в Нетфликс - аз нещо не се разбирам с азиатската кухня, но определено ще ми е интересно, най - малкото да знам какво да търсим за хапване. 

Благодаря много:)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 17 часа, Ивайла каза:

Еха, попаднах на истински фен:)

Може и така да се каже 😂

За сериалите, пускам в скрит текст, че да не разводнявам пътешественическия уклон на темата 🙂

Спойлер

Първо да уточня, че долните сериали дори и да се водят "исторически", все пак си позволяват голяма част художествена измислица, за доброто на сюжета. Но все пак, историческите фигури или събития в тях са съществували реално. Гледала съм по-голямата част от тях, а за тези, които не съм гледала, знам, че са с добри актьори и имат сравнителено висок рейтинг в различни класации за корейски сериали.

В сайтовете My Drama List или AisianWiki може да погледнеш за резюме на съдържанието им и дали би ти представлявал интерес. Доста от тях могат да се намерят и със субтитри на български в Плейтюб.

Jewel in the Palace (2003) - за легендарна лекарка от времето на чосонската династия, класика в жанра, един от първите кирейски сериали, намерил голям отзвук отвъд страната

Jumong (2006) - за краля, основал Когурьо (едно от първите корейски кралства)

Tree With Deep Roots (2011) - за крал Седжонг и създаването на корейската писменост 

Haechi (2019) - заговори и битки, с цел реформиране на службата, занимаваща се с инспекции на чиновническата система по време на династията Чосон

Warrior Baek Dong Soo (2011) - за реално съществувал майстор на бойните изкуства

Iljimae (2008) - сериал за отмъщение, по манга (манхуа, по корейски), малко в стил "Робин Худ"

Six Flying Dragons (2015) - екшън и бойни изкуства по времето на крал Седжонг и баща му
My Country: The New Age (2019) - история за приятелство и предателство и кървави битки по времето на края на Корьо и ранните дни на основането на династията Чосон

Yi San (2007) - за живота на крал Чонджо, считан за един от най-великите корейски крале

Mr. Sunshine (2018) - действието се развива в ранния ХХ век, по време на японската окупация

Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo (2016) - тук историческите лица (принцове и крале) са реално съществуващи, но събитията са досат украсени. Пътуване във времето към ранната чосонска династия и голям романс. В главната роля е една от доста известните корейски певици, IU

Hwarang (2016) - също с реално съществуващи исторически фигури (кралица и крал), но с много художествена измислица откъм сюжет. Действието се развива по времето на Трите Кралства (Шила, Пекче и Когурьо), преди създаването на Чосон. Но в него участват голям брой млади и красиви актьори, включително и един от членовете на най-известната К-поп група, BTS - V (това му е творческия псевдоним).

Исторически филми не съм гледала много, но в момента с Благоверния гледаме трилогията за адмирал И Сун Шин, един от корейските герои, водил морски битки с японския флот и чиято статуя може да се види на централния площад в Сеул, Gwanghwamun:

The Admiral: Roaring Currents (2014)

Hansan: Rising Dragon (2022)

Noryang: Deadly Sea (2023)

Добър политически сериал е Chief of Staff (2019), с актьора, изпълняващ главната роля в Squid Game, Lee Jung Jae - за задкулисните битки в партиите и парламента.

Един сериал, който имаше много добър международен отзвук е Itaewon Class (2020) - ако ти се гледа нещо, различно от историческо.

Имам и други в запас, но засега имаш поне няколко седмици гледане 😂

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Роца каза:

Може и така да се каже 😂

За сериалите, пускам в скрит текст, че да не разводнявам пътешественическия уклон на темата 🙂

Скрий

Първо да уточня, че долните сериали дори и да се водят "исторически", все пак си позволяват голяма част художествена измислица, за доброто на сюжета. Но все пак, историческите фигури или събития в тях са съществували реално. Гледала съм по-голямата част от тях, а за тези, които не съм гледала, знам, че са с добри актьори и имат сравнителено висок рейтинг в различни класации за корейски сериали.

В сайтовете My Drama List или AisianWiki може да погледнеш за резюме на съдържанието им и дали би ти представлявал интерес. Доста от тях могат да се намерят и със субтитри на български в Плейтюб.

Jewel in the Palace (2003) - за легендарна лекарка от времето на чосонската династия, класика в жанра, един от първите кирейски сериали, намерил голям отзвук отвъд страната

Jumong (2006) - за краля, основал Когурьо (едно от първите корейски кралства)

Tree With Deep Roots (2011) - за крал Седжонг и създаването на корейската писменост 

Haechi (2019) - заговори и битки, с цел реформиране на службата, занимаваща се с инспекции на чиновническата система по време на династията Чосон

Warrior Baek Dong Soo (2011) - за реално съществувал майстор на бойните изкуства

Iljimae (2008) - сериал за отмъщение, по манга (манхуа, по корейски), малко в стил "Робин Худ"

Six Flying Dragons (2015) - екшън и бойни изкуства по времето на крал Седжонг и баща му
My Country: The New Age (2019) - история за приятелство и предателство и кървави битки по времето на края на Корьо и ранните дни на основането на династията Чосон

Yi San (2007) - за живота на крал Чонджо, считан за един от най-великите корейски крале

Mr. Sunshine (2018) - действието се развива в ранния ХХ век, по време на японската окупация

Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo (2016) - тук историческите лица (принцове и крале) са реално съществуващи, но събитията са досат украсени. Пътуване във времето към ранната чосонска династия и голям романс. В главната роля е една от доста известните корейски певици, IU

Hwarang (2016) - също с реално съществуващи исторически фигури (кралица и крал), но с много художествена измислица откъм сюжет. Действието се развива по времето на Трите Кралства (Шила, Пекче и Когурьо), преди създаването на Чосон. Но в него участват голям брой млади и красиви актьори, включително и един от членовете на най-известната К-поп група, BTS - V (това му е творческия псевдоним).

Исторически филми не съм гледала много, но в момента с Благоверния гледаме трилогията за адмирал И Сун Шин, един от корейските герои, водил морски битки с японския флот и чиято статуя може да се види на централния площад в Сеул, Gwanghwamun:

The Admiral: Roaring Currents (2014)

Hansan: Rising Dragon (2022)

Noryang: Deadly Sea (2023)

Добър политически сериал е Chief of Staff (2019), с актьора, изпълняващ главната роля в Squid Game, Lee Jung Jae - за задкулисните битки в партиите и парламента.

Един сериал, който имаше много добър международен отзвук е Itaewon Class (2020) - ако ти се гледа нещо, различно от историческо.

Имам и други в запас, но засега имаш поне няколко седмици гледане 😂

Не исках да спамя, ама поне да допълня Е-ХА! към благодаря:)

Връзка към коментар
преди 2 часа, Ивайла каза:

Не исках да спамя, ама поне да допълня Е-ХА! към благодаря:)

Моля, беше удоволствие 🙂

Аз мога и за кухнята да пиша дълго и напоително, ама не знам дали мястото е тук 😂

А сега по-сериозните и по-документални репортажи:

Спойлер

Историята на Трите Кралства:

Малко факти за Чосонската династия

И малко съвременна Корея:

Интересна документална поредица от 4 части (Deciphering South Korea), тук е първата част, но останалите също са достъпни в канала:

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Ивайло, не знам каква ви е идеята за посещение на Gyeongju, но аз ходих и не ме впечатли изобщо. Вече го пропускам и не го препоръчвам, това като се има предвид, че историческите места навсякъде ме вълнуват много. Казвам го не, за да ви отказвам, просто погледни реални клипчета в нет-а, много е надценен градът и умишлено се рекламира от самите корейци. Повечето от историческите места изглеждат доста западнали, можеш да ги видиш само отдалеко, множество малки павилиони. Точно в началото на октомври бяхме там, езерата с лотусите не приличаха вече на нищо, туристическите места бяха доста пусти, градът беше почти празен, малка и неугледна автогара. Беше направо подтискащо след навалицата и екзотиката в Сеул. Аз бях шокирана от това (2016 г.), а още бях с розовите очила, че в Корея всичко е хубаво.

Не знам дали приемаш съвети, но лично аз бих го сменила с Gwangju и Mokpo. Също така остров Jeju е на 1 час полет от Сеул (супер евтини лоу кост полети с невероятно обслужване) и на 40 мин. от Бусан. Ulsan също е доста хубав град и може да се види за 1 ден, докато сте в Бусан примерно. Ако не ви се пътува толкова много с детето, по-добре си оставете няколко дни след Бусан, върнете се в Сеул и обиколете района, примерно Suwon, Ansan. Мисля, че в района на Incheon (който също не ми хареса) има крайбрежие с малки острови, много популярни сред местните за 1 ден бягство от Сеул. Доколкото помня, се стига за 1 час и нещо с влак дотам.

Едното от пътуванията ми беше 25.09.-10.10. и дните накрая бяха забележително по-къси. Както е светло и за 1 мин. става тъмно, което не е много приятно, ако си се забил да обикаляш диви плажове около Бусан 😁 Иначе времето беше приятно, почти няма дъжд, при нас есента е по-дъждовна. Есента е прекрасен сезон за Корея, но със сигурност си вземете по едно леко яке, ще ви трябва.

T Money картата е задължителна, но на място питайте за детето дали трябва или не. 

Банкови карти сме ползвали само български, кредитни и дебитни на ПИБ, можеше да се тегли и плаща без проблем. Не сме имали случай да ни откажат плащане с карта. Преди да тръгнем, помня, че ходих в банката и посочих датите, през които ще сме в Азия, защото в противен случай може банката да реши при първото плащане на корейска земя, че сте жертва на измама и да блокира картата. Бяхме взели кеш в долари първия път, по-изгодно беше, отколкото да се обменя евро. Последния път купих корейска валута от България, почти еднакво излиза като курс от Тавекс и от теглене на банкомат в Корея. Не носете много кеш, но се застраховай с поне 2 активни банкови карти. Препоръчвам кредитна карта за по-сигурно.

Един път бяхме наели сим карта от летището в Сеул, почти не сме я ползвали. Навсякъде в хотелите и кафенетата имаше добър интернет, а навън обикаляхме по 16-18 часа и почти не ни е трябвало да се свързваме. Зависи доколкото ще сте зависими от комуникация с външния свят, аз изключих българския телефон и го пуснах на летището в София като се върнахме. Сеул е огромен град и никакви приложения не ни помогнаха да се ориентираме извън туристическите места в центъра, губихме се постоянно, номерацията на улиците си е много специфична, струва ми се абсурдно да намеря точен адрес. Хората по улиците се спират и помагат. Това му е чарът, тръгваш и не знаеш накъде, градът те поглъща. Най-важното е да изберете хотел близо до метростанция, вземете си от хотелите адреса на мястото изписано на корейски. Много помага да ви ориентират хората, ако се загубите. Също така си снимайте изхода/ входа на метрото, откъдето влизате, защото някои метростанции са с много изходи и номерацията е важна. Иначе има навсякъде информация на английски, метрото е лесно. Улиците се намират трудно 😄

На 03-ти и 10-ти октомври има национални празници и през тези дни и около тях не препоръчвам да правите местенето от един град до друг. Гледайте да сте или в Бусан, или в Сеул, стойте там и не мърдайте. Корейците имат много малко официални празници и почти цялото население се изнася към провинцията или чужбина да пътува, не искате да сте в задръстванията точно през тези дни, ако изобщо намерите билети. Има културна програма за официалните празници във всички градове, възползвайте се. Градовете се изпразват и може даже да изкарате голяма промоция, ако сте там, когато корейците се юрнат на село или на острова за последните плажове.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 19 часа, Amanda222 каза:

Ивайло, не знам каква ви е идеята за посещение на Gyeongju, но аз ходих и не ме впечатли изобщо. Вече го пропускам и не го препоръчвам, това като се има предвид, че историческите места навсякъде ме вълнуват много. Казвам го не, за да ви отказвам, просто погледни реални клипчета в нет-а, много е надценен градът и умишлено се рекламира от самите корейци. Повечето от историческите места изглеждат доста западнали, можеш да ги видиш само отдалеко, множество малки павилиони. Точно в началото на октомври бяхме там, езерата с лотусите не приличаха вече на нищо, туристическите места бяха доста пусти, градът беше почти празен, малка и неугледна автогара. Беше направо подтискащо след навалицата и екзотиката в Сеул. Аз бях шокирана от това (2016 г.), а още бях с розовите очила, че в Корея всичко е хубаво.

Не знам дали приемаш съвети, но лично аз бих го сменила с Gwangju и Mokpo. Също така остров Jeju е на 1 час полет от Сеул (супер евтини лоу кост полети с невероятно обслужване) и на 40 мин. от Бусан. Ulsan също е доста хубав град и може да се види за 1 ден, докато сте в Бусан примерно. Ако не ви се пътува толкова много с детето, по-добре си оставете няколко дни след Бусан, върнете се в Сеул и обиколете района, примерно Suwon, Ansan. Мисля, че в района на Incheon (който също не ми хареса) има крайбрежие с малки острови, много популярни сред местните за 1 ден бягство от Сеул. Доколкото помня, се стига за 1 час и нещо с влак дотам.

Едното от пътуванията ми беше 25.09.-10.10. и дните накрая бяха забележително по-къси. Както е светло и за 1 мин. става тъмно, което не е много приятно, ако си се забил да обикаляш диви плажове около Бусан 😁 Иначе времето беше приятно, почти няма дъжд, при нас есента е по-дъждовна. Есента е прекрасен сезон за Корея, но със сигурност си вземете по едно леко яке, ще ви трябва.

T Money картата е задължителна, но на място питайте за детето дали трябва или не. 

Банкови карти сме ползвали само български, кредитни и дебитни на ПИБ, можеше да се тегли и плаща без проблем. Не сме имали случай да ни откажат плащане с карта. Преди да тръгнем, помня, че ходих в банката и посочих датите, през които ще сме в Азия, защото в противен случай може банката да реши при първото плащане на корейска земя, че сте жертва на измама и да блокира картата. Бяхме взели кеш в долари първия път, по-изгодно беше, отколкото да се обменя евро. Последния път купих корейска валута от България, почти еднакво излиза като курс от Тавекс и от теглене на банкомат в Корея. Не носете много кеш, но се застраховай с поне 2 активни банкови карти. Препоръчвам кредитна карта за по-сигурно.

Един път бяхме наели сим карта от летището в Сеул, почти не сме я ползвали. Навсякъде в хотелите и кафенетата имаше добър интернет, а навън обикаляхме по 16-18 часа и почти не ни е трябвало да се свързваме. Зависи доколкото ще сте зависими от комуникация с външния свят, аз изключих българския телефон и го пуснах на летището в София като се върнахме. Сеул е огромен град и никакви приложения не ни помогнаха да се ориентираме извън туристическите места в центъра, губихме се постоянно, номерацията на улиците си е много специфична, струва ми се абсурдно да намеря точен адрес. Хората по улиците се спират и помагат. Това му е чарът, тръгваш и не знаеш накъде, градът те поглъща. Най-важното е да изберете хотел близо до метростанция, вземете си от хотелите адреса на мястото изписано на корейски. Много помага да ви ориентират хората, ако се загубите. Също така си снимайте изхода/ входа на метрото, откъдето влизате, защото някои метростанции са с много изходи и номерацията е важна. Иначе има навсякъде информация на английски, метрото е лесно. Улиците се намират трудно 😄

На 03-ти и 10-ти октомври има национални празници и през тези дни и около тях не препоръчвам да правите местенето от един град до друг. Гледайте да сте или в Бусан, или в Сеул, стойте там и не мърдайте. Корейците имат много малко официални празници и почти цялото население се изнася към провинцията или чужбина да пътува, не искате да сте в задръстванията точно през тези дни, ако изобщо намерите билети. Има културна програма за официалните празници във всички градове, възползвайте се. Градовете се изпразват и може даже да изкарате голяма промоция, ако сте там, когато корейците се юрнат на село или на острова за последните плажове.

Много ти благодаря за отделенето време и за съветите. А иначе по въпроса - съвети приемам винаги с удоволствие и не съм от хората, които казват, че знаят всичко. Една кратка история - в първи курс в университета, първа лекция, професорът ни пита: "Кой не може да смята с бинарни числа". 250 човека в залата, никой нищо не казва, само аз като най-големия идиот вдигам ръка. Той ме поглежда и пита: "Да, кажете колега". Аз: "Ами аз не мога да смятам с бинарни числа". Цялата зала почва да се смее. Професорът ми казва: "Колега, елате тук при мен на катедрата". Аз вече доматено червен, ама отивам, какво да правя. Професорът пак: "Колеги, имате 10-15 минути свободни, гледайте си Фейсбука или каквото гледате, аз трябва да обясня на колегата как се смята с бинарни числа". Пак цялата зала смях. Обясни ми той, то не е сложно и след 10 минути бяхме готови. И в този момент професорът казва: "Колега, върнете се на мястото си". Връщам се, той ме чака да се върна и продължава: "Всички извадете по един лист, напишете си факултетния номер, напишете си и ЕГН-то". Вече никой не се смее, той чака 2 минути. "Сега ги превърнете в бинарни числа и ги съберете, давам ви 10 минути и днес ще получите първата си оценка". И като се почна: "Ама то ние не знаем, ама за що не казахте". Професорът: "Напротив, преди 20 минути Ви попитах и само колегата каза, че не знае, т.е. всички останали знаете как се смята." Май няма нужда да казвам, че резултатът беше трагичен 🙂

А иначе по въпроса. Първо за Gyeongju - пасва ни логистично много добре в плана, на мен ми се струва интересно, иначе мненията са разнопосочни - някои са много впечатлени, други не го харесват. Ама с времето съм се убедил, че едно място трябва да го видя сам, през моята си призма, защото хората не сме еднакви. Gwangju и Мокпо са интересни със сигурност, просто е голямо отклонение. Въпреки, че имаме много опитно дете, не забравям, че е на 2 и половина и не трябва да прекаляваме с пътуванията и сменянето на местата за спане. Ние примерно със сигурност не сме навън по 16-18 часа, по-реалистично е около 10-11. По тази причина и за Jeju нямаме никакво време, понеже полетът е час само, ама това е отново ходене до летище, ново място за нощувка, кола под наем и става сложно, човек трябва да е и реалист. Опитът ни от Япония миналата година с детето показва, че ако излизаме сутрин към 7:30-8:00, отидем до някоя забележителност, после до някоя детска площадка или детско кафе, после спи, а ние обядваме и следобяд добавим пак нещо интересно за всички, след което около 18:30-19:00 сме в хотела, за да може да яде и да спи, то тогава дните минават спокойно и щастливо за всички, което обаче означаваше в Япония, че ще нощуваме само в Токио и Киото и ще направим дневни турове, които са под 1 час на посока с градски транспорт. Та същото е и в Корея - нощувки Сеул, Бусан и Gyeongju (там в традиционна къща с татами и закуска, правена от бабата-собственик) и вече от Сеул дневен тур до Инчеон. Дните с малко дете свършват преди човек да е видял много неща, та си трябват повечко на всяко място.

Иначе за него T-money не трябва, той се вози безплатно - единствено за KTX-a  и за автобус от Gyeongju до Бусан ще му вземем собствено място, понеже вече си е подвижен, а и в КТХ няма като в шинкансена място, на което да сложим количката и да спи в нея (беше много удобно).

За спането сме се спряли на вече споменатата традициона къща, а в Сеул хотел, който е близо до гарата и до метро станция (и като цяло на под 30 минути с градски транспорт от всичко, което ни е в плана), като имаме студио с пералня и кухня. В Бусан избрахме апартамент от airbnb на плажа Хаеундае, понеже то в Бусан все трябва да се пътува, избор нямаме. А така ще сме далеч само от Гамчеон и още две неща, но пък повечето "детски" атракции са ни пак на до 30 минути с градски транспорт и освен това от Gyeongju директно спира автобуса до апартамента ни.

А кои исторически места имаш предвид в Gyeongju, че са западнали и са само малки павилиони? Понеже нашият план включв Daereungwon Tomb Complex, което ни е до къщата точно, Bulguksa Temple, Donggung Palace с Wolji Pond и Gyochon Hanok Village.

Сим карта ни трябва да за навигацията и за да гледаме транспорта в реално време. Иначе за ориентацията не се притеснявам особено - мисля, че след като се ориентирахме на токийската гара, едва ли ще ни притеснят спирките на метрото и гарите в Корея.

image.png

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 2 часа, ivailo_radev каза:

А кои исторически места имаш предвид в Gyeongju, че са западнали и са само малки павилиони?

image.png

Daereungwon Tomb Complex - това са буквално 1-2 поляни с гробници, ама освен трева и обозначителните табели, друго не видяхме.

Bulguksa Temple - това беше извън града доста, помня, че пътувахме със селски автобус в един проливен дъжд. Не ме впечатли с нищо, за разлика от Haedong Yonggungsa Temple край Бусан и Bengeunsa Temple в Сеул, които са ми най-любимите.

Donggung Palace с Wolji Pond - това е, което аз наричам западналото 😄 През есента изглеждаше пусто и не ни впечатли, макар, че съм виждала снимки от пролетта с езерото, пълно с цъфнали лотуси, и наистина изглежда добре. Но реално е едно езеро с няколко малки павилиона в него.

Gyochon Hanok Village - това не съм го посещавала

Съгласна съм с теб, че другите предложени от мен места ще са свързани с прекалено тичане, така, че действайте с първоначалния план. Мисля, че имаш доста по-реалистични очаквания от мен, аз отидох в Gyeongju с едни големи розови очила на база историческите сериали.

Иначе хората там бяха свикнали с туристите и бяха много дружелюбни, което определено си е бонус. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 36 минути , Amanda222 каза:

Daereungwon Tomb Complex - това са буквално 1-2 поляни с гробници, ама освен трева и обозначителните табели, друго не видяхме.

Bulguksa Temple - това беше извън града доста, помня, че пътувахме със селски автобус в един проливен дъжд. Не ме впечатли с нищо, за разлика от Haedong Yonggungsa Temple край Бусан и Bengeunsa Temple в Сеул, които са ми най-любимите.

Donggung Palace с Wolji Pond - това е, което аз наричам западналото 😄 През есента изглеждаше точно така, макар, че съм виждала снимки от пролетта с езерото, пълно с цъфнали лотуси, и наистина изглежда добре. Но реално е едно езеро с няколко малки павилиона в него.

Gyochon Hanok Village - това не съм го посещавала

Съгласна съм с теб, че другите предложени от мен места ще са свързани с прекалено тичане, така, че действайте с първоначалния план. Мисля, че имаш доста по-реалистични очаквания от мен, аз отидох в Gyeongju с много големи очаквания. Иначе помня, че хората там бяха свикнали с туристите и бяха много дружелюбни, което определено си е бонус. 

А, не съм сигурен дали очакванията са по-реалистични. Просто стартовата ни позиция е друга. Преди да имаме дете, за 2 седмици направихме Ханой, Да Нанг, Хой Ан, Сайгон, с една нощувка по Меконг, круиз с нощувка в Бай Ту Лонг Бей и отскочихме за 3 дни до Камбоджа 🙂 И бях точно по същия начин - 16-17 часа навън. След вечеря се прибирахме. И неща Daereungwon Tomb Complex като почти предварително ги прескачах, точно щото са една трева. Обаче сега една трева означава - двегодишни крачета бягат напред-назад 30 минути, а после лягат да спят, а аз обядвам 😄 😄  Та мисля, че вижданията ни са доста сходни, ама от преди да имам дете 🙂

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 35 минути , ivailo_radev каза:

И неща Daereungwon Tomb Complex като почти предварително ги прескачах, точно щото са една трева. Обаче сега една трева означава - двегодишни крачета бягат напред-назад 30 минути, а после лягат да спят, а аз обядвам 😄 😄  Та мисля, че вижданията ни са доста сходни, ама от преди да имам дете 🙂

Аз само като една черна станция да вметна, че по само едната трева няма да може много да се тича, понеже все пак са кралски гробници и ми се мерна някъде, че глобата за качването по тях е няколкостотин хиляди вона 😉 . Та най-вероятно ще тичате по алеите около тях.

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 26 минути , Роца каза:

Аз само като една черна станция да вметна, че по само едната трева няма да може много да се тича, понеже все пак са кралски гробници и ми се мерна някъде, че глобата за качването по тях е няколкостотин хиляди вона 😉 . Та най-вероятно ще тичате по алеите около тях.

Това е добър съвет, който със сигурност ми спести малко пари. Ама той от Коста Рика не ходи в тревата, понеже съм казал, че има змия. Което там си беше вярно.

• Смея се 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте,

В момента и аз планирам Корея за октомври, но ще комбинирам с Хонг Конг. На 16ти сутринта кацаме в Сеул, а на 30ти в 23ч излитаме от ХК. Тия дни постоянно чета за Корея, но ми е много трудно да преценя как да наредя програмата, някак сравнявайки с Япония, която посетих миналата година, не ми се струва толкова уау. На първо четене мисля 4 нощувки в Сеул, 2 в Бусан, 3 в Jeju и от там да летим за ХК, а там един ден ще отделим на Макао. Като имам още ден два, на които да им намеря мястото. В един момент се чудех дали да не орежа малко Корея, ден в ХК и да не минем през Тайван, но все ми се струва, че Тайван заслужава повече от бързо преминаване за 2-3 дни. Ще ми се да има нещо природно в програмата и разгледах Seoraksan national park, но все още не съм убеден дали си заслужава отклонението натам или да го караме по лежерно и на момента да си търсим от Сеул повече еднодневни екскурзии. В началото мислех само 3 дни в ХК, но четох за някакви леки разходки до разни плажове, та може и да добавя там ден. До сега май толкова трудно не ми е било да реша. Gyeongju също се чудя, ама малко хайпнато ми изглежда, май предпочитам да видя нещо природно или да се набутам в ежедневието на хората, отколкото да гледам поредния храм.

Връзка към коментар

За да ми е по- лесно при избора, ще помоля да препоръчате какво да се види за ден на остров Чеджу. Ще наемем кола при пристигането вечерта, имаме цял ден и излитаме на третия рано сутринта. Благодаря предварително!

Връзка към коментар

Нашето пътуване съвсем наближи. От сайта външно разбрах:

Считано от 18-ти декември 2023 г. до 31-ви декември 2024 г., българските граждани не се нуждаят от електронно разрешение К-ЕТА за влизане в Република Корея.

При влизане в Република Корея задължително се попълва стандартен информационен формуляр на английски език, състоящ се от две части: „пристигане” и „напускане”, като втората част се предава на корейските гранични власти при напускане на страната, както и митнически формуляр. Българските граждани, посещаващи Република Корея, следва да знаят населеното място и адреса, на който ще пребивават, или името на хотела, в който предстои да отседнат, за да впишат съответните данни в съответните формуляри.

Въпросът ми е за този формуляр как и къде ще го получа?

Връзка към коментар
преди 1 минута , Вероника каза:

Нашето пътуване съвсем наближи. От сайта външно разбрах:

Считано от 18-ти декември 2023 г. до 31-ви декември 2024 г., българските граждани не се нуждаят от електронно разрешение К-ЕТА за влизане в Република Корея.

При влизане в Република Корея задължително се попълва стандартен информационен формуляр на английски език, състоящ се от две части: „пристигане” и „напускане”, като втората част се предава на корейските гранични власти при напускане на страната, както и митнически формуляр. Българските граждани, посещаващи Република Корея, следва да знаят населеното място и адреса, на който ще пребивават, или името на хотела, в който предстои да отседнат, за да впишат съответните данни в съответните формуляри.

Въпросът ми е за този формуляр как и къде ще го получа?

Формуляри има на летището. Ще си ги попълните на място.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Може и още в самолета най вероятно. Поне докато съм пътувал до Япония и САЩ, беше така. Даже до Япония го бяхме попълнили онлайн предварително, а тия в самолета не знаеха, че може.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
На 11.08.2024 г. в 15:19, CarpeDiem каза:

Някой бил ли е в края на август в Корея? Издържа ли се влагата и температурата или по-добре да не се опитвам ?

Била съм в края на август, топло беше доста, но в Южна България е по-топло през същия период. Най-много се усети на Чеджу, заради влагата може би. Не ми е пречело на мен лично, защото обичам лятото, но част от хората, с които пътувах, ограничаваха разходките през деня. 

В Сеул не е голям проблем жегата, защото там доста време изкарвахме в метро, забележителности, туристическите обиколки с автобусите. Помня, че на покрива на хотела имаше уникална тераса с маси,  стояли сме до 2-3 през нощта там да гледаме града и да правим разбор. Не беше жега през нощта, напълно поносимо е. И комари не помня да са ни тормозили в Сеул, но в Бусан и на острова имаше, поносимо е и това. То като си там, малко не ти дреме за тези неща, дори не съм ги мислела. Шапки и слънцезащита продават навсякъде, чадъри против слънце и т. н. Корейците се пазят много от слънцето и са измислили всякакви джаджи за предпазване. 

Редактирано от Amanda222
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Някой, ходил в Бусан, може ли да сподели впечатления. Изначалният ми план беше 4 нощувки в Сеул като пристигаме рано сутринта на единия, 2 в Бусан и 4 в Jeju. Обаче четейки за Бусан започвам да се чудя дали да не го пропусна и да не прехвърля дните в Сеул, там винаги ще се намери какво да се прави, може да се мръдне от града на еднодневни екскурзии. В Бусан така или иначе не планирах да ходя до Gyeongju.

Връзка към коментар
преди 13 минути , horus92 каза:

Някой, ходил в Бусан, може ли да сподели впечатления. Изначалният ми план беше 4 нощувки в Сеул като пристигаме рано сутринта на единия, 2 в Бусан и 4 в Jeju. Обаче четейки за Бусан започвам да се чудя дали да не го пропусна и да не прехвърля дните в Сеул, там винаги ще се намери какво да се прави, може да се мръдне от града на еднодневни екскурзии. В Бусан така или иначе не планирах да ходя до Gyeongju.

Не сме били в Бусан, но Gyeongju си заслужава ако си падаш по исторически забележителности.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.