Прескочи до съдържание

Корея 2024

ivailo_radev

Препоръчани мнения

преди 15 минути , neuromancer каза:

Сори за офтопика, ама това как се произнася? 🤪

Идея нямам, затова го пиша на английски 🤣

Изобщо произнасянето на имената на местата ни е голям проблем, кръщаваме си ги някакси, колкото да си се разберем ние. 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Планирали сме 4 нощувки в Бусан. Като ще направим еднодневна екскурзия до Gyeongju. Надявам се да успеем да запълним останалите. В интерес на истината само сме запазили хотели без да сме гледали в детайли какво ще посетим. Единствено знам, че оттам ще се отправим с ферибот към Фукуока и ще обикаляме острова още 7-8 дена. Останалите нощувки в Корея, засега са разпределени -  1 в Jeonju (там ще спим в Ханок), 5 в Сеул и както вече споменах 4 в Бусан. Евентуално преди полета навръщане ще имаме една нощувка в Инчон. Като за първо посещение мисля, че ще ни е достатъчно.
На този етап не мисля да посещаваме Jeju, защото не сме големи фенове на организираните екскурзии. Ще сме група от 6 човека с две деца и ми е трудно да си представя как бихме го обиколили. Може би да си наемем шофьор за деня с бусче. Това е единственото, което ми хрумва като вариант. 

Връзка към коментар

За Чеджу аз по всяка вероятност ще съм с шофьор (такси) за деня. Ще се наложи да живея луксозно, ама аз съм си виновна, че го раздавам принцеса и не карам, пък и искам да видя малко по-нестандартни неща.

Намерих вариант (не много бюджетен, обаче), където таксито те вози по желан от теб маршрут (предварително уговорен) от 9 до 18ч и колата те взема/оставя в хотела. Та, който не може да кара кола, ще плаща 😂.

Предвидила съм и 4 дни за Бусан... ама то моето е "рибата още в морето" (демек, билетите още не са купени), а аз вече чертая маршрути и избирам хотели 🤣 .

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Значи тъкмо си харесах вечерно забавление в Бусан, light drone show, и се оказва, че няма да успеем да го видим. Четох, че е през уикенда, но се оказа, че е само в събота. Ние ще сме две съботи в Корея, но за съжаление няма как да отидем - едната събота пристигаме, другата си тръгваме... 

Но ако на някой му е интересно и има възможност, ето линк за информация:

Gwangalli M Drone Light Show, one of the hottest trends in Korea: Recommended Tour : Experience : Experience: 부산시 공식 관광 포털 비짓부산 visit busan

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

@Ивайла Ако сте в Сеул в периода между 21 септември и 26 октомври, може да имате късмета да гледате шоуто там. Ще бъде на следните дати: 21.09, 28.09, 04.10, 09.10 е 26.10. https://www.seouldroneshow.com/en/home

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 45 минути , tedistan каза:

@Ивайла Ако сте в Сеул в периода между 21 септември и 26 октомври, може да имате късмета да гледате шоуто там. Ще бъде на следните дати: 21.09, 28.09, 04.10, 09.10 е 26.10. https://www.seouldroneshow.com/en/home

Гледай как хубаво са го напаснали на нашите дати - така, че задължително да го изпуснем 😄

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Да дам малко прясна информация за Корея.В периодът от 16 до 21 септември преживяхме огромна жега и проливен дъжд в различните маста.

Нещо много важно - за вътрешните полети корейците искат 3 имена в билета, ако сте го купили с 2 имена НЕПРЕМЕННО минете през гише, където освен, че ще   добавят бащиното име, ще прегледат буква по буква, ще се разпишат и ще подпечатат билета ви. Ще трябва да изчакате да проверят на скетер чекирания багаж и тогава можете да продължите към гейта.

За мен беше ясно, че Корея няма да ме впечатли кой знае колко, но това което ме изненада бяха хората. Доста груби, няма добър ден, заповядай, благодаря, изгониха ни безцеремонно от сергии за храна и ресторанти, при все любезните ни опити да им бъдем клиенти. 

Сеул е огромен, пренаселен , но има паркове и зеленина.
IMG_5863.jpeg.f9fb7d5e94c4708f3c28184a831c0712.jpeg

IMG_5870.jpeg.673fe16711910cf1d18614f19577be3b.jpeg  IMG_5926.jpeg.5b405ceff9f06873f72c2889eb5b961b.jpeg

IMG_5883.jpeg.20c55020653b5678ec250c520a4b87cc.jpeg

IMG_5942.jpeg.25e83a59b6d902477b55f78c19991a4c.jpeg  IMG_5979.jpeg.e0d0e7d5dc9c2a82518bcf088faf7b7a.jpeg

IMG_6021.jpeg.550f9fbc03e74eba608391da5446e4e9.jpeg

IMG_6033.jpeg.ace1f1123dd8199e78b0fd0a67a60ee7.jpeg  IMG_5961.jpeg.bfbefbcd2673b7e94340a1e7652d86a9.jpeg

През работни дни улиците са празни - хората работят.
IMG_5902.jpeg.215b1c305f39d0ce5eccc2b8141e9b37.jpeg

Сеул е мястото за пазаруване на козметика - на улица Myeong-dong, мога да дам препоръки за разни чудеса, ако някой се интересува.. Там има и много сергии с улична храна.
IMG_5892.jpeg.f79a0fe556df23eaec1995f7c8d697aa.jpeg

IMG_5891.jpeg.92cd317ee19d64e631e417ab3897b02b.jpeg

IMG_5988.jpeg

В този мегаполис няма кошчета за боклук или са много рядко и купищата отпадъци стоят по улиците почти непрекъснато, въпреки опитите да се почиства. Метрото е хубаво, но не ни беше лесно да се ориентираме, не навсякъде има английски надписи на спирките. Интересна е смяната на караула пред кралсикя дворец/ не работи във вторник/.

IMG_5998.jpeg.f2f52ea14a6a17d688f7171170e93c61.jpeg

На остров Жежу правихме тур на източната част, но за съжаление на можехме да видим жените хеньо, поради вълнение, а пък музеят им беше затворен, заради предстоящ фестивал. Учудващо гидът беше изненадан, после заваля дъжд и не можахме да се впечатлим от най- прочутия им плаж.

IMG_6057.jpeg.f99348f7086032cc3ed00e9707a02e09.jpeg

лIMG_6071.jpeg.8d35823f78d22a2fc89a40d7433c1213.jpeg

лIMG_6091.jpeg.23f5595f38f72e55671d82d827212f14.jpeg

IMG_6113.jpeg.fe09df3a1fdab5d26d08690f930d745b.jpeg

IMG_6120.jpeg.9cae233bf4a42c7e1138755cbb28812c.jpeg

IMG_6168.jpeg.6239bc8cea47cb9d91fd5c275be7dde6.jpeg

IMG_6171.jpeg.475f3b2ac59096227098282da5d3261b.jpeg

IMG_6183.jpeg.1092f1360641d17f1c17efd904b118ea.jpeg

Бусан, красив град.

IMG_6285.jpeg

IMG_6221.jpeg.9599d950443b0c6be7da5fdfeae094e2.jpeg

IMG_6217.jpeg

Успяхме в първия ден да посетим   Bulguksa Temple, препоръчваме.
IMG_6237.jpeg.fe621002c74e4a09ced486637d32e3fc.jpeg

IMG_6252.jpeg.c7afadfabd5c6a3b73b3edfe3c210e95.jpeg

IMG_6262.jpeg.216a917aaffbe78884cbdc8c557a4567.jpeg    IMG_6255.jpeg

От тук нататък пороят ни прикова в подземните пазари и в мол Lotte, неприятно, но нямахме друга опция.
IMG_6294.jpeg.8132aada4250ea04890f188c24c5ad7a.jpeg

IMG_6295.jpeg.d7d7db878ded492c45729158e04dcb3c.jpeg

Видяхме от покрива на хотела ни Notte La Mia Hotel , който препоръчвам, залива с мостовете.
IMG_6297.jpeg.b75747a3c5f6c34b56877db31a2fc704.jpeg

Тук срещнахме един страхотен кореец с жена му, качихме се на втория етаж в ресторант на пазара Choryang. Това е адреса: 37 Choryang-ro 13beon-gil, Dong-gu, Busan, South Korea. Седнахме до тези хора и имахме щастието да говорят английски, те ни обясниха, че трябва да слезем в месарския магазин долу и да си купим месо, което ще си печем на барбекюто на масата. Допълнително ще си платим по 5000 пари на човек за разните добавкии отделно бирите. Страхотна вечеря ни се получи.

IMG_6286.jpeg.4ac6e63eb02eb34de0682eaa4ef3b99e.jpeg  IMG_6289.jpeg.02e066cbe2d1b6db3e11f6d70ba878b1.jpeg

Може да звуча доста негативно, но това са моите усещения. Хареса ми Корея, но не съм уау. И Корея трябва да се посети преди Япония.

• Харесвам 15
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Цвете каза:

Сеул е мястото за пазаруване на козметика - на улица Myeong-dong, мога да дам препоръки за разни чудеса, ако някой се интересува..

Интересува се някой, интересува се….)

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Ето този младеж обяснява за разликата между Climate Card и ТMoney. Синтезирано - Climate card е пас с фиксирана цена за определения период, от септември вече може да се ползва и за транспорт от / до летището. Т-Money може да се ползва и в други градове в Корея (Бусан, о-в Чеджу), в магазини (7/11 примерно), заплаща се всяко пътуване,двете карти се зареждат с кеш, може да си я купиш и под формата на ключодържател с някаква фигурка, изобщо маркетинг му е работата.  Има видео и за WOW Pass.

За дамите, пак от същия блогър - приложение за най - купуваната козметика от корейците - Hwahae (화해). Примерно се филтрира по слънцезащита и излизат първите три продукта с най - голяма продажба. Аз не мога да се оправя през приложението, но през лаптопа става с translate page - 화장품 정보는 화해 - 화장품 성분과 정보, 리뷰 확인하고 구매 하세요. (hwahae.co.kr)

Някой от вече пътувалите може ли да помогне с транспорт от Бусан до Bulguksa Temple ?

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Да допълня @Ивайла, понеже следя същия младеж 😉 - понеже наскоро върнаха и Discover Seoul Pass (който бяха спряли преди около година... май), вчера младежът пусна и едно сравнително видео на повечето пасове:  

Hwahae също го ползвам не само като ранкинг, но и като индикатор на използваните съставки. Виждат се, като се избере даден продукт и после надолу на страницата - от Reviews/Ingredients и след рубриката с коментарите идват и съставките (пример):

image.png.ea0897819a01b3c3521b23a237495f42.png

Много ме е яд, обаче, че приложението няма английска версия. Смъкнах си го, имам си и профил, само дето още не съм научила достатъчно корейски 😂.

П.П. Все още нямам билети, но букнах хотела в Бусан 😂. Оптимист!

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 15 часа, Ивайла каза:

Ето този младеж обяснява за разликата между Climate Card и ТMoney. Синтезирано - Climate card е пас с фиксирана цена за определения период, от септември вече може да се ползва и за транспорт от / до летището. Т-Money може да се ползва и в други градове в Корея (Бусан, о-в Чеджу), в магазини (7/11 примерно), заплаща се всяко пътуване,двете карти се зареждат с кеш, може да си я купиш и под формата на ключодържател с някаква фигурка, изобщо маркетинг му е работата.  Има видео и за WOW Pass.

За дамите, пак от същия блогър - приложение за най - купуваната козметика от корейците - Hwahae (화해). Примерно се филтрира по слънцезащита и излизат първите три продукта с най - голяма продажба. Аз не мога да се оправя през приложението, но през лаптопа става с translate page - 화장품 정보는 화해 - 화장품 성분과 정보, 리뷰 확인하고 구매 하세요. (hwahae.co.kr)

Някой от вече пътувалите може ли да помогне с транспорт от Бусан до Bulguksa Temple ?

Ние до Бусан не сме стигнали още, обаче понеже ни е в плана, имаш различни варианти според това къде нощуваш:

1. Ако не си около гарата, а по-скоро около автогарата или на Хаеундае (като нас), тогава хващаш експресния автобус до Кьонджу (или както се казва Gyeongju) и после с градски автобус до Булгукса 

2. Ако си около гарата, може и с КТХ до Singyeoungju и после пак с автобус или такси.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние пътувахме с влак - около 30-40минути. После от автогарата (в дясно от изхода с автобус 711. На връщане автобусът се хваща от същата спирка - минава по различен маршрут в началото.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 19 часа, Роца каза:

П.П. Все още нямам билети, но букнах хотела в Бусан 😂. Оптимист!

Аз буквах хотели в средата на септември за началото на ноември, голяма част от хотелите в Сеул бяха разпродадени. Ние сме 7, което стеснява подходящите хотели, но все пак - на снимката хотел небостъргач, а няма свободни стаи. Направи ми впечатление, че съботните нощувки са почти два пъти по - скъпи от останалите дни и те най - много липсват. 

Така че ранното букване, особено за Сеул , се оказва must. 

Благодаря на @Цвете и @ivailo_radev за инфото. 

А някой ползва ли WOW pass- a? Аз още се чудя дали да не си плащаме с револют картите. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Днес летя за Корея. Май доста по-неподготвен отивам, нямам разчет по дни, само набелязани неща. Нещо съм настроен просто да си карам по течението и да ям. 😄 Може пък да ми хареса. Връщането е през Хонг Конг.

Сега въпрос, някой вече ходил, може ли да каже къде е обменял пари или револютският лимит за теглене би стигнал. Като цяло смятам основно да плащам с карта. Миналата година в Япония взех доста кеш и накрая трябваше да купувам много подаръци, че не исках да го връщам.

Връзка към коментар
преди 11 часа, horus92 каза:

Днес летя за Корея. Май доста по-неподготвен отивам, нямам разчет по дни, само набелязани неща. Нещо съм настроен просто да си карам по течението и да ям. 😄 Може пък да ми хареса. Връщането е през Хонг Конг.

Сега въпрос, някой вече ходил, може ли да каже къде е обменял пари или револютският лимит за теглене би стигнал. Като цяло смятам основно да плащам с карта. Миналата година в Япония взех доста кеш и накрая трябваше да купувам много подаръци, че не исках да го връщам.

Ние сме в Корея в момента, носим едни 500 евро в брой за всеки случай, ама иначе караме само на револют до момента. Но хотелите и КТХ си ги платих от вкъщи преди да замина.

Да споделя за сим картите - ако не ви трябва още от кацането, Chingu Mobile имат добри цени. Ако сте с Айфон или Самсунг даже има 2 седмици за 20 000 вона неограничен интернет, което е супер цена.

В Сеул е топло и пълно с комари. Най-много нападат мен, след това е чавето. Жената не смеят да я доближат дори. Очевидно я знаят каква проклетия е.

• Смея се 7
Връзка към коментар

Супер, благодаря. И аз имам някакви долари и евро. Иначе за сим взехме през уиз есим 10гб за азия, че нали после ще минем през Хонг Конг и Макау. 52лв, но имахме код за 50% отстъпка и се върза 26лв. Първо впечатление от летището. Няма яки тоалетни с 50 функции като на Нарита :(. И никой не подрежда багажа на лентите.

Връзка към коментар
преди 3 часа, horus92 каза:

Супер, благодаря. И аз имам някакви долари и евро. Иначе за сим взехме през уиз есим 10гб за азия, че нали после ще минем през Хонг Конг и Макау. 52лв, но имахме код за 50% отстъпка и се върза 26лв. Първо впечатление от летището. Няма яки тоалетни с 50 функции като на Нарита :(. И никой не подрежда багажа на лентите.

За сметка на това има кошчета за боклук на много места :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Някой, ако е попадал на някоя хубава сладкарница в Сеул, приемам предложения. Знам, че има много, но е друго с препоръка. Иначе изненадващо гугъл мапс работи много добре за транспорта тук. Даже показва къде се намира идващото превозно средство.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Малко впечатления от Сеул докато пътувам за Бусан, че ще забравя. Градът е спокоен, поне никъде не съм виждал някаква невероятна тъпканица, дори в час пик в метрото. Усеща се някак просторен, не знам защо. Може би защото все се озоваваш на някакво място и има високи сгради в далечината. В Токио определено е по-голям гъч. Струва ми се много чисто. Рециклират всичко. Имат си контейнер и само за хранителни отпадъци. Не видях чак толкова много торби по улицата, както четох някъде. Транспортът е удобен, но си отнема време дори с метро. Ако трябва да прекачиш две линии и между тях има 5млн стълби. В това отношение автобусите са по удобни. Малко са малки като в Токио, но не са претъпкани. Единственото задръстване, което видях беше в събота незнайно защо, очаквах тогава да е по празно. И шофьорите не винаги правят път на пешеходците. А всъщност в делниците по улиците беше по празно. Някак всеки район също си има свой живот и център, не е всички да ходят на едно място. Ползвахме Climate картата, за всичко друго кредитна карта, обаче не навсякъде става безконтактно с телефон. Те ми сочат да доближа и нищо не става, затова е добре и физическата да е подръка. Не иска пин никъде, само подпис.

Малко за корейците. Ми темерути са, ама аз нямам проблем с това. Явно така са се развили като нация и не са се научили примерно да кажат благодаря, когато им задържиш вратата в мола. Всъщност един ми каза и то даже на английски, направо бях изненадан. По отношение на английския. Някои хора ми казаха, че тук го говорят повече от Япония. Моето впечатление е различно. Сигурно да съм общувал с един или двама, които го владеят. Или може би дори не се стараят. В Япония поне като влезеш в ресторант са учтиви било то и малко фалшиво, но ти е приятно. Като цяло изглежда, че тук не се интересуват от нищо друго освен себе си, струват ми се вглъбени, все едно образът им е най важен. Сигурно затова и има толкова скъпи коли с тъмни прозорци, козметики, пластични операции и т.н. Естествено това едва ли е съвсем така. Чудя се дали между себе си така се държат или само с чужденци. Когато се размотавах из разни квартали и паркове беше интересно да ги видя извън образ, наслаждаващи се на времето, децата и т.н.

Малко за определени места:

Myeongdong Night Market - типично туристическо място, връх на комерса, ако искате да пазарувате сигурно е подходящо. 100хил козметични магазина, почти съм сигурен, че половината марки се правят на едно място, не вярвам всяка да има лаборатория. Даже павильоните за храна се повтаряха, та се замислих дали не се държат от един, който си намира продавачи. Като цяло е приятно да се врътнеш, да го видиш.

Namdaemun Market - този ми беше по приятен. Все едно си на Илиянци. Беше пълно с местни, бабите си пазаруваха тук. 7 чифта чорапи за 10000 вона. Улиците са тематични. Има улична храна, а на една улица си имаше ресторантчета тип закусвалня, много приятни. А вечер късно даже в 23ч. на Namdaemun-ro-1-gil може да намерите много заведения пълни с местни. 

Insadong Culture Street - тук може да намерите сувенири, разна керамира, имаше арт пазар. Цените бяха по разумни от други места. Поне един пин тук струваше 3000, а до Букчон 7000.

Seoul Sky - изненадващо дори вечер по залез имаше билети за веднага. Правят отстъпка за група. Ние сме трима и касиерът ни намали от 93хил на 70хил. Отвън дo езерото има една част с много ресторанти, пълни с местни. Свинското в Ggupdang беше брутално добро. Силно препоръчвам, но като цяло около него храна да искаш.

Starfield Library - не съм убеден, че си заслужава да се разхожда човек до там само заради това, ако е наблизо ок. Общи взето мега схлупен мол. Библиотеката е красива, но шумна, трудно ще четеш там. Пълно е с кифли, които си правят снимки с книги.

War Memorial of Korea - силно препоръчвам, според мен чрез войните може да опознаеш наистина какво е формирало един народ. Беше ми изключително интервесно да прочета за древната им история, през 1592 с Япония, окупация и корейска война. Не прочетох всичко и пак заминаха 3 часа. Може да е доста уморително. Отвън има изложени самолети, хеликоптери. Отсреща има заведения за храна, които са си на съвсем прилични цени.

Seoul Forest - приятно място, ако имате време отидете иначе не знам дали си заслужава 40 мин път от Seoul Station. От там решихме да минем по моста на другия бряг в Dosan. После търсихме книжарница и тръгнахме към Book Park, което се оказа, че не е. Но в района беше пълно с млади хора.

Cheonggyecheon - много приятно място за разходка вечер. Наблизо има Lotte Department Store. На B1 има магазин и хранителни щандове, вечер правят отстъпки, една пекарна имаше 20% на всичко. Ама конвейер белт сушито не става вечер, доста е изчерпано.

Bukchon - голямо разочарование. Буквално 50м стари къщи, от които нищо не виждаш и всеки си прави селфи на всеки 5м. По добре в дворците да разгледате всичко, там има части със стари дървени постройки със същите елементи.

Има още места, но тия биха били полезни според мен на някой друг. Градът ми хареса, уреден е, храната е вкусна, само малко да се разчупят корейците. Естествено правя сравнение с Япония, но приемам всичко индивидуално. 

• Харесвам 17
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, horus92 каза:

Като цяло изглежда, че тук не се интересуват от нищо друго освен себе си, струват ми се вглъбени, все едно образът им е най важен. Сигурно затова и има толкова скъпи коли с тъмни прозорци, козметики, пластични операции и т.н. Естествено това едва ли е съвсем така. Чудя се дали между себе си така се държат или само с чужденци. Когато се размотавах из разни квартали и паркове беше интересно да ги видя извън образ, наслаждаващи се на времето, децата и т.н.

Много благодаря за впечатленията! Чакам следващата порция, от Бусан. 🙂

По отношение на "образа" - от това, което съм чела като "странични занимания", съм разбрала, че конфуцианството, което е било със силно влияние по време на династията Чосон (XIV - XXвек)  все още дава голямо отражение върху корейския бит и идентичност. Та, според нравите им, тялото трабва да отразява хармонията между вътрешното ти аз и "лицето", което представяш пред света. Затова винаги трябва да са изрядни, плюс, допълнителният социален натиск на "какво ще кажат хората" (понеже животът на индивида е тясно свързан с общността).

Също, доколкото съм чела, тенденцията за пластични операции идва от проучване през 90тте години, което показало, че хората с приятна външност имат 30% по-голям шанс да бъдат наети на постоянен трудов договор в някоя от големите компании (тип LG, Самсунг, Hyundai) и тъй като целта на почти всички млади кадри е да бъдат наети от една от тези компании (което вече е друга опера), започват подобренията на външния вид с козметична хирургия и козметика.

И, за да не "професорствам" само - въпрос - някой ползвал ли е транспорт на куфари между градовете (както в Япония)? Понеже аз много немагелански смятам да пътувам И с чекиран багаж 😂.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 часа, Роца каза:

Много благодаря за впечатленията! Чакам следващата порция, от Бусан. 🙂

По отношение на "образа" - от това, което съм чела като "странични занимания", съм разбрала, че конфуцианството, което е било със силно влияние по време на династията Чосон (XIV - XXвек)  все още дава голямо отражение върху корейския бит и идентичност. Та, според нравите им, тялото трабва да отразява хармонията между вътрешното ти аз и "лицето", което представяш пред света. Затова винаги трябва да са изрядни, плюс, допълнителният социален натиск на "какво ще кажат хората" (понеже животът на индивида е тясно свързан с общността).

Също, доколкото съм чела, тенденцията за пластични операции идва от проучване през 90тте години, което показало, че хората с приятна външност имат 30% по-голям шанс да бъдат наети на постоянен трудов договор в някоя от големите компании (тип LG, Самсунг, Hyundai) и тъй като целта на почти всички млади кадри е да бъдат наети от една от тези компании (което вече е друга опера), започват подобренията на външния вид с козметична хирургия и козметика.

И, за да не "професорствам" само - въпрос - някой ползвал ли е транспорт на куфари между градовете (както в Япония)? Понеже аз много немагелански смятам да пътувам И с чекиран багаж 😂.

За транспорт търсих, търсих и нещо не успях да намеря читава услуга. Та си мъкнем куфара с нас, 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз на една станция или гарата видях някакво брандирано с логото на Т money, но само веднъж. Иначе моята практика е просто да си взимам квартири около гарата при вътрешни трансфери или кратки престои. Не обичам да мъкна куфари. Затова сега съм с малък куфар. Ако има и пералня със сушилня, пестиш още място. Сега спахме буквалко срещу изход 15 на гарата в Сеул, който е за влака от летището. Много автобуси и две линии на метрото минават от там.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 20.10.2024 г. в 13:17, horus92 каза:

Малко впечатления от Сеул докато пътувам за Бусан, че ще забравя. Градът е спокоен, поне никъде не съм виждал някаква невероятна тъпканица, дори в час пик в метрото. Усеща се някак просторен, не знам защо. Може би защото все се озоваваш на някакво място и има високи сгради в далечината. В Токио определено е по-голям гъч. Струва ми се много чисто. Рециклират всичко. Имат си контейнер и само за хранителни отпадъци. Не видях чак толкова много торби по улицата, както четох някъде. Транспортът е удобен, но си отнема време дори с метро. Ако трябва да прекачиш две линии и между тях има 5млн стълби. В това отношение автобусите са по удобни. Малко са малки като в Токио, но не са претъпкани. Единственото задръстване, което видях беше в събота незнайно защо, очаквах тогава да е по празно. И шофьорите не винаги правят път на пешеходците. А всъщност в делниците по улиците беше по празно. Някак всеки район също си има свой живот и център, не е всички да ходят на едно място. Ползвахме Climate картата, за всичко друго кредитна карта, обаче не навсякъде става безконтактно с телефон. Те ми сочат да доближа и нищо не става, затова е добре и физическата да е подръка. Не иска пин никъде, само подпис.

Малко за корейците. Ми темерути са, ама аз нямам проблем с това. Явно така са се развили като нация и не са се научили примерно да кажат благодаря, когато им задържиш вратата в мола. Всъщност един ми каза и то даже на английски, направо бях изненадан. По отношение на английския. Някои хора ми казаха, че тук го говорят повече от Япония. Моето впечатление е различно. Сигурно да съм общувал с един или двама, които го владеят. Или може би дори не се стараят. В Япония поне като влезеш в ресторант са учтиви било то и малко фалшиво, но ти е приятно. Като цяло изглежда, че тук не се интересуват от нищо друго освен себе си, струват ми се вглъбени, все едно образът им е най важен. Сигурно затова и има толкова скъпи коли с тъмни прозорци, козметики, пластични операции и т.н. Естествено това едва ли е съвсем така. Чудя се дали между себе си така се държат или само с чужденци. Когато се размотавах из разни квартали и паркове беше интересно да ги видя извън образ, наслаждаващи се на времето, децата и т.н.

Малко за определени места:

Myeongdong Night Market - типично туристическо място, връх на комерса, ако искате да пазарувате сигурно е подходящо. 100хил козметични магазина, почти съм сигурен, че половината марки се правят на едно място, не вярвам всяка да има лаборатория. Даже павильоните за храна се повтаряха, та се замислих дали не се държат от един, който си намира продавачи. Като цяло е приятно да се врътнеш, да го видиш.

Namdaemun Market - този ми беше по приятен. Все едно си на Илиянци. Беше пълно с местни, бабите си пазаруваха тук. 7 чифта чорапи за 10000 вона. Улиците са тематични. Има улична храна, а на една улица си имаше ресторантчета тип закусвалня, много приятни. А вечер късно даже в 23ч. на Namdaemun-ro-1-gil може да намерите много заведения пълни с местни. 

Insadong Culture Street - тук може да намерите сувенири, разна керамира, имаше арт пазар. Цените бяха по разумни от други места. Поне един пин тук струваше 3000, а до Букчон 7000.

Seoul Sky - изненадващо дори вечер по залез имаше билети за веднага. Правят отстъпка за група. Ние сме трима и касиерът ни намали от 93хил на 70хил. Отвън дo езерото има една част с много ресторанти, пълни с местни. Свинското в Ggupdang беше брутално добро. Силно препоръчвам, но като цяло около него храна да искаш.

Starfield Library - не съм убеден, че си заслужава да се разхожда човек до там само заради това, ако е наблизо ок. Общи взето мега схлупен мол. Библиотеката е красива, но шумна, трудно ще четеш там. Пълно е с кифли, които си правят снимки с книги.

War Memorial of Korea - силно препоръчвам, според мен чрез войните може да опознаеш наистина какво е формирало един народ. Беше ми изключително интервесно да прочета за древната им история, през 1592 с Япония, окупация и корейска война. Не прочетох всичко и пак заминаха 3 часа. Може да е доста уморително. Отвън има изложени самолети, хеликоптери. Отсреща има заведения за храна, които са си на съвсем прилични цени.

Seoul Forest - приятно място, ако имате време отидете иначе не знам дали си заслужава 40 мин път от Seoul Station. От там решихме да минем по моста на другия бряг в Dosan. После търсихме книжарница и тръгнахме към Book Park, което се оказа, че не е. Но в района беше пълно с млади хора.

Cheonggyecheon - много приятно място за разходка вечер. Наблизо има Lotte Department Store. На B1 има магазин и хранителни щандове, вечер правят отстъпки, една пекарна имаше 20% на всичко. Ама конвейер белт сушито не става вечер, доста е изчерпано.

Bukchon - голямо разочарование. Буквално 50м стари къщи, от които нищо не виждаш и всеки си прави селфи на всеки 5м. По добре в дворците да разгледате всичко, там има части със стари дървени постройки със същите елементи.

Има още места, но тия биха били полезни според мен на някой друг. Градът ми хареса, уреден е, храната е вкусна, само малко да се разчупят корейците. Естествено правя сравнение с Япония, но приемам всичко индивидуално. 

Абсолютно подкрепям мнението. Да добавя за Букчон, че освен това е и в строежи половината, та съвсем е пародия. За сметка на това в Gyoungju много ни хареса и определено мога да препоръчам нощувки в Doran Doran Guesthouse.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 9 часа, ivailo_radev каза:

За транспорт търсих, търсих и нещо не успях да намеря читава услуга. Та си мъкнем куфара с нас, 

Мерси!

И аз гледах разни транспортни фирми, ама видях цени от порядъка на 40-50 евро на куфар и косъмът ми настръхна. 😱

А имам идеи да пратя багажа от Бусан до Сеул и да идем за 2 дни до Гьонджу само с по една раничка. Ще го мисля допълнително, да стигнем до там.

На мен проблемът не ми е в дрехите, те се побират в ръчен багаж, пък и има перални. Но ми трябва място за цялата козметика, сувенири, купи и клечки, снаксове и бонбони, които ще нося наобратно 😂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.