Прескочи до съдържание

Как да "експлоатираме" ChatGPT при пътуванията ни


Препоръчани мнения

Отдавна си го мисля, но досега не го бях пробвал, тъй като безплатния ChatGPT 3.5 няма достъп до интернет и информацията му е неактуална/невярна.

Сега са пуснали безплатно (за известно време) май с тестова цел ChatGPT 4o, който има достъп до интернет и лесно може да свърши работата от часове сърч по търсачките.

 

Идеята е да възлагам на ChatGPT да ми намери връзка от една точка до друга. Примерно полет от София до Филипините: 

 

image.png.d458ae4c81d06773e90720d5c6644815.png

 

 

Това е само една идея, а от там нататък човешката фантазия е ограничението и тя може да му подскаже, какво иска да направи, а след това и да възложи задачата на ChatGPT, да му намери варианти:

- възможности за връзки между две точки по света;

- въпроси за авиокомпании, които летят до конкретно летище;

- идеи за посещение на забележителности около конкретен град или област;

 

Реших да пусна такава тема, защото възможностите, които предлага изкуственият интелект вече стават неограничени и наистина могат много да помогнат и за нас пътуващите.

Очаквам да споделяте, какво ви е помогнал ChatGPT и да давате идеи за какво още да го ползваме 🙂 

  • Харесвам 17
  • Браво 2
Връзка към коментар

Само да вметна, че аз позлвам платената версия и просто нямам думи да се изразя.....  Вчера пуснах едни задачи по математика за 11 клас, реши ми ги за нямаше и минута.Много е добра платената версия и за много неща ми помага ChatGPT. Също така имам и Gemini и Copilot отново с платените версии... много неща ми спетяват 3-та ИИ-та.

Също така чакам 5-та, защото там всичко ще е робот в реално време, онлайн преводи и какво ли още не....

Така, че темата е супер и аз все си мисля, че много ще ни е от полза за организирането на маршрути 😊

Другото, което ми прави впечатление, че използват всичко от цялата търсачка на Google, което е супер!

 

  • Харесвам 16
  • Замислям се 2
Връзка към коментар

Само да кажа и аз, че бях , че бях забравил...

Има разширения за Google Gemini, които дават достъп до Google flights, Drive, gmail и още разни неща, така че да може да ги достъпвате на естествен език. 

Сега, дали е по-ефективно да му кажа какво искам, отколкото да попълня формата... лично аз предпочитам формата, има много по-малко двусмисленост и възможност за грешки.

Трябваше да му се разреши достъп от настройките първо.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Тоя чатджипити знае ли къде има евтин флекс и приорити на Уиз?

Извън майтапа, това ще остави толкова много хора без хляб, че аз лично ще го избягвам колкото мога.

  • Харесвам 3
  • Смея се 8
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 54 минути , yordanov каза:

Тоя горният пример не е особено точен, обаче, защото предлага опция от Истанбул до Манила със Cebu Pacific, а те не летят тази отсечка.

Така е да.

Обаче е важно да се знае, че чата помни историята от предните въпроси в текущата сесия и се опитва да навърже нещата в контекст, понякога не му се получава. Все още е задължителна проверката на отговорите на чата в по-надеждни източници, но пък може да те пренасочи към нещо по-конкретно.

Преди 1 час, Zaro каза:

Тоя чатджипити знае ли къде има евтин флекс и приорити на Уиз?

Извън майтапа, това ще остави толкова много хора без хляб, че аз лично ще го избягвам колкото мога.

Човек, за да не остане без хляб, трябва постоянно да се учи на новите неща и да не изостава. Иначе може, ако искаш да не оставяш хората без хляб, да ходиш да си купуваш самолетните билети от туристическите агенции 🙂 

  • Харесвам 4
  • Смея се 3
Връзка към коментар

Може би Заро не говореше точно за самолетните билети. Все пак се прогнозира ИИ да изхвърли от бизнеса маса контактни центрове.

 

Така че случи ли се, ходи учи нещо ново, ако си изградил 20 години кариера в сферата

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 52 минути , Gentleman Basta каза:

Може би Заро не говореше точно за самолетните билети. Все пак се прогнозира ИИ да изхвърли от бизнеса маса контактни центрове.

 

Така че случи ли се, ходи учи нещо ново, ако си изградил 20 години кариера в сферата

Аз много добре разбрах Заро, какво има предвид, а това със самолетните билети беше нещо като аналогия на мисленето 🙂 

Няма страшно, никой читав човек няма да си изгуби работата, просто ще се преквалифицира и ще прави нещо различно, било то и обучение на изкуствен интелект контрол на дейността му и т.н..

Не само контактните центрове, всички професии са застрашени малко или много, но да не се отплесваме от идеята на темата, която според мен е как да "експлоатираме" ChatGPT, за да ни е полезен в търсенето и организирането на пътувания.

 

В същото време установих, че доста е глупав, лъже и си измисля доста често.... (за ChatGPT говоря). След въпроси да ми намери евтино приорити за Wizz ми изкара първо полети в миналото, като си подобрих въпроса ми изкара отсечки, които пък изобщо не ги лети Wizz и все овърта и ме праща да си търся сам с конкретни инструкции как става сърфирането в сайта им 😄 

 

П.П.: Май трябва да сменим името на темата, сега като се замислих: Как да "експлоатираме" ChatGPT при пътуванията ни

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Вярно ще спестява време , но напълно убива забавата

Супер скучно става , ако просто му кажеш намери ми полет до някъде си и след секунди вече си готов. Тогава всички ще сме в категорията на macf1an.

Искам да гледам жълти  врабчета , сини гарги , бели мечки с кафяво по муцуната ( разбира се в естествена среда и на едно място)  и ти дава резултатите без грам четене и проучване ...

Ясно е че няма връщане назад , но поне малко да се позабави 😞

То и в момента супер много хора не обичат да мислят и виждаме резултата навсякъде около нас.

 

 

  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Да споделя и моя кратък опит - използвах платената версия на чата за организирането на пътуването до Китай през юни. Обясних му къде ще спя и колко дни, обясних му какво искам да видя и го помолих да ми даде опции за хотели в подходящи за целта квартали с добра свързаност (използвах адончето на Trip.com и Tripadvisor).

 

Действително пести доста време, но разбира се иска и да провериш нещата, които ти дава като suggestions - то все пак не разсъждава, а просто ти смила една информация. Относно морално/етичната гледна точка - може би е по-малко интересно, но определено времето което ще ти спести можеш да го оползотвориш по достатъчно много начини, че да си го направиш още по-интересно и забавно! 🙂 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Има още леб да изяде, ще му трябват поне 1-2 версии за да може да му се разчита. Проблемът е, че абсолютно убедено може да ти говори пълни тъпотии, а когато търсиш точна и конкретна информация (като полетите до Филипините) предоверяването може да ти изиграе адски лоша шега. Ползвам го сравнително рядко, особено за бъзици, но като му дадох една задача да сметне една вероятност диалогът протече по подобен преразказан начин:

 

Аз: Сметни ми ей тая вероятност при ей тези условия

Той: Да, супер, ето ти уравнение, което изглежда много авторитетно, отговорът е 140% вероятност

Аз: Ама как така вероятност е повече от 100%?

Той: Ей да, не може да е повече от 100%. Чакай пак да сметна. Ето още по-зачукано изглеждащо уравнение, с още по-зачукано решение, отговорът е 130% тоя път. Ама понеже се разбрахме, че не може да е повече от 100%, значи просто отговорът е 100%

Аз: ?????

 

И те така. Бих го ползвал за въпроси от обща култура, от рода на кога е роден Аристотел, но не бих си и помислил да доверя критична точка от пътуването си, без да проверя поне три пъти информацията, която ми подава...а при това положение сякаш ми е по-бързо (защото нали това е идеята, да спестим време) да си я намеря сам, от колкото да го чакам да ме праща многократно за зелен хайвер. Просто не е съвсем готов още. 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Миналата година го използвах да ми направи шестдневната програма в района Аоста, Италия. Отначало се опитваше да ми предлага по 3 заведения на ден - сутрин някакъв ресторант, на обяд не знам си какъв ресторант, за вечеря някакъв си фууд бар, а интересните места бяха само 3-4. Указах му да не ме праща да ям, а да ми дава забележителности, тогава почна да ме праща по пазари и магазини за сувенири и прочие безполезни места. И тях му ги резнах, та чак тогава почна да ме праща по замъци, водопади, панорамни площадки и туристически пътеки. Рано му е още за такава работа без да си проверим района в Google. Но определено има потенциал.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 4 часа, boogy83 каза:

П.П.: Май трябва да сменим името на темата, сега като се замислих: Как да "експлоатираме" ChatGPT при пътуванията ни

Сменено е името 🙂

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Как да използвате ChatGPT, за да имате повече свободно време.

Ще пусна малко инфо за това как да планираме пътуванията си с ИИ, но тъй като не ми даде да го копирам самия текст го поставям като снимка 😉

 

image.png.a751df7cc0d7d23acc00938421d5f4dc.png

 

За повече инфо тук.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.