Прескочи до съдържание

Патагония за 2 седмици

Препоръчани мнения

преди 2 минути , neuromancer каза:

За Итайпу има и посещение на природен резерват с интересни снимки на страницата 🙂

Ако го бях видял по-рано щяхме да отидем. Itaipu especial е с посещение на командния център, турбините, генераторите. Обикновения тур е отвън по стената.

На теб май много ти се ходи до там 🙂 Не ти ли е близо да отидеш?

Връзка към коментар
преди 13 часа, stanimir каза:

Какво се е случило с парка за птиците ? Моите спомени са за много приятно място за убиване на време и чудовищния порой, който ме блокира точно там.

Аз не искам да гледам птици в плен. Ако беше място с хранилки, вода, убежище за пострадали животни, да, можеше да го посетим.

Но огради, мрежи и тълпи идиоти, опитващи се да пипнат птица и да се снимат с нея, ми носи само негативни чувства.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Lindt каза:

Аз не искам да гледам птици в плен. Ако беше място с хранилки, вода, убежище за пострадали животни, да, можеше да го посетим.

Но огради, мрежи и тълпи идиоти, опитващи се да пипнат птица и да се снимат с нея, ми носи само негативни чувства.

Не е вашето място със сигурност. Щом и за мен чак беше неприятно, си представям вашето отношение какво ще бъде. За Парагуай - има близо две разрушени интересни мисии, но си трябва преспиване. А вие имате много малко време. Не мисля, че ще харесате Сиудад. Ако сте в добър хотел- останете на басейна с питие или повторете бразилската страна. Още един поглед към тази красота никога не е излишен!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 41 минути , neuromancer каза:

За птиците да ви изрекламирам Пантанал, толкова птици никъде не съм виждал. Ама не за сутринта преди полета ви де 😉

Ще отидем, да, трябва. Хубавото е, че Южна Америка ни е голямо бяло петно, а много ни харесва. Ама толкова много години я отлагаме тази Патагония, че не мога да режа от нея, за да търсим пилета. 

Връзка към коментар

То май съм за темата искам да се оплача 😄

На отиване кацаме в Буенос Айрес в 4 сутринта, ако си уловим полета с търкиш до Сао Пауло и аржентинските авиолинии изпълнят последната отсечка по план. Опциите ни да тръгнем към Ел Калафате са в 4 следобед/ 4:10 сутринта с аржентинците от летището AEP или в 6:10 сутринта с flybondy от EZE. Нито едната опция не ми допада, но останалите полети водят до изгубен ден или безумна цена. Не мога да преценя риска или най-малкото зло. 

Връзка към коментар
1 hour ago, Lindt said:

То май съм за темата искам да се оплача 😄

На отиване кацаме в Буенос Айрес в 4 сутринта, ако си уловим полета с търкиш до Сао Пауло и аржентинските авиолинии изпълнят последната отсечка по план. Опциите ни да тръгнем към Ел Калафате са в 4 следобед/ 4:10 сутринта с аржентинците от летището AEP или в 6:10 сутринта с flybondy от EZE. Нито едната опция не ми допада, но останалите полети водят до изгубен ден или безумна цена. Не мога да преценя риска или най-малкото зло. 

Що не останете ден-два в Буенос Айрес тогава?

След това ще ги редите вътрешните полети с по-добри часове. Отделно ще си починете от дългия полет. 

Връзка към коментар
преди 21 часа, era123 каза:

Що не останете ден-два в Буенос Айрес тогава?

След това ще ги редите вътрешните полети с по-добри часове. Отделно ще си починете от дългия полет. 

Не сме градски туристи и по-добре бихме си починали в планината, а не в града.

А и не смятаме за равностойни ден в Патагония и ден в град, пък бил той и хубав.

В момента нужни ли са пари с брой или и с карта курсът е добър? Че не знам дали искаме да си напълним 1 раница с банкноти 😄

Чудя се и mini trekking на Перито Морено дали си заслужава отвратителната цена или да си потърся друг ледник, на който да се разхождаме с котки. 

Много сложно ли е да стигнем до EZE рано сутринта? Колко по-рано е нужно да се ходи за вътрешни полети?

Връзка към коментар

Тоест въобще не бихте ходили до Буенос Айрес? За съжаление мисля, че прекачване от 4 до 6 сутринта е много рисковано, най-вече заради евентуално закъснение. 

Мисля, че с карта може да се плаща и дава добри цени. Доколкото разбирам няма два курса на долара, те девалвираха официалния. То с кеша трика май беше да се тегли през уестърн Юнион, не да помъкнеш раница с долари.

Връзка към коментар
35 minutes ago, Lindt said:

В момента нужни ли са пари с брой или и с карта курсът е добър? Че не знам дали искаме да си напълним 1 раница с банкноти

На всеки атм има 10на лв такса теглене. Дори да имаш карта без твой такси е много неприятно. 

Уестърн юниън би трябвало да работи, но има и при него такси вижте какви са , но и от вашата банка ако ще пращате с ДК (то май от БГ няма друг начин). Отделно търсиш офис, па дали ще имат кеш достатъчно, па опашки.

Долар кеш по 100ци и да търсиш бюро, там къв ще е курса не знам. 

В Ушуая, на 99.9% от местата се плащаше с карта. Дори таксита. От паунд към песо ми даде по-добър курс от синия, като го смятах 1гбп=Х$, $ по син курс. При вас може да е всичко. 

Май най-добре с карта и да изтеглите един път на атм повечко и това е. Това ако Бг банката не те изклати с нещо. Провери. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
38 minutes ago, Lindt said:

Чудя се и mini trekking на Перито Морено дали си заслужава отвратителната цена или да си потърся друг ледник, на който да се разхождаме с котки.

Прекосявял съм ледник в Пакистан, на челната морена. Без котки, но си беше зор. Относно дали е красиво, е, обаче не за много пари. 

Разбира се перито Морено е много по-впечатляващ,  но като всеки ледник отдалеч е по-готин. Зависи колко сте фенове на леда. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не разбрах дали ще ходите към Торес Дел Пайне, там също имаше разходка по ледника Грей. Цената не знам, аз ходих отдавна. Иначе абсурдно висока цена не бих дал за това, за мен отдалече си е достатъчно добре.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ей ги де са Алпите , може да се разхождаш безплатно.Аз не бих дал торба с пари за подобно нещо и като си върху него наистина нямаш гледката , която дава погледа от далеч. И разбира се снимка с чаша уиски или шампанско  с лед на не знам колко си милиона години ...много изтъркано.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Сядам да опиша подробно терзанията си, пък @neuromancer може в някой момент да ме отдели 🙂

Нужни са ни 2 или 3 дни в Ел Чалтен, 1 ден за Перито Морено и 5 за Торес дел Пайне ( или 4 + 1 за пингвини в Пунта Арена) + време за път. Отделно ни трябват 2 дни за Игуасу и спокойствие, че ще хванем обратния полет от Сао Пауло. А кацаме на 24.11 и отлитаме на 07.12, тоест пълни 14 дни. 

image.png.c0dc74c11105abfd93b579554850315b.png

image.png.f7e6c53380c9ab324170b19dc40f61e0.png

Началото:

Кацаме на 24.11.2024 в 4 АМ. Мисля, че докато минем през имиграционните, ще се е съмнало. Имаме 3 опции - полет в 4 PM на същия ден, полет в 6:10 от EZE или полет в 4:10 от AEP. Цената е сходна - между ARS 124.257,80 с аржентинските авиолинии и AR$ 83704,19 с flybondi с по-голям багаж и от далечното летище. 

image.png.b65043d7200310a9e1fdb33fdde09699.png

image.png.93a66d11dfc533bbb43ba7c481df714e.png

image.png.2f57f3873ebe60dff07fe35ce958bc9a.png

Ако вземем следобедния полет, запазвам 2 нощувки в Ел Калафате, виждаме Перито Морено и тръгваме към Ел Чалтен за 3 дни там. Ако се спрем на сутрешен полет, 

ще хванем автобус до Ел Чалтен от летището на Ел Калафате сутринта, ще подремнем малко в 3-часовото пътуване и ще сме способни да направим полудневен или дори целодневен преход: 

https://elchalten.com/v4/en/busses-to-el-chalten.php

image.png.a454946b1ba5b366902d631e899eb473.png

Прибирането: 

1/ Тръгването от Патагония също е драма. Ако имаме топки, ще вземем Пуерто Наталес/ Пунта Аренас до Фоз за 130/ 190 евро. По този начин рискуваме да претупаме изцяло водопада и от двете страни и/или пък да изчезне тази връзка с JetSmart и да ни се наложи да платим някаква чудесна цена, за да си тръгнем от Сантяго с друг полет. Иначе е идеално и ни пести много време. 

image.png.d9958f41e2c0646c282ce96fd7dbfab4.pngimage.png.9ddb03eee217ec7f0d4e823ec2eadc7e.png

2/ Пак да се върнем до Ел Калафате и да минем през Буенос Айрес за около 190 евро, оставяйки 2 пълни и сутрин или 2 частични дни за водопадите: 

image.png.0373bdc45a5c9523cd1e8c87363be6c6.pngimage.png.e1b74718c8ad0c7822efa551c83f726e.png

Игуасу до Сао Пауло:

Ужас, но ако сме пристигнали в четвъртък и разгледали двете страни, времето може да стигне за хеликоптер: 

image.png.1a6222f5ca042573d2de9db14ca6b9e1.png

По-скъп вариант, който ни подсигурява достатъчно време за бразилска страна, ако пристигнем в петък сутрин от аржентинската страна: 

image.png.788da4ddd868c7926b0618232e379ce2.png

Връзка към коментар
преди 50 минути , stanimir каза:

Ей ги де са Алпите , може да се разхождаш безплатно.Аз не бих дал торба с пари за подобно нещо и като си върху него наистина нямаш гледката , която дава погледа от далеч. И разбира се снимка с чаша уиски или шампанско  с лед на не знам колко си милиона години ...много изтъркано.

Уф, то в Алпите няма да е много по-евтино от 200-250 $, ако сме с група. Но да, няма да е последният ледник, който виждаме. 

преди 2 часа, era123 каза:

Прекосявал съм ледник в Пакистан, на челната морена. Без котки, но си беше зор. Относно дали е красиво, е, обаче не за много пари. 

Разбира се перито Морено е много по-впечатляващ,  но като всеки ледник отдалеч е по-готин. Зависи колко сте фенове на леда. 

Да, обичаме лед, сняг, вода, скали. Ама досега сме прекосявали глетчер само в Швейцария на едно място, без котки. Много е вероятно да си намерим друг ледник, ама някак ми се иска да е в Патагония, просто се чудя дали някой удобно ще ми подхвърли мястото. 

Преди 1 час, neuromancer каза:

Не разбрах дали ще ходите към Торес Дел Пайне, там също имаше разходка по ледника Грей. Цената не знам, аз ходих отдавна. Иначе абсурдно висока цена не бих дал за това, за мен отдалече си е достатъчно добре.

Е, ще ходим, как няма да ходим 😄 Ама се съмнявам, че паркът е по-адекватен като цени от атракциите в Аржентина. 

@Carrie?

Връзка към коментар

преди 51 минути , Lindt каза:

По-скъп вариант, който ни подсигурява достатъчно време за бразилска страна, ако пристигнем в петък сутрин от аржентинската страна: 

image.png.788da4ddd868c7926b0618232e379ce2.png

Ако купувате билети с LATAM имайте предвид, че за разлика от GOL, към тази цена най-вероятно ще трябва да доплатите за още един ръчен или чекиран багаж, което хич не е евтино в повечето случаи:

image.png.3758b7541e689088fb263f3107137f81.png

Връзка към коментар
За ЛАТАМ за тарифа
  • Bolsa ou mochila pequena
  • Bagagem de mão 10 kg
  • Remarcação com taxa + diferença de preço
  • Solicitação de UPG com trechos

полага се ръчен багаж 10кг и допълнително чанта или малка раница която отива под предната седалка. Това горе май е грешно

Връзка към коментар
преди 36 минути , boogy83 каза:

Ако купувате билети с LATAM имайте предвид, че за разлика от GOL, към тази цена най-вероятно ще трябва да доплатите за още един ръчен или чекиран багаж, което хич не е евтино в повечето случаи:

image.png.3758b7541e689088fb263f3107137f81.png

В 12 ни е полетът към Европа, не можем да вземем по-късен на GOL като този, който си сложил в 8 

Връзка към коментар
преди 5 часа, Lindt каза:

Много сложно ли е да стигнем до EZE рано сутринта? Колко по-рано е нужно да се ходи за вътрешни полети?

Естествено всеки тук, на който не му се дават толкова пари за еднодневен тур, ще ти каже колко е тъпо и как нещата се изчерпват с клишето с уиски и лед от ледника 🙂  (което на практика ти е 5 минути от целия ден). Всъщност, трекингът по леда е много готино преживяване, вече дали си струва цената е въпрос на индивидуална преценка. Големият минус на тура е, че не остава достатъчно време за панорамните пътеки. Познавайки ви обаче, си мисля че този тур не е за вас. По-добре си вземете редовния автобус от Ел Калафате рано сутринта и си обиколете на спокойствие всички пътеки. Проучете и опцията за разходка с корабче, ето един линк какво представлява https://www.civitatis.com/en/el-calafate/perito-moreno-boat-trip/. Имаше площадки, откъдето тръгват корабчетата, но нямам представа дали може да се букне на място или трябва предварително. Ледникът е достатъчно впечатляващ и не смятам, че ще се чувствате прецакани, ако не сте стъпили на него. Помня, че на място казваха, че има по-бюджетна опция за трекинг по някои от другите ледници в региона - Balmaceda или Serrano, но не знам детайли. 

Относно ранния трансфер до EZE, ако полетът е в 6ч сутринта, най-вероятно единствената ви опция ще е такси. Всъщност, сега гледам, че кацате на AEP, би трябвало да има полети от AEP към El Calafate (всички вътрешни полети в Аржентина ми бяха от AEP). AEP e по-близо до града и евентуално може да се разходите малко, ако вземете полет в същия ден, в който пристигате.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Вярно, че пристигате на градското летище, тогава просто ще се разходите из БА до следобед, колко му е.

Относно връщането от Игуасу към Сао Пауло, почти съм сигурен, че цената на ЛАТАМ ще падне и може да вземете следобедния полет. Обаче го има момента на дебненето, вместо да вземете билетите веднага, пък и това "почти"...

• Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Carrie каза:

Помня, че на място казваха, че има по-бюджетна опция за трекинг по някои от другите ледници в региона - Balmaceda или Serrano, но не знам детайли. 

Там може и да има, но те са по-далече от маршрута и достъпни с корабче от Пуерто Наталес, тоест повече време, а спестяването ще го изяде транспорта.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.