Прескочи до съдържание

Следващ взвод за Исландия - давайте акъл!


Torpedo

Препоръчани мнения

Здравейте!

 

През юни ми предстои самоорганизирано пътуване до Исландия, поради което от няколко седмици чета темите на българо-исландската група във форума, вадя си бележки в един тефтер и уча наизуст пътеписите на Георги и Ani_pv – специални благодарности на двамата за полезните съвети! Главно въз основа на разказаното от вас е изградена и ще продължи организацията на пътуването.

 

И така ето ги изходните данни: две групи се насочваме натам. Поради разликата във времепрестоя и нещата, които искат да правят междувременно, двете групи ще се движат независимо една от друга и ще се срещнат в Egilsstaðir при стар приятел.

 

Едната група тръгва от Германия и са си организирали целодневни преходи през планински местности с водач, каякване и пр. физически активности.

Аз отговарям за организацията на втората група. Ние искаме да пропътуваме с колата из острова, попивайки колкото се може повече гледки и пейзажи. Искаме да видим глетчер, вулкан, гейзер и крайбрежие :)

Поради липса на време и предвид вашите препоръки Синята лагуна ще я заменим с тази в Mtvatn, Рейкявик ще е само за набързо последния ден, търсят се сурови, диви места с колкото се може по-малко хора, трябват 7 седмици, а имам само 7 дни… Така че, помагайте!!!

 

Налице са вече билетите - Air Berlin:

12 Jun SOF TXL 7:30 PM 8:40 PM
12 Jun TXL
KEF 10:25 PM 11:55 PM
 

19 Jun KEF TXL 12:45 AM
19 Jun TXL KEF 8:40 PM (тук ще има разходка из Берлин, приемат се предложения)

 

Колата я наемаме от Budget, както препоръча Георги :)  Набелязах и местата за преспиване.

 

Преди да ги резервирам обаче, ми трябва вашето мнение, защото не съм сигурна доколко изпълним е графикът, както съм го намислила. Не съм сигурна и доколко добре съм разпределила целите. Ето планът на този етап, да си кажете мнението:

 

12.06 11:55 PM Кацане, пазаруване на летището (от черната смърт по-малко да не кажа хич, че наистина никой не ще да я консумира доброволно :P ) Нощувка в Keflavík (идва от кефене, нали)

13.06 Dyrhólaey, Vík, Svínafellsjökull

14.06 Jokulsarlon

15.06 Egilsstaðir – Dettifoss, друго в околността?...

16.06 Egilsstaðir – с приятели е най-добре J

17.06 Mývatn, Námafjallq, Godafoss Waterfall

18.06 Borgarnes (черни плажове), Thingvellir (шанс за 1 гейзер), Reykjavík (за една снимка на централния площад, но може и без нея) – този ден най-.много куца планът с много цели и чисти 8 h шофиране, май не могат да са на едно място.

19.06 Keflavík излитане 12:45 AM

 

Давайте идеи за оптимизация :) И каквото още като идеи и съвет се сетите :P 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хахах, ние на Кефлавик му викахме Кефарик, точно от кефене, дебилен хумор :)

 

12.06. Първи ден, добре, там работата ясна :)

 

13.06 Dyrhólaey, Vík, Svínafellsjökull

14.06 Jokulsarlon

 

Разбирам, че сте избрали нещо за спане до Svinafellsjokull. Разделението на тези два дни е малко нелогично, блъскате много в единия ден, а оставяте само Jokulsarlon за втория. Понеже в целия ви план виждам, че липсва южната част на Golden Circle - може би нея да обхванете в първия ден, да стигнете до Vik, да нощувате в региона и следващия ден да ви е парка Skaftafell, Svinafellsjokull и Jokulsarlon. 

 

Може би си мисля така, защото не си разписала плана подробно, но Jokulsarlon е да речем един час, няма разходки и пътеки (лятото май има корабче, но и то е час максимум), няма какво да правите там цял ден :) Skaftafell е мястото, където има безброй пътечки, много ледници, там може да убиете доста време. Но ако го претупате първия ден според мен ще загубите, а ако се връщате втория ден ще е връщане назад, което е неефективно :)

 

Предлагам: 13.06: Gullfoss (в южната част на Golden Circle e, оставяте си Thingvellir и Geysir за връщането), Kerid - кратер от вулкан, общо взето най-близкото до тая представа за вулканите, която имаме с хълмчето с дупка по средата, макар и малък :) Всички други вулкани, включително Eyajfsdsfdfgdfgdfgdf (е не му знам името наизуст!) общо взето изискват сериозна машинария да се качиш до тях и ги гледаш само отдалеч. 

 

После Seljalandsfoss - носете си дъждобрани, ако мислите да минавате зад него. Следва Skogafoss, ако уцелите дъга, както по наше време е гледката, която ще ви остане в главата завинаги. Близкия фолк музей със запазени автентични стари къщи е силно препоръчван от наш Прасчо, предполагам ще се включи да каже, аз го пропуснах два пъти (срам)

 

Приближавате Vik, Dyrholaey, Reynisfjara - тук са черните пясъци. Това си е доста дълъг ден и според мен да уредите бивак за през нощта там някъде. 

 

14.06: Ставате и поемате към Skaftafell National Park. Тук в зависимост от времето харчите колкото ви сърце иска, вечерта преди залез (адски ще са дълги дните тогава, завиждам!) може да поемете към Jokulsarlon и да спите в района. Ние спахме в Gerdi Guesthouse, супер е удобно за целта, на няколко километра от лагуната е. 

 

15.06 - 16.06 - подозирам, че това са ви дните, които са фиксирани от приятелската среща, така че няма какво да им пипаме. С оглед на целия ви план препоръчвам да огледате в региона места за наблюдения на птици, китове и т.н. Това е, което виждам липсва в разписанието ти, а си заслужава. Че дори и в предишните два дни - прегледай дали има добри места за наблюдение на животни, аз съм ходил само в зимата и тия неща ми липсват. 

 

17.06 - 18.06 - не съм бил в северната част и не мога да коментирам до колко е постижимо. Но цялостно ми се струва, че южната ви обиколка е доста по-раздута и лежерна, а северната супер сбита. Има ли как в Eggilstadir да останете само една нощ и на другия ден да потеглите на север и да нощувате около Акурейри? Така ще ви се отвори повече време за лагуната, евентуално и за лодка за наблюдение на китове от Husavik, което е най-удобното място за целта. 

 

Ще може да придвижите и повече напред, така че последния ден да не е толкова претрупан. 8 часа чисто каране почти не остава време за гледане на останалите неща и ще е малко на зор всичко. Имайте предвид, и че сте с кола и всичко се случва, а полета вечерта няма да ви чака, че сте спукали гума :)

 

Грубо това ми е препоръката - съкратете първия ден и нощувайте около Vik. После около Jokulsarlon, и съкратете едната нощувка в Egilsstaðir, така че да остане повечко време за северната част. Напиши и къде точно ги мислите нощувките за да се ориентираме по-добре :)

 

С храната знаете ли как да се оправяте, и въобще, за други битови въпроси запозната ли си да не се повтарям? :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Бе то от музеи и се оглупява... :lol:  говоря за себе си...

 

Ако ви се прииска музея в Скогар, вижте го, ако искате да палите колите, без да го посещавате: ей ви го, на тепсия съм го снимал барабар с исландската пералня: http://www.izlitane.com/gallery/%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%80-%D1%8E%D0%B6%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F/ - там екскурзоводка е най-сладката исландка, която зърнах на острова: мъничка, слабичка, сладичка и доста притеснително-червендалеста...

Уф, какво чисто дете: то на този въздух няма как морално да се замърсиш...

 

Без иконичната Синя лагуна и без да се прошетате по центъра на Рейкявик барем за час...?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз съвети относно обиколките не мога да дам. Само ще ви посъветвам, гледайте да не оставате без бензин и си купете повечко храна. По водопадите обезателно дъждобрани.

И не подценявайте Рейкявик. На мен два дни там ми бяха малко. Страхотен град е!

Щом няма да ходите в лагуната, поне направете един басейн от градските - голям кеф!

Това се сещам засега.

 

П.П. В първия момент чета попивайки като попийвайки :))) Та в тази връзка, алкохолът е доста скъп и се продава само в специализирани магазини. По супермаркетите има само нискоалкохолна бира.

Редактирано от danimarkova
Връзка към коментар

Страхотно клипче!

http://vk.com/video-17655824_167569108?hash=3f2774d25f9bda2b

 

Иначе аз следя ей тая страничка/не знам дали е пускана преди тук/.

http://www.inspiredbyiceland.com/planyourstay/

Редактирано от Тони
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Благодаря на всички за съветите  :)  Неслучайно се обърнах към вас, защото едно е да гледам снимки, да чета пътеводителя, да обследвам пътя със стрийтвю и така да предвиждам трасето и времепрестоя, друго е да ме светне някой, който е бил на място за кое, къде и колко време да отделя.  Георги, започнах преправяне графика ни изцяло по твоите препоръки. Много си прав, че не бива да се рискува с прекалено голям преход последния ден - всичко се случва, а самолетът няма да ни чака. Вероятно ще отделим по-малко време от желаното за Skaftafell National Park и ще се откажем от нощувката при Jokulsarlon. Така ще стигнем един ден по-рано в Eggilstadir, който остава твърдо с два дни, за да се видим със стари приятели и да добием някаква представа как живеят местните хора.  После, трябва да го изпипам още, но да, нощувка в Акурейри и връщане към Рейкявик и Кефарик (то теб цитирах, като казах, че идва от кефене :) ). Лично аз предпочитам наблюдението на животни (китове!...) пред разходка в столицата - не защото поставям под въпрос красотата на Рейкявик, а защото искам да видя възможно най-много от дивите, брутални, както ги наричаш ти, пейзажи на Исладия.

Относно битовите въпроси - съставила съм си дълъг списък от разказаното във форума и пътеписите ви - за храната, облеклото, бензина, карта, навигация, обмяната на местна валута и т.н. Наистина фантастична база данни се е събрала! Но ще си призная, че нещо не схванах добре това за предплатените карти за бензин от бензиностанциите. Light добре описва принципа, но аз пак не стоплих - то като един вид "Прима" за бензин ли е - с извинение за олигофренското сравнение :blush:

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Бе то от музеи и се оглупява... :lol:  говоря за себе си...

 

Ако ви се прииска музея в Скогар, вижте го, ако искате да палите колите, без да го посещавате: ей ви го, на тепсия съм го снимал барабар с исландската пералня: http://www.izlitane.com/gallery/%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%80-%D1%8E%D0%B6%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F/ - там екскурзоводка е най-сладката исландка, която зърнах на острова: мъничка, слабичка, сладичка и доста притеснително-червендалеста...

Уф, какво чисто дете: то на този въздух няма как морално да се замърсиш...

 

Без иконичната Синя лагуна и без да се прошетате по центъра на Рейкявик барем за час...?

 

:) Моят Дедо веднага проточи лиги, като му разказах за сладката исландска екскурзоводка, но музеят в Скогар си го сложих в листата, още като прочетох разказа ти в предните исландски теми, та на експонатите там ще се ходи - 100%! :) И ще правя, ще струвам, през Рейкявик да минем - за час поне. Но жертви ще има и колкото и да ме привлича Иконичната Синя лагуна /понеже си я представям като кефът от Баден Баден-ската Каракала на степен осма/, задрасквам я веднага от списъка пред възможността да зърна кит. Че Чичко Гугъл знае всичко - ясно, но може ли да помоля за малко ноу-хау/линк/подсказка как  се организира такова наблюдение от някой, който го е правил вече?

Редактирано от Torpedo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз съвети относно обиколките не мога да дам. Само ще ви посъветвам, гледайте да не оставате без бензин и си купете повечко храна. По водопадите обезателно дъждобрани.

И не подценявайте Рейкявик. На мен два дни там ми бяха малко. Страхотен град е!

Щом няма да ходите в лагуната, поне направете един басейн от градските - голям кеф!

Това се сещам засега.

 

П.П. В първия момент чета попивайки като попийвайки :))) Та в тази връзка, алкохолът е доста скъп и се продава само в специализирани магазини. По супермаркетите има само нискоалкохолна бира.

 

 

Дани, точно твоя пътепис като четох, ми хрумна да започна да си правя списък какво ни трябва и наред другите ти съвети, препоръката ти за дъждобран и топли дрехи са горди точки номер едно и две :) Иска ми се да видим и столицата, и страната, и приятелите, и, и, и, ех, още от сега искам да отида там отново!...

Редактирано от Torpedo
Връзка към коментар

:) Моят Дедо веднага проточи лиги, като му разказах за сладката исландска екскурзоводка, но музеят в Скогар си го сложих в листата, още като прочетох разказа ти в предните исландски теми, та на експонатите там ще се ходи - 100%! :) И ще правя, ще струвам, през Рейкявик да минем - за час поне. Но жертви ще има и колкото и да ме привлича Иконичната Синя лагуна /понеже си я представям като кефът от Баден Баден-ската Каракала на степен осма/, задрасквам я веднага от списъка пред възможността да зърна кит. Че Чичко Гугъл знае всичко - ясно, но може ли да помоля за малко ноу-хау/линк/подсказка как  се организира такова наблюдение от някой, който го е правил вече?

 

"Вържи Дедото, да е мирно селото"... :) Ние, мъжовете, имаме слаб ангел, а исландките подтикват към ... хм... размисли и страсти :) !

 

И аз като Дани Маркова не давам съвети, а само виждания, защото знам, че грешен съвет може да развали много неща при планирането. Сега като се замислям и аз ще ходя след време...

 

Исландия е една от най-подходящите страни в света за наблюдение на китове, особено градчето Хусавик. При своята подготовка китовете ми бяха фаворити и бях на такова наблюдение. Било в Хусавик, било край Рейкявик най-добрите и тесни специалисти са http://elding.is . Купих от техния сайт, ваучера дойда по имейла. Когато се влезе в сезона за наблюдение на китове, а ти ще си в него, на сайта на "Елдинг" има дневници, тъй че китът ти е в кърпа вързан: най-често от видовете "гърбат кит", "минке", па знае ли човек, може и някой още по-голям "дзвер" да изскочи.

 

Я да видим вчера, 21 февруари, каква рибка е излязла? http://www.whalewatching.is/whale-diary-entry/8439/2014/02/21/friday-21-february-2014.aspx

 

Как се разви моят Моби Дик край Рейкявик: времето в края на август бе лошо, качихме се на корабче на "Елдинг", облечени в специални риболовни костюми, раздадени от "Елдинг".

Бе като заклати туй корабче във всички посоки... тутакси 25 процента от людете започваха да повръщат :lol:(по-скромно с яденето), обаче кефът да видиш кит е огромен и си заслужава. Времетраенето бе три часа.

 

Все пак добре си помисли за Синята лагуна дали пък случайно не щеш да окъпеш Дедото и в нея. За Исландия тази лагуна е толкова неприлично задължителна, че ако в живота си имаш само една Исландия, ще е била лекинко непълна, а и е много близо до "Кефарик". Как да лишиш Дедо от тази гледка: http://www.izlitane.com/wp-content/uploads/2013/11/DSC00896.jpg

Редактирано от maialearrosto
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Относно картите за гориво. Ето малко информация макар и суха: http://www.n1.is/english/n1_card/ Чисто и просто е предплатена карта за гориво и покупки в магазините на N1, точно както "Прима". Купуваш си карта за 10 000 крони и може толкова да зареждаш. 

 

Много от бензиностанциите извън градовете са на самообслужване. И ако бензиностанцията не ти приеме кредитната карта може да стане неприятно. За това се препоръчва тази prepaid карта, която работи със сигурност на бензиностанциите N1 и се продава също там. Ако имате кредитна карта с чип и пинкод, т.е. от по-модерните, а не от тези, които са само с лента може да си зареждате директно с нея и да не купувате такава карта и не би трябвало да има проблем. 

 

Препоръчвам следното: на бензиностанцията на N1 във Vik, която има и персонал да пробвате да заредите на самообслужване с вашата кредитна карта. До там ще стигнете с един резервоар от Кефлавик със сигурност. Ако не стане плащането на терминала на колонката - влезте и си платете в магазинчето и си купете предплатена N1 карта от там. Ако стане, може и да не си купувате предплатена карта, защото всеки неизразходен баланс по нея после остава сувенир за спомен :)

 

От друга страна, с тия банкови карти винаги може да излезе греда. В Исландия, аз можех да плащам буквално със всяка карта, която подам - дебитна българска, кредитна холандска, дебитна холандска, там дори дъвка можеш да си купиш с карта. Но... след като се прибрах, видях в извлечението, че точно на бензиностанция на самообслужване ми бяха дублирали сумата. Разходих се до банката и оправих нещата лесно, но си е галимация и такива неща са възможни. 

 

Абе на кратко - с предплатената карта елиминираш риска нещо с твоите банкови карти да не проработи, точно на бензиностанция по средата на нищото. Негативната част е че на тръгване може да остане сума по картата, която да не можете да си върнете. Просто с картата трябва да смятате горивото внимателно. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

"Вържи Дедото, да е мирно селото"... :) Ние, мъжовете, имаме слаб ангел, а исландките подтикват към ... хм... размисли и страсти :) !

 

И аз като Дани Маркова не давам съвети, а само виждания, защото знам, че грешен съвет може да развали много неща при планирането. Сега като се замислям и аз ще ходя след време...

 

Исландия е една от най-подходящите страни в света за наблюдение на китове, особено градчето Хусавик. При своята подготовка китовете ми бяха фаворити и бях на такова наблюдение. Било в Хусавик, било край Рейкявик най-добрите и тесни специалисти са http://elding.is . Купих от техния сайт, ваучера дойда по имейла. Когато се влезе в сезона за наблюдение на китове, а ти ще си в него, на сайта на "Елдинг" има дневници, тъй че китът ти е в кърпа вързан: най-често от видовете "гърбат кит", "минке", па знае ли човек, може и някой още по-голям "дзвер" да изскочи.

 

Я да видим вчера, 21 февруари, каква рибка е излязла? http://www.whalewatching.is/whale-diary-entry/8439/2014/02/21/friday-21-february-2014.aspx

 

Как се разви моят Моби Дик край Рейкявик: времето в края на август бе лошо, качихме се на корабче на "Елдинг", облечени в специални риболовни костюми, раздадени от "Елдинг".

Бе като заклати туй корабче във всички посоки... тутакси 25 процента от людете започваха да повръщат :lol:(по-скромно с яденето), обаче кефът да видиш кит е огромен и си заслужава. Времетраенето бе три часа.

 

Все пак добре си помисли за Синята лагуна дали пък случайно не щеш да окъпеш Дедото и в нея. За Исландия тази лагуна е толкова неприлично задължителна, че ако в живота си имаш само една Исландия, ще е била лекинко непълна, а и е много близо до "Кефарик". Как да лишиш Дедо от тази гледка: http://www.izlitane.com/wp-content/uploads/2013/11/DSC00896.jpg

Ама, какво ти връзване – Дедо дирекно се паркира на пусия с нощувка в Скогар  :)  Официалната версия е, че в околността, няма останали много изгодни нощувки ;)И на Рейкявик му се подсигурява място в плана пак по твое давление ;) А за Синята лагуна - уххх, едвам мЪ нави. Много благодаря за инфото за "Елдинг" - страшно съм се наточила, поръчах и 4 кутии хапчета против морска болест. Още не съм взела билети, чудя се сутрин ли, следобед ли или на среднощно слънце?... 

 

А лош съвет няма, още повече, че аз сама ви ги поисках като хора с поглед и опит от мястото и тук е мястото отново да ви благодаря за оказаната  помощ, нямаше да се справя без вашето съдействие. Върхът беше в неделя с последната нощувка за Рейкявик. В 3.10 ч. през нощта гледам някакви места, но вече много ми се спи, логвам се в 7.35 ч. да ги платя - три от петте бяха изчезнали. Както и да е, включих резервен вариант.

 

Организирането нямаше да се случи толкова истерично, ако бе протекло по първоначално замисления план за  пътуване през септпември, когато в последния момент миналия месец бе преместено за юни и настана това надбягване с времето, с което се справих само благодарение на вас и на оптимизациите по ваша препоръка. Много, много благодаря!  

 

Сега заровете са хврърлени: нощувки в Keflavík, Skógar, Egilsstaðir (2), Akureyri, Reykjavík, които съобразих с подсказаните от вас цели и обекти. Как ще се справя - ще докладвам при връщането, кандидат съм за пътепис ;)

 

Като направя детайлното разпределение по дни и часове, ще ви го представя за второ четене и корекции :)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ти си умно момиче и Дедо трябва да те носи на ръце. Късметлия момче, а и щом ще бъде изкъпан в Синята лагуна, дългът ни към теб е изпълнен. Апропо, не си носи сешоар, защото в Лагуната има достатъчно, а и на разположение там има чудни шампоани - косата на жена ми стана чудно бухнала. Викам и: "Бре, булка, на Тина Търнар си заприличала... :lol: "

Естествено, като се върнеш в България, с интерес ще очакваме твой пътепис.

 

А като влезеш в океана, ако речеш и да си пуснеш долната хипария в очакване на своя Моби Дик, е, това вече ще е върхът!

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Относно картите за гориво. Ето малко информация макар и суха: http://www.n1.is/english/n1_card/ Чисто и просто е предплатена карта за гориво и покупки в магазините на N1, точно както "Прима". Купуваш си карта за 10 000 крони и може толкова да зареждаш. 

 

Много от бензиностанциите извън градовете са на самообслужване. И ако бензиностанцията не ти приеме кредитната карта може да стане неприятно. За това се препоръчва тази prepaid карта, която работи със сигурност на бензиностанциите N1 и се продава също там. Ако имате кредитна карта с чип и пинкод, т.е. от по-модерните, а не от тези, които са само с лента може да си зареждате директно с нея и да не купувате такава карта и не би трябвало да има проблем. 

 

Препоръчвам следното: на бензиностанцията на N1 във Vik, която има и персонал да пробвате да заредите на самообслужване с вашата кредитна карта. До там ще стигнете с един резервоар от Кефлавик със сигурност. Ако не стане плащането на терминала на колонката - влезте и си платете в магазинчето и си купете предплатена N1 карта от там. Ако стане, може и да не си купувате предплатена карта, защото всеки неизразходен баланс по нея после остава сувенир за спомен :)

 

От друга страна, с тия банкови карти винаги може да излезе греда. В Исландия, аз можех да плащам буквално със всяка карта, която подам - дебитна българска, кредитна холандска, дебитна холандска, там дори дъвка можеш да си купиш с карта. Но... след като се прибрах, видях в извлечението, че точно на бензиностанция на самообслужване ми бяха дублирали сумата. Разходих се до банката и оправих нещата лесно, но си е галимация и такива неща са възможни. 

 

Абе на кратко - с предплатената карта елиминираш риска нещо с твоите банкови карти да не проработи, точно на бензиностанция по средата на нищото. Негативната част е че на тръгване може да остане сума по картата, която да не можете да си върнете. Просто с картата трябва да смятате горивото внимателно. 

 

 

Мерси за инфото, и ние ще сме с 3 вида карти, но мисля да заложа на сигурното и да си вземем предплатени "бензиноимпулси". Нямам търпение да видя тази безмерно красива и не по-малко сурова страна, която същевременно е с един от най-високите стандарти в Европа. Както казваш ти, че там не е толкова студено, колкото всепроникващо влажно, се сещам за един януари в Страсбург, градът празен откъм хора, фантастичен за снимки и ние щракаме в захлас, студ на кутийки и уж е около нулата, но с един злостен вятър, от който дънките ни се намокриха, замръзнаха и започнаха да пукат върху нас, почти не се сещам да ми е било по-студено, отколкото тогава. Та за Исландия събирам екипировка като за близо до Полярния кръг и пак ми се струва, че за там ще има с какво да ни изненада...

Връзка към коментар

Мерси за инфото, и ние ще сме с 3 вида карти, но мисля да заложа на сигурното и да си вземем предплатени "бензиноимпулси". Нямам търпение да видя тази безмерно красива и не по-малко сурова страна, която същевременно е с един от най-високите стандарти в Европа. Както казваш ти, че там не е толкова студено, колкото всепроникващо влажно, се сещам за един януари в Страсбург, градът празен откъм хора, фантастичен за снимки и ние щракаме в захлас, студ на кутийки и уж е около нулата, но с един злостен вятър, от който дънките ни се намокриха, замръзнаха и започнаха да пукат върху нас, почти не се сещам да ми е било по-студено, отколкото тогава. Та за Исландия събирам екипировка като за близо до Полярния кръг и пак ми се струва, че за там ще има с какво да ни изненада...

 

Термобельото върши страхотна работа между другото, а и като цяло гледайте да има пластове, защото е силно възможно в един ден да обличате грейките и няколко часа по-късно да сте по къс ръкав :)

 

Още нещо забравих - ако ще купувате сувенири, пуловери, ръкавици и като цяло вълнени неща - до бензиностанцията във Вик има доста голям магазин. Малко е от туристическите, където агенциите развеждат хората, но аз поне от двете ми ходения в Исландия не видях по-евтини вълнени изделия и с по-голям избор. Само на пазара в Рейкявик ги имаше, но там не ти дават бележка да си върнеш митото, което е 20%, т.е. пак от магазина е по-евтино. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Термобельото върши страхотна работа между другото, а и като цяло гледайте да има пластове, защото е силно възможно в един ден да обличате грейките и няколко часа по-късно да сте по къс ръкав :)

 

Още нещо забравих - ако ще купувате сувенири, пуловери, ръкавици и като цяло вълнени неща - до бензиностанцията във Вик има доста голям магазин. Малко е от туристическите, където агенциите развеждат хората, но аз поне от двете ми ходения в Исландия не видях по-евтини вълнени изделия и с по-голям избор. Само на пазара в Рейкявик ги имаше, но там не ти дават бележка да си върнеш митото, което е 20%, т.е. пак от магазина е по-евтино. 

 

Георги, ето че отговаряш на още един въпрос, който ми беше неудобно да задам - за друго добро място за сувенири освен на пазара в Рейкявик, квитанцията за който ми е отрязана по подразбиране, а шапка като твоята просто трябва да имам :) Ще ме светнеш ли как точно функционира връщането на митото, никога не съм го правила, при заминаването се възстановява с касовата бележка на летището, или?... И още нещо се чудя, термобельото е налице, всички вече ходили там подчертавате да не се подценява времето, мнозина препоръчват скиоблекло и вярно, че ще е 5-10С и няма опасност да ни стане ;) горещо и все пак - скиекипите са с концепция за под нулата, как мислиш, ок ли ще са за през юни или да заложа на по-пролетната ветро и водоустойчива екипировка, която имам, не мога да преценя само, като чета таблиците за средномесечните валежи и температури?...

Връзка към коментар

Връщането на митото е преди излитане на летището, много безболезнен процес, банката само ще щипне някаква такса за обработка на процедурата, няма как, това им е работата на банките :) Може да се върне или на кредитна карта или кеш. Първия път избрах кредитната карта, защото не исках да ми връщат крони, които после да обръщам в евро и да стане дълга и широка...но парите така и не ми се появиха по картата в последствие. За това може би кеш е по-добре, пък може да напазарувате нещо от летището с тези крони :)

 

За облеклото, не мисля че чак ски екипировка е необходима. Ски якетата не са леки, а вероятно често ще се наложи да ги събличате и обличате :) Някакъв windstopper ще е перфектен, ама ако нямате такива едва ли е задължително да си купувате точно сега. На сестра ми и бях дал една моя ветровка, която ползвах на колелото, завива се в едно кълбенце 5см диаметър, каза че върши чудеса. Термобельо + тънък пуловер + полар или дебел пуловер + някакво яке и сте готови за -5/+15 като нищо :)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Едно от най-хубавите неща са подаръците. И при Гълфос има магазин, и при Вик, както пише Жоро. На летището ми направи впечатление, че нямаше нещо интересно.

 

Ако с Дедо сте включили малка разходка из Рейкявик, а там изръшках главната търговска улица "Лаугавегур", има всякакви магазини, като в няколко от тях цените бяха доста разумни за исландската скъпотия: шалове, ръкавици, пуловери, текстил, магнити, беизболни шапки. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ясно, значи гореуказаното и велосипедната екипировка за градско придвижване в дъжд :) Благодаря, Георги, отново даваш безценни насоки, които не могат да се прочетат в никой пътеводител ;)  Нямам търпение пътуването да започне, но има още време, в което да наблегнем на "теоретичната" подготовка, както я препоръчваш ти - история и факти за страната, разбивка на дейностите по дни, разработване на резервни варианти. На дневен ред по спешност идва и максималното оползотворяване на 8-те часа престой в Берлин при връщането, така че отивам да разровя форума какво е написано вече по темата, преди да продължа да досаждам :P

Връзка към коментар

Едно от най-хубавите неща са подаръците. И при Гълфос има магазин, и при Вик, както пише Жоро. На летището ми направи впечатление, че нямаше нещо интересно.

 

Ако с Дедо сте включили малка разходка из Рейкявик, а там изръшках главната търговска улица "Лаугавегур", има всякакви магазини, като в няколко от тях цените бяха доста разумни за исландската скъпотия: шалове, ръкавици, пуловери, текстил, магнити, беизболни шапки. 

 

Ааа, мерси, пак много важно инфо - къде да НЕ водя Деда, та да си запазя "патроните" за там, където да го заведа :) Че той страда от остра форма на непоносимост към магазини и е много добър в отбягването им, но шапка е страхотен спомен от Исландия! Ще имаме един цял ден за Рейкявик, защото както ни подсказахте, с Деда преработихме първоначалния план така, че големия преход от севера към столицата да го направим в деня преди полета, преспиваме в столицата и последният ден е за шматкане из нея ;) 

Редактирано от Torpedo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако все пак търсиш магазини. Ще ти препоръчам цял мол http://visitreykjavik.is/kringlan

Там ни посрещнаха от вратата със шоколад, пихме кафе, ядохме бонбони и за изпроводяк пихме сайдер. Всичко това са почерпки, разбира се. Магазините са от световно известните марки до техните си, сувенирни, ресторанти, кафета. Във всеки случай по-евтино от Лаугавегур. Но вие си преценете, губи се време, но пък е готино.

Редактирано от danimarkova
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И понеже сме те "започнали", да те "довършим" :). Ясно е, че ще ядете много "пилсури" (исландският хотдог), има ги навсякъде: бензиностанции, магазини. Отговорно твърдим, че най-доброто, известно и "иконично" (егати определението) място е будката "Беяринс Безту", правеща хотдог от 1937 г., намираща се на умерено-забутано място. От нея ядат Бил Клинтън, "Металика" и ...другарят Прасе... :)

 

Как да стигнем до нея: най-известната зала в Рейкявик се нарича "Харпа" и е на пристанището. Няма как да я сбъркаш, защото е синкава, модерна като архитектура, вижда се и от центъра. Заставате с гръб към главния й вход и тръгвате напред. След минута-две сте при будката и казвате магическата фраза "ейна мед йоллу", "един с всичко" (дано тук да не ме "зачеше" някой скандинавист ) и си гледате кефа.

 

Ако се объркате, пращаш Дедо до коя да е исландка, той я поглежда влажно-влажно и на добър исландски я пита: "Беяринс Безту"?...

Получавате това: http://www.izlitane.com/wp-content/uploads/2013/11/DSC00593.jpg

 

Повече инфо на: http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A6jarins_Beztu_Pylsur

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.