Прескочи до съдържание

ПЛАНИРАНЕ НА МОЯТА КОЛУМБИЯ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Колумбия беше моя мечта, но все не  не оставаше време за нея и не се получаваше. След последната "промоция" на турските авиолинии,  се сдобих с едни билети за мен и половинката ми до Богота.  Тагвам и @Дани Магелани , защото и тя набързо напазарува :) за същите дати. Разполагаме с 14 пълни дни. На първо време се чудя как да планираме нощувките. Пристигането и тръгването е от Богота. Според мен е добре първият ден и следващият, след кацането от Истанбул, да е в Богота. Ще трябва да презаредим след дългия полет и най- малкото да се климатизираме.  След това мисля да се ориентирате с вътрешен полет до Картагена - там 3-4-5 нощувки, след това Меделин - 4-5 нощувки, и накрая полет до Богота- 1 нощувка и излитане на следващия ден за Истанбул. Това е програма prima face. Много се надявам, спецовете по тема Колумбия  да съдействат с разпределението на дните и затова ще помоля @DaBo, @Alexander, @mililia, @Tedy, @Childish, @stanimir, @zory, @nomad, както и всеки който има с какво да допринесе, за което предварително благодаря :) 

След  уточняването и разпределението на нощувките, естествено следва и въпросът с хотелите. Моят съпруг не желае да шофира в Колумбия и съответно няма да вземаме кола под наем, но затова пък не е проблем да ползваме градски и междуградски транспорт, или организирани турове от местни фирми. Ако може, моля за препоръка на фирми в тази насока, вкл. и фирма за таксита и трансфери.

Това е за начало.... 

Благодаря предварително на всички!

• Харесвам 4
Публикувано:

Ще се включа в темата, ама в момента снова по пътищата на родината и ми е малко трудно. На първо четене - добре е да отделите 2-3 дни за самата Богота. Картахена ми е любима, ама да кажем 3 дни. За Меделин и Гуатапе/Пеньол отново 3 дни и останалите за долината Кокора, триъгълника на кафето (Перейра, Армения, Манисалес и т.н.). Това е доста на грубо. После пак ще пиша.

Но и @stanislavpp имаше много хубава тема за там. Виж и нея.

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:

Дани , напомни ми за най-приятното  пътуване с малкият 🥂 , иначе темата е тази

@liliya Аз ще препоръчам рентакар за част от пътуването , ние останахме супер доволни : приветливото отношението на хората , прекрасната природа и хубавите главни шосета са голяма предпоставка за приятно изкарване . Пътуването е сравнително бавно , но за сметка на това много приятно , особено ако не бързате и сте по-лежерни в плановете си..

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 минути , stanislavpp каза:

@liliya Аз ще препоръчам рентакар за част от пътуването , ние останахме супер доволни : приветливото отношението на хората , прекрасната природа и хубавите главни шосета са голяма предпоставка за приятно изкарване . Пътуването е сравнително бавно , но за сметка на това много приятно , особено ако не бързате и сте по-лежерни в плановете си..

Благодаря. Мисля, че в твоята тема имаше препоръка за рент а кар компания. Макар и смешно да прозвучи въпроса, не е ли опасно за хора които имат около 100 думи испански речников запас, да се движат сами в Колумбия? Изобщо до колко може да се каже, че е безопасно откъм самостоятелно придвижване с автомобил, как стои въпроса с паркирането и застраховките? В Европа - ясно, но все пак става дума за Колумбия. Това е причината да изключим варианта за кола под наем, но разбира се нищо не е окончателно. 

От друга страна, не обичаме да бързаме и отмина времето за забележителности "на всяка цена".  Ще помисля отново за кола поне за ден, два.

Публикувано:

Миналата година бях в Колумбия и определено мога да кажа, че страната много ме впечатли. Споделям моите препоръки и се надявам да са ви от полза. За Богота мисля, че два дни са напълно достатъчни, за да разгледате основните забележителности в града. Ако обичате и предпочитате природни забележителности може да добавите още един ден, за да посетите най-високия водопад в Колумбия - Ла Чорера. Тук може да видите снимки и да прочетете за прехода, който направих - клик.

Едно от местата, които най-много ми допаднаха беше Саленто. Това малко градче изглеждаше като изваяно от приказките и сякаш няма нищо с останата част от Колумбия - чисто, спретнато, спокойно.  Саленто е едно от най-посещаваните места в страната и част от всеки туристически маршрут. Той е основна забележителност в региона, известен като „триъгълника на кафето“ (Eje Cafetero) в Колумбия. В Саленто ви очакват редица забележителности като долината Кокора с най-високите палмови дървета в света, многобройните ферми за кафе, както и очарователната колониална архитектура на града. Тук може да прочете повече - клик.

Продължавам нататък с Меделин, който определено спечели сърцето ми. Страхотен град с чудесен климат. Този космополитен град представлява изумителна смесица от модерна архитектура, улично изкуство, цветни квартали, бурен нощен живот, планини, зелени площи, невероятна кухня, оживени пазари и т.н. През последните няколко години все повече туристи пристигат в Меделин, за да се насладят на красивите забележителности, музеи, паркове, площади, катедрали, да изпият чаша ром на някой от многобройните открити rooftop барове или просто да се разходят до очарователното градче Гуатапе. Освен всичко това Меделин е известен и като градът на „Вечната пролет“ (La Primavera Eterna), като средната целогодишна температура е 24°C. Ние лично останахме 3 дни, но единия ден се разходихме до Гуатапе и посетихме скалата Ел Пеньол. Ако сега имах възможност бих добавил поне още един ден в Меделин, за да му насладя по-спокойно. Тук може да прочетете за местата, които посетихме по време на престоя - клик. Именно в Меделин посетихме и един от най-вкусните ресторанти, в които някога съм бил - Аламбик (Alambique).

Така стигаме до Картахена. За разлика от модерните Богота и Меделин в Картахена се потапяме в невероятна тропическа атмосфера и значително колониално наследство. Заради разположението си на карибското крайбрежие и високите температури тук темпото на живот е доста по-бавно. Честно казано това беше най-голямото разочарование за мен. Не че градът не си заслужава, напротив, но усетих голяма разлика в манталитета на хората спрямо Богота, Меделин, Саленто и т.н. Тук бяха готови на всичко, за да изсмучат всичките ти пари. В допълнение към на мен лично не ми допадна жегата и влагата, които беше смазващи в определен период от деня. И тук се сещам за една реплика на Ескобар, който беше споделил, че недоумява как хората живеят в Картахена, когато най-хубавият климат в страната е в Меделин. Разбира се откъм историческо наследство Картахена си заслужава, а ако решите да се включите към някоя от организираните пешеходни обиколки ще научите много интересни истории. За Картахена може да прочетете пътеписа ми тук

Едно от местата, които най-много ме впечатлиха беше пустинята Татакоа. За там 2 дни/1 нощувка са достатъчно, но лашкането с автобус е много. Не знам доколко си заслужава, когато сте само за две седмици. Все пак може да метнете едно око и ако имате нужда от помощ ще съдействам. Повече за пустинята тук

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:

Всъщност между големите градове има самолети, а от тях до по-малките места може да се пътува с автобус или кола под наем. 
Богота - Картахена - самолет

Картахена - Меделин - самолет

Меделин - Армения/Перейра - самолет или автобус/кола

Армения/Перейра - Богота - самолет

Но в Триъгълника на кафето - автобуси или кола под наем. Колата дава голяма свобода. По тези пътища няма проблем с безопастността, така че помислете още веднъж за кола под наем. Сега, ако беше сама жена/жени, е друго.  

По пътя от Меделин към Саленто, ако сте с кола под наем, може да се отбиете в Jardin и Jerico и някъде там да направите нощувка. Също страхотни местенца. Може също да спите в Гуатапе, когато посещавате Ел Пеньол от Меделин.

Моят мъж за почти 4 години нямаше и 50 думи испански, вие с вашите 100 сте направо ниво напреднали. 😉 Като имате мобилен нет и гугъл преводач, проблеми нямате. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Публикувано:

Зависи какво обичате да разглеждате. Аз не харесвам големите градове и винаги бягам някъде сред селца и природа. Препоръчвам да вземете кола от Меделин и да разгледате 1, 2 от малките градчета в района. Шофирането там не е опасно. И аз не знам испански, но това никога не ме е спирало при положение, че има Гугъл преводач, ако се наложи. Картахена ми е топ туристическа и направо я пропуснах. За мен най-уникалното в Колумбия беше цветната река Каньо Кристалес и градчетата около Меделин. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Guinness, @DaBo, @Tedy благодаря.  Много бих искала да направим Саленто, защото четох за него и ми хареса. Мисля до там с автобус от Меделин и след това направо Богота. 

Нещо подобно ми се върти в главата:

1-пристигане в Богота следобяд и нощувка

2-нощувка в Богота

3- следобеден полет Богота - Картагена и нощувка

4- нощувка в Картагена

5- нощувка в Картагена

6- нощувка в Картагена и следобеден полет от Картагена до Меделин; нощувка

7- нощувка в Гуатапе

8- нощувка в Меделин

9- нощувка в Меделин

10- автобус до Саленто и нощувка

11- нощувка в Саленто

12- нощувка в Саленто

13- следобеден полет от Армения до Богота и нощувка

14- нощувка в Богота

15- следобеден полет до София.

Картагена не искам да я пропускам с риск да остана разочарована. Иска ми се да има там и някой тур до остров или ден, два за плаж. 

@Tedy Каньо Кристалес няма да го включвам, защото сме извън сезона на цъфтене на водораслите и не намирам смисъл да ходим до там. 

Кафеените плантации ще ги видим. Тях евентуално мисля с тур на място или рент а кар....почти ме навихте. Колата ще може ли да се букне на място, или да я резервирам предварително? Как стои въпросът със застраховките? Дали да правя/в случай, че вземвм/ външна или да не рискувам?

За около Меделин също може да с кола за 1 или 2 дни. Не знам дали ще е възможно да я вземем евентуално от Меделин и да я върнем в Армения преди полета за Богота, за да не се връщаме обратно?

• Харесвам 4
Публикувано:

Не пропускайте да обмислите и да отделите поне ден за Jardin. Примерно пътуване Меделин - Хардин - Саленто. Пътуването Jardin - Salento си е приключение само по себе си, ако имате късмет ще се повозите и на отворена чива. В самото Jardin също има какво да се прави, от едната страна на хълмовете е кафе Хардин със страхотна гледка към градчето отдолу, от другата страна уникално лифтче те качва пак нагоре. В градчето пък има резерват с рядко срещани скални петли (и много други птички). Спокойствие, красота, евтина и безкрайно вкусна храна. Обаче това с наета кола не може да го направите, пътя не позволява, да е ясно.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 50 минути , logist13 каза:

Обаче това с наета кола не може да го направите, пътя не позволява, да е ясно.

Защо не става с кола? Имаш предвид , че трябва да е организиран тур ли? Или да го направим с градски транспорт и една нощувка в Хардин?

Публикувано:
преди 30 минути , liliya каза:

Защо не става с кола? Имаш предвид , че трябва да е организиран тур ли? Или да го направим с градски транспорт и една нощувка в Хардин?

Пътят между Саленто и Хардин, по който минават споменатите джипове, а също и неудобните автобуси, не е за леки автомобили. Иначе да, без нощувка в Хардин няма смисъл да пътуваш 3-4 часа в посока от Меделин/ 7-10 часа от Саленто, за да пийнеш кафе в центъра. Твърде красиво място е за такова разхищение. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 31 минути , liliya каза:

Да, трябва да е с автобус. Отсечката Меделин - Хардин става за кола, но по-нататък е невъзможно, доста е лош пътя, но пък и много живописен. Без нощувка ще е безсмислено препускане, поне 1 нощувка и 1 ден за там. Аз поне, без да се замислям, бих отрязъл 1 ден в Меделин или Картагена и го сменил с Хардин. За Картагена 1 ден е напълно достатъчен, освен ако не решите да правите някоя екскурзия до околните острови. Ние правихме и определено не си заслужаваше, има доста по-хубави места из Карибите. Ние въртяхме подобен маршрут, но в обратната посока, в Картагена беше най-скъпо и туристическо.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Има някакъв третокласен директен път, вероятно той не става за коли, сега го видях в Гугъл. Отбивката за него е преди La Felisa.

Ако се кара по нормални път Саленто на север до Peñalisa и след това Jardin няма никакви проблеми.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • 4 седмици по-късно ...
Евгени Димитров
Публикувано:
На 25.06.2024 г. в 20:12, stanislavpp каза:

@liliya Аз ще препоръчам рентакар за част от пътуването 

Oт коя рент а кар компания взехте кола, за колко дни и колко пари излезе? Гледам Budget и за 5 дни излиза окло $450 със застрховката 

Публикувано:
На 23.07.2024 г. в 3:07, Евгени Димитров каза:

Oт коя рент а кар компания взехте кола, за колко дни и колко пари излезе? Гледам Budget и за 5 дни излиза окло $450 със застрховката 

Виж в темата , де - точно и детайлно е описано колко , къде и как 👍 Няма как да помня подобни детайли отпреди няколко години …

Публикувано:
On 7/23/2024 at 10:07 AM, Евгени Димитров said:

Миналата година два пъти взимахме рент а кар - от летището в Меделин за 5 дни (около 220 евро с включени всички застраховки) и от летището в Картагена за 3 дни (около 100 евро с всички застраховки). И двете коли резервирах директно от сайта на Localiza - при тях намерих най-добрите цени. Много съм доволна - и от колите, и от обслужването в агенцията. Единствената особеност беше, че искат колата да се върне чиста или да се плати допълнителна такса за измиване (беше около 10-12 лв.). В големите им градове има ограничения за влизане с кола в определени дни от седмицата според цифрите в номера и в Меделин момчето в агенцията доста се постара, докато ни намери кола, с която всичко да е ок според градовете, в които планирахме да ходим и съответните дни.

В Колумбия има и доста платени участъци по пътищата, по груби сметки за 8те дни платихме около 120 лв. пътни такси.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 23 минути , Assya каза:

Миналата година два пъти взимахме рент а кар - от летището в Меделин за 5 дни (около 220 евро с включени всички застраховки) и от летището в Картагена за 3 дни (около 100 евро с всички застраховки). И двете коли резервирах директно от сайта на Localiza - при тях намерих най-добрите цени. Много съм доволна - и от колите, и от обслужването в агенцията. Единствената особеност беше, че искат колата да се върне чиста или да се плати допълнителна такса за измиване (беше около 10-12 лв.). В големите им градове има ограничения за влизане с кола в определени дни от седмицата според цифрите в номера и в Меделин момчето в агенцията доста се постара, докато ни намери кола, с която всичко да е ок според градовете, в които планирахме да ходим и съответните дни.

В Колумбия има и доста платени участъци по пътищата, по груби сметки за 8те дни платихме около 120 лв. пътни такси.

Ходихме ли от Medellín до Jardín - Salento с кола и от къде минахте?

Питам, защото по- горе ,ако виждаш, казаха че пътят от Хардин до Саленто не става за кола, пък все пак ти си била там миналата година. И ако не става, по кой маршрут минахте? 

Публикувано:

И аз бях чела, че лош и не посмяхме да рискуваме, така че заобиколихме по "главните" пътища - 246 км. Качвам картинка с маршрута от Jardín до Саленто. На няколко места по пътя имаше ремонти и се изчакваше доста. Така че се караше много бавно, иначе пътищата са ок. Строят доста магистрали в района на Меделин, но не знам за една година колко са напреднали. Времената, които дава Гугъл мапс, горе-долу си отговаряха.

Jardín много ми хареса и ако имате възможност, го включете. По-автентично градче е сравнено с много туристическото Саленто.

Другото, което бих препоръчала, ако сте с кола, са минералните басейни в Santa Rosa de Cabral https://termales.com.co/ . Ние в движение сменихме програмата и се отказахме от втората нощувка в Саленто заради проблеми с хотела и букнахме една нощувка в Termales Santa Rosa. Резервирах директно от сайта на комплекса и цената беше съвсем прилична (чужденците не плащаха ДДС за хотелите в Колумбия - предполагам още е така - и като се буква през сайта на хотел, а не през платформа, трябва да се гледа и да се отбележи, че сте чужденци).

Нашата обиколката с колата в района беше:

- летище Меделин - El Peñol - Guatapé - Santa Fe de Antioquia

- Santa Fe de Antioquia - Jardín

- Jardín - Salento

- Salento - Cocora Valley - Termales Santa Rosa de Cabral

- Termales Santa Rosa de Cabral - Medelin

На следващата сутрин върнахме колата и останахме да разглеждаме Меделин.

salento.jpg

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Букнах хотели за Картагена,Богота и Меделин, но за Саленто и/или Хардин ударих на камък. Може ли малко съдействие от ходилите там. Къде е най- добре ? В букинг  не излизат много хотели.... освен да разръчкам и околностите. От друга страна, ако сме без кола(което за сега се очертава), се чудя как ще се извършват придвижванията, с такси възможни ли са разстоянията или ще ни резнат главите? 

Публикувано:

Аз бях много доволна от нашето настаняване. Никак не е луксозно, но градината, гледката и страхотната къща бяха идеални

Cabañas Filo de Oro

• Харесвам 1
Публикувано:

Сега ще го погледна.  Благодаря.

П.С. Това е в Хардин. Няма места за нашите дати.... Вие нямахте ли нощувки и в Саленто?

Публикувано:
преди 26 минути , liliya каза:

Сега ще го погледна.  Благодаря.

П.С. Това е в Хардин. Няма места за нашите дати.... Вие нямахте ли нощувки и в Саленто?

Е, имахме и в Саленто, ама там не спахме в някакъв специален хотел. Готино ни беше изживяването в джунглата, много специално място и домакин, но не е за всеки: Kasaguadua Natural Reserve

Като цяло това са спокойни, шарени градчета. Очарователни са уличките и общите пространства в къщите за гости и хотелите са много уютни. Разстоянията са малки, не го мисли толкова, ще минете 2-3 пресечки. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 минути , Lindt каза:

Е, имахме и в Саленто, ама там не спахме в някакъв специален хотел. Готино ни беше изживяването в джунглата, много специално място и домакин, но не е за всеки: Kasaguadua Natural Reserve

Като цяло това са спокойни, шарени градчета. Очарователни са уличките и общите пространства в къщите за гости и хотелите са много уютни. Разстоянията са малки, не го мисли толкова, ще минете 2-3 пресечки. 

Ходенето не е проблем, няма много избор, малко са хотелите които излизат, повече са къщи за гости, а аз тях много, много не ги харесвам. Но в края на краищата, каквото има.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 15 минути , liliya каза:

Ходенето не е проблем, няма много избор, малко са хотелите които излизат, повече са къщи за гости, а аз тях много, много не ги харесвам. Но в края на краищата, каквото има.

Аха, разбирам. На нас къщите за гости в Колумбия са ни много любими. Имахме прекрасни домакини и наистина цветна обща среда на няколко места и ни останаха прекрасни спомени. 

Иначе пита за таксита - ние ползвахме Uber от летището до Саленто. Може да разцъкаш и да се ориентираш за цени. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

За Хардин бих препоръчала мястото, в което спахме ние Lugar encantador y hermosa vista Не е хотел, самостоятелен апартамент / студио е. Собственикът миналата година правеше още два апартамента в съседство. Апартаменът е страхотен, с разкошна гледка от терасата. Ние тогава резервирахме в Букинг, но сега май не се предлага там. Има го в Airbnb.

За Саленто бяхме резервирали в La Posada de la Plaza, обаче хотелът е точно на площада, стаята ни гледаше към него и беше ужасно шумно. Жената, която ни настаняваше, каза, че шумът продължава почти цяла нощ. В крайна сметка в 10 вечерта обикаляхме Саленто да търсим друг хотел и спахме в Hotel El Jardin. Хотелът е хубав, нашата стая беше чиста и доста базова, но предвид факта, че я взехме на рецепция късно вечерта не можем да имаме особени претенции :)

• Харесвам 2
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.