Прескочи до съдържание

Летни Олимпийски Игри-Париж 2024


Препоръчани мнения

Това лято е наситено със спортни събития.

Докато сме в разгара на Евро 2024,скоро ще се проведат и летните олимпийски игри. 

В Париж,градът на светлините и любовта,на 26 юли ще се открият и дългоочакваните игри,които ще продължат да 11 август.

Лично аз с нетърпение очаквам това събитие и с голям интерес ще го следя.

До момента чета всякаква информация за участниците и спортовете,включени в игрите.

Предлагам в темата да дискутираме и да споделяме емоции.

Пожелавам успех на българските олимпийци.Както знаем мотото може да не е-"Важно е участието, а не победата."

Но все пак всички спортисти,които са достигнали до това ниво,са победители.

По-бързо,по-високо,по-силно!

И много нови рекорди!

5125f64e18cf10727945a1aa684f3a43.jpg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Чудесно лято от към спорт - Ролан Гарос, Евро 2024, Копа Америка, от вчера Уимбълдън и за финал - Олимпийските игри в Париж 🙂 

 

Малко оффтопик, свързан с пътуване - миналата седмица бях във Влас и не знам как последните години ми е убягнала новината, че там има алея на олимпийската слава 🙂 Съвсем случайно се натъкнах на алеята, докато се разхождах, ако някой има път към Свети Влас, препоръчвам да я разгледа, много изразено личи превъзходството на спортовете борба и вдигане на тежести 🙂 

https://www.dinevigroup.bg/public-cultural-projects/alley-оf-bulgarian-gold-olympic-glory

 

Иначе на тази Олимпиада с интерес ще следя тениса, където официално за Испания на двойки са потвърдили участие Надал и Алкараз като двойка. 🙂 

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Благодаря за темата! И аз да запиша участие 🙂

Стискам палци на всички наши олимпийци и дано е по успешна от предната! 

 

А за дуета Алка-Дал (по добре звучи от ФеДал навремето) ще видим. Изглежда страховит, но само на хартия. Все пак и двамата жънат успехи на сингъл... 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Церемонията по откриване на Летните Олимпийски Игри ще бъде излъчена пряко в българския телевизионен ефир.Телевизиите,които ще предават церемонията са БНТ 1 и БНТ 3.Както и на живо по Sportlive.bg и Eurosport от 20,30 часа българско време.

 

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Като гледам мъгла и дъжд, да бях отишла в Таити на сърф🤣 Но пък там нещо ми се сториха оклюмали участниците от Франция, публиката не я отразиха хич. Дотук най ми харесаха танцьорите на червения килим - моден подиум. Ако нещо искате да ми подскажете да видя без билет и предам пряко, отворена съм😉 от сряда до неделя.

@Румен Радев е там, но май не е от магеланците😛🤣

  • Харесвам 4
  • Смея се 7
Връзка към коментар

Интересен спектакъл!

Харесва ми,с малки изключения. 

По вода ще им върви на олимпийците.

Стискам палци на нашите спортисти и нека игрите бъдат успешни и както откриването им-различни и много готини.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Любопитно: Зоната забранена за полети заради откриването на игрите е потресаващо голяма.

Скрийншотът е от току-що, 23:45, докато има откриваща церемония, аз не я следя. Не знам и дали ще е така в следващите дни докато има олимпиада. Някъде мернах, че Базел е било евакуирано заради заплаха. Олимпийските игри имат и тъжни моменти, няма да се изненадам да вземат свръхмерки през цялото време.

На всички магеланци, които страдат по летищата заради игрите, пожелавам кураж, на другите - успех на всички, които подкрепят! 🙂

 

 

IMG_20240726_234444.jpg

  • Харесвам 6
  • Шок 1
Връзка към коментар

Хареса ми церемонията по откриването. Първият час го пропуснах, после гледах по диагонал, но на завършека се взрях старателно🙂 Париж си е Париж, накефих се на пустия Лувър🙂

@Coo, естествено, че тази празнина във въздушното пространство е само за церемонията. Има полети всеки ден. И днес е имало, но явно в определен часови диапазон.

 

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

@Coo, полетите бяха забранени в радиус от 150 км от Париж само за церемонията днес - от 17ч30 до полунощ. От утре ще бъдат възстановени. Но мерките за сигурност са сериозни, особено последните дни. Почти целият център е блокиран и ще остане доста затворен до края на игрите.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

@Роца е обобщила всичко.И то е абсолютно логично и нормално.

Нека тук си говорим за олимпийските игри,а не за трудностите и проблемите с полетите и придвижването в града.

Благодаря! 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 17 часа, ДиянаВ каза:

Първият час го пропуснах, после гледах по диагонал, но на завършека се взрях старателно

И аз така гледах. :smile: Финалът беше повече от вълнуващ. 
Днес, разбира се, се появиха безброй експерти, които вероятно не могат и един детски РД да организират, но от висотата на богатия си опит успяха да намерят куп кусури на церемонията по откриването.  :biggrin:
Аз пък се радвам, че бившата ми съседка беше избрана за знаменосец на българския отбор. Всъщност родителите ѝ още живеят в нашия вход, пък и нея виждам чат-пат. Цялата им фамилия са много готини. Дано има успех и тя, и останалите от отбора.

 

  • Харесвам 17
Връзка към коментар

За мен откриването бе феноменално. Самият факт, че днес  ври и кипи от коментари, е показателно колко е разбутан кошерът. Затова французите са големи, колкото и да не са ми на сърце. Извадиха на показ заметеното под килима, показаха, че животът не е захар и рози... фантастично и многопластово шоу.

А най-голямата победа за метъл обществото бе, че звуча тежка музика в лицето на Годжира. Това за нас е исторически момент.

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 1 час, Аzia каза:

За мен откриването бе феноменално. Самият факт, че днес  ври и кипи от коментари, е показателно колко е разбутан кошерът. Затова французите са големи, 

Абсолютно съм съгласна с теб!

Не пропускам откриване и закриване на летни и зимни олимпийски игри откак се помня.Този спектакъл беше  нещо съвсем  различно и разчупено,интересно от към хореография, идеи и всичко останало.Просто невероятно! 

 

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 час, Фил каза:

Затворен за? За МПС ли? 

Зависи 🙂 - около съоръженията, (примерно около Сена) в дните, в които няма състезания или церемонии, достъпът е напълно разрешен. В дните със състезания, достъпът е ограничен от 2ч30 преди началото на първото състезание и до 1ч след края на последното състезание за деня, като са установени два периметъра. Първият, непосредствено около съоръжението е червен - в него достъпът на МПС е забранен без пропуск (който се добива от префектурата на полицията), достъпът на пешеходци е разрешен. След него е синият периметър, в който достъпът е регламентиран (примерно за работещи и живущи в района, при предоставяне на удостоверение), достъпът на пешеходци и велосипедисти е разрешен. Достъпът за пешеходци остава свободен, с изключение на дните около церемонията по откриването и демонтирането на трибуните около Сена (което ще продължи още 3-4 дни) , или в дните, когато има състезания върху шосе (например колоездене).

Периметрите се менят всеки ден. Има сайт, на който можеш да проверяваш периметрите за даден ден, както и затворените станции на метрото. Примерно, аз имам билет за изложба другата събота и вече си проверих в коя зона ще съм и дали ще съм в някой от периметрите или със затворени станции на метрото. 

Извинявам се за отклонението от темата.

И за да съм по темата - много ми хареса изпълнението на Годжира на Консиержери.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Роца каза:

Извинявам се за отклонението от темата.

Извинена си!:smile:

И благодаря за изчерпателната информация.Не,че съм тръгнала точно сега до Париж.Абсолютно нормално е всичко това с трафик и т.н.И ми е странно,че хората се оплакват.

Няма как да се провеждат Олимпийски игри в който и да е град в света и всичко да е спокойно и лежерно.Напротив,точно сега е пренаселено,шумно и по-различно.

Връзка към коментар

За мен избора на Тома Жоли си беше лош отначало. Гледах неговата версия на мюзикъла Стармания и не беше изобщо моето... Пак светлинни и лазерни ефекти и ....нищо. Но си го обяснявах, че не обичам мюзикъли и затова никак не ме впечатли. Но просто мисля, че това е режисьор, който обича помпозността и показността, но не и истинската провокация и емоция. Днес си говорихме с френски колеги, че като е толкова провокативен, защо не направи на закриването сцена от Корана или Тората. Просто и те дори мислеха, че се прави на смел творец само с това, което няма да му създаде проблеми като например прекалената показност  вчера или 24 часовата гавра с класическите текстове на Шекспир. То е ясно, че хората ще си излязат много преди края и ще се каже, че класиката вече не е за поставяне ..  Да не говорим за леката "заемка" на идеята с лодките от новото откриване на Луксор. Е, нарекоха го оригинална авторска идея, но ако беше обратно "заемането" на идеята дали Тома Жоли нямаше да го нарече по друг начин.

Но пък имаше и Селин Дион и Лара Фабиан, което беше супер!

Дано Олимпиадата е на ниво.

  • Харесвам 4
  • Браво 4
Връзка към коментар

Колкото хора-толкова и мнения за откриването. 

Кажете нещо конкретно за спортистите,за медалите,които бихте искали да се спечелят,т.е,нещо по същество.

Връзка към коментар

Вчера открих Олимпийските игри с отборните състезания по стрелба с лък между Южна Корея и Китай. Оказа се, че южнокорейките са голяма сила в този спорт и спечелиха десета поредна олимпийска титла😵. В случая обаче китайките се бориха до последно и от 0:2, успяха да достигнат до 2:2, но в тайбрека загубиха, като две  десетки на корейките бяха преглеждани с лупа🤓.

В началото, този спорт ми се стори много скучен и дори се зачудих защо занимават зрителите, но след като се загледах, установих, че липсата на динамика, се компенсира от огромното очакване и напрежение преди всеки изстрел. Още по-интересно бе, че състезанието бе отборно. До последно бях убеден, че една от състезателките на Китай всъщност бе мъж🙄.

***

Баскетболният мач между отборите на САЩ и Сърбия го хванах след първата четвърт. Направи ми впечатление колко надъхан бе американският отбор, за разлика от други олимпиади, когато не си даваше много зор. Льоброн Джеймс, въпреки дългия сезон в НБА и напредналите 39 години, престоя най-дълго на игрището от целия отбор и през цялото време се раздаваше, искайки да покаже по един безспорен начин кой е лидерът на САЩ.

Според мен американците бяха допълнително мотивирани и от присъствието на Никола Йокич "Жокера" на игрището - трикратен MVP в НБА, задаващ нови стандарти на играта. Сърбите направиха каквото можаха, но разликата в класите бе очевидна. "Жокерът" може и да е доминант в НБА, но в крайна сметка ти трябват и съотборници. Динамиката в баскетбола между Европа и САЩ е повече от очевидна, а играчите на Сърбия, които играят в НБА, особено Богдан Богданович и Мичич не успяха да се включат по най-добрият начин.

***

До известна степен, неприятно впечатление ми прави факта, че по Евроспорт ни заливат с тенис. При днешния мач между Надал и Джокович е  разбираемо, но за останалите мачове си остава чуденка? Очаквам да започнат прякото предаване на олимпийския турнир по футбол, сякаш гледаме малко от този спорт през останалата част на годината. 

 

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Джокович - Надал 6:1, 6:4.

Този мач беше краят на една велика ера в тениса, едно велико съперничество между горните двама и Федерер. 

Тъжно ми е за Надал и начина, по-който приключва (вероятно) на този корт на сингъл. Не, Джокович въобще не  показа тенис от извънземната лига, но в този мач просто бе по-добър. Във втория сет ме върнаха в романтиката на тениса и им благодаря, че ги има. 

Жалко за боксьора Радослав Росенов, стискаме палци на останалите. 

Сигурен съм, че тепърва ни очакват още поводи за гордост от нашите олимпийци. 

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Поредицата от хандбални мачове ме накара да обърна внимание колко важна е физиката в този спорт. Може да прозвучи смешно, но през цялото време съм си представял, че хандбалистите са някакви дребни пъргавелници. 

Вчера на мача Унгария - Аржентина, унгарците имаха 4-ма състезатели с ръст от по 203 - 206 см😵, като освен височината всеки притежаваше изключително солидни габарити. 

В плуването също се раздадоха няколко олимпийски медала. Напълно очаквано доминацията на Австралия и САЩ продължава. Донякъде ме изненада Италия, която вече грабна два златни медала. Гонката на 100м гръб - мъже беше изключителна. Последните 25 метра бяха феноменални. Китаеца води през цялото време, за да бъде изпреварен от американеца, а на финала спечели италианеца Чекон, като китаеца все пак успя да се добере до среброто.

 

П. П. На 200 метра бруст 1/4 финална серия европейският шампион в категорията, нашият Любомир Епитропов успя да направи страхотен финален спринт и завърши трети. Очакваме полуфиналите.

  • Харесвам 10
Връзка към коментар

Браво на сестри Стоеви! Размазаха американките  на бадминтон (то на кой ли друг спорт можем да се мерим с тях). 

Сега малко късмет на жребия за четвъртфиналите и мечтаем за финална четворка! 

Браво и на Епитропов! Имаме и полуфиналист в плуването! 

В бокса също победа! 

Прекрасен ден за българския спорт! 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.