Прескочи до съдържание

Туристическа раница


Препоръчани мнения

Използвате ли туристически раница вместо стандартните куфари при екскурзии и приключенски пътувания?

Конкретно на въпроса - да, използвам. Защо ли - ами защото нямам стандартен куфар, не предвиждам и да имам. Предимство, поне за мен - ръцете ми са свободни и трудно бих забравил тази или онази от няколкото евентуални чанти, защото всичко си ми е на гърба.

 

Сега за раницата - лично моята е доста голяма - планинарска, експедиционна раница 80+15 литра. А сега де, сигурно ще  кажете - много. Много, ама голямата раница събира и много, и малко. Когато е по-малко, може лесно да се "съкрати" обема и размера на раницата - има си достатъчно каиши, компресионни системи и допълнителни обеми, които като не ти трябват, си влизат вътре. Освен голямата раница, винаги си нося и малка - 35 литра, която ползвам в ежедневието си. За по-кратки пътувания е достатъчна само малката. Но все пак - зависи от сезона. Обичайното ми облекло е кожено яке, което е прекалено обемно, ако трябва да се носи на гръб и едва се побира в 35-те литра на малката раничка. Затова си трябва и голяма понякога... Но само понякога.

 

А за самата раница - предпочитам българското. Някъде нагоре в темата беше спомената въпросната българска фирма, на която се доверявам вече четиринадесета година. Някак не ме влекат далекоизточните произведения, въпреки приличната им цена - предпочитам доказана марка, използваща качествени материали /например плат кордура/. Определено си струва. Случвало ми се е да чувам одобрителни мнения от чужденци по адрес на раницата ми /да не прекалявам с хвалбите, че ще стане реклама.../. Лично за мен раницата бие куфара по удобство. Е, нали знаете: "Въпрос на вкус" - казало кучето...

Редактирано от Palio
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Да, важно е да е удобна. Моята ми е подарък преди много години, българска на ташев от кордура. Ми не е мръднала, превръща се в легенда хаха. Заглеждам ранички, има много хубави, но не виждам причина да взимам нова, докато тая ми върши работа и не се е скъсала. Като гледам нямз и да се скъса лесно тая кордура

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Този сайт, който се посочили по-горе, доколкото виждам е по-скоро американски. Бихте ли могли да препоръчате подобен, но примерно UK, за да може доставката да се случи по-лесно?

 

http://amazon.de и http://amazon.co.uk работят с България, ако се продава от тях. http://www.trekkinn.com/ е специализиран в планинарски екстри, доставя до България също. Има и български сайт: http://www.stenata.com/ бях правил сравнение на 1-2 продукта със западните сайтове преди време и бяха доста конкурентноспособни.

Връзка към мнение

Като за първа раница, аз препоръчвам да я вземеш втора употреба. Не влагаш много средства, имаш здрава запазена раница, и с времето се ориентираш дали ти трябва по-голяма, какво отделения и дапълнителни "приставки" към нея и така.

 

В БГ не знам къде има, но се сещам, че преди години пред Националния стадион в Сф, имаше съботен или неделен пазар, главно планински и спортни атрибути. От много години нямам инфо за този пазар, но ако те интерсува провери. Аз трудно бих дала 300фр, демек около 500лв за раница и затова си взимам този вариант за 1/3 от цената. Но тук е практика и са изключително запазени, с яко търсене понякога дори с етикети.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.