Прескочи до съдържание

Япония 20 дни през пролетта на 2025

tinker bell

Препоръчани мнения

Здравейте,

Планираме пътуване до Япония за 20 дни през пролетта на 2025-а, без фиксирани дати, не гоним сакура, а за когато се появят билети на прилични цени от началото на март до май месец. 

Групата: Няколко нърда, заклети фенове на манга и аниме - на 12, 18 и [може би] двама на по 22 години и аз, жена на средна възраст, която не разбира нищо от въпросните и не се вълнува от тях, за сметка на това се вълнува от история и красива природа. Целта - да съчетаем балансирано двата свята в едно интересно за всички пътуване.

Ето първа чернова на пътуването. Ако случайно вземем билети за Ghibli Museum и него ще вместим някъде. Дните не са подредени последователно, в зависимост от времето ще се решава кой след кой ще е. Само съм фиксирала дните, в които има пътуване сутринта, респ. по-малко неща за през деня. Въпреки че планирам нощувки в Хаконе и Кавагучико, ще се връщаме обратно към Токио, така се оказа най-бързо.

Молбата ми е за съвети. Много ли е? Какво да пропусна, какво да добавя? Кое е туристически капан? Кое не е, но трябва да се ходи рано/късно, за да се избягват тълпите? Има ли изобщо начин да се избяга от тълпите? Това е максималния срок на пътуването, не мога да го удължавам, добавяйки още дни, но мога да махна неща, за сметка на други.

Day 0: Tokyo

• Arrival

Day A: Tokyo (Shinjuku)

• Meiji Jingu Shrine
  • Shinjuku Gyoen garden
  • Tokyo Metropolitan Government Building
  • Omoide Yokocho
  • 3D Billboard
  • Godzilla Head
  • Kabukicho
  • Golden Gai

Day B: Tokyo (Ueno)

• University of Tokyo (18-годишния младеж иска да учи там)
  • Ueno Park
  • Hanazono Inari Shrine
  • Tsuki no matsu
  • Toshogu Shrine
  • Zoogarden (Pandas)
  • National Museum of Nature and Science
  • Tokyo National Museum
  • Ameyoko (Shopping street)

Day C : Tokyo (Akihabara)

• Animate Akihabara
  • (Maid Café) at home
  • Akihabara kotobukiya
  • Sofmap Amusement
  • GiGO Akihabara
  • Yodobashi Akiba
  • Kokugikan sumo (Check the timing for а sumo event)
  • Japanese Sword Museum

Day D Tokyo (Ginza)

• Tsukiji Outer Market
  • Art Aquarium Museum
  • chuo-dori (Shopping street. Pedestrian on weekends from noon till 18)
  • Imperial Palace

Day E: Tokyo (Odaiba/Asakusa)

• Arrive from Hakone
  • Teamlab Planet
  • Odaiba Marine Park
  • Tokyo Cruise to Asakusa

Day F: Tokyo (Asakusa)

• Arrive from Kawaguchiko
  • Senso-ji Temple
  • Nakamise-dori str.
  • Tokyo Skytree
  • Wagyu Ichinoya

Day G: Daytrip to Enoshima

• From Shimo-Kitazawa Station 50 min

Day H: Daytrip to Nikko

• From Asakusa station 1h 45 min
  • Kegon Waterfall
  • World UNESCO Heritage  

Day I: Hakone

• Odawara
  • Hakone free pass. Travel from and to Tokyo early morning
  • Hakone Open Air Museum (From Shinjuku station 1 1/2 hours)
  • Gora
  • Hakone ropeway
  • Lake Ashinoko
  • Mt. Taikan Observation desk
  • Sleep in ryokan with onsen

Day J: Kawaguchiko

• Travel from and to Tokyo early morning. No luggage
  • Fuji-Q Highland (From Shinjuku station 1h 40min)
  • Kawaguchiko Tenjoyama Park
  • Bike around lake Kawaguchi
  • Sleep in ryokan/hotel with onsen

Day K: Kawaguchiko

• Chureto Pagoda
  • Arakura Fuji Sengen Shrine
  • Erakura Sengen Park Observatory
  • Sleep in ryokan/hotel with onsen

Day L: Kyoto (Gion)

• Travel from Tokyo. Remove Takayama and Kanazawa from the itinerary due to travel time constraints
  • Samurai Ninja museum
  • Nishiki Market
  • Kimono dressing
  • Yasaka Shrine
  • Maruyama Park

Day M: Kyoto (Arashiyama)

• Arashiyama Monkey Park
  • Tenryu-Ji
  • Bamboo Forest
  • Gio-ji Temple
  • Kinkaku-ji Temple (The golden pavilion. Take a taxi from Arashiyama)

Day N: Kyoto

• Kiyomizu-dera
  • Maruyama Park
  • Fushimi Inari Taisha

Day O: Nara (Nara Park)

• Kokufu-ji Temple (8th century)
  • 5-storied pagoda
  • Deers
  • Todai-ji Temple
  • Yoshiken Garden

Day P: Osaka (Minami & Tenoji)

• Dotonbori
  • Hozenji Yokocho
  • Doguyasuji Arcade
  • Kuromon Ichiba Market
  • Den den town (Osaka electronic district)
  • Tsutenkaku (Observation desk)

Day Q: Osaka (Kita & Osaka Bay)

• Osaka Castle
  • Nishinomaru Garden
  • Osaka Aquarium
  • Tempozan Ferris Wheel

Day R: Osaka

• Departure
  • Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар

Привет,

За аниме и манга феновете най-доброто място е Акихабара. Препоръчвам посещение в неделя, защото главната улица е затворена става рай за пешеходците. Мейд кафетата като цяло са туристически капан и value for money са тотално не, но за nerds предполагам това няма да има значение. Освен Animate, Mandarake и Kotobukiya също са готини са аниме и манга шопинг, а ако говорим за по-modern неща, всяка по-голяма книжарница би свършила работа. В района има и едно храмче Kanda Myojin, което е готино да се посети, както и добри къри ресторанти на доста добри цени.

Акихабара може да се комбинира в един ден с Шинджуку и да се видят основните неща.

Тълпите, особено в Токио и Киото, са трудни за избегване. По-скоро избягвайте да се возите в градкия в час пик часовете сутрин и вечер. В Асакуса, и в частност улиците към храма Сенсоджи, има най-много народ по моя опит. В Асакуса спокойно си минава цял ден.

Препоръчвам и разходка из Хараджуку:

- Happy Pancakes
- Yoyogi Park
- Meiji Jingū Shrine
- Omotesandō

Може да се комбинира с Гинза за цял ден туризъм.

В Одайба препоръчвам да се мине и през Tokyo Plaza, отпред има статуя Gundam и ще се хареса на аниме/манга феновете.

Прави ми впечатление и липсата на Шибуя, дали е умишлено, защото това е един от кварталите, които са задължителни в Токио:
- Hachikō statue
- Shibuya Crossing
- Shibuya Sky

Може да се комбинира с Ueno за плътен ден навън.

В Кавагучико е много яко и препоръчвам по възможност два дни да се остане там, като към харесаните вече места бих добавил:

- Oishi Park
- Kawaguchiko Natural Living Center

Като цяло 20 дни са много време и преспокойно ще успеете да разгледате набелязаните неща.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Първо да кажа, че завидях за 20тте дни 😂

По въпросите:

1) има ли начин да се избяга от тълпите - да, ако отивате или много рано, или много късно, или избирате по-неизвестни места за посещение;

2) какво да пропуснеш - тук не мога да дам акъл, понеже вие си решавате в зависимост от вашите интереси. Това, което според мен би било абсолютно задължително, за друг би влязло в графата "абе тая луда ли е? какво ще му гледа на това?" 😂

3) какво да добавиш - малко размишления от мен, тъй като и аз съставях програма за любители на манга/аниме:

- в Акихабара (или някъде другаде) - като алтернатива на Gigo - ако има любители на видеоигрите и гейминг центровете - Taito Game Station

- Maid Café е доста специфично преживяване и не би допаднало на всеки. Но все пак може да е интересно. Мен лично доста ме изкара от зоната ми на комфорт и не бих повторила преживяването, но пък на младежите може да им е забавно.

- Kanda Myojin Shrine, споменат по-горе - интересното в него са молитвените таблички, изрисувани с анимационни образи, може би би било интересно на компанията;

- магазините за техника - и в Акихабара, и в Ден-Ден таун в Осака - бих ги препоръчала, ако има запалени по (ретро)видео игри и компютри като цяло. Ако е само заради манга/аниме, според мен по-добре идете в Animate, Mandarake, Book-Off.

- за любителите на манга - Jump Shop в някой от градовете (ние бяхме в този в търговския център Solomachi в подножието на Tokyo Sky Tree - между другото, на 4ия етаж има много магазини за фигурки и подобни), за новия брой на седмичния Shonen Jump - който е добър сувенир;

- в Одайба - вече споменаха по-горе за статуята Gundam Unicorn, аз ще добавя - ако има любители на анимето Attack on Titan в групата - в Tokyo Joypolis има интерактивна атракция, посветена на анимето;

- в Киото има музей на мангата - International Manga Museum - само споменавам 😉;

- Nishiki market - много хора, аз минах оттам в средата на следобеда в събота и беше нещо ужасно, направо се отказах да вляза навътре. Имай го предвид.

- ако имате възможност, идете възможно най-рано (или най-късон) във Fushimi Inari (аз бях в 7ч30 и вече започваше да има хора) и в храма Senso-Ji (в 7ч сутринта няма хора... но пък и магазините по Nakamise-dori са затворени).

- в Токио, Хараджуко - Takeshita-dori - за любители на косплей и по-ексцентрични облакла като цяло.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Mного благодаря за включванията и на двама ви! Супер много ми е полезно, а препратките за аниме и манга са безценни! Всички съвети са чути, а повечето - отразени.

Добавих Gundam статуята, Kanda Myojin Shrine, Takeshita str. Добавих и музея на мангата в Киото, в деня в който има и друг музей - на самураите, ще видим как ще се получи. Maхнах Maid cafe, видях какво е и на мен също ми е свръх.  Също си отбелязах препратките за книжарници/мърч магазини. От тук децата да си гледат нещата и да си добавят, аз там съм куфар. Чудя се дали да не ги оставя сами, а аз да отида до Императорския дворец.

Харджуку го имам, заедно с Шинджуку, писала съм само Шинджуку, но са двете в един ден. Харджуку до ранния следобед, после Шинджуку, че иначе няма да издържа на толкова много суб-култура.

Акихабара си го оставих самичко, евентуално ако се случи чудо и вземем билети за Ghibli, ще са заедно. В този ден ни е и сумото, и музея на мечовете, които са ми за баланс (нямам идея дали ще отидем на сумо мач, подозирам, че и двете ще пропуснем, но не пречи да си представям). И тук да отворя скоба - tips&tricks за билети за Гибли, чета че хората отваряли по N браузъра и всичко ми се вижда много сложно. Ще дебна местния сайт, преведен с google translate.

Май ще махна и двата пазара - и в Токио, и в Киото. Много обичам да ходя по пазари, но не и да не мога да дишам от хора. 

Шибуя е прескочен умишлено за сега (ще чета повече дали да го включа, но в главата ми е: претъпкано, индустриално).

Уено ми е пълен ден - имам зоологическа градина и два музея, според мен даже ще отидем само на единия музей.

Асакуса го избутах следобяд/вечерта след прибирането от Кавагучико, с идеята при Senso-ji да сме късно вечерта. В Кавагучико твърдо са 2 пълни дни, т.е. 2 нощувки.  Добавих и Ойши парк, който вероятно ще е втория ден следобед 🙂

Слях Одайба и Гинза в едно, така освободих един ден и вече в Нико имам 2 дни с 1 нощувка - един исторически, и един за езерото и водопадите.

Но пък сега в един ден имам 2-та TeamLab + Art Aquarium Museum, което е супер подобно. Ще даваме на късо от толкова визуални стимулации. Ще пропуснем едното TeamLab, или и музея...

Много ми се бяга от големите градове, но си давам сметка, че за човек като мен, който най-вероятно ще отиде само веднъж до Япония, няма как да си я избирам на порции и да преглъщам навалиците на малки хапки. Сега малко страдам за Каназава, Kenroku-en i и всички легенди около улицата на гейшите там, както и силно се изкушавам един ден да го отделя за бягство някъде в селце/градче на юг от Осака. Подменям горния списък с този с корекциите. Има план, изглежда витален, могат вече да се купуват билети 🙂 Kaто започна да чета детайлно, със сигурност ще имам още въпроси, за хотели напр. и т.н. А и всички други коментари по плана са добре дошли. Супер вълнуващо, Япония ми е мечта от много време, а сега и с децата, които пък имат съвсем различен поглед, ми е съвсем вълнуващо.

Връзка към коментар

Не мога да редактирам. Извинения за дългия пост, отново! Но ето един актуален план:

Day 0: Tokyo

• Arrival

Day A: Tokyo (Harajuku & Shinjuku)

• Yoyogi Park
  • Shinjuku Gyoen Garden
  • Meiji Jingu Shrine
  • Takeshita-dori (Pedestrian street with cosplay)
  • Omoide Yokocho
  • 3D Billboard
  • Godzilla Head
  • Kabukicho
  • Golden Gai
  • Tokyo Metropolitan Government Building

Day B: Tokyo (Ueno)

• University of Tokyo
  • Ueno Park
  • Hanazono Inari Shrine
  • Tsuki no matsu
  • Toshogu Shrine
  • Zoogarden (Pandas)
  • National Museum of Nature and Science
  • Tokyo National Museum
  • Ameyoko (Shopping street)

Day C Tokyo (Akihabara & Sumo)

• Ghibli Museum (Note: 40 min from Ochanomizu Station with Chuo line, 10 mins walk from Akihabara. )
  • Animate Akihabara (Alternative for non-anime fans: Imperial Palace)
  • Kanda Myojin Shrine (Visit on a Sunday for the pedestrian main street)
  • Akihabara Kotobukiya
  • Sofmap Amusement
  • GiGO Akihabara
  • Mandarake Complex
  • Kokugikan Sumo (Check the timing for sumo events)
  • Japanese Sword Museum

Day D : Nikko (UNESCO Heritage)

Day E: Nikko (Chuzenji)

• Lake Chuzenjiko
  • Kegon Waterfall
  • Yumoto Onsen
  • Chuzenji Temple

Day F: Tokyo (Odaiba & Ginza)

• Teamlab Planet
  • The Life-Sized UNICORN GUNDAM Statue
  • Odaiba Marine Park
  • Tokyo Cruise to Hinode
  • Art Aquarium Museum
  • Chuo-dori (Shopping street. Pedestrian on weekends from noon till 18)
  • Tokyo Tower
  • TeamLab Borderless

Day G: Kawaguchiko

• Travel from Tokyo early morning. No luggage
  • Fuji-Q Highland
  • Kawaguchiko Tenjoyama Park
  • Bike around Lake Kawaguchi

Day H: Kawaguchiko

• Chureto Pagoda
  • Arakura Fuji Sengen Shrine
  • Erakura Sengen Park Observatory
  • Oishi Park

Day I: Tokyo (Asakusa)

• Travel from Kawaguchiko
  • Nakamise-dori street
  • Tokyo Skytree (Genshin Impact Adventure)
  • Wagyu Ichinoya
  • Senso-ji Temple

Day J: Daytrip to Enoshima

• From Shimo-Kitazawa Station 50 min

Day K: Hakone

• Odawara
  • Hakone free pass. Travel from and to Tokyo early morning
  • Hakone Open Air Museum (From Shinjuku station 1 1/2 hours)
  • Gora
  • Hakone ropeway
  • Lake Ashinoko
  • Mt. Taikan Observation desk
  • Hotel/ryokan with onsen
  • Odawara (Catch the train to Kyoto via Tokaido-Sanyo Shinkansen, 2h)

Day L: Kyoto (Arashiyama)

• Arashiyama Monkey Park
  • Tenryu-Ji
  • Bamboo Forest
  • Gio-ji Temple
  • Kinkaku-ji Temple (The golden pavilion. Take a taxi from Arashiyama)

Day M: Kyoto (Gion)

• Travel from Tokyo
  • Kyoto International Manga Museum
  • Samurai Ninja Museum
  • Nishiki Market
  • Kimono dressing
  • Yasaka Shrine
  • Maruyama Park

Day N: Kyoto

• Kiyomizu-dera
  • Maruyama Park
  • Fushimi Inari Taisha

Day O: Nara (Nara Park)

• Kofuku-ji Temple (8th century)
  • 5-storied pagoda
  • Deers
  • Todai-ji Temple
  • Yoshikien Garden

Day P: Osaka (Minami & Tenoji)

• Dotonbori
  • Hozenji Yokocho
  • Doguyasuji Arcade
  • Kuromon Ichiba Market
  • Den Den Town (Osaka electronic district)
  • Tsutenkaku (Observation deck)

Day Q: Osaka (Kita & Osaka Bay)

• Osaka Castle
  • Nishinomaru Garden
  • Osaka Aquarium
  • Tempozan Ferris Wheel

Day R: Osaka

• Departure
Връзка към коментар
преди 3 минути , tinker bell каза:

Mного благодаря за включванията и на двама ви! Супер много ми е полезно, а препратките за аниме и манга са безценни! Всички съвети са чути, а повечето - отразени.

Добавих Gundam статуята, Kanda Myojin Shrine, Takeshita str. Добавих и музея на мангата в Киото, в деня в който има и друг музей - на самураите, ще видим как ще се получи. Maхнах Maid cafe, видях какво е и на мен също ми е свръх.  Също си отбелязах препратките за книжарници/мърч магазини. От тук децата да си гледат нещата и да си добавят, аз там съм куфар. Чудя се дали да не ги оставя сами, а аз да отида до Императорския дворец.

Харджуку го имам, заедно с Шинджуку, писала съм само Шинджуку, но са двете в един ден. Харджуку до ранния следобед, после Шинджуку, че иначе няма да издържа на толкова много суб-култура.

Акихабара си го оставих самичко, евентуално ако се случи чудо и вземем билети за Ghibli, ще са заедно. В този ден ни е и сумото, и музея на мечовете, които са ми за баланс (нямам идея дали ще отидем на сумо мач, подозирам, че и двете ще пропуснем, но не пречи да си представям). И тук да отворя скоба - tips&tricks за билети за Гибли, чета че хората отваряли по N браузъра и всичко ми се вижда много сложно. Ще дебна местния сайт, преведен с google translate.

Май ще махна и двата пазара - и в Токио, и в Киото. Много обичам да ходя по пазари, но не и да не мога да дишам от хора. 

Шибуя е прескочен умишлено за сега (ще чета повече дали да го включа, но в главата ми е: претъпкано, индустриално).

Уено ми е пълен ден - имам зоологическа градина и два музея, според мен даже ще отидем само на единия музей.

Асакуса го избутах следобяд/вечерта след прибирането от Кавагучико, с идеята при Senso-ji да сме късно вечерта. В Кавагучико твърдо са 2 пълни дни, т.е. 2 нощувки.  Добавих и Ойши парк, който вероятно ще е втория ден следобед 🙂

Слях Одайба и Гинза в едно, така освободих един ден и вече в Нико имам 2 дни с 1 нощувка - един исторически, и един за езерото и водопадите.

Много ми се бяга от големите градове, но си давам сметка, че за човек като мен, който най-вероятно ще отиде само веднъж до Япония, няма как да си я избирам на порции и да преглъщам навалиците на малки хапки. Сега малко страдам за Каназава, Kenroku-en i и всички легенди около улицата на гейшите там, както и силно се изкушавам един ден да го отделя за бягство някъде в селце/градче на юг от Осака. Подменям горния списък с този с корекциите. Има план, изглежда витален, могат вече да се купуват билети 🙂 Kaто започна да чета детайлно, със сигурност ще имам още въпроси, за хотели напр. и т.н. А и всички други коментари по плана са добре дошли. Супер вълнуващо, Япония ми е мечта от много време, а сега и с децата, които пък имат съвсем различен поглед, ми е съвсем вълнуващо.

Аз няма да коментирам плана, понеже това винаги са доста лични предпочитания, но ще си позволя да дам един съвет - запази си от възможно най-рано самолетни билети и нощувки. Вземи си нощувките от букинг с безплатна отмяна на резервацията, пък после пак си гледай за други, ако искаш. Ние си взехме страхотен хотел в Гинза и да не излъжа, ама беше под 80 евро нощувката в доста голяма, за японските стандарти, стая - 21 или 22 кв.м. Същото беше и в Киото, там даже беше около 60 евро на нощувка в студио до гарата, страхотна локация и удобства. Само че запазихме 11 месеца по-рано. И двете места в последствие бяха поне 30-40 процента по-скъпи. А 2-3 месеца преди пътуването бяха около 60-80 процента по-скъпи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да, прав си. Трябваше ми плана, за да знам колко дни ни трябват (и го удължих до максималното възможно, не че съм се съмнявала, че ще е друго, но вече е доказано) Сега билети и резервации. Още не си знаем с точност групата - дали 3-ма, или 5-тима, т.е. дали студентите могат да отсъстват толкова дълго, но поне може да им се каже - това е времето, решавайте. И да, вече гледам за хотели, което не значи, че съм готова да букна, де.

🙂 Все пак и коментари по плана ще са ми полезни, защото ние сме разнородна група, може споделен коментар да резонира с някой от членовете й.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Подкрапям @ivailo_radev за възможно най-ранното запазване на билети и нощувки. Особено ако ще пътувате по времето на сакурата или Златната седмица (последните дни на април/първите на май), когато се събират няколко почивни дни накуп.

За музея Гибли мога да дам само един съвет - запази билетите още с отварянето на продажбите - в 2 (или 3ч) сутринта. Аз отложих с няколко часа и всичко беше разпродадено. Ако все пак не успееш с билетите, може да се отбиете до някой от магазините със сувенири от света на Гибли - Donguri Republic . Има ги със сигурност в Токио и Киото.

И, нещо, което аз бях взела под внимание, ама само частично 😂 - разстоянията са големи, както и спирките на метрото, затова предвиди допълнително време за придвижване. Както и за снимки, понеже може да се случи да чакате поне по няколко минути на по-популярните места за що-годе прилична снимка.

Ако искаш, може да погледнеш моята тема от миналата година малко по-надолу на страницата в подфорума, в която съм прикачила файл с програмата ни (16 дни), за ориентиране.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Когато започнах да правя моя файл, се бях вдъхновила точно от твоя такъв, свалила съм си го, даже бях забравила в началото, че е твой и взет от тук, понеже е на английски и си мислех, я какъв хубав и подробен файл съм намерила да си сваля от фейсбук групите. Сега ще го погледна пак с нови очи, след като съм изчела ударно тонове писания на най-различни места и от най-различни хора. (Давам на сина ми файла и той: "Мамо, ти сигурна ли си, че искаш да ходим в red light district-a" :D)

• Смея се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, tinker bell каза:

Асакуса го избутах следобяд/вечерта след прибирането от Кавагучико, с идеята при Senso-ji да сме късно вечерта.

Не знам дали ще успеете да усетите от автентичната атмосфера на Асакуса, ако пристигните вечерта, но предвид желанията ви за минимално количество хора, може би е по-удачният вариант за вас.

Иначе подкрепям съветите по-горе да вземете възможно най-рано както самолетни билети, така и нощувките. Аз самолетните билети ги бях купил почти година преди самото пътуване, а нощувките 9 месеца по-рано. Впоследстиве наблюдавах само възходящата тенденция в цените.

Също така абсолютно не препоръчвам да се ходи по време на Golden Week. Всички почиват и е абсолютно мазало от транспортна гледна точка. Топ периодите за мен са през ноември по време нa промяната в цветовете на есенните листа и падането им - ginko и momiji; Сакурата; И през май след Златната седмица.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще изкажа мнението си за Lake Chuzenji и водопада Kegon и не ме съдете: Ако живеех в Нико, със сигурност бих ги посетила през късната есен заради прекрасните цветове на листата. Но ако съм за 20 дни в Япония и на всяка крачка има на какво да се дивя- бих ги пропуснала. През пролетта автобусът се изкачва и слиза по 58 ( повече са) остри завои между черни голи дървета до и от езерото и водопада на 1269 м н.м.р. И ветровитото и студено място не е причина за тези спомени, просто никаква емоция не предизвика видяното. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Himeji castle е много красив, има и градина, аз не отделих повече от половин ден за него - слизане на гарата - пеша до замъка, до е само една главна улица право напред, разглеждане и обратно пак пеша - общо 3 часа може би. 

Аз бих препоръчал Кобе - центъра на града изглежда една идея по-европейски дори, интересен е, имат също хубава градина, района около пристанището е много хубав, а ако сте почитатели на лифтовете, може да се изкачите с лифт до Nunobiki herb garden - гледките от лифта са уникални, а ако сте фенове на билките има какво да се вземе от там, минусът е, че има 1-2 заведения на върха, които не предлагат много и са скъпички - ние ядохме някакви хотдози с картофки или нещо от сорта.. 
А в самия град - автентично Кобе телешко. 🙂

Може да се комбинират и Химеджи и Кобе в един ден според мен, малко по-натоварен, но е постижимо,

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 14.07.2024 г. в 19:56, marycap каза:

Ще изкажа мнението си за Lake Chuzenji и водопада Kegon и не ме съдете:

Ние бяхме през пролетта за сакурата, четох, че есента е по-доброто време да се видят езерото и водопада и ги пропуснахме. 

Поради липсата на време не видяхме и Himeji-jō, който ми е в списъка за задължително посещение при следващото ходене в Япония. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз също препоръчвам да се запазят хотелите възможно най-рано и то с опция за плащане на място или в последния момент. Правила съм го вече 3 пъти за Южна Корея и Япония, хубавото е, че повечето хотели там приемат плащане буквално при настаняването. Струва си да се плати малко по-високата цена в Букинг за такава опция, защото всичко се случва.

Или както по-горе са споменали - с опция за безплатно анулиране на хотелската резервация. Също така си направи напомняне за всяка резервация докога е безплатно анулирането, защото като вземеш да стягаш багажа, те удря адреналинът и много лесно се забравят тези неща. Аз съм имала предизвикателства да си получа парите при предплащане или блокиране на сумата в картата и нужда от анулиране, но не в Азия. Азиатските хотели са много коректни в 99 % от случаите.

При нас имаше тайфун, разни други предизвикателства, човек до последно не знае ще ползва ли нощувките или ще стои няколко дни на наводненото летище в Осака 😁.

На вас това няма да ви се случи със сигурност, сезонът на тайфуните е по-късно, пожелавам ви много хубаво пътуване и поздрави на сърничките в Нара! 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Нашата програма вече има цвят, вкус и мирис, т.е. преоблече се в нова форма и вече я подушвам във фурната. Първата промяна е, че се отказахме от пътуване пролетта, редица аргументи, отделно по-високите цени и по-големия поток туристи, без задължително да сме сигурни, че ще хванем сакурата. 

Та, пътуването ще бъде края на есента, началото на зимата - 23.11-12.12. Което има много предимства, ще видим края на листопада и коледните украси, дай боже всичко да е наред. 

Тук да добавя, полети на супер ниски цени точно за този период има от Air China от Милано до Токио. Разбира се човек трябва да си прецени придвижването до Милано, една нощувка там е почти задължителна, защото директните нискотарифни са до Бергамо, а тези за Япония от Малпенса, като разстоянието между двете е мин. 2 часа с транспорт. Директни високотарифни няма. Което удължава пътуването и краде от така ценните за самата Япония дни. Отделно пренасянето на чекиран багаж и рискът да се загуби, така че има минуси този вариант. Но цена от 1000 лв си е сериозен аргумент в плюс.

Планът: Токио 4 нощувки в Асакуса и фокус на по-старата и традиционна част, плюс нощувка в рьокан. Ще видим дали ще включим day trips в тези 4 дни, по-скоро не. После попадна ми ето този блог, който много ми хареса: Climbing The Roof Of Japan - Alpine Route Guide (updated 2024) (nerdnomads.com), специално описанието на японския алпийски път, който според това описание затваря на 30.11. Ние ще го минем на 29.11, ако времето позволява. Та, нощувки в Мацумото, Каназава и Такаяма в надявам се автентични места с онсени (и традиционна вечеря в Такаяма). Следват 7 дни в Киото в хотел до гарата с идеята за day trips, със сигурност Уджи, Нара, Осака, Химеджи, ще видим за монасите в Коясан. После нощувка в Хаконе пак в рьокан с онсен и вечеря. Тук интересното е, че на същата дата има фестивал на фойерверките в Атами, което е съвсем близо, много съм изкушена след вечерята да си вземем влака и да отидем да ги видим, но имам въпроси тук. Накрая още 3 нощувки (4 дни) в Токио, този път в модерната и технологична част, с хотел близо до гара Шинджуку, с daytrips, със сигурност до Еношима и ще видим дали и за Кавагучико.

Въпросите ми:

- Обличане на кимона и снимки с тях, знам (от bg-mamma), че Ivaylo_radev са правили това в Киото, отбелязала съм си го, но гледах някакви места в Токио до Senso-ji, някой да има личен опит от там?

- Част от пътуването ни е свързано с проучване на университети в Япония - Токийския и [може би]този в Нагано. Малко възможно, но да питам дали някой от тук е минавал по подобен път, за да сподели някакъв опит.

- Дали някой е минавал по този маршрут, или някой друг в Японските Алпи? Ще се върна да чета други теми, основното ми притеснение е, че е в края на сезона и времето може да е лошо, да не останем някъде по средата на пътя, или да не се окаже, че само пътуваме без да видим нищо

- Как стои въпросът със спането в места с вечеря? Вечерята сигурно е във фиксиран час? А след това може ли да се излиза, да се прибира късно човек. Четох за места с вечерен час, на моите не пише, но може макар да няма, да не е прието, или да се смята за обида?

- В private onsens може ли човек да влезе с бански, или отново трябва да е гол. Ще се опитам да прегърна японската култура и да вляза гола в онсен, но не си вярвам, че ще успея. 

- Нощувка при монасите в Коясан, Нара, Кумано и т.н.? Хем ми е супер любопитно, хем мисля, че е ужасно туристическо и не случайно е толкова скъпо, защото е таргетирано към [американските] туристи. Но ако споделите, че е автентично и once in a lifetime experience, ще се изкуша, аз съм си изкушена по подразбиране за всякакви автентични преживявания.

- Покупки - имаме право на 2 куфара, ще сме с по 1. Четох във форуми, че хора са пускали багаж в големи торби от икеа, купени от Токио, някой да е пробвал, или друга евтина, но надеждна алтернатива? А някой да е носил вакуумирано телешко от там? 24 часа ще е пътуването, без да броим риска да загубят багажа и всичко да засмърди, но пък ме съблазнява. А катана? (ако се побере в чекирания багаж, де). Кимоно на старо, четох, отбелязах места където продават, не знам искам ли да си донеса...

- Сумо - няма турнири по това време, или поне аз не намерих такива, но тренировки има ли и могат ли да се гледат, както и дали е интересно, или незапознат не разбира нищо?

Сега ще чета още много: за вкусна, местна храна и за транспортни връзки и цени, както и ще мисля как да разделям нещата на must see и optional. Но основните неща са направени и ми е супер вълнуващо. Така че извинения за хаотичните въпроси

Връзка към коментар
преди 15 часа, tinker bell каза:

Директни високотарифни няма.

Ако имате предвид директни от София без нито едно прекачване - да, няма. Иначе от София има три-четири варианта с по едно прекачване, но при наличие на такъв китайски дъмпингов вариант и аз бих се възползвал, особено ако мога да комбинирам без нощувка от точката на излитане.

преди 16 часа, tinker bell каза:

Обличане на кимона и снимки с тях, знам (от bg-mamma), че Ivaylo_radev са правили това в Киото, отбелязала съм си го, но гледах някакви места в Токио до Senso-ji, някой да има личен опит от там?

Точно около Сенсоджи има доста места, откъдето може да си вземете, както менте кимоно, така и качествено втора употреба. Вероятно ще има и качествени нови, но цената ще е доста солена. Аз лично съм купувал като сувенир втора ръка от качествена материя. И пак в този район се разхождат много момичета и жени с кимоно за снимки и експириънс.

В private onsens може ли човек да влезе с бански, или отново трябва да е гол. Ще се опитам да прегърна японската култура и да вляза гола в онсен, но не си вярвам, че ще успея. 

Онсените са като религия в Япония и се спазват определени правила и ред при влизането в тях, така че не, не може с бански. Може с търсене някъде да намерите изключение, но няма да е автентичен онсен със сигурност.

А катана?

Катана не може, трябва специално разрешително. Трябва такова и за да се купи и въобще да се носи по улиците.

Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 17 часа, tinker bell каза:

Нашата програма вече има цвят, вкус и мирис, т.е. преоблече се в нова форма и вече я подушвам във фурната. Първата промяна е, че се отказахме от пътуване пролетта, редица аргументи, отделно по-високите цени и по-големия поток туристи, без задължително да сме сигурни, че ще хванем сакурата. 

Та, пътуването ще бъде края на есента, началото на зимата - 23.11-12.12. Което има много предимства, ще видим края на листопада и коледните украси, дай боже всичко да е наред. 

Тук да добавя, полети на супер ниски цени точно за този период има от Air China от Милано до Токио. Разбира се човек трябва да си прецени придвижването до Милано, една нощувка там е почти задължителна, защото директните нискотарифни са до Бергамо, а тези за Япония от Малпенса, като разстоянието между двете е мин. 2 часа с транспорт. Директни високотарифни няма. Което удължава пътуването и краде от така ценните за самата Япония дни. Отделно пренасянето на чекиран багаж и рискът да се загуби, така че има минуси този вариант. Но цена от 1000 лв си е сериозен аргумент в плюс.

Планът: Токио 4 нощувки в Асакуса и фокус на по-старата и традиционна част, плюс нощувка в рьокан. Ще видим дали ще включим day trips в тези 4 дни, по-скоро не. После попадна ми ето този блог, който много ми хареса: Climbing The Roof Of Japan - Alpine Route Guide (updated 2024) (nerdnomads.com), специално описанието на японския алпийски път, който според това описание затваря на 30.11. Ние ще го минем на 29.11, ако времето позволява. Та, нощувки в Мацумото, Каназава и Такаяма в надявам се автентични места с онсени (и традиционна вечеря в Такаяма). Следват 7 дни в Киото в хотел до гарата с идеята за day trips, със сигурност Уджи, Нара, Осака, Химеджи, ще видим за монасите в Коясан. После нощувка в Хаконе пак в рьокан с онсен и вечеря. Тук интересното е, че на същата дата има фестивал на фойерверките в Атами, което е съвсем близо, много съм изкушена след вечерята да си вземем влака и да отидем да ги видим, но имам въпроси тук. Накрая още 3 нощувки (4 дни) в Токио, този път в модерната и технологична част, с хотел близо до гара Шинджуку, с daytrips, със сигурност до Еношима и ще видим дали и за Кавагучико.

Въпросите ми:

- Обличане на кимона и снимки с тях, знам (от bg-mamma), че Ivaylo_radev са правили това в Киото, отбелязала съм си го, но гледах някакви места в Токио до Senso-ji, някой да има личен опит от там?

- Част от пътуването ни е свързано с проучване на университети в Япония - Токийския и [може би]този в Нагано. Малко възможно, но да питам дали някой от тук е минавал по подобен път, за да сподели някакъв опит.

- Дали някой е минавал по този маршрут, или някой друг в Японските Алпи? Ще се върна да чета други теми, основното ми притеснение е, че е в края на сезона и времето може да е лошо, да не останем някъде по средата на пътя, или да не се окаже, че само пътуваме без да видим нищо

- Как стои въпросът със спането в места с вечеря? Вечерята сигурно е във фиксиран час? А след това може ли да се излиза, да се прибира късно човек. Четох за места с вечерен час, на моите не пише, но може макар да няма, да не е прието, или да се смята за обида?

- В private onsens може ли човек да влезе с бански, или отново трябва да е гол. Ще се опитам да прегърна японската култура и да вляза гола в онсен, но не си вярвам, че ще успея. 

- Нощувка при монасите в Коясан, Нара, Кумано и т.н.? Хем ми е супер любопитно, хем мисля, че е ужасно туристическо и не случайно е толкова скъпо, защото е таргетирано към [американските] туристи. Но ако споделите, че е автентично и once in a lifetime experience, ще се изкуша, аз съм си изкушена по подразбиране за всякакви автентични преживявания.

- Покупки - имаме право на 2 куфара, ще сме с по 1. Четох във форуми, че хора са пускали багаж в големи торби от икеа, купени от Токио, някой да е пробвал, или друга евтина, но надеждна алтернатива? А някой да е носил вакуумирано телешко от там? 24 часа ще е пътуването, без да броим риска да загубят багажа и всичко да засмърди, но пък ме съблазнява. А катана? (ако се побере в чекирания багаж, де). Кимоно на старо, четох, отбелязах места където продават, не знам искам ли да си донеса...

- Сумо - няма турнири по това време, или поне аз не намерих такива, но тренировки има ли и могат ли да се гледат, както и дали е интересно, или незапознат не разбира нищо?

Сега ще чета още много: за вкусна, местна храна и за транспортни връзки и цени, както и ще мисля как да разделям нещата на must see и optional. Но основните неща са направени и ми е супер вълнуващо. Така че извинения за хаотичните въпроси

В някои замъци предлагат да те облекат в автентично кимоно. Таксата е символична. Снимките си ги правиш сам. Ние го направихме в Окаяма. Доста са тежички.

Има традиционни ресторанти в Асакуса, в които се правят сумо тренировки-димонстрации . Има си тепих или както се нарича. Може да има и състезания.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, SteFanoV said:

Ако имате предвид директни от София без нито едно прекачване - да, няма. Иначе от София има три-четири варианта с по едно прекачване, но при наличие на такъв китайски дъмпингов вариант и аз бих се възползвал, особено ако мога да комбинирам без нощувка от точката на излитане.

Аз имах предвид директни до Малпенса, точно за да се спести нощувката. Даже България ер лети с прикачване. Може и аз да не съм видяла добре и за някои дати да има директни. Иначе стават 9 дена път с камили. Serbian имаха в часове, които пасват, но с прекачване в Белград и пак страхът ами ако закъснеят.

1 hour ago, SteFanoV said:

Онсените са като религия в Япония и се спазват определени правила и ред при влизането в тях, така че не, не може с бански. Може с търсене някъде да намерите изключение, но няма да е автентичен онсен със сигурност.

Ами в Япония като японци. Което значи че няма да ползваме прайвит онсени, а пъблик, разделени по пол. В хотела в Токио онсенът работи денонощно, ще ставам в 4-5 часа да ходя, че да няма други хора 😄 

Благодаря много за включването...

Сега чета че по алпийския път ще има много сняг по това време и ще се откажа май. Тези 3 дни, където уж искам да видим селска Япония направо не знам какво да ги правя. Не искам да гледам кал и голи дървета, а се притеснявам, че може да е такова. Мога лесно да ги присъединя към Токио и Киото и да ги уплътня с day trips, но пък така ще изгубя да видя провинцията отблизо.

Връзка към коментар

Според мен решението да преместите за есента е чудесно. За мен есента винаги е по добър вариант най малко идва след лятото и земята е още топла. Бях в Япония във втората половина на октомври и все още беше доста зелено, много зависи и от мястото. Ние спахме в Уено там, беше ни удобно понеже кацнахме на Нарита и има експрес. Взехме си JRPass за 2 седмици, който сега е по скъп, но с него може да се ползва кръговата Йаманоте линия и още една две в Токио, само до Асакуса май ни трябваше друго метро. Отделно с него си пътувахме частично до Кауагучико, Киото, Осака, Нара, Хирошима, Камакура и си го избихме доста добре. Ако пътувате с влакове на всяка гара и метро станция има различен печат, м8же да ги събирате. В Асакуса следобедно ще е по спокойно, лично за мен в околните улички имаше по интересни места от туристическата част. Може да се качите на туристическия център срещу входа и ще имате гледка към храма и пасажа пред него вечерно. В Гинза не ми беше супер интересно, основно магазини, които не мога да се позволя, но до нея е двореца, за обиколка в него, който първи дойде на опашката. Шибуя много ми хареса, все едно си в друг свят. Добре се комбинира с Мейджи храма и Хараджуко. Шинджуко от друга страна не ми, това беше най мръсното място в Япония заедно с канала на Осака. Беше пълно със странни хора като сводници. ТиймЛаб Планетс е страхотно място и като цяло Одайба е много приятна особено вечер, има хубава гледка към моста. Когато напишеш някакви неща на лист като места изглеждат много, но често се минават бързо. Затова и спонтанно си допълвахме програмата. Та е добре да предвидите гъвкавост някаква. Така една вечер от Уено тръгнахме пеша и стигнахме до Токио Стейшън. А от там и до Токио Тауър, ама с автобус.

В Киото ми се стори по голяма тъпканица от Токио и много по туристическо. Като цяло където и да ходите донкъм 13ч, ще е гъч. На Кийомизу дера по уличката нагоре е най голямата гъчканица, която съм виждал. Но се позамотахме и обратно беше по добре, а кривнеш ли после от там към Sannen Zaka и после по Ninen Zaka следобедно, беше разкошно, спокойно и красиво есенно. В тази посока има няколко доста приятни храма. Силно препоръчвам философският път по залез. Там е да си вървиш бавно и да се наслаждаваш на есента. Арашияма я пропуснахме заради гъчканицата, но отидохме в същия район малко по на север от бамбуковата гора е Adashino Nenbutsuji Templе. Има автобус до този район. От центъра на Киото хванахме един и после се прекачихме на някакъв селски, който не е много на често. Но си заслужаваше. Попадаш на типична японска уличка с красиви къщи и пипнат всеки детайл. Никакви хора. В храма има малка бамбукова гора и шансът там да снимаш без хора е много по голям. После от там може за 20-30 мин пеша да стигнеш до гарата на Арашияма отново през същото красиво кварталче. Това място ми напълни душата. Като цяло там има още подобни храмове, по трудно достъпни. След това с някакъв автобус пак с прекачване отидохме по залез на златния павилион. А по тъмно на Фушими Инари, което може да е плашещо за някои предвид, че има гробища. Недостатък беше, че не можахме да го качим цялото. Всъщност според мен много от местата в Киото вечер са по красиви. Осветени са хубаво и няма хора.

Бих препоръчал ходене до Хирошима. За ден става от Киото, но ще има време основно за мемориала и музея за бомбата, но на мен ми беше интервсно да се запозная с историята в детайли и историите на хора след това. За съжаление нямахме за Мияджима в района на Хирошима, но ако имах време, щях да го посетя. За сега това се сещам, ако се сетя друго, ще пиша.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Япония обхваща доста ширини, така че както сакурата е по различно време, така вероятно и листопада.

Просто си мисля де. Трябва да се проучи

• Харесвам 2
Връзка към коментар

- Рьоканът, в който отседнахме разполагаше с три private онсена, в които влизахме с бански. В публичните това беше изключено.

IMG_5053.jpeg.57c985684ad9520b22f38efde76eff0d.jpeg

- На нас много ни допадна Nishiki market в Киото. Посетихме го рано за закуска около 10ч и беше сравнително празен. Нямаше опашки и пробвахме каквото си харесахме. Не бих го отписвала, но стига да обичате риба и месо за закуска 😄

- Ние бяхме с един голям полупразен куфар и в него бяхме сложили малък за ръчен багаж. Просто навръщане напълнихме големия и така си спестихме допълнително разнасяне на куфари. Също така през повечето при смяна на градове пътувахме само с 1/2 бр ръчни куфари, а останалия багаж изпращахме към следваща или последваща точка. 

- Синът ми много държеше да облече кимоно. Едвам в Токио успяхме да го вмъкнем. Запазихме онлайн от Riwakafuku Asakusa Store. Определено е едно от нещата, които синът ми ще помни дълго. 

IMG_6716.jpeg.a25b2b116319721077b3a3be039cd744.jpeg
IMG_6894.jpeg.4b5fd7026343122a124dc76685ddb248.jpeg

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 35 минути , tinker bell каза:

Даже България ер лети с прикачване.

България Еър изпълнява директни полети от София до Малпенса, но им е само в лятното разписание април-октомври. Това, което гледаш с прекачване им е кодшеър с Еър Сърбия и те изпълняват полетите де факто.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
8 hours ago, veselush said:

- Рьоканът, в който отседнахме разполагаше с три private онсена, в които влизахме с бански. В публичните това беше изключено.

IMG_5053.jpeg.57c985684ad9520b22f38efde76eff0d.jpeg

- На нас много ни допадна Nishiki market в Киото. Посетихме го рано за закуска около 10ч и беше сравнително празен. Нямаше опашки и пробвахме каквото си харесахме. Не бих го отписвала, но стига да обичате риба и месо за закуска 😄

- Ние бяхме с един голям полупразен куфар и в него бяхме сложили малък за ръчен багаж. Просто навръщане напълнихме големия и така си спестихме допълнително разнасяне на куфари. Също така през повечето при смяна на градове пътувахме само с 1/2 бр ръчни куфари, а останалия багаж изпращахме към следваща или последваща точка. 

- Синът ми много държеше да облече кимоно. Едвам в Токио успяхме да го вмъкнем. Запазихме онлайн от Riwakafuku Asakusa Store. Определено е едно от нещата, които синът ми ще помни дълго. 

IMG_6716.jpeg.a25b2b116319721077b3a3be039cd744.jpeg
IMG_6894.jpeg.4b5fd7026343122a124dc76685ddb248.jpeg

Прекрасни са ти! Много хубави спомени 🙂

А това за банските само ме радва. В няколко хотела с онсени ще спим. Ще се опитам и в публичен да вляза, все пак това е част от обичаите им, но не знам дали ще мога. Аз се потрисам даже само от снимките на бани със столчета и легенчета. А това е егати предразсъдъка и снобарията от моя страна. В на баба банята имаше и столче и легенче. Публичните бани не съм ги хванала, но са били такива. 

Изобщо Япония от снимки ми изглежда като машина на времето, едновременно водеща в миналото и в бъдещето.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.