Прескочи до съдържание

Япония 20 дни през пролетта на 2025

tinker bell

Препоръчани мнения

Дани Магелани
преди 3 часа, tinker bell каза:

Прекрасни са ти! Много хубави спомени 🙂

Изобщо Япония от снимки ми изглежда като машина на времето, едновременно водеща в миналото и в бъдещето.

Така е. Бях готова за всичко, но да видя в град като Токио, и не само, дървени стълбове и опънати множество жици на електропреносната мрежа, за това не бях. Явно в желанието си за автентичност са попрекалили.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Както много други неща на Япония и времевата зона е "зле". Имайте го предвид:

image.png.0bd65689ce77d0ba83bf20b547fdb928.png

Там май вали основно лятото, но декември си е почти зима и според мен ще е относително хладно...

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Миналата година за периода, който tinker bell е избрала, дневните температури са били между 12 и 24 градуса. Ноември и декември като цяло са "сухи" месеци и средните температури варират между 12 и 20 градуса през деня. Добри температури за туризъм. В големите градове си е ок и за тениска през деня, но привечер якето си е задължително и наличието на по-топли дрехи е препоръчително, особено покрай Фуджи. Само за сравнение миналата година в този период, когато бях в Япония, в София беше студ и беше натрупал сняг.

Да, слънцето залязва 30 минути по-рано от България и изгрява по-рано от при нас, все пак е страната на изгряващото слънце, но това пък дава достатъчно време да се любувате на неповторима нощна Япония.

image.png.a895488ab850f5b5ed6d6c592bc46ef5.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 49 минути , SteFanoV каза:

Ноември и декември като цяло са "сухи" месеци и средните температури варират между 12 и 20 градуса през деня.

image.png.a895488ab850f5b5ed6d6c592bc46ef5.png

Не знам от къде ги видя тези градуси:

image.png.44c9a77029289de5c535f770696d7d64.png

Впечалението ми е, че заради океана нямат голяма флуктуация в температурите ден-нощ.

Винаги съм си мислил, че са страната на изгряващото слънце, защото са на изток, а не защото слънцето изгрява много рано като час.

Но това обяснява и абсурдите през лятото:

image.png.fd6a0e57444e059c588e9be5d4fa893e.png

Връзка към коментар

То слънцето изгрява по-рано като час, защото София е в западния край на часовата зона +2, докато Токио е в източния край на часовата зона +9. Най-близко като позиция на България в часовата зона на Токио май е Пхенян, т.е. с него трябва да се сравнява.

Иначе в Токио, понеже е доста по на юг от София, денят през декември е по-дълъг, отколкото в София.

Връзка към коментар
преди 16 минути , ivailo_radev каза:

То слънцето изгрява по-рано като час, защото София е в западния край на часовата зона +2, докато Токио е в източния край на часовата зона +9. Най-близко като позиция на България в часовата зона на Токио май е Пхенян, т.е. с него трябва да се сравнява.

Иначе в Токио, понеже е доста по на юг от София, денят през декември е по-дълъг, отколкото в София.

Нека бъдем реалисти. Чак доста по на юг не е.

Началото на декември денят в Токио е 30мин по-дълъг, но пък се стръмва 30мин по-рано спрямо София. Факт 🙂

Лятото да става светло в 4:30 и да се стъмва в 19:30 за мен е куца часова зона, независимо в кой си и край ... 😉

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Някакси не виждам това да има чак толкова голямо значение, след като си се занесъл на другата страна на земята за да видиш Япония...

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 6 минути , neuromancer каза:

Някакси не виждам това да има чак толкова голямо значение, след като си се занесъл на другата страна на земята за да видиш Япония...

Просто казвам. Аз специално не бих се занесъл точно тогава по тези причини 😉 

Връзка към коментар
преди 58 минути , jorocontrola каза:

Не знам от къде ги видя тези градуси:

Актуални градуси от мината година. Може да направиш сравнение в София как са били нещата.

image.png.7a6b3dccee7acd9c493b0eb688ee96b9.pngimage.png.e19c8e2655f9d511132b7a804f0f32aa.png

И средните за месеците:
image.png.c828a3fa31bc7e79f99846db421e6dd1.pngimage.png.ed311072474ceb510117890a46427a06.png

преди 19 минути , jorocontrola каза:

но пък се стръмва 30мин по-рано спрямо София. Факт 🙂

Ужас, как може такова нещо, много лоша времева зона.

преди 7 минути , jorocontrola каза:

Аз специално не бих се занесъл точно тогава по тези причини 😉 

По твоята логика, нито един месец не те устройва, защото се стъмва по-рано от България, нищо че нощна Япония няма нищо общо с нощна България.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Честно казано, на мен нощна Япония ми беше също толкова интересна (да не кажа, дори по-интересна) от дневната. Даже "следващия път" ще гледам да се организирам така, че да имам повече време за нощните светлини.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Еха, температури от по 20+ градуса края на ноември. Циганското лято последните години е много дълго в Япония, така поне четох някъде, и от тези температури се потвърждава. Има глобални климатични промени, както и да им казваме, има тенденция. 

В малките градчета това ранно стъмване ще води до мъртвило (като в Хаконе напр.), но Токио и Киото ще си бумтят от живот, още повече че ще е осветено първо за празнуване на есента (като това напр. NAKED Flowers: Nijō Castle Autumn 2024, Late Oct–Early Dec, 2024 | Japan Cheapo), а после и коледни светлини и базари.

Отделно ето ги прогнозите за foliage - Токио и Киото са точно в този диапазон.

Не е лош този период, поне за сега така ми се струва, ще видя на практика.

Иначе ясно, че пълно щастие няма. Лятото пък, когато денят е дълъг, е горещо и влажно. Пролетта е пълно с народ заради сакурата и после golden week. Ще видим, ще ставаме и лягаме с кокошките. 

a0002628_main.webp

• Харесвам 1
Връзка към коментар
On 8/24/2024 at 2:51 PM, horus92 said:

кривнеш ли после от там към Sannen Zaka и после по Ninen Zaka следобедно, беше разкошно, спокойно и красиво есенно. В тази посока има няколко доста приятни храма. Силно препоръчвам философският път по залез. Там е да си вървиш бавно и да се наслаждаваш на есента. Арашияма я пропуснахме заради гъчканицата, но отидохме в същия район малко по на север от бамбуковата гора е Adashino Nenbutsuji Templе. Има автобус до този район. От центъра на Киото хванахме един и после се прекачихме на някакъв селски, който не е много на често. Но си заслужаваше. Попадаш на типична японска уличка с красиви къщи и пипнат всеки детайл. Никакви хора. В храма има малка бамбукова гора и шансът там да снимаш без хора е много по голям.

Това всичкото звучи като много да ми допадне. Отбелязах ги в google maps. Малко по малко и за Киото започва да ми се избистря процеса по отсяване на туристическите места от тези, които ще ми харесат.

Връзка към коментар

Една вметка относно резервации за хотели в Япония (както и много други азиатски дестинации) - силно препоръчвам да се проверяват Агода и Трип.ком - понякога цените са 20-30% надолу от Букинг. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За носене на кимоно препоръчвам Museum of living and housing в Осака. Нещо като нашите етнографски музеи, но на закрито. Освен онлайн билетите се резервира на мястои носене на кимоно за половин час на много ниска цена, по спомен 20 лв. Важното е да се направи резервацията, защото обличат по 10 човека само на всеки половин час. Ние, 7 човека, влязохме при отварянето, по спомен 10.00, но ни дадоха час за кимоно чак за 11.30.

В Киото ползвахме вместо градски транспорт между забележителностите uber или grab или bolt. Каквото е активно в Япония, май беше Uber. Взимахме една голяма за 5 човека и една нормална кола. Спестихме много време и не беше скъпо. 

И последно: от kkday.com взехме билетите за атракции в Токио и имахме бонус - тридневна карта за метрото.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
19 hours ago, lyubo21 said:

Една вметка относно резервации за хотели в Япония (както и много други азиатски дестинации) - силно препоръчвам да се проверяват Агода и Трип.ком - понякога цените са 20-30% надолу от Букинг. 

Тук ще добавя и местния сайт на най-голямата им туристическа агенция (доколкото разбрах): japanican.com В него има възможност за резервации както преди букинг да отворят датите, така и след като в букинг са свършили 

Това, което правя аз, е да намеря хотела в Google maps и от там да видя какво са цените, предлагани от различните платформи. Към момента за моите хотели в Япония букинг е имал най-добрите цени, или със супер малка разлика. За други хотели не е така. За други държави също така съм резервирала през други сайтове. Не знам дали подходът ми е добър, но е някакъв подход. 

Връзка към коментар

Като стана дума за резервации. Най-добра цена за нашия рьокан намерих като използвах ВПН и резервирах през rurubu. Крайната цена там беше ~800€, докато в букинг и другите сайтове започваше от 1000€ само с включена закуска. 

За MacOS/iOS, препоръчвам VPN - Super Unlimited Proxy. Япония е в безплатния списък. Не съм сигурна за Андроид дали го има приложението. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
На 26.08.2024 г. в 19:43, tinker bell каза:

Не е лош този период, поне за сега така ми се струва, ще видя на практика.

Този период е един от най-добрите за посещениe според мен, a и според много други. Есенна Япония е прелестна. Другите два са - по време на сакурата /но с немалко минуси/ и след Златната седмица през май, когато растителността е в своя блясък и температурите и влажността са на приятни нива. Евентуално за експириънса на зимна Япония може да се посети Саппоро, но това по-скоро е за доста запалени любители на Япония, а не за такива, които ще я посетят веднъж-два.

tl'dr:  Топ период си избрала, изобщо не се притеснявай за това.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Aми аз продължавам с промени и подобрения на програмата. Да живее chatGPT, когато го питаш правилно, получаваш супер съвети.

Основна причина на ходенето: два университета в Япония, известни с добрите си факултати по физика.

Основна цел: Опознаване на тази толкова различна страна във всеки нейн аспект.

Какво отпадна: Хаконе, Нико и Кавагучико, както и повечето дни в Киото. Какво добавих: Каназава, Ширакава-го, Такаяма, Хирошима и подводницата Микаса, която е играла основна роля в Японско-руската война. Така ми се видя по-пълно откъм опознаване на Япония във всичките й измерения и цялата й история, а представата да не видим Хирошима, когато в момента се водят 2 войни, в които участват ядрени сили, ми се видя силно късогледа.

Програмата започва много да се оформя по наш вкус, прескачайки някои известни места за сметка на други, може би не толкова известни. Също е съобразена с някои събития за периода, в който сме - есенните и коледни illuminations. Поствам тук какво сътворих с препоръките на ChatGPT, евентуално ако мога да спестя работа за проучване на други бъдещи пътешественици, както и отново да получа ценни коментари от врели и кипели Магеланци. Като се върна, ще постна отчет, кое е било добре, и кое не. Проучванията продължават 🙂 

Japan 2024.docx

• Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

9cv6x4w5icz01.webp.3f7f16ca6f8a3efbf6cd73d1b99a893f.webp

Ето колко по на юг или на север се намират японските градове спрямо европейските.
Слънцето си изгрява внаги навреме, навсякъде по света. А това, че хората са избрали да нарязват континуума на времето на часови зони по свое успотрение и за свое удобство - слънцето не го касае. Да, много по-рано е светло и много по-рано се стъмва. А на някои места - никога не се стмва.

Есента е най-хубавия сезон, навсякъде по света, а в Япония - още повече. Има си своята вкусна страна - опитайте мандарините микан, райските ябълки (нищо общо с нашите), всякаквите му там гъби, Всичко със сладък картоф, всичко с матча (знам, знам, че на много хора не се харесва, знам), ориз с кестени и т.н.

За университетите - все повече програми на английски, все повече прием от вън, но погледнете извън Токио също. Таксите са скъпи навсякъде, но в Токио режийните са много скъпи. Кобе, Уакаяма, Сендай (там има един силен технически университет - Tohoku daigaku). Нагоя е не лоша идея, като цяло - учене, живот, перспективи. Че и Осака - много опции, а и е доста по-фън живота като цяло. Твърде фън бх казала, като майка на разхайтен студент.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.