Прескочи до съдържание

Прага - какво и как?


Balkanka

Препоръчани мнения

Здравейте, скъпи пътешественици!

 

Темите за Прага са стари и неактуални и си позволявам да пусна тема, защото ще ходя за първи път........Знам, че много са ходили още по соца, но има и такива изостанали, като мен 😉 .

Имам билети и хотел, който не е в центъра,

Congress & Wellness Hotel Olsanka, Táboritská 23, Прага, 13087, Чешка република, Prague 3

 

Гледах сайта на обществения транспорт и ми прави впечатление, че има масово ремонти - едно 20 трамвайни линии са променени, спрени и прочие...

 

В тази връзка, някой ходил на скоро би ли ме ориентирал:

1. Как да се придвижа от летището?

 

После, понеже пътувам след седмица:

2. Някъде необходимо ли е да плащам в кеш?

3. Ако да - оттук ли да взема крони или да ползвам Револют?

4. Коя банка е подходяща за теглене на крони от Револютска карта.

5. Препоръчвате ли карта за транспорт? (най-дългата е за 72 часа, после е месечна).

6. Набелязала съм си музеи - но винаги препоръки от ходили вече за забележителбности са добре дошли.

7. За нещо необходимо ли е предварително да купувам билети.

 

8. Всяка друга препоръка е добре дошла..

Мерси в аванс и приятна вечер! 🙂 

 
Връзка към коментар

Здравей, @Balkanka и ние сме се запътили на там,ама след месец.

Относно градския транспорт използвай Гугъл мапс -там има актуална информация за промените в линиите и закъснението на градския транспорт.

Погледни по възможност Прага от високо. Тук има информация за всички места от които можеш да видиш "Златна Прага" от високо.Избери си няколко и посещавай смело. https://www.johnnyspraguetours.com/best-viewpoints-prague/.

За музеите не знам какъв съвет да ти дам, защото може да имаме различни вкусове. Ние лично ще се опитаме да посетим Страхов манастир,ама не краткия тур , а този който те вкарва в залите.

Още една различна забележителност е Замък Тройски, но се намира е покрайнините на града.

Пражкия замък с катедралата Св.Вит е задължителна, естествено и Карлов мост  и през другото време се отдай на разходки.

Ако разполагаш с повече дни отскочи до Кутна Хора или Карлови Вари.Има удобен транспорт пътуващ на често между градовете.

Отиди до Танцуваща къща и Вишехрад

Карта за градския транспорт е добър вариант, особено ако го ползваш многократно.И ние ще взимаме тридневни такива.

Доколкото знам еврото върви навсякъде,а и с карта можеш да плащаш.Ако искаш на място си обмени малко евро за всеки случай. 

Весело изкарване и после да споделиш опит!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Бяхме в Прага началото на май. Пътувахме с кола, така че за придвижване до летището нямам представа. По някои от другите въпроси:

2. Някъде необходимо ли е да плащам в кеш? - Бяхме общо 4 дни в Чехия, не носехме пари в брой, навсякъде плащахме с карта. Не успяхме да си платим единствено паркинга при един замък, защото беше с машини, които приемаха само монети. Не знам, ако ползвате единични билети за градския транспорт, дали може да се купуват с карта.

4. Коя банка е подходяща за теглене на крони от Револютска карта. - Пробвах да тегля от Револют само в някакъв МОЛ в Бърно (след случката с паркинга) - на два банкомата на различни банки, но не помня банките. За равностойността на около 50 лв. в крони и двата ми поискаха такса (между 5 и 8 лв.) и се отказах. 

5. Препоръчвате ли карта за транспорт? (най-дългата е за 72 часа, после е месечна). - В Прага ползвахме градски транспорт два дни и си взехме по две карти за по 24 часа. Преценете колко ще ползвате транспорт и дали ще си струват картите или е по-добре билети. Картите купихме от рецепцията на хотела и платихме с карта. Маркират се при първото качване на превозно средство и са валидни съответния брой часове след това.

6. Набелязала съм си музеи - но винаги препоръки от ходили вече за забележителбности са добре дошли. - Сега бяхме в Прага за събитие и не сме влизали в музеи. Преди години бяхме повече време само в Прага и тогава обикаляхме забележителностите с Prague Card - беше много добра инвестиция и обиколихме страшно много места. Тогава включваше и градски транспорт. Сега картата е променена и май няма градски транспорт, но пък има разходка с корабче и някакъв туристически автобус. Ако смятате да влизате на повече места, може да я погледнете https://praguecoolpass.com/

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

На повечето въпроси вече е отговорено. Минахме по майските празници с кола за 2 дена през Прага и в централните части се потресохме от свръхтуризма. Иначе и ние всичко плащахме с карти. 

  • Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Благодаря Ви!

Единичните билети директно видях, че се купуват с карта в превозното средство, мисля и 24-часовите.

Страхов съм си набелязала, както замъка Тройски. Дано стигна до него, все пак, понеже видях, че е далеко.

Много се притеснявам с транспорта, защото кацам късно.

Разбира се, като се прибера, живот и здраве, ще дам обратна връзка. 🙂 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

За градски транспорт използвай този апп: 

Pid litracka

Работи и с влаковете

Плащане с карти се приема. Не помня да ми правили фасони за минимална покупка за плащане с карта. Дребни банкноти аз винаги имам. Никар и бюрото срещу пилоните на НДК купуват и продават.

 

За забележителности и входове в музеи - нямам скорошен опит.

Летище - също, защото имам познати там. Кофти на летището им е, че скенерите са пред гейта, а не едни зентрални. Като си купиш шише лимонада и разнасяш после една торбичка насам-натам... Не е драма, просто е различно от повечето други.

 

Топ центъра е наистина много туристически и цените може да са неоправдано високи, но малко извън центъра и цените са нормални, бирата е хубава, евтина.

 

IMG_20240719_183955.jpg

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хубава тема, идва ми баш навреме. Ще съм в Прага с едно от децата след 10тина дни - за първи път. Като гледам, май от летището ще хванем Убер до хотела, много сложно ми се стори с градския транспорт - три прекачвания с багаж. Резервации нямам за нищо, ама замъка ми се иска с тур. 

Връзка към коментар

https://www.youtube.com/watch?v=xgNK3ntJQ8Y  - Това видео може да е от полза при посещение в Прага.

 

В канала "HONEST GUIDE" в youtube има изключително полезна информация - за туристически капани, за скрити забележителности, както и информация за други градове в Чехия, които е добре да посетите.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.