Прескочи до съдържание

Литва и Латвия в 7 дни

Препоръчани мнения

Здравейте,

в пристъп на скука вчера боднах 2 билета до Рига за септември.

Взех и кола под наем. Програмата е:

1. Кацане в 17:45 и мигновено потегляне към Вилнюс. Пристигане късно вечер.

2. Ден и половина или два във Вилнюс, с две нощувки. Чудя се дали да не са три…

3. Вилнюс - Тракай - Каунас в един ден. Нощувка.

4. Каунас - хълма на хилядата кръста - Йелгава ( вече във Латвия).

5. Рига - три нощувки,  в два пълни дена, с посещение на Юрмала.

И почвам с питанките:

1. С колата нали може да се ходи и в Литва?

2. За ден и половина може ли да се разгледа Вилнюс. Ние принципно разглеждаме бързо.

3. Йелгава колко време да му отделим? Че се чудя дали да не направим и нощувка там?

Засега толкова, помагайте. За Клайпеда и крайбрежието няма да имам време, не че не го искам.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

"Интересна" програма.

1. Ясно, че може. Колко и дали ще струва в повече може да ти каже само фирмата за коли под наем ...

Какво печелиш от колата под наем и колко пари ще ти излезе? Полети има и до Вилнюс. Примерно:

image.png.e74d5849f942f77e04f4dd37ef64b507.png

До Каунас има влак на час.

2. Ден с вечер трябва да е достатъчно.

3. Какво печелим от колата след като е на 45мин от Рига с влака ...

Връзка към коментар

Цялостната обиколка печелим. Ще обикалям и спирам всеки ден някъде. Никъде не съм зависим от нищо, палим и тръгвам.

160 лв за 7 дена е. Дори и ценово съм по-добре (при двама души),  но аз не гледам това, а удобството

• Замислям се 1
Връзка към коментар
На 23.07.2024 г. в 8:32, Sun4o каза:

Здравейте,

в пристъп на скука вчера боднах 2 билета до Рига за септември.

Взех и кола под наем. Програмата е:

1. Кацане в 17:45 и мигновено потегляне към Вилнюс. Пристигане късно вечер.

2. Ден и половина или два във Вилнюс, с две нощувки. Чудя се дали да не са три…

3. Вилнюс - Тракай - Каунас в един ден. Нощувка.

4. Каунас - хълма на хилядата кръста - Йелгава ( вече във Латвия).

5. Рига - три нощувки,  в два пълни дена, с посещение на Юрмала.

И почвам с питанките:

1. С колата нали може да се ходи и в Литва?

2. За ден и половина може ли да се разгледа Вилнюс. Ние принципно разглеждаме бързо.

3. Йелгава колко време да му отделим? Че се чудя дали да не направим и нощувка там?

Засега толкова, помагайте. За Клайпеда и крайбрежието няма да имам време, не че не го искам.

2 нощувки за Вилнюс според мен са достатъчни. Близо до Каунас има интересен манастир - Pažaislis Monastery and Church, както и етнографски музей Rumšiškės, който е доста интересен, може да се съчетаят с Тракай за ден и нощувка в Каунас. За Каунас са предостатъчни няколко часа, чудесен град. Напът за Латвия може да спрете в Kedainiai за кафе и пауза, градчето е много симпатично, след това хълмът на кръстовете край Sialuiai. Препоръчвам да спите в Бауска, Латвия и на другия ден може да видите двореца Рундале, който е чудесен, да минете през Йелгава, национален парк Кемеру с наблюдателните му точки в блатата и да нощувате в Рига. Може да смените и Кемеру с Юрмала, ако не ви е по вкуса. 2 дни за Рига са супер, може да разнообразите с Юрмала, ако не сте я видели, или замъкът Турайда край Сигулда, който е доста интересен. 
Ето един блог за Каунас: https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-kaunas-lithuania/

Колата наистина ви дава чудесна свобода, защото Литва и Латвия са чудесни държави, които предлагат много и извън старите градове на техните столици. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 18 минути , Kristian Desev каза:

2 нощувки за Вилнюс според мен са достатъчни. Близо до Каунас има интересен манастир - Pažaislis Monastery and Church, както и етнографски музей Rumšiškės, който е доста интересен, може да се съчетаят с Тракай за ден и нощувка в Каунас. За Каунас са предостатъчни няколко часа, чудесен град. Напът за Латвия може да спрете в Kedainiai за кафе и пауза, градчето е много симпатично, след това хълмът на кръстовете край Sialuiai. Препоръчвам да спите в Бауска, Латвия и на другия ден може да видите двореца Рундале, който е чудесен, да минете през Йелгава, национален парк Кемеру с наблюдателните му точки в блатата и да нощувате в Рига. Може да смените и Кемеру с Юрмала, ако не ви е по вкуса. 2 дни за Рига са супер, може да разнообразите с Юрмала, ако не сте я видели, или замъкът Турайда край Сигулда, който е доста интересен. 
Ето един блог за Каунас: https://www.mywanderlust.pl/things-to-do-in-kaunas-lithuania/

Колата наистина ви дава чудесна свобода, защото Литва и Латвия са чудесни държави, които предлагат много и извън старите градове на техните столици. 

Голям си, приятелю! Точно от такова мнение имах нужда😉.

Ще трябва да се виждаме…пак🍺🍺🍺

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Sun4o само да напомня,че купуването на алкохол/дори и бира/ след 17:00 в Литва е забранено. @Kristian Desev ти е нахвърлял почти всичко,а аз ще добавя малко щрихи към неговия пост.При Хълма на Кръстовете край Сиаулиай гледайте да сте рано сутрин.Няма никой и е много по-завладяващо и мистично.Ще можете да разгледате спокойно.Същото направете и в блатата Кемеру. Задължително направете голямата обиколка, защото високите площадки за наблюдение са именно на него,а разликата времево е само тридесет -четиридесет минути.

Кемеру можете да съчетаете чудесно с Юрмала.Ранно посещение на парка и повече от половин ден за Юрмала.Плажът е удостоен със син флаг и ако времето е слънчево, задължително се топнете в Балтийско море.

В двореца Рундалски може и да не влизате в залите. Градините са хубави,а розариума е страхотен.Има рози на над 400 години.Ако не можете да ги намерите попитайте градинарите.С удоволствие ще си поприказват с вас.....на руски.

Две нощувки във Вилнюс е чудесно времево хрумване,а и с трите в Рига си уцелил.В Рига определено има повече за гледане.

Видях много коли с латвийска регистрация в Литва и обратното.Граници няма и не би трябвало да е проблем да си обикаляш с колата навсякъде.Пътищата са добри и предразполагат за нарушения на правилата за движение.Полицайте им се крият на отбивки или завои.

• Харесвам 11
Връзка към коментар

В Литва има винетки и трябва да си купиш такава за да не береш ядове. Ето ти сайта: https://vialietuva.lt/en/user-charge-vignettes

Виж кои пътища ще ползваш.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Сънчо, внезапно да не си развил интерес към птиците, че ти препоръчват разходка из блатата? Те повечето птички вероятно ще са отлетели през септември.

Да знаеш, че преди да береш гъби в парка, трябва да се консултираш с рейнджърите.

Да ми донесеш 1 плюшена Чебурашка, че от 2 дни си мечтая за нея 😍

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Lindt каза:

Сънчо, внезапно да не си развил интерес към птиците, че ти препоръчват разходка из блатата? Те повечето птички вероятно ще са отлетели през септември.

Да знаеш, че преди да береш гъби в парка, трябва да се консултираш с рейнджърите.

Не съм такъв човек, няма как да развия подобна страст.

Чебурашката латвийска или литовска трябва да е?😀

Връзка към коментар
преди 43 минути , Sun4o каза:

Не съм такъв човек, няма как да развия подобна страст.

Чебурашката латвийска или литовска трябва да е?😀

Нямам претенции :give_heart:

Но съм изненадана, че има нов филм и мисля да го сваля:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Чебурашка_(филм,_2023)

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
На 29.07.2024 г. в 0:19, krasen_denev каза:

В Литва има винетки и трябва да си купиш такава за да не береш ядове. Ето ти сайта: https://vialietuva.lt/en/user-charge-vignettes

Виж кои пътища ще ползваш.

От вчера няколко сайта прочетох, но инфо за винетките има само за товарни автомобили и автобуси. За лека кола нищо не намирам…

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Sun4o каза:

От вчера няколко сайта прочетох, но инфо за винетките има само за товарни автомобили и автобуси. За лека кола нищо не намирам…

Да,Стефко,прав си! Наистина винетките са само за бусове и товарни автомобили.Човекът,който попитах е пътувал с бус и затова ме е подвел. За автомобили е без пътни такси и винетки.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 19 часа, Lindt каза:

Но съм изненадана, че има нов филм и мисля да го сваля:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Чебурашка_(филм,_2023)

Наскоро попаднах случайно на филмчето, даваха го по Cinemania. Доста добре е направено, върнах си го да го изгледам от началото 🙈

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 29.07.2024 г. в 8:09, Lindt каза:

Не знам, не знам ... :rolleyes: 
Внимавай какво си пожелаваш! Вървиш по тънък лед ...

В Госдуме обвинили Чебурашку в разрушении российских ценностей

image.png.d53f4b37d39eb2f4aad1bf7071a3089b.png

• Шок 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Няма винетки за пътищата в балтийските държави. Пътищата са двулентови, като само в района на Вилнюс има магистрални участъци. Като цяло се пътува спокойно, но навсякъде има камери и трябва да се внимава със скоростта. Относно преминаване на граници с кола под наем е нужно това да се уточни при самото наемане на колата, обикновено питат изрично на гише, но е описано и в условията на резервацията. От изброеното бих дал превес на Рига (явно сме от малкото, които считат този град за истинската перла на района), Вилнюс, Тракай и Юрмала, като бих ограничил времето в Каунас...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, Duke каза:

Няма винетки за пътищата в балтийските държави. Пътищата са двулентови, като само в района на Вилнюс има магистрални участъци. Като цяло се пътува спокойно, но навсякъде има камери и трябва да се внимава със скоростта. Относно преминаване на граници с кола под наем е нужно това да се уточни при самото наемане на колата, обикновено питат изрично на гише, но е описано и в условията на резервацията. От изброеното бих дал превес на Рига (явно сме от малкото, които считат този град за истинската перла на района), Вилнюс, Тракай и Юрмала, като бих ограничил времето в Каунас...

Благодаря🍺.

И ти все едно си ми чел мислите, макар и без да съм проучвал кой знае какво обстойно, маршрутът ми ще е точно такъв, с цял ден за Вилнюс, малко Каунас, повече Рига и по половин ден за останалите посочени.

Единствената ми чуденка беше, че и още е де - за ден трети - дали ударно на отделим половин ден (с нощувка) за Клайпеда и тънката коса отдолу и да цепим към Рига или да изкараме един лежерен ден в път с кръстовете, замъка с градините Рундале и нощувка в Йермала…

За ренталката вече дори направих официално запитване, ама отговор 5 дена няма.

Връзка към коментар

Не знам, нас тези кръстове нещо не ни привлякоха и въобще бяха изключени от програмата. Тракай се разглежда за два часа, препоръчвам и обяд край езерото. Клайпеда не сме посещавали, стори ми се излишно далеч за посещение без отделна нощувка. Имай предвид, че се пътува бавно, вече писах - двулентови пътища, ограничение на скоростта, периодични колони и т.н...

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Не видях никой да включва в програмите си Kernave. Вярно, че не е най-впечатляващият обект на ЮНЕСКО, ама аз бих го включил, особено, когато става въпрос за обиколка с кола. А и изобщо не е далеч от Вилнюс и Тракай.

По същата причина не бих пропуснал Кулдига в Латвия, ако пътувам с кола.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , master_of_germs каза:

обект на ЮНЕСКО, ама аз бих го включил, особено, когато става въпрос за обиколка с кола.

Хората са различни. :smile: Ти щото ги събираш тези обекти, а аз и с кола да бях, щях да го подмина с двеста.

В понеделник ще ходя от Вилнюс до Клайпеда (влак+автобус), а пътьом ще мина през Каунас за няколко часа и то само защото имам време и да си разделя четирите часа в автобус.

Каквото съм видяла по снимките от образците на модернизма в Каунас, не ми разтупва сърцето, даже ми е потискащо на места.

После имам две нощувки в Клайпеда и почти два дни, които са основно за ходене до Косата с фери и шматкане там. За жалост не карам кола, а баш за там си трябва - има чудни гори и дюни, а самият факт, че цялото образувание е само от пясък, е доста интересен. Смятах и в морето да се изкъпя, ама май няма да е удачно по прогноза. :biggrin: Дано поне не вали (много).

После летя от Паланга до Рига с някакъв измислен полет, който идва от Амстердам и прави междинно кацане в Паланга, за да натовари мен и още някой заблуден.
Ако всичко мине по план, ще пиша ред за Клайпеда тук.

И все пак да не забравяме, че времето в района е силно непредсказуемо, тези дни е имало сериозни бури с наводнения и изкоренени огромни дървета, така че при по-лош късмет всичко може да се пренасочи към градски дегустационни турове под покрив. Поне места читави се срещат. :wink:

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 3 минути , Argentique каза:

Хората са различни. :smile: Ти щото ги събираш тези обекти, а аз и с кола да бях, щях да го подмина с двеста.

В понеделник ще ходя от Вилнюс до Клайпеда (влак+автобус), а пътьом ще мина през Каунас за няколко часа и то само защото имам време и да си разделя четирите часа в автобус.

Каквото съм видяла по снимките от образците на модернизма в Каунас, не ми разтупва сърцето, даже ми е потискащо на места.

После имам две нощувки в Клайпеда и почти два дни, които са основно за ходене до Косата с фери и шматкане там. За жалост не карам кола, а баш за там си трябва - има чудни гори и дюни, а самият факт, че цялото образувание е само от пясък, е доста интересен. Смятах и в морето да се изкъпя, ама май няма да е удачно по прогноза. :biggrin: Дано поне не вали (много).

После летя от Паланга до Рига с някакъв измислен полет, който идва от Амстердам и прави междинно кацане в Паланга, за да натовари мен и още някой заблуден.
Ако всичко мине по план, ще пиша ред за Клайпеда тук.

И все пак да не забравяме, че времето в района е силно непредсказуемо, тези дни е имало сериозни бури с наводнения и изкоренени огромни дървета, така че при по-лош късмет всичко може да се пренасочи към градски дегустационни турове под покрив. Поне места читави се срещат. :wink:

Така е, различни сме. Аз също не бих планирал Литва без Куршската коса, поради което и това лято изобщо не включих Литва в пътуването си. Това, че нещо е обект на ЮНЕСКО, не значи, че автоматично ще го включа в програмата си. Има някои, дето и пари да ми дават, няма да ги уважа. Но, ако сравнявам Кернавъ с Каунас, по-скоро бих пропуснал Каунас. Хич не си падам по модернизъм. Логистично обаче градът е по-труден за пропускане. 😄

• Харесвам 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

Тази година на един тайски остров се заприказвахме с едни литовци за държавата им и те ми казаха, че отида ли в Литва, не трябвало да пропускам Клайпеда и косата. Може да са били и оттам, не знам…

Ама и аз като @Duke имам притесненията, че доста път става и затова се чудя. Как ми трябваше още един ден, ама нямаше удобен полет.

П.П. Интересното беше, че литовците, млада току-що венчана в Тайланд двойка, категорично отказваха да говорят на руски (по-силния ми език). Казваха - знаем го, но не желаем. Солидарност…

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Тази година на един тайски остров се заприказвахме с едни литовци за държавата им и те ми казаха, че отида ли в Литва, не трябвало да пропускам Клайпеда и косата. Може да са били и оттам, не знам…

Ама и аз като @Duke имам притесненията, че доста път става и затова се чудя. Как ми трябваше още един ден, ама нямаше удобен полет.

П.П. Интересното беше, че литовците, млада току-що венчана в Тайланд двойка, категорично отказваха да говорят на руски (по-силния ми език). Казваха - знаем го, но не желаем. Солидарност…

В Прибалтика масово се говори руски и това е обяснимо по исторически причини, близостта на Биг Брадър, а и немалкия брой етнически руснаци в тези страни. И в трите столици се присъединихме към free walking tours - попаднахме на качествени гидове и беше полезно. Общото между туровете беше, че от първата до последната минута гидовете не спираха да изразяват опасенията си от възможна бъдеща руска агресия спрямо тях. И трите държави са "настръхнали" и харчат много над двата процента от БВП за отбрана (източник: https://www.visualcapitalist.com/which-countries-meet-natos-spending-target/). Даже четох, че в Литва се канят да увеличат още акциза върху алкохола, цигарите, горивата, както и корпоративния данък, а събраните средства ще бъдат похарчени за отбрана (източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-21/lithuania-to-raise-taxes-to-cover-higher-defense-expenditures). Иначе, впечатленията ми са, че и трите столици си заслужават много посещението -  компактни, подредени, чисти, населението е русо и синеоко и най-важното: докато в България лятото е 38 градуса, там е 22.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И в трите държави положението с руския език е подобно. Само по-възрастните говорят и разбират, младите определено предпочитат да комуникират на английски език. По темата мога да кажа много, но по обясними причини ще замълча. Единствено ще припомня за този феномен, който според мен казва всичко по темата... 

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Върнах се.

За мен Куршската коса е райско място, стига да е хубаво времето.

Пусках снимки тук: 

Ходих от Вилнюс до Каунас с влак (пореден срам за бедежето при сравнение с колегите им от друга страна) и не мога да съм на 100% сигурна за пътя, но от Каунас до Клайпеда е чудесна магистрала с по две платна на посока и хубав асфалт. „Тракия“ ряпа да яде.

Клайпеда - Паланга също е чуден път.

От Каунас лично никак не съм впечатлена. 

За руския в Клайпеда, на Косата и в Паланга – питах всички (сервитьори, продавачи и т.н.) на какъв език искат да общуваме (английски/руски, за майтап веднъж предложих български, но любезно ми се изсмяха) – само един сервитьор в украински ресторант в Паланга предпочете английски. По касите на автогарите, шофьори на автобуси и т.н. просто не говорят английски, но руски говорят и нямат против. Или още по-смешното - аз питам на английски, отговарят ми на руски. :biggrin: 

Във Вилнюс е по-различно положението, там няма толкова рускоезични.

Но алкохолици има много и навсякъде...

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.