Прескочи до съдържание

Литва и Латвия в 7 дни

Препоръчани мнения

На 29.07.2024 г. в 8:09, Lindt каза:

Да ми донесеш 1 плюшена Чебурашка, че от 2 дни си мечтая за нея 

Това неопределено животно с големи уши, каца в София на 10.09. В 14:10, с полет на Air Baltic от Рига.

Възможни последстващи действия:

1. Бърза смяна на собственика, че потегляме за Пловдив почти веднага, лично предаване. 
2. Да се вози до Пловдив и на следващия ден да се върне към София в бусовете на Еконт Експрес.

П.П. Седи тук до мен и чака отговор.

IMG_6178.jpeg

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Да си дам отчета, че да бъде малко по-завършена темата Ми.

Прекрасна екскурзия се получи, смятам, че 7 дена е оптималния срок, но с една промяна в сравнение с нашата програма.

И според мен би трябвало да изглежда така:

Задължително начало от Вилнюс, в стария му град, един цял ден му е достатъчен.
Оттам Тракай е също задължителен, той е за половин ден.

Каунас за другата половинка, със спане около Лайсвес авеню.
За трети ден (плюс половинка от следващия) съветвам да е Клайпеда с Косата, с нощувка (вместо нашия хълм на кръстовете и мързелив преход до Йелгава)

Накрая два или три дена до Рига със задължително Юрмала (наслада за сетивата). Може да се включи и Йелгава, но нас не ни грабна нещо кой знае колко. Тя е за два часа макс обиколка. Една катедрала, църква и театър, които са на 5 мин. разстояние общо, пешеходния мост, още 5 мин. и стария град, 2-3 готини улици, те са на още 15 мин. от вече изброените.

Като цяло Латвия е с класа над Литва, затова тръгването трябва да е от Вилнюс. Можеше да добавим и един Минск, който е съвсем наблизо, но късно разбрах, че визите са паднали. Глупав Сънчо…

Магистрали има само в Литва и е една и половина, на нея разрешената скорост е 130 км, в останалата част е 70 до 90, което прави придвижването адски бавно, особено в Латвия. Има страшно много камери, сега чакам да видя колко пъти съм настъпил котето откъм опашката.

Рига е невероятна, Юрмала също.

Ако някой има въпроси, насреща съм.

• Харесвам 17
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Здравейте! Бях в Рига и се отвратих тотално от все още неизживяната съветска грубост и арогантност. Само много млади хора, под 30 години, проявяваха форма на учтивост. Пълно е с руснаци от всякакви естество - нали е имало закон в началото на демокрацията, който не се признае за латвиец, не получава документи. Руснаци от времето на Петър Велики, от времето на СССР, сегашни богаташи (дори тамошните обясняват, че в Юрмала има вили на богати руснаци), руснаци или псевдоукраинци (говорят на само руски помежду си), които обясняват, че са от Украйна. Почти не чух латвийски. Груби, невежливи. Имаше чужденци, които по туристическите обекти (2 пъти станах неволен свидетел) направиха забележки, че се държат грубо - става въпрос в Рижката катедрала (протестантска църква) и в православната им катедрала. С мен също на 2 пъти се държаха грубо - едната беше някаква женица, как и да е, но другото беше уредничка на кулата на катедралата. Поздравих с добър ден и я опитах кога може да посетя кулата. Дори не ме погледна, дори не ме поздрави, отговори ми "днес не може". Попитах я кога е възможно. Отговор " там пише". Чета с 5 диоптъра очила и и не ми се търсеха. Не очаквах....Просто й отговорих на руски (учила съм го 8 години в училище и 1.5 години по време на първото ми висше) да се научи на вежливост към туристите, че западната култура е това - учтивост и любезност към туриста, дори да не й се нрави, но той плаща. Тя дори не ме погледна и пак ми каканиже, какво искате да кажете, че  не съм вежлива. Направо с кеф й отговорих на руски от къде още не е излязла. Навсякъде по пазари, автобуси, пияници и разни бабички и дечурлига - само руски. Минаваш покрай някого, който си говори по телефона - руски... Клюкарят някакви девочки или женщины - руски. Учудвам се и повече не бих си давала парите за тая дестинация. Самият факт, че имат освен православна катедрала още 5-6 православни църкви в широкия център, пълни с народ, говори за етническия състав. Същото с хоста, където спах. Изобщо не ми се влиза  подробности каква грубост и липса на уважение, каква мръсотия и каква изтърбушена сграда, ама отпред паркирани само нови западни коли. Според мен отзивите в букинг бяха фалшиви. Както и  в самата оферта не пише, че се искат допълнителни суми да някакви си услуги. Уведимих Букинг още преди седмица, щели да говорят с хоста, но реакция няма. С удоволствие си тръгнах. Никога не съм била разочарована от дестинация, но сега се случи. Градът не ме впечатли особено. За един ден видях всичко - влязла съм в 10-тина църкви и 2 музея, разни сгради екстериорно - ар нуво и по-стари. Все пак това е държава - по-стар член от нас на ЕС, в Шенген, в еврозоната - наистина мислех, че съветските нрави са им изтрити...

• Харесвам 1
  • Замислям се 2
Връзка към коментар

Съгласен съм донякъде в частта с “отзивчивостта” на прибалтийците и ние го почуствахме на няколко пъти.

Но както е казал един изявен мислител от Пловдив - откъдето е минал комунизЪма, навсякъде е оставил трайни и дълбоки негативни последствия.

Между другото в Латвия четохме едно описание за латвийците, написано от латвиец даже - че не се славят със съпричастност и отзивчивост, да не очакваме много-много такива.

Но държа да отбележа, че това бяха малко случаи, които по никакъв начин не се отразиха на прекрасното ни прекарване.

А другия лек негатив, който отбелязахме беше мудното и на немалко места бавно обслужване. Май си им е тертип да чакаш 10 мин за поръчка и 30 за приготвяне.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Balkanka каза:

Градът не ме впечатли особено. За един ден видях всичко - влязла съм в 10-тина църкви и 2 музея, разни сгради екстериорно - ар нуво и по-стари.

Останалото излеяние приемам за субективно мнение, но тази част сякаш описва някакъв друг град...

преди 43 минути , Sun4o каза:

Май си им е тертип да чакаш 10 мин за поръчка и 30 за приготвяне.

Да ти призная в последно време забелязвам, че навсякъде в чужбина е така и започвам да си мисля, че малко се разглезихме в България, защото ако не на качество поне го докарваме на бързо обслужване...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Тръгваме от Кемери бог двамата с детето. Но има няколко километра до гарата. По едно време ни заваля яко. Никога не съм стопирал, но моментът дойде. Както може да се предположи там много коли не минават през горският път. Все пак третата кола ни спря. Беше млад латвиец с една стара Шкода Фабия. Не говори английски и руски, или поне не опита. Ние латвийски също. Опитахме да кажем, че сме за гарата, но той ни каза, че е за Рига. Разбрахме се с поглед и ни натовари. Валеше доста силно вече и направо ни спаси. За час в колата до Рига дори изсъхнахме, а там вече печеше слънце. Спря ни извън центъра, но ни показа къде е спирката на трамвая, който ходи на там и така.

Аз лично не мога да се оплача 😉

Иначе си има доста соц във всякакъв смисъл извън туристическите места, но и тук не много по-добре... 😞

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Не мога да се оплача от ничие отношение - всички бяха достатъчно любезни, а някои дори и усмихнати. :biggrin: Консултираха ме на пазара и по заведения на руски и английски, включително възрастен кубинец на испански. :biggrin:
На мен пък Рига като цялостна атмосфера много ми хареса и с удоволствие ще се връщам там. Да уточня - бях в разгара на лятото и беше слънчево и топло през повечето време. 
А за това, че се говори масово неофициалният език на страната – в момента в куп градове в Европа, пък и не само, вече е така. И няма как да се спре, пък и защо?

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 5 часа, Balkanka каза:

Здравейте! Бях в Рига и се отвратих тотално от все още неизживяната съветска грубост и арогантност. Само много млади хора, под 30 години, проявяваха форма на учтивост. Пълно е с руснаци от всякакви естество - нали е имало закон в началото на демокрацията, който не се признае за латвиец, не получава документи. Руснаци от времето на Петър Велики, от времето на СССР, сегашни богаташи (дори тамошните обясняват, че в Юрмала има вили на богати руснаци), руснаци или псевдоукраинци (говорят на само руски помежду си), които обясняват, че са от Украйна. Почти не чух латвийски. Груби, невежливи. Имаше чужденци, които по туристическите обекти (2 пъти станах неволен свидетел) направиха забележки, че се държат грубо - става въпрос в Рижката катедрала (протестантска църква) и в православната им катедрала. С мен също на 2 пъти се държаха грубо - едната беше някаква женица, как и да е, но другото беше уредничка на кулата на катедралата. Поздравих с добър ден и я опитах кога може да посетя кулата. Дори не ме погледна, дори не ме поздрави, отговори ми "днес не може". Попитах я кога е възможно. Отговор " там пише". Чета с 5 диоптъра очила и и не ми се търсеха. Не очаквах....Просто й отговорих на руски (учила съм го 8 години в училище и 1.5 години по време на първото ми висше) да се научи на вежливост към туристите, че западната култура е това - учтивост и любезност към туриста, дори да не й се нрави, но той плаща. Тя дори не ме погледна и пак ми каканиже, какво искате да кажете, че  не съм вежлива. Направо с кеф й отговорих на руски от къде още не е излязла. Навсякъде по пазари, автобуси, пияници и разни бабички и дечурлига - само руски. Минаваш покрай някого, който си говори по телефона - руски... Клюкарят някакви девочки или женщины - руски. Учудвам се и повече не бих си давала парите за тая дестинация. Самият факт, че имат освен православна катедрала още 5-6 православни църкви в широкия център, пълни с народ, говори за етническия състав. Същото с хоста, където спах. Изобщо не ми се влиза  подробности каква грубост и липса на уважение, каква мръсотия и каква изтърбушена сграда, ама отпред паркирани само нови западни коли. Според мен отзивите в букинг бяха фалшиви. Както и  в самата оферта не пише, че се искат допълнителни суми да някакви си услуги. Уведимих Букинг още преди седмица, щели да говорят с хоста, но реакция няма. С удоволствие си тръгнах. Никога не съм била разочарована от дестинация, но сега се случи. Градът не ме впечатли особено. За един ден видях всичко - влязла съм в 10-тина църкви и 2 музея, разни сгради екстериорно - ар нуво и по-стари. Все пак това е държава - по-стар член от нас на ЕС, в Шенген, в еврозоната - наистина мислех, че съветските нрави са им изтрити...

Доста крайно мнение, според мен. 

Истината е, че рускоезичното население основно е в обслужващата сфера и градския транспорт в балтийските страни. Въпрос на политика. За това туристът се среща предимно с такива, с техните качества и недостатъци.

В работата си с латвийски и литовски колеги 20 години, мога да кажа че са етични, колегиални, приятелски настроени, но никога не приемат служебните си гости като лични гости. Не те канят в дома си, независимо от дълготрайното познанство. Не ти представят забележителностите, освен ако не са служебно ангажирани с това.

А ние ги посрещаме като лични гости, правим им екскурзии, вечери за собствена сметка. Въпрос на народопсихология.

Колеги от смесени бракове, в които партньорът е руснак, както и двама етнически руснаци, са се отнасяли с гостоприемство като нашето. Канили са ме в домовете си. Дори съм живяла по няколко дни у тях, защото не допуснаха да съм на хотел. Широки, сърдечни души! Все пак това са хора с високо образование и социален статус, което не е гаранция за нищо. Давали са дневната си заплата за компетентен гид, който да ми покаже града, защото са на работа цял ден.

За това не мога да приема, че всички рускоезични в балтийските страни са груби и неприятни. Разбира се всяко стадо си има мърша. И у нас не всички руснаци ни харесват.

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Ние кой знае колко не сме контактували с местните, а и те не се стараеха да контактуват с нас. Но в халите и на пазара определено имаше няколко изключително нелюбезни руски лелки. Исках да си взема за сувенирче тесте карти с изгледи от Латвия, както правя от повечето държави. Че пощенски картички имат тенденция да се смачкват в ръчен багаж, а на магеланска сБирка тестето карти бързо се раздава 😉

Оная ми ти руска лелка като почна да каканиже: Не няма да ти дам да ги разгледаш цялото тесте, маладой челавек. ще си откраднеш няколко и после ще офйкаш. Лелче, тка не се печелят клиенти! 🙂  Но в никакъв случай не е нещо, с което да не съм свикнал навсякъде по Европа, не бих казал, че руснаците са по-лоши от нас или комшиите ни, пък и не само. Не ни е развалило впечатлението от Рига, ама и не съм намерил там нещо, заради което да си струва да се върна.

И, да съм нейде в топика на темата. Днес за първи път изпитвах студентка от Литва. Преподавах й преди няколко години, но при ковид пандемията тя прекъсна следването си по семейни причини. Сега възстановява студентски права и съм учуден, колко добре беше подготвена за изпита. Не беше за отличен, но като се има предвид, че трябваше да представи практически и теоретични знания отпреди няколко години, справи се чудесно. И получи от мене един бонус - да я светна за текущата промоция на еър балтик, че да си накупи билети до вкъщи 😉

По отношение на мудността естонците бият всички. В целия бивш Съветски съюз се разказват бавни и протяжни серии вицове за естонци 😄

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Аз бях позабравил , но сега като ви чета си спомних и аз за подобно отношение по тия ширини.За мен също беше много хубаво пътуване , но не виждам причина да повторя. Ама пък е отлична опция за достигане на Швеция и Финландия, където винаги бих се връщал с удоволствие.

11 minutes ago, master_of_germs said:

В целия бивш Съветски съюз се разказват бавни и протяжни серии вицове за естонци 😄

Това ме сеща за вицовете за Одеса от соца , нали минаваше за най-престъпния град и столица на джебчиите в СССР 😄

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 4 минути , Argentique каза:

Не го знаех това, но два дни след като се прибрах от първото ми ходене, включващо Латвия и Естония, имаше опит да се плати Bolt Food в румънски леи с моя Револют. Задейства се някаква защита на Револют и получих съобщение, че картата ми е компрометирана. 🤔 Пари не ми бяха изтеглени, пък и нямах толкова. 

Поръчах си нова пластика безплатно и сега и аз въвеждам на поразия нова карта в Букинг всеки път. 🙂

Хубаво е това инфо да се види от повече хора, че сега пак има промо на AirBaltic и догодина пак ще има мини "инвазия". 

Точно те ми дръпнаха парите. Оказа се, че и през 2019-та са ми взели 8 евра. Револют ми го писа.

Та може и аз да съм причина да не те чарджат , нали им подадох сигнала😀

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Какво да се прави...съжалявам, но се впечатлих особено от Рига. Наистина като ви четох тук, а и това, което по соца съм учила, че едва ли не всичко на Запад е гнило и гадно, а в СССР е чудно, очаквах друго..... Има места, които на мен ми допадат, а много хора ги оценяват като безинтересни. Всеки има и трябва да има собствено мнение и да го споделя, за да се виждат различни точки..Всички сме субективни и не е добре да съдим някой, който има друго мнение, че е субективен. Вече пътуваме и сме се ниситили на какви ли не чудесии, поне голяма част от българите. Да, има какво да се види, ама протестантските катедрали са постни (имо по света и по-впечатляващи), католическата им катедрала е празна (знаем какви са католическите катедрали, дори в северни държави), молещите се в православните църкви (залегнали пред иконите и кланящи се доземи) в чиито тежки погледи се чете само упрек, ми идва в повече. Не пътувам, за да се "наслаждавам" по време на ваканцията си на грубо отношение, което е крайно неприятно (и недопустимо от гледна точка на съвременната икономика)  в туристически обект пък. Все още неизживяната съветско-руска арогантност (познавам я добре от времето на соца) не е нещо, с което искам да запълвам отпуска си. Със сигурност има свестни хора, но аз не съм ходила по университети и не съм общувала с културтрегери и интелектуалци. Съдя по това, което съм видяла из улиците, магазините, пазарите и местата с туристическа насоченост. Не съм влизала по заведения. Вярно, любопитен експириънс, но животът е кратък и не мисля да ходя натам, където да очаквам изненади от преживяното естество.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

А може би просто са си такива. Не може 35 години по-късно още да се оправдаме със Съветския съюз , все пак хора които вече са на 40 години едва ли помнят нещо от това време.Предполагам по повечето туристически места хората ще са около тази ако не и в по-млада възраст.Аз лично не вярвам че българите преди 9-ти септември като манталитет и народопсихология сме били коренно различни от сега , а и много от качествата ни са ги описали още възрожденските автори.

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.