Прескочи до съдържание

Временен паспорт - закони и правила? Мога ли да пътувам


Препоръчани мнения

Здравейте!

имам запазена почивка в Барселона след 7 дни. Преди около месец един барман случайно ми счупи личната карта проверявайки я. Паспортът ми е изтекъл и сега съм с временен паспорт с валидност до Януари 2025 - 6 месеца. 
мога ли да пътувам с този документ до Испания и след това обратно то Великобритания ? 
от консулските услуги ми заявиха, че мога да пътувам до ЕС, но WIZZ air при проверка на документи за пътуване ми заявява, че с временен паспорт не мога да пътувам до Испания. По испанските стандарти документът е валиден - издаден е в последните 10 години и има 6 месеца валидност след пътуването. Общо взето не мога да намеря точна информация, защото няколко официални източника си противоречат. 
при запитване до консула в Лондон дали мога да се върна във Великобритания с временен паспорт 
Изрично ми се казва не. Обаче в английския сайт за приети документи пише, че временен паспорт - това което МВнр нарича ‘temporary passport’ се приема. 
също така в официалния сайт на Шведското посолство пише, че гранична полиция приема временни Шведски паспорти, които би трябвало да имат същия легален статут като българските временни паспорти след като и двата са издадени от членки на европейския съюз. 
моля ако някой е минал през тази ситуация да помогне ?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.