natchobg Публикувано: 21 февруари, 2014 Сподели Публикувано: 21 февруари, 2014 Тъй като Двуцветко ми зададе няколко въпроса относно едноседмично пътуване с кола из Пелопонес, за да е по-прегледно, отварям нова тема. Ще се радвам да се включат и други - Пелопонес е необятно, разнолико и изключително интересно късче гръцка земя. Само да вметна, че по време на 10 дневното ни пребиваване през Май 2013, фокусът бе върху плажовете и интересните места по крайбрежието. В Пелопонес има много история и археология, за любителите на древността. По разбираеми причини не мога да помогна със съвети за хотели. И така, въпросите на Двуцветко: Ден 1 – Атина – Коринтски провлак – Епидавър – нощувка о-в Хидра или Спецес. На провлака има ли къде да се спре по пътя човек да му метне едно око? Към островите не си ходил гледам, но предполагам терена е ок там за каране в този район към Нафплио (не е планински имам предвид и се стига лесно)? Малко амбициозно ми се струва този първи ден като програма .. Ние от Атина спряхме директно в Нафплио. През Коринтския канал минахме по магистралата, срам не срам на отиване даже и не видях кога минахме над това чудо на чудесата. На връщане го мярнах за секунда две пак оттам. Предполагам, че за да се снима, трябва да се слезе от магистралата, на нас са ни достатъчни снимки от нета. За островите незнам, провери разписанието на ферито. Пътищата навсякъде на полуострова са перфектни. Не знам как е около Епидавър, но гугъл ърт ще ти подскаже. Ден 2 – Хидра/Спецес – Нафплио и нощувка там. До тук добре. Препоръчвам нощувка в Нафплио. Вечерта атмосферата е класическа. А ресторантчетата...Писал съм за тях. Гледката от крепостта не е за изпускане. Ден 3 – Нафплио – Монемвасия и нощувка там. Въпросът тук е по кой път? Нафплио – Леонидо ясно. По-нататък от Леонидо гледам има един крайбрежен, мишелина ми го вади него, но съм чел че не е в цветущо състояние, имаш ли идея? Царският път гледам, че го дават от Леонидо през Гераки и надолу (юг) през Скала и от там на запад до Монемвасия. Ти откъде мина колко време ти отне? Тук става интересно. Главният път е Нафплио - Триполи - Спарта - Скала - Монемвасия. Ние минахме през Астрос -Леонидо - Космас - Скала - Монемвасия. Отсечката Астрос - Леонидо е нечовешки размазваща - пътят се вие по крайбрежието, гледните са уникални, ако имате време и спирате по плажчетата, ще ви трябват няколко дена. От Леонидо както си разбрал до Космас е адвенчър, но си заслужава. Пътят е перфектен, тесен, с пропасти от едната страна, адреналинът е гарантиран. Не изпускайте гледката на манастира вкопан в скалата. След Космас слизането не е толкова екстремно колкото качването. Общо време, без почивки, Нафплио - Монемвасия - около 4 часа. Ден 4 – Монемвасия до Елафонисос с единствената цел да стъпя на този нечовешки плаж. Цял ден много ли е, малко ли е като идеята е, че най-вероятно няма да става за плаж (месец май говорим тук)? След това смятам да се върна в Монемвасия да пренощувам пак, за да го усетя това място. И все пак 2 нощувки в Монемвасия много или малко са при условие, че има и друго за гледане, а време няма? Една нощувка на Монемвасия е задължителна. Две ми идват в повече, но все пак ние спахме отвън, на плажа. За предпочитане къща (300+ годишна), вътре в същинската Монемвасия, не в Гефира. Май месец мисля, че цените ще са поносими. Аз бих тръгнал на следващия ден към Елафониси и бих преспал на острова, до плажа - къмпинг Симос, предполагам че има бунгала под наем (всъщност така и направихме, но си спахме в кемпъра). Ферито е през 30 мин., ако не е празник, портът е Виглафия, не Неаполи. Цветът на водата е убийствен при слънчево време, ако е облачно без слънце е поредният хубав пясъчен плаж. Ден 5 – Монемвасия – Гитео? (заслужава ли си?) или направо да дърпам за Мистра? И заслужава ли се да се спи някъде из Мистра или е място само за един ден без нощувка и по-добре да дърпам обратно към Нафплио или някое друго заслужавощо си местенце на път за Атина? Ние от острова отпрашихме директно към Мани (средният ръкав), но това е друга история. Спряхме за малко в Гитио, приятно, италианско влияние, но не мога да дам съвет, не съм бил в Мистра. При всички положения ще минете първо през Гитио, на место ще усетите дали искате да останете или продължите. Не знам нищо за Мистри, но виж Ареополи. Ако решите да нощувате в Ареополи, от там до Каламата са 2 часа хубав планински път и после магистрала Каламата - Атина. Ден 6 – за съжаление ще се наложи прибиране към Атина. Нафплио – Атина мишелина го дава 2 часа и малко, така ли стоят нещата? Да, толкова е, но до началото на града. Това е, ако имате други въпроси, питайте. 3 Връзка към коментар
cck Публикувано: 21 февруари, 2014 Сподели Публикувано: 21 февруари, 2014 (редактирано) За Коринтския канал трябва наистина да се слезе от магистралата. Около Лотраки мисля беше най-удобно. Не отнема много време, но гледката е величествена, особено ако има кораб по него. Епидавъра - включил си го в програмата. Поздравления, едно магнетично място.Като шепнеш на сцената се чува до последните редове. А Навплио е много красив град, и както те е посъветвал nachobg - помислете за повечко време там. Щом класическа Гърция ти е присърце, това не е за изпускане и през деня и през нощта. Сега се загледах колко са удължили магистралите на Пелопонес, за прибирането към Атина ще ти свършат чудесна работа. И едно предложение към древна Спарта, дали да добавиш и отклонение към Олимпия. Ще отнеме единия ден, но също си заслужава. Редактирано 21 февруари, 2014 от cck Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега