Прескочи до съдържание

До Плитвички езера и обратно

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте магеланци.

Наближава и нашето пътуване и искам да споделя план и ако нещо може да се подобри съм отворена за идеи.

Ще посетим Плитвичките езера с кола за 10 дни.Тръгване от СФ и спане в Бихач/Босна/,с цел ранно ставане на средващият ден и пътуване до езерата.Чудя се от къде да влезем в Босна-през Жасеновач както ми го дава Мапса или от друго място.
Виждам,че след моста в Жасеновач има два варианта-в ляво към границата с Босна и в дясно през села в Хърватия и влизане в Босна през Hrvatska Kostajnicaили от друго място.

За езерата мисля да правим маршрут Н с влизане от вход 2.След това -една нощувка в Задар с бързо разглеждане на органа и тн.Слизаме към Трогир и по път разжлеждане на Шибеник,с чуденка съм за Крка,но май-ще е излишно след Плитвице. .Спане 3 нощувки в Трогир,с разглеждане на Сплит,Примощен и някой остров/Брач примерно/,за каквото ни стигне времето.

След това слизаме надолу към Дубровник за спане в Мокошица/нарочно избрано да моге с градски транспорт да отидем до Дубровник /,ако някой има предложение да паркинг няма да откажа,също и за Сплит и Примощен/.Мислех си на път към Дубровник дали за по напряко не минем през Мостар или е прекалено смело?След Дубровник имаме спане в Требине и Вишеград.На път към Бг ще разгледаме Дървения град на Костурица.

Всички нощувки са букнати и нямане опция за промяна.

Отворена съм за идеи  

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз бях на езерата в края на май и влезнахме от вход 1 и минахме по маршрут C, за който казваха, че е най-добрият за обхождане. За съжаление пътят до най-високият водопад беше затворен. Но може да обмислите влизане от вход 1.

Публикувано:
преди 16 минути , wilwil каза:

Здравейте магеланци.

Всички нощувки са букнати и нямане опция за промяна.

Отворена съм за идеи  

Здравей!

С последните две изречения буквално "затвори вратата" за съвети и идеи. Влизането през вход 2 на Плитвичките езера е добра идея.Когато тълпите за корабчета се образуват на езерото Козяк, вие вече ще се връщате обратно към вход 1.Задар не е само морският орган.Има много други интересни места за посещение.Римския форум,църквата Св.Доната, стария град и задължително Задарски залез.Крка и Плитвишки езера се припокриват.Шибеник е страхотно адриатическо градче,както и Трогир.

Паркингите в Дубровник са адски скъпи-пета зона 5-6 евро на час,по-малките зони са по-скъпи заради близостта им до морето и стария град.

Задължително намерете време за Мостар и по възможност за Благай.

• Харесвам 3
Публикувано:

И аз потвърждавам за вход 2 . Предимството му е , че от там вървите надолу и  разглеждате езерата, а от вход едно се катерите нагоре. 

Като стигнете края пак с влакчето ви връщат обратно. Маршрута е H.

Иначе , като бяхме в Дубровник спахме в Иваница . Намира се в Босна на 10 км от Дубровник. Там всичко е по-евтино включително и горивото. Минавахме границата по 2-3 пъти на ден. Никакъв проблем.

Спирахме колата тук, на пътя. Води се безплатен паркинг. Трябва си и късмет за свободно място.

Оттам е 1 км пеш до порта Пиле. Минава се през мантинелата. На отиване е надолу и е лесно, но на връщане нагоре е малко тегаво.

Другият вариант е както са писали по-напред 5-6 евро паркинг на час.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте отново съм аз,имам нужда от помощ ,ако някой е ходил от Трогир до Сплит с градски транспорт,моля да сподели подробности-от къде се хваща автобуса,номер, къде трябва да слезем за пристанището в Сплит, а също в обратна посока от Сплит до Трогир .Няма да откажа и помощ ,за Дубровник.Ако някой е нощувал в района на Mokosica,и с градски транспорт е ходил до Дубровник,ще съм благодарна да сподели.Изобщо градският транспорт ми е малко "табу",а пътуването ни наближава....помагайте

Публикувано:
преди 37 минути , wilwil каза:

Здравейте отново съм аз,имам нужда от помощ ,ако някой е ходил от Трогир до Сплит с градски транспорт,моля да сподели подробности-от къде се хваща автобуса,номер, къде трябва да слезем за пристанището в Сплит, а също в обратна посока от Сплит до Трогир.

Аз ходих юни обаче на отиване хазяинът ме убеди да хвана корабче (за туристи) от Трогир до Сплит. Цена 8 € (автобусът е 4€) и стига за час. Автобусът заради големите задръствания също стига за час, но с кораба беше по-приятно.

Единствен минус - корабите не са много на често.

Разписание

20240624_193400.jpg.56f142a57494db321c7940e40cb48ff0.jpg

В Трогир тръгват тук: 

Пристигат в Сплит тук (супер център): 

Ако искате с автобус, отивате на автогарата в Трогир и ще ви кажат кога какво има – всички жени говорят английски.

Върнах се с автобус от Сплит, Автогара тук:

Там отидох и на място си взех билет. Имаше някаква полумеждуградска линия през летището в Сплит. Ужасен трафик е между двата града денем. Автобусът спира на всяка керемида.

Има още една линия между Трогир и Сплит - №37 (с най-евтините билети), обаче в Сплит спира/тръгва по-далеч от центъра и в жегата не ми се занимаваше с нея: https://www.promet-split.hr/en/bus-line-37

Тук е автогарата за №37 в Сплит: 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 15 минути , Argentique каза:

Аз ходих юни обаче на отиване хазяинът ме убеди да хвана корабче (за туристи) от Трогир до Сплит. Цена 8 € (автобусът е 4€) и стига за час. Автобусът заради големите задръствания също стига за час, но с кораба беше по-приятно.

Единствен минус - корабите не са много на често.

Разписание

20240624_193400.jpg.56f142a57494db321c7940e40cb48ff0.jpg

В Трогир тръгват тук: 

Пристигат в Сплит тук (супер център): 

Ако искате с автобус, отивате на автогарата в Трогир и ще ви кажат кога какво има – всички жени говорят английски.

Върнах се с автобус от Сплит, Автогара тук:

Там отидох и на място си взех билет. Имаше някаква полумеждуградска линия през летището в Сплит. Ужасен трафик е между двата града денем. Автобусът спира на всяка керемида.

Има още една линия между Трогир и Сплит - №37 (с най-евтините билети), обаче в Сплит спира/тръгва по-далеч от центъра и в жегата не ми се занимаваше с нея: https://www.promet-split.hr/en/bus-line-37

Тук е автогарата за №37 в Сплит: 

Много благодаря.Това с корабчето е супер идея.Ще се възползваме

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте магеланци.

Приключи нашето пътуване ,като целта бяха Плитвички езера,но покрай тях посетихме и други градове-общо 9 дни.

Тръгнахме на 16,08 посоха Бихач/БИХ/,там беше първото ни спане.Границата на Калотина минахме бързо,но мужбу Сърбия и Хърватия на Батровица чакахме 8 часа!!!!Грешката ни беше ,че не проверихме уеб камерите,но не мислех,че гастербайтерите ще тръгнат да се прибират толкова рано.Както и да е в 23,00 чака бяхме в Бихач,като съответно плановете за вечеря и разглеждане бяха провалени.На границата при Жасеновач също чакахме 2 часа за влизане в Босна.На другия ден в 7,00 сутринта бяхме на границата за влизане в Хърватия при Izačić също чакахме около 2 часа ,и бяхме на косъм да изпуснем влизането в езерата/билети бях взела за 9,00 ,като има толеранс за влизане от 09,00 до 10,00 ,което ни спаси.Цета на билета-40 евро на човек.Избрахме маршрут Н/по препоръки от тук/.След езерата имахме спане в Задар-орган,поздрав към слънцето и разглеждане на стария град,вечеря в ресторант Gricko,също по препоръка от тук.На следващия ден газ към Трогир,като по път разгледахме Шибеник и направихме плаж някъде след Задар.В Трогир имахме 3 нощувки-един ден прескочихме до Примошчен/дано изписвам правилно,но валя страшен дъжд и почти нищо не видяхме,а градчето си заслужава /.На втория ден ходихме до Сплит с корабче  ,благодаря на Argentique,за идеята-8 евро в посока на човек.

Следващата цел ни беше Дубровник,като за по кратко минахме през Мостар и Благай 😀.Никакъв проблем с минаване на границите.Вечерта спахме в Мокошица-суупер локация-с автобусна спирка .На следващият ден с градски автобус  А1/Мокошница -Пиле/-2,50 евро на посока,плаща се на шофьора,отидохме до стария град /цена разходка стена 35 евро на човек/ и после с него се върнахме да си вземем колата и тръгнахме за следващо спане в Требине.Вечеряхме в ресторант Коло,по препоръка на местни жители-страхотна кухня.На следващият ден целта ни беше Мокра гора със спиране във Вишеград-моста и Андричград.На  влизане от  Босна през ГКПП Котроман има такса от 200  динара за преминаването през  национален парк Мокра гора.Спахме в Мокра гора точно срещу входа на Дървения град-вход 300 динара.На следващият ден през Овчаро-Кабларската клисура и красивите меандри на Западна Морава тръгнахме към БГ.Минахме през ГКПП Стрезимировци след патилата на идване-бяхме единствена кола в посока Бг,като преди това навихме късен обяд на Власинското езеро и към 19,00 часа на 24,08 бяхме в София.Равносметката- 2300 км,бяхме две семейства и разходите-път,спане, музеи излязоха по  1700,00 лв на семейство.Изкарахме страхотно.Благодаря за помоща на магеланци.Единодушно решихме догодина живот и здраве да направим само една Босна-много ни очарова.

• Харесвам 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.