Прескочи до съдържание

Остров Корсика. Преходът "GR 20" и не само...

Ваня Кърпарова

Препоръчани мнения

Ваня Кърпарова

Корсика за нас бе основно трекинг маршрутът GR 20, който е предизвикателство за всеки по-печен любител на планината.

Ако за пръв път чувате за GR 20 - GR идва от Grande Randonnée - дълги пешеходни преходи из цяла Европа, като GR 20 на френския остров Корсика е смятан за най-труден от тях. Маршрутът прекосява Корсика по цялата дължина, като стартът е от северното селище Calenzana, а финалът - в югоизточното Conca. Маршрутът е изключително техничен, предимно каменист релеф. Цялата му дължина е около 200 километра, като ние го изминахме за седем дни. Преходът е труден, но дава възможност да се докоснеш до нереалните природни дадености на този средиземноморски планински рай. По цялото трасе има хижи и убежища, може да пренощуваш в предлаганите от тях палатки или да изминеш маршрута автономно, като носиш собствена палатка, шалте и спален чувал (както го направихме ние). В хижите има храна и напитки и е много скъпо. Примерни цени - доста лека вечеря с едно ястие е 20-25 евро, напитките - кола кен- 3-4 евро, газирана вода от литър - 8 евро, бира - 7-9 евро. 

Пътуването до острова може да се организира или до някое от летищата в Калви, Бастия, Фигари и Аячо, но е скъпо, предвид, че няма бюджетни авиокомпании, които да летят до Корсика. Ние летяхме до Италия (Болоня), оттам с влак до Ливорно и до Бастия с ферибот. В самият остров има няколко железопътни линии. Возихме на велика панорамна теснолинейка по северното крайбрежие, за да достигнем до началната точка на трека. Едва ли на мнозина от четящите ще допадне такъв стил туризъм, но ние намираме емоция именно в запомнящото се и приключенското. 

Всичко на острова е скъпо по нашите разбирания - заведения, услуги, транспорт и т.н.,  в магазините цените са поносими. Много развит е къмпинг туризма. 

След края на трекинга ние отседнахме в много хубав къмпинг само с бунгала до Porto Vecchio ("Campo di mare"), с басейн, джакузи, цветни градини.

В представите ми Porto Vecchio беше нещо, което мирише на лукс и пари - нищо подобно. Да, вероятно заможни хора отсядат, предвид цените, но се оказа живописно градче, запазило уникалната си атмосфера - претенциозни стари сгради,  очарователни барчета, криволичещи улички...

Плажовете по югоизточното крайбрежие (около Porto Vecchio ) са най-красивите на острова. Някои от тях са доста експлоатирани и пренаселени (Palombaggia, Santa Giulia и др.), ние посетихме Saint Cyprian, по препоръка от няколко местни хора. За водата на плажа - нямам достатъчно думи в речника и ще приложа няколко снимки)!!!

Плажовете, които посетихме са неохраняеми, без заведения, чадъри, шезлонги. Не се ангажирам с мнение дали всички са така. 

От Porto Vecchio има автобус до Bastia два пъти дневно, цената му е 30 евро. 

Bastia e най-стратегическият град на Корсика, предвид, че тук е най-голямото пристанище. Ежедневно акостират десетки фериботи и безброй туристи "завладяват" острова с кемпери, коли, мотори...или като нас - търсещи приключения.

Bastia има уникален чар - тесни улички, непокътнатите полуразрушени сгради, старото пристанище, Цитаделата, крайбрежната алея, уютните заведения, площадът на който всяка неделя има битпазар... 

Корсика е прелестна, не се съмнявайте, а смело натам, ако сте си мечтали така, както аз си въздишах по нея...

IMG_20240713_122818.jpg

IMG_20240714_151406.jpg

IMG_20240714_191823.jpg

IMG_20240715_155336.jpg

IMG_20240718_065631.jpg

IMG_20240718_140704.jpg

IMG_20240718_182346.jpg

IMG_20240719_115324.jpg

IMG_20240719_195607.jpg

IMG_20240719_195744.jpg

IMG_20240719_202503.jpg

IMG_20240720_104653.jpg

IMG_20240720_114435.jpg

IMG_20240720_201224.jpg

IMG_20240721_155223.jpg

IMG_20240721_195816.jpg

IMG_20240721_195939.jpg

IMG_20240721_200941.jpg

IMG_20240721_202253.jpg

IMG_20240721_202449.jpg

• Харесвам 21
  • Браво 17
Връзка към коментар

Страхотно преживяване. Поздравление за GR 20. Труден, но и много запомнящ се преход.

Миналата година бяхме десетина дни на острова с идеята да направим микс между природа, къмпингуване, плажове и планини. За съжаление планинската част не се получи, така както си я представяхме, да не кажа че се провали. 

Първите няколко дни трябваше да се качим до Refuge d'Ortu Piobbu и да направим горе две нощувки на палатка, като пускаме лъчове. Поради бурния вятър и високия риск от пожари, изобщо не ни разрешиха да тръгнем. Задоволихме се с разни морски носове в района на Калви и Лил Рус.

После се спуснахме към централната част на острова, където направихме езерата на Restonika и Monte Rotondo. Горе над езерата срещнахме доста хора, които вървяха по GR 20. Вятърът вече се бе успокоил и бяхме решили да се насочим към Paglia Orba, но почувствах болки в гърба, та се наложи да отложим преходите с 2-3 дни. В деня, в който трябваше да атакуваме Monte Cinto, пък колата ни се счупи. 

Не ни бе писано да щавим из планините на Корсика.

П.П. Сигурен съм, че имаш и други интересни планински (и не само) преживявания, така че ще се радваме да споделяш от време на време.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
Ваня Кърпарова

Благодаря! GR 20 наистина си е трудно и то за скоростно преминаване. Ние случихме на хубаво време, макар и ужасно топло, но по-добре жега, отколкото бури.

Не знам дали имам право тук да помествам линк към гърчописа ми за прехода, но реших да го публикувам в сайта на National geographic. Може да го прочетете, ако Ви е интересно чрез търсачка GR 20 на остров Корсика.

Тук, в секция пътеписи съм публикувала за друго мое предизвикателство - трекът Selvaggio blu на остров Сардиния.

• Харесвам 5
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, левскарката каза:

Благодаря! GR 20 наистина си е трудно и то за скоростно преминаване. Ние случихме на хубаво време, макар и ужасно топло, но по-добре жега, отколкото бури.

Не знам дали имам право тук да помествам линк към гърчописа ми за прехода, но реших да го публикувам в сайта на National geographic. Може да го прочетете, ако Ви е интересно чрез търсачка GR 20 на остров Корсика.

Тук, в секция пътеписи съм публикувала за друго мое предизвикателство - трекът Selvaggio blu на остров Сардиния.

Страшно впечатляващо преживяване, хумор и издръжливост, браво на вас!

Прочетох части от разказа на глас вкъщи и на моя мъж коленете плакаха за теб, а аз напомням, че дължиш на твоите хиалурон 😄

П.П. Каква беше температурата през деня? 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
Ваня Кърпарова
преди 10 часа, Radnev каза:

Страхотно преживяване. Поздравление за GR 20. Труден, но и много запомнящ се преход.

Миналата година бяхме десетина дни на острова с идеята да направим микс между природа, къмпингуване, плажове и планини. За съжаление планинската част не се получи, така както си я представяхме, да не кажа че се провали. 

Първите няколко дни трябваше да се качим до Refuge d'Ortu Piobbu и да направим горе две нощувки на палатка, като пускаме лъчове. Поради бурния вятър и високия риск от пожари, изобщо не ни разрешиха да тръгнем. Задоволихме се с разни морски носове в района на Калви и Лил Рус.

После се спуснахме към централната част на острова, където направихме езерата на Restonika и Monte Rotondo. Горе над езерата срещнахме доста хора, които вървяха по GR 20. Вятърът вече се бе успокоил и бяхме решили да се насочим към Paglia Orba, но почувствах болки в гърба, та се наложи да отложим преходите с 2-3 дни. В деня, в който трябваше да атакуваме Monte Cinto, пък колата ни се счупи. 

Не ни бе писано да щавим из планините на Корсика.

П.П. Сигурен съм, че имаш и други интересни планински (и не само) преживявания, така че ще се радваме да споделяш от време на време.

Всъщност сега видях, че дългият текст от миналогодишното Ви посещение на Корсика съм го чела при събирането на инфо. Благодаря Ви за него!

преди 6 часа, Lindt каза:

Страшно впечатляващо преживяване, хумор и издръжливост, браво на вас!

Прочетох части от разказа на глас вкъщи и на моя мъж коленете плакаха за теб, а аз напомням, че дължиш на твоите хиалурон 😄

П.П. Каква беше температурата през деня? 

Хах, радвам се, че съм Ви разсмяла, защото то не беше много смешно 😁. За хиалурона - ще се слага наред 😋.

преди 3 часа, Ваня Кърпарова каза:

Хах, радвам се, че съм Ви разсмяла, защото то не беше много смешно 😁. За хиалурона - ще се слага наред 😋

Добавям само отговор на въпроса за температурите: В планината беше вероятно около 30 градуса през деня.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.