Прескочи до съдържание

Мароко 2025

Ozymandias

Препоръчани мнения

Здравейте! Планувам пътешествие из Мароко през март 2025г. Целта на настоящата тема е да получа мнения, предложения и съвети по организацията. По план засега ще пътуваме трима приятели - никой не е ходил досега в извън Европа. Нямаме точно определени дати, нито времетраене на пътуването - целта е да се види максимално цялата страна, но все пак ни се иска да се съберем в 14 дни. Като най-навит аз ще организирам и всичко по пътуването😀

Достигането до Мароко ще осъществим със самолет като ще се лети от летището в Букурещ с нискобюджетна компания. От вариантите, които разглеждах по-подходящ ви се вижда този с прикачване в Испания, понеже тези с прикачване в Милано често имат различни летища за пристигане и отпътуване, което ще изисква трансфер и ми се струва излишно усложняване. 

Пътуването в страната ще бъде изцяло със рент-а-кар. Тримата сме активни шофьори и поради това, но най-вече с цел по-голяма свобода избрахме този вариант. 
   От тук ще обменим около 2000 дирхама, а останалите пари ще бъдат в карти.

Свободата на пътуването е нещото на което държа и затова избягвам някакви твърди планове които да следвам стриктно. Поради това съм направил един ориентировъчен план. По принцип не обичам да запазвам предварително местата за спане, а само да набелязвам по няколко и предния ден или същия да запазя. По този начин съм по гъвкав и мога да променям престоя в даден град по-лесно, както и се налага понякога. Досега не съм срещал проблеми в Европа, мисля че и в Мароко не би трябвало да срещна, но се колебая дали март няма да има прекалено много туристи и съответно хубавите места за спане да бъдат заети, ако чакам последния момент?

Градовете които плануваме да посетим са 9 - Танджер, Шефшауен, Рабат, Казабланка, Маракеш, Айт Бен Хад,, Уарзазат, Мерзуга и Фес, като Танджер, Шефшауен и Рабат не са от тези на които държим на 100%. Срещнах на много места мнението, че южно от Маракеш е най-хубавата част от Мароко. Като вариант мислех да отидем до Легзира, но ще се отклоним твърде много и не съм сигурен дали си струва?

Във всеки град съм отбелязал основните места, които смятам че си заслужава да посетим (отворен съм за всякакви предложения). Кои от тях ще посетим със сигурност ще избираме на място, ако не стигне времето за всичко. Не съм писал медините на всеки от градовете, но те са задължителни. В част от обектите не може да влезете ако не сте мюсюлмани, най-вече джамиите. За някои от нещата съм написал и работното време, както и цена за вход. И двете са изваждани от пътеписи, не съм се ровил в официални сайтове все още, така че да не се вярва слепешки, че са актуални към момента (гледал съм да са от по-пресни такива), но смятам, че могат да бъдат ориентир за някой, планиращ пътуването си в бъдеще.

Танджер

-Кап Спарел (9:00-19:00)

-Казба Танджер (9:00-17:00)

-Пещерите на Херкулес - за тях се колебая силно, не ми изглеждат нещо особено

-Парк Пердикалис

-Централен площад

Шефшауен

-Джамията Бузажер

Рабат

-Казба Рабат

-Кулата на Хасан

-Мавзолей на Мохамед V

-Зоологическа градина (10:00-5:30) - малко вероятно е да я посетим

-Андалусийските градини (10:00-7:30)

-Крепост Шелла

-Кралски дворец

Казабланка

-Джамията Хасан II (9:00-18:00)

-Площад Мохамед V

-Кралски дворец

Маракеш

-Вилата на Ив Сен Лоран

-Градината на Мажурел (8:00-18:30) 120 дирхама

-Бахиа Палас (9:00-17:00) 70 дирхама

-Джамията Кутубия

-Школа Бен Юсуф (9:00-18:00) 50 дирхама

-Джамията Бен Юсуф

-Площада Джемаа ел-Фнаа 

-Дворецът Ел Бади (8:00-17:00)

-Саадийски гробници

-Тайната градина (9:30-19:30) 80 дирхама и 40 дирхама за кулата

Айт Бен Хаду и Уарзазат - двата града ще ги разгледаме само и най-вероятно няма да посещаваме филмовите студиа, не смятам че си заслужават, ако човек не разполага с излишно време

Мерзуга

-екскурзия в пустинята

Фес

-Синята порта

-Кожарска работилница

-Школа Ал-Атарин

-Градините Жнан Сбил (8:30-5:30)

-Школа Бу Иния

-Джамията и университета Кайрауин

-Кралски дворец

-Маринидски гробници

Извън градовете искаме да посетим водопада Узуд, долината Оурига и близките до нея градини на Андре Хелер (9:00-18:00), както и каньоните Тодра и Дадес Горгес.

Плана който съм направил за момента е следния. Включил съм дължината на всяка отсечка, както и времето за което се изминава според Гугъл мапс. Спрямо досегашния ми опит съм предвидил и малко по-големи времена за пътуване. 

Ден 1: България - Танджер - часа на кацане ще гледам да е по обяд или ранния следобед, понеже срещнах мнения че излизането от летищата в Мароко е бавничко и отнема около два часа, а като включим и вземането на рент-а-кара, ще се удължи още. Такъв ще запазим от България, за да не губим излишно време. Ако всичко върви по план (съмнявам се😀) би трябвало да сме се настанили в хотела/риада най-късно до 17:00. Всички места за спане ще гледам да са в медините. От там се отправяме към Кап Спарел, след това през парка се отправяме отново към медината където вечеряме.

Ден 2: Танджер – Шефшауен (112 км. / 2.10 ч.) 7:00-10:00 - рано сутринта отпътуваме към Синия град. Там правим разходка из медината, обядваме и спрямо времето ще решим дали да се качим до джамията, като от нея се открива гледка към целия град.
Шефшауен- Рабат (248 км. / 4.00 ч.) 14:00-19:00 - първо се настаняваме, а след това излизаме за вечеря и разходка.

Ден 3: Рабат – Казабланка (87 км. / 1.00 ч.) 18:00-19:30 - закуска, а след това разглеждаме казбата, андалусийските градини, кулата и мавзолея, обядваме, отиваме до двореца и след това отпътуваме към Казабланка. Там се настаняваме и отново разходка и вечеря.

Ден 4: Казабланка - Този ден е без пътуване, има няколко такива в програмата с цел да не си даваме и прекалено много зор. Програмата за деня е закуска, разглеждане на двореца и площада, следвани от джамията и обяд покрай океана. Следобеда ще бъде по-лежерен и ще го прекараме покрай Атлантика. За плаж за съжаление няма да става. Вечеряме и се прибираме към риада.

Ден 5: Казабланка – Маракеш (243 км. / 2.45 ч.) 9:00-12:30 - сутринта закусваме и отпътуваме към Маракеш. Там се настаняваме, обядваме и тръгваме към близката долина Оурига.
Маракеш – долината Оурига (37 км. / 0.50 ч.) 14:00-15:15 - там правим разходка и обяд и се връщаме
долината Оурига – Маракеш (37 км. / 0.50 ч.) 17:30-20:30 - по пътя се отбиваме за градините на Андре Хелер, ако не сме закъснели (вероятно ще ги изпуснем). Вечеряме на площада Джемаа ел-Фнаа.

Ден 6: Маракеш – водопада Узуд (162 км. / 2.45 ч.) 9:00-12:30 - закусваме и тръгваме към водопада. Там планувам разходка с лодка, обяд и среща с маймуните😀 и отпътуване на обратно.
водопада Узуд – Маракеш (162 км. / 2.45 ч.) 16:00-19:30 - отново вечеря и разходка

Ден 7: Маракеш - Този ден го оставяме изцяло на Маракеш. След закуска започваме деня с градините на Мажурел и вилата на Ив Сен Лоран. След тях тръгваме към джамията Бен Юсуф и школата до нея, като следва обяд. След него отиваме да видим джамията Кутубия последвана от двата двореца - Бахия и Ел Бади и завършваме със тайната градина, като от нейната кула наблюдаваме залеза над Маракеш. Последна вечеря в розовия град и се прибираме към риада.

Ден 8: Маракеш – Айт Бен Хаду (181 км. / 3.10 ч.) 9:00-13:00 - закусваме и тръгваме към глиненото градче. Там се настаняваме в риада, обядваме и правим разходка. Вечерта палим колата към Уарзазат, където вечеряме и се връщаме в Айт Бен Хаду.

Ден 9: Айт Бен Хаду – каньона Тодра (215 км. / 3.15 ч.) 9:00-16:00 - Закусваме и потегляме към каньоните. Първи е Дадес Горгес, където спираме за почивка и обяд. Следва Тодра, където ще спим, там се настаняваме и излизаме на разходка. Вечеряме и лягаме.

Ден 10: каньона Тодра – Мерзуга (209 км. / 3:10) 9:00-14:00 - отново закуска😀 и поредното потегляне на път. Тук ще сме запазили нощувка в камп в пустинята (очаквам препоръки за максимално традиционен такъв - с вкусна храна и програма, песни). Оставяме колата, и потегляме. Там се оставяме в ръцете на водачите.

Ден 11: Мерзуга - Държим на яздене на камили, което да е по продължително и да не е претупано. Ако има бъгита или АТВ-та ще бъде плюс. Искаме да посетим и номади, ако има възможност.

Ден 12: Мерзуга – Фес (461 км. / 7.10 ч.) 9:00-18:30 - след дълъг път пристигаме във Фес. Отново настаняване, вечеря и разходка из медината.

Ден 13: Фес -след бърза закуска се впускаме из хилядите улички - започваме със двореца, след това градините Жнан Сбил, влизаме през Синята порта и се насочваме към школата Бу Иния. Следва обяд и продължаваме към кожарските работилници. От там школата Ал-Атарин, джамията Кайрауин и университета до нея. Отправяме се към Маринидските гробници, където се открива гледка към целия град. След това се връщаме в медината където вечеряме и правим последна разходка из мароканските медини.

Ден 14: Фес – България - спрямо това от колко ни е полета ще нагласим и програмата за деня.

Това е в общи линии плана. Със сигурност не е оптимален, но съм се стремял да извлека максимума и да се получи приятно пътешествие. 

Относно храната - основните неща, които със сигурност ще се опитат са тажин, кефта и пастия. Ако нещо пропускам ще се радвам да ме допълните.🙂 Ментов чай и портокалов сок са нещо, което обичам и няма как да пропусна. Алкохол в Мароко се продава на малко места, но ако има някакъв традиционен такъв, бих го опитал. Нещо което видях и много искам да опитам е вечеря в мароканско семейство, каквито има включени в някой фууд турове. Ще се радвам ако някой препоръча такъв.
   Стана доста дълъг пост, които ще завърша с няколко въпроса:

- Кой мобилен оператор да ползваме? За момента съм се спрял на ORANGE. В неделя мога ли да намеря работещи магазини на някой от операторите на летищата? Колко ГБ интернет ще ми е достатъчен?

- На няколко места срещнах, че Гугъл мапс не работи. Мисля да използвам maps.me?

- На кои банкомати да теглим пари? Срещнах че тези на Bamque Populare и BMCI нямат такси за теглене?

- Какво ви е мнението за приложението InDrive? По-добър вариант ли е от такситата?

- Има ли смисъл да вземаме СУВ или да заложим на някое хечбече? Срещнах на места, че когато се плаща пълна застраховка на колата, депозита отпада? Начисляват ли допълнително ако колата не се измие преди връщане?

- Как стои въпроса с пътната полиция? Все още ли не слагат камери за скорост?

- Бюджета които сме отделили за пътуването е 3000 лв. Спрямо това което срещнах като бюджет от други хора смятам, че е адекватен?

На първо време е това😀За в бъдеще ще допълвам, променям и т. н. Извинявам се за допуснатите грешки. Приемам всякакви критики и очаквам предложения за промени. Пожелавам на всички приятни пътешествия!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Само да кажа,че Уиз от края на октомври са пуснали директни полети Букурещ - Маракеш. Това, разбира се,не отговаря изцяло на програмата,но директните полети са голямо удобство. Освен това Pegasus предлагат полети до Казабланка с прекачване,но са на един билет и  в дни на промоция дават много добри цени. Летят от София и Букурещ.

И ние се оглеждаме за Мароко,с интерес ще чета .

Връзка към коментар
преди 11 часа, Ozymandias каза:

Мисля да използвам maps.me?

Аз бях преди пет години в Мароко именно през март и използвах точно maps.me, приложението което използвам откакто шетам насам- натам. И аз се притеснявах дали работи в медините , оказа се, че работи безотказно!!!!! Показва всяка уличка и завойче. През март дори в Мароко си е хладно . Не е за къси гащи.

Връзка към коментар
преди 12 часа, Ozymandias каза:

Планувам пътешествие из Мароко през март 2025г

Догодина месецът Рамадан е от 28 февруари до 29 март - първо проучете как стои положението с храненето в Мароко в този месец. Със сигурност няма да работят денем доста заведения, особено в нетуристически места.

Ден 5: Казабланка – Маракеш (243 км. / 2.45 ч.) 9:00-12:30 - сутринта закусваме и отпътуваме към Маракеш. Там се настаняваме, обядваме и тръгваме към близката долина Оурига.
Маракеш – долината Оурига (37 км. / 0.50 ч.) 14:00-15:15 - там правим разходка и обяд и се връщаме
долината Оурига – Маракеш (37 км. / 0.50 ч.) 17:30-20:30 - по пътя се отбиваме за градините на Андре Хелер, ако не сме закъснели (вероятно ще ги изпуснем). Вечеряме на площада Джемаа ел-Фнаа.

За Урика 50 минути на посока ми се струват неизпълними. Времената за шофиране в Гугъл мапс са пожелателни. 😉 При мен отиване/връщане с местен шофьор, разходка до водопада и един час обяд отнеха 6 часа.
За Мерзуга вечер задължително по-топли дрехи.
Гугъл мапс също се справя добре в Маракеш.

- Кой мобилен оператор да ползваме? За момента съм се спрял на ORANGE. В неделя мога ли да намеря работещи магазини на някой от операторите на летищата?

Те по летищата си чакат - все пак продават интернет на по-високи от центъра на всеки град цени. Ако някой от групата има е-сим, да си зареди една карта за начално ползване, после от градовете можете да си купите по-евтини карти, които се презареждат, питайте в хотела откъде.

Има теми за Мароко във форума, където сме писали що-годе актуална информация за банките, тегленето и валутите. Разгледайте ги.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
On 8/8/2024 at 11:29 PM, Ozymandias said:

- Какво ви е мнението за приложението InDrive? По-добър вариант ли е от такситата?

Да, InDrive e по-добрия вариант от такситата. Алтернатива на Uber, Bolt и т.н.

В ценовото отношение е 30% надолу в сравнение с такситата. 

Важно е да не се поръчва точно в центъра на седянката на такситата, които обичайно са по летищата, автогари, жп гари, понеже има известна непоносимост от таксиджиите към самата услуга. Просто се дърпаш малко встрани и викаш там колата.

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Интересуваме придвижване Танжер до Шефшауен и обратно, за един ден. Виждам това приложение което сте ползвали, като такси, но няма да имам сим карта да си го поръчам. Някой, които е ходил скоро, може ли да сподели или ми прати тел на такси, което е ползвал. Приблизително какви им са цените. Благодаря! 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
On 10/20/2024 at 4:49 PM, ZORI said:

Интересуваме придвижване Танжер до Шефшауен и обратно, за един ден. Виждам това приложение което сте ползвали, като такси, но няма да имам сим карта да си го поръчам. Някой, които е ходил скоро, може ли да сподели или ми прати тел на такси, което е ползвал. Приблизително какви им са цените. Благодаря! 

От Танжер ди Шефшауен може да пътуваш с автобус. Билети тук: CTM.ma
118 MAD (21.26 лв) на човек за двупосочен билет

За интернета - също нямахме такъв, но начини се намират 🙂 
InDrive от Medina-тa до CTM bus station-a 38 MAD (7.56 лв) - застава се до някое кафе, ресторант, мол и т.н., където си хапвала, влизала/излизала и т.н., т.е. знаеш, че там нет има.

InDrive от CTM bus station-a до Medina-тa 33 MAD (6.57 лв) - в автогарата има wi-fi. Отред на автогарата е кошер с таксита. Викаш таксито не точно в центъра на кошера, а на самия път и нямаш разправии 🙂 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.