eyanko Публикувано: 15 август Публикувано: 15 август Здравейте, магеланки и магеланци! Обмисляме екскурзия в средата на септември до Хърватска и Словения с личния автомобил и тъй като, това ни е първо излизане извън България, ще съм много благодарен за всякакви съвети и предложения. В общи линии планът ни е следния: Ден първи - отпътуване от София да Загреб с първа нощувка Ден втори - обиколка на колкото може повече забележителности в Загреб с втора нощувка Ден трети - отпътуване за Любляна със следобедна разходка в града с трета нощувка Ден четвърти - разходка до езерото Блед и четвърта нощувка в Любляна Ден пети - посещение на пещерите Постойна и Шкоцян с обяд и разходка в Триест и след това отпътуване през Риека /с евентуална вечеря там/ до Плитвичките езера с пета нощувка Ден шести - целият ден е предвиден за обиколка на езерата с последна шеста нощувка Ден седми - прибиране от Плитвичките езера до София Сърбия мислим да я преминем транзит, защото не можем да си позволим повече от 5 работни дни отпуск. Специално за там, ще си направим отделна екскурзия, а държахме на Хърватска и Словения. Имам няколко въпроса: Можем ли да направим посещението на пещерите в деня за разходката до Блед? Знам, че така ни се увеличава пътуването, а и пещерите са ни на път за Триест, но дамите в екипа държат да има повече време за италианския град. Аз обаче си държа повече на природните забележителности. 🙂 Колко време да предвидим за разходката до езерото Блед и посещението на пещерите? Какви са таксите за преминаване по магистралите и може ли таксите да се плащат с карта? Може ли навсякъде да се плаща с карта или трябва да си предвидим и евро в брой? Освен зелена карта за колата, необходимо ли е да предвидя и някакви други документи - голям талон например? За посещенията в пещерите необходимо ли е предварително закупуване на билети или е възможно и на място? За пещерите има ли определени часове за влизане? С една дума, ще съм БЛАГОДАРЕН за всякакви съвети и препоръки 🙂 1
eyanko Публикувано: 16 август Автор Публикувано: 16 август Едва ли ми е толкова "перфектен" маршрута, че да няма никакви препоръки и предложения по него 😀
Duke Публикувано: 16 август Публикувано: 16 август преди 14 минути , eyanko каза: Едва ли ми е толкова "перфектен" маршрута, че да няма никакви препоръки и предложения по него 😀 Маршрутът ти е напълно стандартен и реално изпълним, а отговори на всички въпроси можеш да откриеш в много теми на този раздел... И все пак: - посещението на пещерите отнема няколко часа, още поне два часа са нужни за обиколка на Блед, прибави към това и пътуване и сам си отговори на въпроса постижимо ли е в един ден да се направи; - магистралните такси в Сърбия и Хърватска се променят почти ежегодно, можеш да погледнеш в официалните сайтове за 100% достоверност, но не са кой знае колко високи и се заплащат навсякъде с кредитна карта; в Словения се пътува с винетка, можеш да я закупиш предварително онлайн или веднага след Загреб при влизане в Словения; в италианския участък до Триест няма магистрални такси ако минеш по обикновения и живописен двулентов път, същото и на връщане към Риека; - аз винаги държа копие от големия талон в жабката за всеки случай. 1
Дани Магелани Публикувано: 16 август Публикувано: 16 август преди 20 минути , eyanko каза: Едва ли ми е толкова "перфектен" маршрута, че да няма никакви препоръки и предложения по него 😀 Аз харесвам повече Черна гора, но това е субективно. В едната посока можете да влезете от Сърбия - Подгорица - Бар. Да минете цялата Черногорска Ривиера до любимия ми Котор и от там към Дубровник. 1
Duke Публикувано: 16 август Публикувано: 16 август преди 5 минути , Дани Магелани каза: Аз харесвам повече Черна гора, но това е субективно. В едната посока можете да влезете от Сърбия - Подгорица - Бар. Да минете цялата Черногорска Ривиера до любимия ми Котор и от там към Дубровник. Черна гора се съчетава прекрасно с врътка през Албания в едната посока и прибиране през Босна и Херцеговина и Мокра гора в другата. В конкретния случай за обиколка на Словения, посещение на Риека и Плитвички езера, поне за мен, маршрутът по-горе е съвсем оптимален за посочения от автора на темата период от време. Иначе е ясно, че Балканите са вълшебни и дори месец не стига, за да се обиколят...
eyanko Публикувано: 16 август Автор Публикувано: 16 август преди 40 минути , Duke каза: Черна гора се съчетава прекрасно с врътка през Албания в едната посока и прибиране през Босна и Херцеговина и Мокра гора в другата. В конкретния случай за обиколка на Словения, посещение на Риека и Плитвички езера, поне за мен, маршрутът по-горе е съвсем оптимален за посочения от автора на темата период от време. Иначе е ясно, че Балканите са вълшебни и дори месец не стига, за да се обиколят... Нещо такова планираме за следващата ни екскурзия - Македония, Албания, Черна гора и Босна. Сега няма как да стане заради краткия отпуск, който имаме. 1
eyanko Публикувано: 16 август Автор Публикувано: 16 август преди 50 минути , Duke каза: Маршрутът ти е напълно стандартен и реално изпълним, а отговори на всички въпроси можеш да откриеш в много теми на този раздел... И все пак: - посещението на пещерите отнема няколко часа, още поне два часа са нужни за обиколка на Блед, прибави към това и пътуване и сам си отговори на въпроса постижимо ли е в един ден да се направи; - магистралните такси в Сърбия и Хърватска се променят почти ежегодно, можеш да погледнеш в официалните сайтове за 100% достоверност, но не са кой знае колко високи и се заплащат навсякъде с кредитна карта; в Словения се пътува с винетка, можеш да я закупиш предварително онлайн или веднага след Загреб при влизане в Словения; в италианския участък до Триест няма магистрални такси ако минеш по обикновения и живописен двулентов път, същото и на връщане към Риека; - аз винаги държа копие от големия талон в жабката за всеки случай. Аз мисля, че е постижимо. Ще минем около 220км, като първо ще идем до пещерите,че да не затворят по-рано, а после целия следобед и надвечер можем да обикаляме по до късно около Блед. Нощувките ни в Любляна са запазени и не ми се иска да ги променяме. Пък и на жените ако не им се разхожда можем да ги оставим да си "джиткат" из Любляна. :) 1
Duke Публикувано: 16 август Публикувано: 16 август преди 2 минути , eyanko каза: Аз мисля, че е постижимо. Ще минем около 220км, като първо ще идем до пещерите,че да не затворят по-рано, а после целия следобед и надвечер можем да обикаляме по до късно около Блед. Нощувките ни в Любляна са запазени и не ми се иска да ги променяме. Пък и на жените ако не им се разхожда можем да ги оставим да си "джиткат" из Любляна. 🙂 Може би е постижимо, но още веднъж погледни картата - Любляна е в центъра, Постойна в единия край, а Блед в другия... преди 6 минути , eyanko каза: Пък и на жените ако не им се разхожда можем да ги оставим да си "джиткат" из Любляна. 🙂 Любляна е ОК за една вечер, повече става безсмислено...
Duke Публикувано: 16 август Публикувано: 16 август За да завърша по темата за маршрута, лично аз бих оставил Блед за друго пътуване в посока Австрия, например. Бих останал само една вечер в Любляна, която в съчетание с пристигане от Загреб в ранния следобед е напълно достатъчно време за словенската столица. На следващия ден бих тръгнал в посока Триест с нощувка в града, който незаслужено е подценяван, а по пътно бих разгледал Постойна. От Триест вече нататък програмата е ясна... 1 1
eyanko Публикувано: 16 август Автор Публикувано: 16 август преди 20 минути , Duke каза: Може би е постижимо, но още веднъж погледни картата - Любляна е в центъра, Постойна в единия край, а Блед в другия... Любляна е ОК за една вечер, повече става безсмислено... Гледах я. На по 55км от Любляна са и двете дестинации. За да направя гъдела на жените да имат повече време в Триест, съм склонен да мина 220км. По принцип плана беше да минем пещерите на тръгване от Любляна, ноооо... важното е жените да са доволни 😉
jungfraujoch Публикувано: 16 август Публикувано: 16 август преди 6 часа, Duke каза: Иначе е ясно, че Балканите са вълшебни и дори месец не стига, за да се обиколят... Много точно казано! 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега