Zdravko Nestorov Публикувано: 21 август Автор Сподели Публикувано: 21 август На 20.08.2024 г. в 19:13, Velyana каза: St. Gallen не лошо градче , но за около час и половина си го обиколил и е доста в страни от маршрута ви. Ако го комбинирате с Лихтенщайн или малко природа в Апенцелер ланд, - да . Аз бих вметнала също и Stein am Rhein в комбинация с Rheinfall. За мен Цюрих винаги е добра идея и винаги имам какво да се прави там. Относно храната - по това време на годината не е много типични да се яде фондю, но ройщи мога да препоръчам с две ръце. Само да вметна относно колата- да имате предвид, че паркирането е сравнително скъпо и няколко часа паркинг в Цюрих например може да ви излезне 50-60 франка. @Velyana - много ти благодаря за предложенията. St. Gallen изглежда наистина много красиво градче и ще го включа в програмата само ако се ходи до Liechtenstein (сериозно започвам да се замисля върху това). Stein am Rhein е наистина доста близко до Rheinfall и го добавям за последния ден. Всичките местенца са по път и би трябвало лесно да се обиколят. За Zurich прочетох толкова много мнения, че определено ще му отделим малко време през вечерта и сутринта 🙂 Относно храната - определено ще се опитаме да пробваме и фондю и рийощи 🙂 Много благодаря за съветите! Паркирането наистина е скандално скъпо - повечето места за спане предлагат паркинг между 20-36 CHF за 24 часа. Определено е впечатляващо 😄 На 20.08.2024 г. в 19:13, Rossi to каза: Не пропускайте Thun, аз лично го харесвам повече от Interlaken. Интерлакен е по-туристически, по-лъскав, а и двата пъти като сме ходили ни валя дъжд. Тун през август. При наличието на толкова красиви места в Швейцария и ограниченото време, аз не бих ходила до Лихтенщайн. И аз, както някой по-горе писа, бих видяла някое и друго село, ако пък е на брега на езеро, още по-добре. преди 21 часа, Duke каза: +1 Разгледахме го пътьом от Берн към Интерлакен (където нощувахме) и много ни хареса това градче, а мястото от първата снимка е сборен пункт на борд сърфисти и напомня много за едно подобно място в Мюнхен... @Rossi to @Duke - много ви благодаря, че се включихте по темата Швейцария 🙂 Thun е задължителна част от плана като все още се чудим къде да го наместим, но... няма да го пропуснем. След всичките предложения в тази тема плана претърпя няколко промени, та остава само да го дооправим 🙂 Liechtenstein почти сигурно ще отпадне за сметка на малко повече природа. Преправих програмата благодарение на всичките съвети, които ми дадохте, за което съм безкрайно благодарен на всички!!! На 20.08.2024 г. в 19:33, Lindt каза: Темите с планове за Швейцария ми късат сърцето и затова гледам бързо да ги затварям. Не ги разбирам хората как решават да гледат планината от града, на 20-50 км разстояние, вместо от брега на езеро, от достъпна хижа с гледка или на специално място в самата планина. @Lindt - прочетох пътеписите ти за Швейцария и... останах без думи. Ти си един от основните виновници да променя програмата доста 😄 Най-долу ще постна новата програмата и ще очаквам да кажеш дали съм си научил урока 😄 На 20.08.2024 г. в 20:01, marycap каза: Въпреки, че пътувам по съвсем различен от теб начин (сама и с обществен транспорт), ще те посъветвам да купуваш карта и пасове след изготвяне на окончателния вариант на програмата и запазване на нощувките. В края на всяка година около 300 търговци на услуги се събират, всеки обявява какви отстъпки може да направи в своята област и се изготвят информационните брошури и пасове за следващата година.Така в зависимост от плана ми избирам какво ми е нужно и най-изгодно. При първото и тазгодишното ми пътуване ползвах Suisse Half Fare Card (for 1 month- 120CHF), която се избива и за кратки пътувания, пас за Юнгфрау ( само при първото пътуване), както и безплатните карти от хотела, придружени с брошура за многобройни отстъпки. Преди 2 години, при повече градски пътувания, не ползвах карти и пасове- придвижвах се с т.н. суперспестяващи билети, закупени вечерта преди пътуването и с отстъпките от хотела за зъбчатите железници и лифтовете. През пролетта открих страхотен сайт, отлично поддържан с актуална информация: myswissalps.com - четох за лятното ми пътуване оттам. Препоръчвам го! @marycap - много ти благодаря за тези разяснения. Нямах си и представа как се случват нещата и ще го имам в предвид. преди 22 часа, aleksandrina каза: Много е близо до централна гара и стария град, няма да отнеме много време. Сградата е бившата фабрика и някак се пренасяш набързо в историята. Бързо ще го и разгледате. Или по- точно да надникнете. Не е известно място, няма туристи там. А в стария град има доста фонтани- всеки с различна скулптура (май най- известният е ядящият деца), както и Zytglogge, къщата, където е живял Айнщайн... На Гуртен, ако се качите- Берн е като на длан. Права е @Lindt за природата, но и в градчетата има какво да се види. Атмосферата е много различна в различните части на Швейцария. Аз клоня към немската- слабост ми е. 🙂 А Ньошател е на границата между немската и френската част- там е смесено населението. Нойенбург е немското му име. И 20 дни няма да стигнат. 😉 Там има всичко. Инфо има за пасове, посоки, забележителности, новини... Хвърлям му по едно око от време на време. @aleksandrina - много ти благодаря за съветите за Bern - програмата е оправена и всички местенца са отбелязани. Остава да видим с колко време ще разполагаме за разходка там, но изглежда, че града се обикаля много лесно 🙂 преди 21 часа, stanimir каза: При мен градовете бяха само за зарибяване да се върна отново заради природата и повече в град не исках да си губя времето. Да , красиви са , но нищо чак толкова по-различно и уникално от останалите градове в съседните Германия или Франция с емигрантските тълпи и прочие характеристики на западноевропейските градове. От Цюрих , Люцерн, Берн и Базел най-безинтересен ми беше Берн и след половин ден там в следващите вече го ползвах само за спалня , и от там дневни турове до Thun , Lauterbrunen и Wengen. +1 глас за Thun ! Бил съм в Монтрьо , Веве , Женева ,но за повече от няколко часа не виждам какво бих търсил там.Затова минавам транзит от летището и бегом към планината ... Природата и планинските селца са истинска приказка.Картичка ! @stanimir - от толкова много коментари по темата, определено се замислям все повече и повече и преправих първоначалния план 🙂 Thun ще бъде посетен обезателно! Монтрьо , Веве , Женева - те остават като опции само и единствено, ако не успеем да се качим до Jungfraujoch. преди 9 часа, Kasper каза: Ако трябва да се купуват скъпи еднократни билети за Jungfraujoch, може би е по-добре срещу допълнително CHF 40 на човек да си вземете Jungfrau Travel Pass. Струва CHF 210 за 3 дена, а допълнителния билет за Jungfraujoch е CHF 63 на човек. Може да се купи онлайн, а също така и от автомат или на гише на всяка гара в района на Интерлакен. Допълнителният билет за Jungfraujoch може да се купи (или да не се купува изобщо) по всяко време от гише на всяка гара в района, а може би и от автоматите. Няма никакъв проблем с липса на места и закупуването на билети. Упражнението е силно комерсиално и за китайските групи се пускат отделни вагони/влакове. Отделно на касите/в офисите на железниците няма опашки. Освен някой заблуден турист, рядко се появяват други хора там,а сте и извън активния сезон. https://www.jungfrau.ch/en-gb/jungfrau-travel-pass/ А местата, които могат да се посетят с този пас наистина си заслужават. https://www.myswitzerland.com/en/experiences/schynige-platte/ https://www.myswitzerland.com/en/destinations/muerren/ https://www.myswitzerland.com/en/experiences/grindelwald-first-1/ https://www.myswitzerland.com/en/experiences/maennlichen-1/ https://www.myswitzerland.com/en/experiences/food-wine/restaurant/harder-kulm/ @Kasper - това си го запомням и ще ми е ориентир каква карта да си закупя за пътуването. Тъй като преправих малко прогрмата всичко, което си посочил (еее, почти всичко) си го добавям и ще се опитаме да го видим. Огромни благодарности за ценните съвети! преди 5 часа, П.Кръстев каза: Без да навлизам в големи детайли, ще се съглася с @Lindt, според мен времето в градовете трябва да се минимизира колкото е възможно. Ние бяхме в Швейцария с личен автомобил за 10 дни и видяхме само определени градчета за по няколко часа - Интерлакен, Люцерн и Вадуц (Лихтенщайн) на влизане от Австрия. (Базел и Цюрих сме ги виждали при друго пътуване, зимата, когато сме ходили на гости при приятели). Останалото време отделихме на природата, предимно около Лаутербрунен, с някои изключения. На ваше място, т.к. кацате в Базел, бих отделил няколко часа на града и директно бих тръгнал към района на Лаутербрунен, където да се настаня. Може да се вземе 3-дневен Jungfrau Travel Pass, който включва всичко в региона, с изключение на качването до Jungfraujoch, което може да се вземе на намалена цена от 65 CHF (двупосочно) ако прогнозата е добра. Ако горе времето не е добро, може да използвате всички влакове и лифтове в региона за да посетите каквото успеете. Това, което си изредил в Ден 2, според мен няма как да стане, доста неща ще отпаднат и ще ви се иска да сте останали в региона повече. Споделям една карта, която си направихме за нашето пътуване, информацията е събирана от различни статии и блогове. П.С. Не видях да сте включили преходът до Schmadribachfälle. Определено препоръчвам при хубаво време, но дори и без него - в региона е пълно с неща за уплътняване на времето, с което разполагате. @П.Кръстев - изключителни благодарности за цялата споделена информация. Страшно полезна и определено ще си взема някои неща, които да добавя (променя) плана. 3-дневен Jungfrau Travel Pass - това си го записвам и е доста вероятно да се възползваме от него! Ден 2 е доста вероятно да се промени и да бъде по-скоро заменен с Lauterbrunnen Valley. Скоро ще пусна каква ми е идеята и ще се радвам на коментари от твоя страна. Schmadribachfälle също влиза като част от плана, но ще е само ако ни остане време през този ден, тъй като програмата се понапълни доста дори махайки Liechtenstein 😄 Изключително ОГРОМНО благодаря на всички, които се включихте в темата и ми дадохте тези съвети. Определено ще се вслушам в много от тях и ще преправя програмата като се фокусирам повече на природата и по-малко на самите градове (може би балансирано). Ще споделя новата програма след малко и ще съм ви безкрайно благодарен на всякакви критики и коментари, тъй като са ми от изключително голяма полза! БЛАГОДАРЯ на всички!!! 1 1 Връзка към коментар
Zdravko Nestorov Публикувано: 21 август Автор Сподели Публикувано: 21 август И както обещах добавям модифицираната програма 🙂 Ден 1 Кацане в Basel Взимаме колата под наем от летището и директно отиваме към Bern Разходка и нощувка в Bern Ден 2 Отправяме се към 3-дневен Jungfraujoch - Top of Europe 🙂 Обиколка на Jungfraujoch Peak (като ще се разходим и до хижата Mönchsjochhütte) На връщане минаваме през Thun, правейки една кратка разходка Пътуваме наобратно към Bern - разходка и нощувка Ден 3 Отиваме към Lauterbrunnen Valley и Schmadribachfälle (за колкото ни стигне времето и силите) След това потегляме към Lucerne И завършваме деня в Zurich Разходка и нощувка в Zurich Ден 4 Разходка в Zurich Отиваме към Stein am Rhein и бърза разходка След това продължаваме към Neuhausen am Rheinfall, за да разгледаме Rhine Falls Ако ни е останало време продължаваме към Schaffhausen Връщаме се в Basel, за да оставим колата Хващаме полета наобратно към Sofia Тъй като Ден 2 и Ден 3 са най-сложни за организиране и има толкова невероятни места, които да се видят, направих една програма, с която да ни е по-лесно. Опитал съм се да се съобразя и с факта, че част от групата има лек страх от високо, та да видим дали ще ги откажа от следващо пътуване 😄 Jungfraujoch and the Region (September 2024 Ще съм ви безкрайно благодарен за всякакви коментари и препоръки! БЛАГОДАРЯ ВИ!!! 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август Според мен търси друг пас, подходящ за вас. За пръв път виждам някой, който да плати 3-дневен пас в Швейцария и да го ползва за 1,2 дни. За мен Мюрен и Айгер трейл е недопустимо да са извън посещение на района, а един швейцарски пас предполага да се качиш на всички панорамни гледки в една долина, да ти спре дъхът без никакво физическо усилие, а не да обикаляш най-ниските точки. https://www.myswitzerland.com/en-th/experiences/route/eiger-trail-the-swiss-alpine-experience-trail/ Обаче вие сте градски туристи, явно не чувствате притегляне към местата, които са направили Швейцария топ дестинация. 2 1 Връзка към коментар
Velyana Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август Не си давайте много зор за Schaffhausen- това е единственият град в Швейцария бомбандиран през втората световна война ( навигационна грешка) и голяма част е бил разрушен, сега е доста индустриален и няма кой знае какво да се види. И внимавайте с шофирането и спазвайте ограниченията , защото има доста камери и глобите са сравнително високи 😩 1 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август Да продължа мисълта на @Lindt. Айгер трейл с тръгване от Mannlichen по обед-следобед е топ. Не е голямо натоварване, но май не е вашето. Но поне качване горе за гледката ще си заслужава в хубаво време Качване с лифта до First и разходка до езерото над него. Става и за хора с инвалидни колички по спомен. Юнгфрауйох не е дълго като престой - в Сфинкса ще ви хване клаустрофобия, а до хижата е 30 Мин преко сили. Това се сещам като за без ходене практически, но поне да видите и усетите нещо реално от този район. 1 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август Ако позволите едно вметване. От Basel Badischer Bahnhof може да ползвате немски влакове до Шафхаузен и водопадите на Рейн. С еднодневен билет за провинция Баден-Вюртемберг (B-W ticket) това може да е изключително изгодно щом пътувате четирима. Други места, които си заслужават спирка по тази линия, са Бад Зекинген с най-стария дървен покрит мост и Лауфенбург. 2 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август преди 1 час, Zdravko Nestorov каза: @Velyana - много ти благодаря за предложенията. St. Gallen изглежда наистина много красиво градче и ще го включа в програмата само ако се ходи до Liechtenstein (сериозно започвам да се замисля върху това). Stein am Rhein е наистина доста близко до Rheinfall и го добавям за последния ден. Всичките местенца са по път и би трябвало лесно да се обиколят. За Zurich прочетох толкова много мнения, че определено ще му отделим малко време през вечерта и сутринта 🙂 Относно храната - определено ще се опитаме да пробваме и фондю и рийощи 🙂 Много благодаря за съветите! Паркирането наистина е скандално скъпо - повечето места за спане предлагат паркинг между 20-36 CHF за 24 часа. Определено е впечатляващо 😄 @Rossi to @Duke - много ви благодаря, че се включихте по темата Швейцария 🙂 Thun е задължителна част от плана като все още се чудим къде да го наместим, но... няма да го пропуснем. След всичките предложения в тази тема плана претърпя няколко промени, та остава само да го дооправим 🙂 Liechtenstein почти сигурно ще отпадне за сметка на малко повече природа. Преправих програмата благодарение на всичките съвети, които ми дадохте, за което съм безкрайно благодарен на всички!!! @Lindt - прочетох пътеписите ти за Швейцария и... останах без думи. Ти си един от основните виновници да променя програмата доста 😄 Най-долу ще постна новата програмата и ще очаквам да кажеш дали съм си научил урока 😄 @marycap - много ти благодаря за тези разяснения. Нямах си и представа как се случват нещата и ще го имам в предвид. @aleksandrina - много ти благодаря за съветите за Bern - програмата е оправена и всички местенца са отбелязани. Остава да видим с колко време ще разполагаме за разходка там, но изглежда, че града се обикаля много лесно 🙂 @stanimir - от толкова много коментари по темата, определено се замислям все повече и повече и преправих първоначалния план 🙂 Thun ще бъде посетен обезателно! Монтрьо , Веве , Женева - те остават като опции само и единствено, ако не успеем да се качим до Jungfraujoch. @Kasper - това си го запомням и ще ми е ориентир каква карта да си закупя за пътуването. Тъй като преправих малко прогрмата всичко, което си посочил (еее, почти всичко) си го добавям и ще се опитаме да го видим. Огромни благодарности за ценните съвети! @П.Кръстев - изключителни благодарности за цялата споделена информация. Страшно полезна и определено ще си взема някои неща, които да добавя (променя) плана. 3-дневен Jungfrau Travel Pass - това си го записвам и е доста вероятно да се възползваме от него! Ден 2 е доста вероятно да се промени и да бъде по-скоро заменен с Lauterbrunnen Valley. Скоро ще пусна каква ми е идеята и ще се радвам на коментари от твоя страна. Schmadribachfälle също влиза като част от плана, но ще е само ако ни остане време през този ден, тъй като програмата се понапълни доста дори махайки Liechtenstein 😄 Изключително ОГРОМНО благодаря на всички, които се включихте в темата и ми дадохте тези съвети. Определено ще се вслушам в много от тях и ще преправя програмата като се фокусирам повече на природата и по-малко на самите градове (може би балансирано). Ще споделя новата програма след малко и ще съм ви безкрайно благодарен на всякакви критики и коментари, тъй като са ми от изключително голяма полза! БЛАГОДАРЯ на всички!!! Монтрьо и Веве, също и френското селце Ивори, заслужават да се разгледат. Не отделяй повече от час на Женева. 1 Връзка към коментар
Zdravko Nestorov Публикувано: 21 август Автор Сподели Публикувано: 21 август преди 40 минути , Lindt каза: Според мен търси друг пас, подходящ за вас. За пръв път виждам някой, който да плати 3-дневен пас в Швейцария и да го ползва за 1,2 дни. За мен Мюрен и Айгер трейл е недопустимо да са извън посещение на района, а един швейцарски пас предполага да се качиш на всички панорамни гледки в една долина, да ти спре дъхът без никакво физическо усилие, а не да обикаляш най-ниските точки. https://www.myswitzerland.com/en-th/experiences/route/eiger-trail-the-swiss-alpine-experience-trail/ Обаче вие сте градски туристи, явно не чувствате притегляне към местата, които са направили Швейцария топ дестинация. @Lindt - благодаря ти отново за полезния коментар! След толкова много коментари по темата Eiger Trail го разгледах доста подробно и си напълно права... Просто не трябва да се пропуска 🙂 Поразходих се малко с GoogleMaps и мисля, че групата не би имала никакви проблеми. Добавям го задължително. Само едно въпросче - от Eigergletscher ли е най-добре да стартираме (тъй като ако всичко е наред, можем да го вмъкнем съвсем спокойно след Jungfraujoch). Mürren е част от плана, като тук не съм сигурен дали най-добрият вариант е да хванем Wanderweg Mürren - Gimmelwald trail? Относно паса за обикаляне... все още нищо не е сигурно там, и всичко ще зависи от финалния вариант на програмата. преди 43 минути , Velyana каза: Не си давайте много зор за Schaffhausen- това е единственият град в Швейцария бомбандиран през втората световна война ( навигационна грешка) и голяма част е бил разрушен, сега е доста индустриален и няма кой знае какво да се види. И внимавайте с шофирането и спазвайте ограниченията , защото има доста камери и глобите са сравнително високи 😩 @Velyana - всичко тук зависи от времето, с което разполагаме, като основната идея е да сме в близост до Basel (затова добавих и Schaffhausen). Записвам си го това, за да го имам в предвид. Относно шофирането - доста познати ми споделиха абсолютно същото, така че си караме в ограниченията и това е 🙂 Не бързаме за никъде! преди 37 минути , Gentleman Basta каза: Да продължа мисълта на @Lindt. Айгер трейл с тръгване от Mannlichen по обед-следобед е топ. Не е голямо натоварване, но май не е вашето. Но поне качване горе за гледката ще си заслужава в хубаво време Качване с лифта до First и разходка до езерото над него. Става и за хора с инвалидни колички по спомен. Юнгфрауйох не е дълго като престой - в Сфинкса ще ви хване клаустрофобия, а до хижата е 30 Мин преко сили. Това се сещам като за без ходене практически, но поне да видите и усетите нещо реално от този район. @Gentleman Basta - благода ти изключително много за коментара. Eiger Trail мислим да го стартираме от Eigergletscher, тъй като ако всичко е наред, можем да го вмъкнем съвсем спокойно след Jungfraujoch. Не съм сигурен, че успях да се ориентирам с тръгване от Mannlichen... Качване с лифта до First и разходка до езерото над него - дали можеш да ми дадеш малко повече информация относно това или някакво линкче към картата? Огромно благодаря за коментара!!! преди 30 минути , master_of_germs каза: Ако позволите едно вметване. От Basel Badischer Bahnhof може да ползвате немски влакове до Шафхаузен и водопадите на Рейн. С еднодневен билет за провинция Баден-Вюртемберг (B-W ticket) това може да е изключително изгодно щом пътувате четирима. Други места, които си заслужават спирка по тази линия, са Бад Зекинген с най-стария дървен покрит мост и Лауфенбург. @master_of_germs - тъй като сме с кола, би трябвало да ни е доста по-лесно предвижването до Rhine Falls. Но ако нещо се промени в плана, това си го записвам! За Bad Säckingen не мисля, че ще ни стигне времето... преди 8 минути , Дани Магелани каза: Монтрьо и Веве, също и френското селце Ивори, заслужават да се разгледат. Не отделяй повече от час на Женева. @Дани Магелани - благодаря за информацията. Запазил съм си тези местенца в случаи, че се провали плана за Jungfraujoch. Искам да имам няколко резервни варианта 🙂 1 Връзка към коментар
Gentleman Basta Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август от First до Bachalpsee - ето карта Mannlichen си е качване с лифт (ето гледката) и маршрута 1 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август @Zdravko Nestorov, извинявай, аз пиша недоглеждал. И като човек, който в тая част на света се доверява абсолютно на обществения транспорт. За другите места нищо не казвам, понеже не съм бил, но послушай @Lindt и @Gentleman Basta за онзи район. Лош съвет няма да ти дадат. И не се разпилявай толкова. Липсва ми фокус на пътуването ви. Водопада на Рейн и Шафхаузен може да ги оставиш за друг път без кола, тъкмо защото са достъпни с нетипично за Швейцария евтин и бърз (това е ясно) обществен транспорт. 1 2 Връзка към коментар
Velyana Публикувано: 21 август Сподели Публикувано: 21 август преди 5 минути , master_of_germs каза: @Zdravko Nestorov, извинявай, аз пиша недоглеждал. И като човек, който в тая част на света се доверява абсолютно на обществения транспорт. За другите места нищо не казвам, понеже не съм бил, но послушай @Lindt и @Gentleman Basta за онзи район. Лош съвет няма да ти дадат. И не се разпилявай толкова. Липсва ми фокус на пътуването ви. Водопада на Рейн и Шафхаузен може да ги оставиш за друг път без кола, тъкмо защото са достъпни с нетипично за Швейцария евтин и бърз (това е ясно) обществен транспорт. Сигурен ли си, че все още има опцията Базел- Шафхаузен с немски билет? защото мисля , че влака е спрян, но не съм сигурна. Кога за последно си пътувал ? 1 Връзка към коментар
Zdravko Nestorov Публикувано: 21 август Автор Сподели Публикувано: 21 август преди 50 минути , Gentleman Basta каза: от First до Bachalpsee - ето карта Mannlichen си е качване с лифт (ето гледката) и маршрута @Gentleman Basta - за първото със сигурност няма да остане време, но за второто (Männlichen - Alpiglen | Romantikweg), със сигурност ще се опитаме да го вмъкнем. Така или иначе вече бяхме включили Männlichen и Royal walk (от Wengen), този маршрут изглежда страхотен!!! Огромно благодаря 🙂 преди 43 минути , master_of_germs каза: @Zdravko Nestorov, извинявай, аз пиша недоглеждал. И като човек, който в тая част на света се доверява абсолютно на обществения транспорт. За другите места нищо не казвам, понеже не съм бил, но послушай @Lindt и @Gentleman Basta за онзи район. Лош съвет няма да ти дадат. И не се разпилявай толкова. Липсва ми фокус на пътуването ви. Водопада на Рейн и Шафхаузен може да ги оставиш за друг път без кола, тъкмо защото са достъпни с нетипично за Швейцария евтин и бърз (това е ясно) обществен транспорт. @master_of_germs - @Lindt и @Gentleman Basta ги изтормозих с толкова много въпроси и преправяния на програмата... надявам се, че нямат нищо против, но наистина тяхната помощ ми е безценна!!! Тъй като вече сме букнали 2 нощувки в Bern и 1 в Zurich, се надявам да можем да отделим пълни 2 дена на региона Jungfraujoch и Lauterbrunnen Valley (както и околностите) и вече последния ден ще бъде по-спокоен около Zurich. Благодаря за съветите! Връзка към коментар
patilana Публикувано: 31 август Сподели Публикувано: 31 август Нещо се обърках - хем разходки из природата, хем почивки в градовете Да кажа и на теб - не карайте по магистралите , ако нямате желание да опознаете достиженията на тунелното строителство , което искат и у нас да прокарат . Там копаят гранит , у нас - нестабилни скали . Тотална щета като емоции . Лихтенщайн го приеми само и единствено , като бройка . Е , може да го отметнеш и като нагледен пример как богатите не си ограждат богатството с високи огради . Два часа изгубени в безсмислени разходки плюс още часове в път . Също като във Венген . Някакви милиардери имали къщи там - интересно , за моя български мозък , кои ли са техните къщите ? Да спомена , че някои хора не се чувстват добре на последната спирка на влакчето . При случай на главоболие - слизане веднага до Венген . Няма да откажат да ви вземат парите за влак и на място . Намерете си супермаркет и си вземете по 100 гр. от всички видове кашкавали , пардон , сирена . И шоколади , шоколади , ама никой не бие Линд ! Довери ми се , не проверявай . Пак от супермаркета - Мигро за предпочитане . 1 Връзка към коментар
Miladina Публикувано: 31 август Сподели Публикувано: 31 август Не знам защо всички скочиха срещу Лихтенщайн, но аз мога да кажа, че си струва. Не при това ваше пътуване, тъй като е кратко, но още пазя спомена за трите дни /две нощувки/ във Вадуц. Купихме си по един пас и обикаляхме- природа, култура, история, вино и т.н. Самият пас беше един лист А4 с името на туриста и след като посетиш даден обект ти пишат на ръка, че това място е посетено и обикновено те питат от къде си. Пасът е за три дни и може тези дни да не са последователни. Мисля, че можеше да се ползват в рамките на година. Та, във въпросния пас са включени посещения на музеи, галерии, лифт до Малбун, туристическо влакче, някакви места за хапване, а също така и тестване на вина- 2 посещения на различни места. Ммм, още се облизвам след посещението на избата на княза. Опитахме страхотни вина. Също така в този пас е включен и градският транспорт. Много се накефих на автобус No 11, който тръгва от Сарганс /Швейцария/, минава през Лихтенщайн и другата му крайна спирка е във Фелдкирх /Австрия/. Един от дните се качихме на Малбун, разхождахме се, после още се мотахме във Вадуц и по едно време огладняхме, но вече минаваше 18 часа, а знаете там всичко “умира” след този час. Решихме да се качим на автобус 11 и да търсим заведение в Австрия и на 20 метра от границата между Лихтенщайн и Австрия /останала е само сградата/ - о, чудо дюнери и разни други вкуснотии. На доста прилични цени. Собственикът от Босна, жената, която чистеше от Румъния, с две думи балканска среща. Похапнахме добре, поприказвахме си и доволни се прибрахме в хотела. И макар, че почти всички местни не бяха очаровани, когато чуеха, че сме от България за мен тези три дни бяха изключително приятни. 4 2 Връзка към коментар
Zdravko Nestorov Публикувано: 1 септември Автор Сподели Публикувано: 1 септември На 31.08.2024 г. в 9:12, patilana каза: Нещо се обърках - хем разходки из природата, хем почивки в градовете Да кажа и на теб - не карайте по магистралите , ако нямате желание да опознаете достиженията на тунелното строителство , което искат и у нас да прокарат . Там копаят гранит , у нас - нестабилни скали . Тотална щета като емоции . Лихтенщайн го приеми само и единствено , като бройка . Е , може да го отметнеш и като нагледен пример как богатите не си ограждат богатството с високи огради . Два часа изгубени в безсмислени разходки плюс още часове в път . Също като във Венген . Някакви милиардери имали къщи там - интересно , за моя български мозък , кои ли са техните къщите ? Да спомена , че някои хора не се чувстват добре на последната спирка на влакчето . При случай на главоболие - слизане веднага до Венген . Няма да откажат да ви вземат парите за влак и на място . Намерете си супермаркет и си вземете по 100 гр. от всички видове кашкавали , пардон , сирена . И шоколади , шоколади , ама никой не бие Линд ! Довери ми се , не проверявай . Пак от супермаркета - Мигро за предпочитане . @patilana - адски ти благодаря за този коментар. Както винаги е супер полезен и определено ще последвам част от тези съвети: Прочетох толкова много информация по темата Швейцария, че в желанието си да подредя програмата се получи по-скоро каша, отколкото реален план. Голяма благодарност към всички, които са писали в темата и ми помогнаха да се ориентирам доста по-добре и да направя съответните промени и това да се превърне основно в разходка сред природата и малко почивка в самите градове. Първият ден ще бъде взимане на колата под наем, настаняване в Bern и малко градска разходка в късния следобяд. Слдващите два дена ще отделим изцяло на Jungfraujoch, Lauterbrunnen, Grindelwald и всичко, за което ни стигне времето в този регион (изключителни благодарности на @Lindt и @Gentleman Basta за търпението и страхотните насоки откъм маршрути и какво може да видим). Дори да не успеем да посетим Jungfraujoch (дано да не се случи, но все пак...), ще отделим цялото си време в този регион през тези два дена. Късно прибиране в Zurich и нощувка. Поседният ден все още е под въпрос, но може би посещение на Lucerne и Neuhausen am Rheinfall, след което полет към София. "Не карайте по магистралите" - това вече го срещам на няколко места и определено ще се вслушам в него. Страхотен съвет!!! Лихтенщайн отпадна със сигурност от прогрмата. След невероятните съвети в тази тема, определено ще се фокусираме на природата, а не да прекараме времето в "гъз път да види", просто за да отметнем още една държава. Относно Wengen - все още си е част от плана, тъй като си е по маршрута в този регион и някак си няма как да го пропуснем 😄 Може да се запознаем с тези български съграждани. Шегата настрана, но дали ще го посетим или не, зависи изцяло от това колко сили ще имаме и как се е развила програмата ни преди това. Това с влакчето и последната му спирка е много интересно - надявам се да имаме възможността да разберем дали ние сме от тях (а дано НЕ 😄). Сирена или кашкавали... още първия ден мислим да направим такова пазаруване и да си имаме, ей така, за всеки случай 😄 Относно шоколадите и специално Линд... нямам търпение да разбера дали наистина е толкова огромна разликата от това, което ние хапване в България... чак не ми се вярва 😮 Записвам си това за Mirgos - не знаех, че е най-голямата верига в Швейцария. Хубавото е, че има техни магазини на толкова много локации, така че ще можем лесно да се заредим с кашкавали и... сладко 😄 Много благодаря отново за безценните съвети!!! Изключително полезни и наистина ще си ги използваме и на практика!!! На 31.08.2024 г. в 10:02, Miladina каза: Не знам защо всички скочиха срещу Лихтенщайн, но аз мога да кажа, че си струва. Не при това ваше пътуване, тъй като е кратко, но още пазя спомена за трите дни /две нощувки/ във Вадуц. Купихме си по един пас и обикаляхме- природа, култура, история, вино и т.н. Самият пас беше един лист А4 с името на туриста и след като посетиш даден обект ти пишат на ръка, че това място е посетено и обикновено те питат от къде си. Пасът е за три дни и може тези дни да не са последователни. Мисля, че можеше да се ползват в рамките на година. Та, във въпросния пас са включени посещения на музеи, галерии, лифт до Малбун, туристическо влакче, някакви места за хапване, а също така и тестване на вина- 2 посещения на различни места. Ммм, още се облизвам след посещението на избата на княза. Опитахме страхотни вина. Също така в този пас е включен и градският транспорт. Много се накефих на автобус No 11, който тръгва от Сарганс /Швейцария/, минава през Лихтенщайн и другата му крайна спирка е във Фелдкирх /Австрия/. Един от дните се качихме на Малбун, разхождахме се, после още се мотахме във Вадуц и по едно време огладняхме, но вече минаваше 18 часа, а знаете там всичко “умира” след този час. Решихме да се качим на автобус 11 и да търсим заведение в Австрия и на 20 метра от границата между Лихтенщайн и Австрия /останала е само сградата/ - о, чудо дюнери и разни други вкуснотии. На доста прилични цени. Собственикът от Босна, жената, която чистеше от Румъния, с две думи балканска среща. Похапнахме добре, поприказвахме си и доволни се прибрахме в хотела. И макар, че почти всички местни не бяха очаровани, когато чуеха, че сме от България за мен тези три дни бяха изключително приятни. @Miladina - много ти благодаря за този разказ за Лихтеншайн и определено това място ще го посетя, но няма да е по време на това пътешествие до Швейцария. Този коментар ще си го запазя занапред 🙂 Благодаря отново на всички за всичко. Супер много ми помогнахте за всичко по организацията. Имам един последен въпрос свързан с билетите в региона на Jungfraujoch, Lauterbrunnen, Grindelwald и всичко наоколо. @Lindt спомена, че е малко глупост да купуваме билет за 3 дена, а да го използваме само за 2, което си е напълно вярно. Дали има опция за някакъв билет за 2 дена, който да съвпадне с нашите нужди (целият градски транспорт в региона и разбира се влакчето до върха, като от това, което разгледах то ще трябва да си се плати допълнително)? Огромно благодаря и с пожелание за страхотна нова седмица на всички!!! 1 Връзка към коментар
Velyana Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември Относно супермаркетите - двете големи вериги са Coop и Migros . Аз лично съм фен на Coop и пазарувам само от там, единствено има една марка шоколади Frey - която съм купувала от Migros. За Линдт не знм дали има различен вкус, но има много по -голям избор от колкото на други места, но може да отидете до музея на шоколада на Линдт в Цюрих. Аз бих ти препоръчала да опитате Lädarach или Sprüngli - по-скъпи са от Линдт , но са топ. Ако ходите до Люцерн - горещо препоръчвам разходка по езерото. Vierwaldstättersee е много красиво езеро. Имайте предвид , че на Jungfraujoch си е доста студено. Ние бяхме миналата седмица и горе беше 4 градуса, а в Цюрих 33 😂. Вземете си по едно якенце. И ако ходите до Rheinfalls- си вземете от бг дъждобрани или си купете от Швейцария, не съм сигурна че раздават на лодките. 2 1 Връзка към коментар
Zdravko Nestorov Публикувано: 2 септември Автор Сподели Публикувано: 2 септември преди 10 часа, Velyana каза: Относно супермаркетите - двете големи вериги са Coop и Migros . Аз лично съм фен на Coop и пазарувам само от там, единствено има една марка шоколади Frey - която съм купувала от Migros. За Линдт не знм дали има различен вкус, но има много по -голям избор от колкото на други места, но може да отидете до музея на шоколада на Линдт в Цюрих. Аз бих ти препоръчала да опитате Lädarach или Sprüngli - по-скъпи са от Линдт , но са топ. Ако ходите до Люцерн - горещо препоръчвам разходка по езерото. Vierwaldstättersee е много красиво езеро. Имайте предвид , че на Jungfraujoch си е доста студено. Ние бяхме миналата седмица и горе беше 4 градуса, а в Цюрих 33 😂. Вземете си по едно якенце. И ако ходите до Rheinfalls- си вземете от бг дъждобрани или си купете от Швейцария, не съм сигурна че раздават на лодките. @Velyana - от една година насам не ям сладко, че много прекалявах преди и сега след всичко описано тук... просто няма как да не нарушим това 😄 Страшно ти благодаря за информацията. Относно Jungfraujoch подготвяме якетата - нямаме избор просто. На доста места четох относно колко градуса е нормално за периода Август-Септември и се въртят неща от сорта от -3/-4 до 3/4, така че... това е задължително направо. Дано да хванем хубаво време и да успеем и ние да се качим. Надявам се да ви е харесало супер много 🙂 Rheinfalls - след Исландия и Шотландия, дъждобраните се превърнаха в по-важна част в багажа дори от четката за зъби 😄 Огромни благодарности за подсещането! 1 Връзка към коментар
Kasper Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември Не съществува по-изгоден пас за 2 дена за този регион от тридневния пас. Не слушай кой какво ти говори, а просто си направи сметката. Ако някой твърди нещо различно - говори пълни глупости. Следвай това, което е покрито, защото въпреки многобройните мнения, че "всичко е включено", истината е по-различна. 1 Връзка към коментар
Zdravko Nestorov Публикувано: 6 септември Автор Сподели Публикувано: 6 септември Благодаря отново на всички, които се включиха в темата. Всички мнения и коментари са ми безкрайно полезни, за да довърша програмата за Швейцария. Остана и най-сложната част - как да се придвижваме от точка до точка. Още преди 2 седмици си запазихме кола под наем, която можем да откажем до последно, с идеята цената да бъде с една идея по-приемлива. След кето разгледах всички възможности, които имаме (или поне, които успях да намеря). Надявам се да съм се ориентирал правилно, а и тази информация може да е полезна на някого в бъдеще: # From To Vehicle / Pass Information Price Vignette Parking Fuel Reserved Seat Total (per person) 1 13.09.2024 16.09.2024 Car rental The rental car from Sixt (from the French office at the airport due to significantly lower prices compared to the Swiss office). The additional tax applies for cross-border driving. ₣71,83 ₣10,00 ₣18,50 ₣30,00 --- ₣413,33 14.09.2024 16.09.2024 Jungfrau Travel Pass (3 days) The views at Schynige Platte, adventure at Grindelwald-First or, if you prefer, sunset over Harder Kulm? The Jungfrau Travel Pass has it all: unlimited travel for 3–8 days to all destinations and a special price for the trip to the Jungfraujoch – Top of Europe. ₣210,00 --- --- --- --- 14.09.2024 14.09.2024 Jungfraujoch connecting ticket to the Jungfrau Travel Pass (1 day) Your Jungfrau Travel Pass allows you to visit the Jungfraujoch – Top of Europe at a special price. Benefit from a 50% discount* with the connecting ticket for just CHF 63 (CHF 75 from 01.06.24 – 31.08.24) and experience the majestic world of ice and snow at 3,454 meters above sea level. The connecting ticket can only be used with a valid Jungfrau Travel Pass and within its period of validity. ₣63,00 --- --- --- ₣10,00 2 13.09.2024 16.09.2024 Car rental The rental car from Sixt (from the French office at the airport due to significantly lower prices compared to the Swiss office). The additional tax applies for cross-border driving. ₣71,83 ₣10,00 ₣18,50 ₣30,00 --- ₣394,13 14.09.2024 16.09.2024 Return ticket Jungfraujoch (1 day) * Spectacular ride in the brand new Eiger Express cabin from Grindelwald * Ride on the Jungfrau Railway through the north face of the Eiger to Europe's highest railway station on the Jungfraujoch * Unforgettable experience on the roof of Europe - 3454 m above sea level * Outstanding shopping experience in the Grindelwald Terminal - in the middle of the Alps ₣223,80 --- --- --- ₣10,00 14.09.2024 14.09.2024 Jungfraujoch Region Tickets Extra tickets for Lauterbrunnen Valley и Schmadribachfälle via public transport are needed since the Return ticket Jungfraujoch is valid only for a single day. ₣30,00 --- --- --- --- 3 13.09.2024 15.09.2024 Swiss Travel Pass (3 days, 2nd class) Buy a Swiss Travel Pass for your Rail Travel in Switzerland. This popular Rail Pass of Switzerland affords you unlimited travel on the network of Swiss Travel System. The Swiss Travel Pass can only be sold to non-residents of Switzerland or Liechtenstein. With a Swiss Travel Pass in your pocket, you have the ideal Rail Pass to travel in Switzerland. The Swiss Travel Pass entitles you to unlimited travel in Switzerland by train, bus or boat. The Swiss Travel Pass is available for 3, 4, 6, 8 or 15 consecutive days. ₣244,00 --- --- --- --- ₣425,00 14.09.2024 14.09.2024 Jungfraujoch ticket (1 day, 2nd class) The Jungfraujoch ticket entitles you to a return ticket to the Jungfraujoch. You can take the cogwheel railway from Grindelwald/Wengen to the Jungfraujoch or take the Eiger Express gondola. ₣151,00 --- --- --- --- 16.09.2024 16.09.2024 Swiss Tickets (1 day) Extra tickets from Zurich to Basel via public transport are needed since the Swiss Travel Pass is valid for only 3 days, not 4. ₣30,00 --- --- --- --- 4 13.09.2024 16.09.2024 Swiss Travel Pass (4 days, 2nd class) Buy a Swiss Travel Pass for your Rail Travel in Switzerland. This popular Rail Pass of Switzerland affords you unlimited travel on the network of Swiss Travel System. The Swiss Travel Pass can only be sold to non-residents of Switzerland or Liechtenstein. With a Swiss Travel Pass in your pocket, you have the ideal Rail Pass to travel in Switzerland. The Swiss Travel Pass entitles you to unlimited travel in Switzerland by train, bus or boat. The Swiss Travel Pass is available for 3, 4, 6, 8 or 15 consecutive days. ₣295,00 --- --- --- --- ₣446,00 14.09.2024 14.09.2024 Jungfraujoch ticket (1 day, 2nd class) The Jungfraujoch ticket entitles you to a return ticket to the Jungfraujoch. You can take the cogwheel railway from Grindelwald/Wengen to the Jungfraujoch or take the Eiger Express gondola. ₣151,00 --- --- --- --- Както може да видите от табличката горе, успях да намеря 4 различни варианта, които биха паснали на програмата, която ни се иска да изпълним за това време. Цените са за 1 човек (разходите за колата в таблицата по-горе са разделени на 4-ри). Има няколко неясни цени, свързани с гориво или единични билети, в случай, че се спрем на такъв вариант и те са маркирани в червено. Останаха ми няколко въпроса, за които не съм на 100% сигурен: Jungfrau Travel Pass (3 days) - този пропуск е валиден за целия регион (Lauterbrunnen Valley и Schmadribachfälle) в продължение на 3 дни. Би трябвало да включва абсолютно всички влакове и лифтове, без ограничение от тяхното използване. Единственото, което не е включено е цената до самия връх - Jungfraujoch. Такъв пропуск може ли да бъде закупен на място или само онлайн? Jungfraujoch connecting ticket to the Jungfrau Travel Pass (1 day) - този пропуск включва абсолютно всичко като горния, както и самия връх - Jungfraujoch. Валиден е само за 1 ден. Такъв пропуск може ли да бъде закупен на място или само онлайн? Мога ли да използвам този пропуск за множество прикачвания в региона? Jungfraujoch Region Tickets - предполагам, че няма проблеми да си закупуваме и отделни билети за различните влакове и гондоли. Заслужава ли си изобщо такава опция или излиза твърде скъпо? Swiss Travel Pass (3-4 days, 2nd class) - билети за цялата градска мрежа на Швейцария, без върха Jungfraujoch. Тъй като сме за 4 дена и ще пътуваме през всеки един от тях, би било по-логично да си вземем такива за 4 дни, но пък разликата е от CHF 50 и може би си заслужава повече да се вземе 3-дневен пропуск с единчни билети за последния ден (от Zurich до Basel). Възможно ли е да се закупи този пропуск на място, а не онлайн? Заслужава ли си изобщо такава опция за закупуване на единични билети или излиза твърде скъпо? Jungfraujoch ticket (1 day, 2nd class) - билет само за влака до самия връх Jungfraujoch. Цената му е намалена благодарение на Swiss Travel Pass (3-4 days, 2nd class). Възможно ли е да се закупи този пропуск на място, а не онлайн? Swiss Half Fare Card - за жалост тази карта за отстъпка не си заслужава за толкова кратък престой (3-4 дни). Отстъпките не са достатъчни, за да се избие цената от CHF 120. Пресмятайки цените на различните възможности, Вариант 1 ми се струва като най-добър - почти най-ниска цена, покривайки напълно целта на нашето пътуване. 1 Връзка към коментар
Zdravko Nestorov Публикувано: 12 септември Автор Сподели Публикувано: 12 септември Хей 🙂 Отново съм аз и тъй като буквално утре заминаваме, а прогнозата за времето тотално се промени от вчера за утре и от 13-15 градуса в района на Lauterbrunnen Valley, вече там вали сняг, доста облачно е и температурите паднаха около 0-лата. И още по-лошото... ще се задържи буквално само докато сме там и след това следва затопляне (едно две сравнения от вчера и днес): Има надежда за Неделя времето да е по-добро и да се качим все пак до върха, но... да видим. Поради тази причина до последно не знам дали ще успеем да направим маршрутите, които предложихте (и които определено адски много ми харесаха), а именно Eiger Trail с тръгване от Mannlichen и качване с лифта до First, Schynige Platte, Eiger Ultra Trail с тръгване от Kleine Scheidegg до Wengernalp, както и Mürren. Ако времето остане такова си набелязах: Trümmelbach falls Aare Gorge Определено след всичко, което написахте, ми се иска да прекараме повече време сред природата 🙂 Дали може да дадете някакви предложения като алтернатива в това време биха били подходящи (ще спим в Bern). Едно е да повалява дъжд, ама с този сняг... изглежда че днес почти никой няма по тези маршрути (съдейки от камерите). Много ви благодаря предварително. Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 12 септември Сподели Публикувано: 12 септември Преди 1 час, Zdravko Nestorov каза: Дали може да дадете някакви предложения като алтернатива в това време биха били подходящи (ще спим в Bern). Едно е да повалява дъжд, ама с този сняг Ако времето наистина е такова лошо и не става за ходене на високо, бихте могли да се качите с фуникуляра на Harder Kulm, където има хубава панорамна площадка и заведение за хранене. От нея има страхотна панорама над Интерлакен, езерата Тун и Бриенц, изобщо над целия живописен район наоколо, разбира се ако няма гъста мъгла или твърде ниска облачност. Долната станция на фуникуляра е непосредствено след моста през река Ааре (вляво на жп гара Интерлакен - Изток). Не видях да сте споменали Berner Oberland Pass - за 3 дни=240франка, но с него можете да пътувате из целия регион, включително градски транспорт в населените места и можете да стигнете с влака и чак до Люцерн. В самия Люцерн не важи за транспорта, но той не е много голям град и спокойно се обхожда пеша. Маршрута на влака Интерлакен-Люцерн е много живописен и няма да съжалявате. Ако решите да се възползвате от този пас, той важи и до Гстаад. п.п. Berner Oberland Pass важи и за доста лифтове в района и др. - хвърлете му едно око, ако не сте го разгледали до момента. 1 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 12 септември Сподели Публикувано: 12 септември Не ходете в района с очакване за гледки в дъждовно време. Снегът не е чак толкова лош, ако не се съчетае с мъгла, но аз съм виждала това от снимките по-горе. Ние имахме пас и пробвахме всякакви ъгли и височини от скука, но без резултат. Ако има някаква плаха надежда да е ясно и тръгнете към Лаутербрунен, можете да посетите водопадите Trümmelbach Falls и да се поразходите в долината и около Бриенц. Въобще при скапано време по-добре заложете на водопади и къщички с цветни градинки. 1 1 Връзка към коментар
Zdravko Nestorov Публикувано: 12 септември Автор Сподели Публикувано: 12 септември преди 1 час, iaia_mama каза: Ако времето наистина е такова лошо и не става за ходене на високо, бихте могли да се качите с фуникуляра на Harder Kulm, където има хубава панорамна площадка и заведение за хранене. От нея има страхотна панорама над Интерлакен, езерата Тун и Бриенц, изобщо над целия живописен район наоколо, разбира се ако няма гъста мъгла или твърде ниска облачност. Долната станция на фуникуляра е непосредствено след моста през река Ааре (вляво на жп гара Интерлакен - Изток). Не видях да сте споменали Berner Oberland Pass - за 3 дни=240франка, но с него можете да пътувате из целия регион, включително градски транспорт в населените места и можете да стигнете с влака и чак до Люцерн. В самия Люцерн не важи за транспорта, но той не е много голям град и спокойно се обхожда пеша. Маршрута на влака Интерлакен-Люцерн е много живописен и няма да съжалявате. Ако решите да се възползвате от този пас, той важи и до Гстаад. п.п. Berner Oberland Pass важи и за доста лифтове в района и др. - хвърлете му едно око, ако не сте го разгледали до момента. @iaia_mama - освен едно огромно благодаря, не знам какво друго мога да кажа... Страхотен коментар и изключително полезна информация. Harder Kulm определено влиза в програмата. Днес няколко пъти го прегледах на камерите и изглеждаше гледката да си е там, незасегната от това лошо време 😄 Ама то и времето се променя със скоростта на светлината, така че... следим камерите и ще разберем. Страхотно предложение - благодаря ти! Относно картата за транспорта - прегледах и нея, но на база на това, че бяхме изцяло фокусирани върху Jungfrau Region и Jungfrau Travel Pass (за 3 дни) си заслужаваше най-много от всичко (най-вече и заради отстъпка за самия връх). Berner Oberland Pass е изключително подобен, покрива по-голям регион, като за сравнение с Jungfrau Travel Pass и това, което искахме да посетим, цената беше с около 30-40 CHF повече. Заради времето, а и защото ще сме с кола, е доста вероятно да си купим еднодневен билет за Jungfraujoch - Top of Europe (ако времето е с нас) и единични такива за различните влакове и гондоли. преди 1 час, Lindt каза: Не ходете в района с очакване за гледки в дъждовно време. Снегът не е чак толкова лош, ако не се съчетае с мъгла, но аз съм виждала това от снимките по-горе. Ние имахме пас и пробвахме всякакви ъгли и височини от скука, но без резултат. Ако има някаква плаха надежда да е ясно и тръгнете към Лаутербрунен, можете да посетите водопадите Trümmelbach Falls и да се поразходите в долината и около Бриенц. Въобще при скапано време по-добре заложете на водопади и къщички с цветни градинки. @Lindt - за пореден път - ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ! Не знам просто какво трябва да те черпя - винаги си в огромна помощ със съвети! За жалост наистина времето до последно е много неясно, като този премесен сняг и дъжд, както и доста голямата мъгла и облаци, прави избора много труден. За момента решихме, че ще преценим в последния момент, като е доста вероятно да пропадне единия ден, който беше за Eiger Trail с тръгване от Mannlichen и качване с лифта до First и отиване до Bachalpsee, и завършване с Schynige Platte. Trümmelbach Falls е едно от топ предложенията за такова време и влиза в списъка. Щом и ти го потвърди - всичко е ясно! Поразгледах доста мнения в различни форуми, както и това, което вие ми препоръчахте и идеята е следната: Ден 2 (Събота) - този ден е доста променлив откъм условия, като ще е смесица между дъжд и сняг в почти целия регион. Ветровете започват да намаляват, което е страхотно, като след обяд се очаква затопляне и доста по-ясно време. На база на това, по-скоро програмата ще я променим в посока водопади, пещери и къщички с цветни градинки (това много ми хареса 😄😞 Jungfrau Region - това изглежда напълно постижимо за един ден 🙂 St. Beatus Caves Локация: https://maps.app.goo.gl/gtBT1fJKxkjVtjzu9 Информация: https://www.myswitzerland.com/en/experiences/st-beatus-caves-sundlauenen/ Harder Kulm Panorama (Viewpoint) Локация: https://maps.app.goo.gl/zM75NwdcTDBGRDaq9 Webcam: https://www.jungfrau.ch/webcams/interlaken-harderkulm/#/ Информация: https://www.jungfrau.ch/en-gb/harder-kulm/ Lauterbrunnen (City) Локация: https://maps.app.goo.gl/SseH6Uq6uYH9KQ1F6 Информация: https://www.myswitzerland.com/en/destinations/lauterbrunnen/ Staubbachfall Waterfall Локация: https://maps.app.goo.gl/tCEb3h6zvGFnussS6 Информация: https://lauterbrunnen.swiss/en/map/detail/staubbachfall-waterfall-72e97e9f-26fb-4ec2-ba72-c035d9d03e75.html Trümmelbach Falls Локация: https://maps.app.goo.gl/LFjfghgULMXjkny47 Информация: https://www.myswitzerland.com/en/experiences/truemmelbach-falls/ Meiringen Region - ако ни стигнат силите и времето е с нас 🙂 Aare Gorge (Canyon) Локация: https://maps.app.goo.gl/vNXjqG9v4hXodskR7 Информация: https://www.myswitzerland.com/en/experiences/aare-gorge/ Reichenbach Falls Локация: https://maps.app.goo.gl/mxSZgehagxeW3H219 Информация: https://www.myswitzerland.com/en/experiences/reichenbach-falls-funicular/ Gletscherschlucht Rosenlaui (Canyon and Waterfalls) Локация: https://maps.app.goo.gl/J1Hb5U1qXBnbbBgSA Информация: https://www.myswitzerland.com/en/experiences/rosenlaui-glacier-gorge/ Brienz or Thun Lakes A boat ride on the Brienz or Thun lakes (ако е ясно времето) Локация: Може би от Interlaken? Информация: https://www.interlaken.ch/en/experiences/lakes-waterfalls/lake-thun/cruises-on-lake-thun Ден 3 (Неделя) - този ден го дават да е пъривят слънчев, като видимостта на върха се очаква да бъде от 65% нагоре през почти целия ден. Температурите ги дават от 0 до 5 градуса, така че... има надежда. Дано времето да е с нас. Jungfraujoch - Top of Europe Локация: https://maps.app.goo.gl/762s4WBRWFcb52nq8 Webcam: https://www.jungfrau.ch/webcams/top-of-europe-jungfraujoch/#/ Времето: https://bg.meteotrend.com/forecast/ch/jungfraujoch/ https://www.meteoschweiz.admin.ch/lokalprognose/jungfraujoch/3801.html Jungfrau Region и Meiringen Region имат много интересни места за посещение, дори и при такова време, но са на около час разстояние с кола. Ще се опитаме да се възползваме максимално от тази кола, за да посетим максимално много и ако времето е с нас, разбира се 🙂 Какво мислите за плана и... има ли нещо, което наистина е MUST от нещата (особено тези в Meiringen Region)? Благодаря ви за пореден път. Страхотни сте! Връзка към коментар
iaia_mama Публикувано: 12 септември Сподели Публикувано: 12 септември На мен повече ми харесва разходката с корабче по езерото Бриенц, по-живописна ми е отколкото по Тун. Освен това там можете да слезете на Giessbachfalle и или с фуникуляра, или пеша по пътеката (разстоянието е кратко, пътеката е като тясна алея) да отидете до гранд хотел Giessbach. Той е действащ исторически аристократичен хотел, има тераси с гледка към езерото, където ако искате можете да пийнете/хапнете нещо или просто да се полюбувате на красивата сграда. А от хотела пък тръгва пътека нагоре към водопадите Giessbach, също е на съвсем кратко разстояние. Това е една каскада от водопади и част от тях можете да видите дори от корабчето. Цялата разходка може да се вмести в промеждутъка между спирането на две последователни корабчета в едната посока. Примерно, ако тръгнете с корабчето от пристана в Бриенц (градчето), слизате на първата спирка. Правите си разходката до водопадите, пътьом хвърляте едно око на хотела, после се качвате на следващото корабче в посока Интерлакен. Защото междувременно ще спре и тръгне другото корабче, което пътува от Интерлакен към Бриенц. Просто трябва да си снимате разписанието на телефона, за да ви е под ръка и да си съобразите разходката с него. Впрочем фуникулярът от кея до хотела също е исторически, защото е първият фуникуляр в Европа. А пък през юли-август покрай пътеката от хотела до кея е пълно с диви малини и ягоди 🙂 Това е само предложение, вие ще си решите къде да отидете. Но Швейцария, въпреки безсрамно високите си цени, е толкова заслужаваща си посещението страна, че още преди да сте я напуснали ще почнете да замисляте кога пак да дойдете. Аз не съжалявам за нито една стотинка, похарчена (неведнъж) в Швейцария 🙂 1 1 Връзка към коментар
Zdravko Nestorov Публикувано: 12 септември Автор Сподели Публикувано: 12 септември преди 21 минути , iaia_mama каза: На мен повече ми харесва разходката с корабче по езерото Бриенц, по-живописна ми е отколкото по Тун. Освен това там можете да слезете на Giessbachfalle и или с фуникуляра, или пеша по пътеката (разстоянието е кратко, пътеката е като тясна алея) да отидете до гранд хотел Giessbach. Той е действащ исторически аристократичен хотел, има тераси с гледка към езерото, където ако искате можете да пийнете/хапнете нещо или просто да се полюбувате на красивата сграда. А от хотела пък тръгва пътека нагоре към водопадите Giessbach, също е на съвсем кратко разстояние. Това е една каскада от водопади и част от тях можете да видите дори от корабчето. Цялата разходка може да се вмести в промеждутъка между спирането на две последователни корабчета в едната посока. Примерно, ако тръгнете с корабчето от пристана в Бриенц (градчето), слизате на първата спирка. Правите си разходката до водопадите, пътьом хвърляте едно око на хотела, после се качвате на следващото корабче в посока Интерлакен. Защото междувременно ще спре и тръгне другото корабче, което пътува от Интерлакен към Бриенц. Просто трябва да си снимате разписанието на телефона, за да ви е под ръка и да си съобразите разходката с него. Впрочем фуникулярът от кея до хотела също е исторически, защото е първият фуникуляр в Европа. А пък през юли-август покрай пътеката от хотела до кея е пълно с диви малини и ягоди 🙂 Това е само предложение, вие ще си решите къде да отидете. Но Швейцария, въпреки безсрамно високите си цени, е толкова заслужаваща си посещението страна, че още преди да сте я напуснали ще почнете да замисляте кога пак да дойдете. Аз не съжалявам за нито една стотинка, похарчена (неведнъж) в Швейцария 🙂 @iaia_mama - това също е много добро предложение и отново е в регион, който е по-слабо повлиян от времето. Изглежда изключително интересно, особено пътеката покрай водопадите до горе. Огромно благодаря отново! Мисля, че планът вече се позапълни и имаме доста различни и интересни варианти. Швейцария ще реши сама какво ще ни предложи на място и дано да е в добро настроение в следващите дни 🙂 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега