Прескочи до съдържание

Училище и пътувания

Препоръчани мнения

Публикувано:

Магеланци, този септември влизам в групата на зависимите от системата на образованието, ученическите ваканции и всички неща, които с кеф зачеркнах, в момента, в който излязох от нея. Аз много драматично го приемам, половинката ми си свирка и ми обяснява как имало 15 дни по семейни причини+още схеми с бележки от лекар, нали, с толкова температура, кашлица и сополи сме пътували преди, кво се газирам... Аз не, че не съм бягала от часове, но сега ми е различно. 😞 И днес обявиха официално ваканциите, аз съм на нисък старт да вземаме това и онова на тънко преди да скочат съвсем цените, а той ми обяснява как нямало защо, щели сме да си ползваме семейните причини за извън "сезона" за по-интересни места. Шайсе, да ме прощавате. 😕

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

И двамата с мъжа ми сме така. След време свикнахме да плащаме двойно и тройно за нещо, за което бихме платили в извън сезона. Сипваме си по една студена вода и си казваме, че веднъж се живее. Ние нямаме “семейни причини” и си плащаме като попове, но пък си има и своите предимства, поне при нас. Не са много професиите, в които можеш да вземеш отпуск със седмици и дори месеци. Често си правим плановете и резервациите много отдалече. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 4 часа, Coo каза:

Магеланци, този септември влизам в групата на зависимите от системата на образованието, ученическите ваканции и всички неща, които с кеф зачеркнах, в момента, в който излязох от нея. Аз много драматично го приемам, половинката ми си свирка и ми обяснява как имало 15 дни по семейни причини+още схеми с бележки от лекар, нали, с толкова температура, кашлица и сополи сме пътували преди, кво се газирам... Аз не, че не съм бягала от часове, но сега ми е различно. 😞 И днес обявиха официално ваканциите, аз съм на нисък старт да вземаме това и онова на тънко преди да скочат съвсем цените, а той ми обяснява как нямало защо, щели сме да си ползваме семейните причини за извън "сезона" за по-интересни места. Шайсе, да ме прощавате. 😕

И ние от август сме вързани за училищните ваканции и ме влудява факта колко по скъпо и неатрактивно е 😂 Още се боря психически.

но пък не се налага с часове да плануваме отпуската за следващата година😂 от сега си я знаем до 2027

• Харесвам 8
  • Смея се 1
Публикувано:

Спокойно, оцелява се 😁 При нас тъкмо едното дете излезе от училищна възраст, но остава още едно. Ще изгрее слънце и на нашата улица за Сакура и други през учебната година 😁

То не, че от известно време пътуват навсякъде с нас, но за подобни дестинации се класира цялата фамилия. Ще забележиш колко бързо са пораснали, чак ми е странно.

• Харесвам 9
Публикувано:

Welcome to the club! Ние с 2 от 3 деца излязохме от системата с училищните ваканции, но влязохме с тая на университетите, стажове, морета с компании, с гаджета и т.н. Има ли желание - има начин, а тези 15 дни по домашни причини са голямо облекчение. Не магеланските цени също се преглъщат с времето.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 11 часа, Coo каза:

Няма защо да го приемате толкова драматично. С тези 15 дни по семейни причини стана по-лесно, до миналата година бяха само 10 дни, едвам се вмествахме. 

За изминалата учебна година си използвахме всичките 15 дни. Синът ни беше в 7 клас, имаше матури. Аз също се тревожех дали толкова отсъствия няма да му повлияят на успеха, но той се справи чудесно. Същата ситуация имахме и преди 2 години, когато дъщеря ни беше в 7 клас. Та пътуванията не пречат на учебния процес, поне до сега.

За следващата учебна година си направихме плановете без МОН и няма да можем да се вместим в 15-те дни по семейни причини, ще импровизираме с извинителните бележки, важното е всичко да върви по план.

• Харесвам 6
Публикувано:

Когато планираш навреме, и магелански цени се намират. Аз досега как мислите, че съм пътувала с 15-годишната😛Ще бъде 9 клас и досега само през 2-ри сме си позволили един едноседмичен болничен в началото на октомври. Не е добре продължителното отсъствие, защото изтърват материал и поне на моята не й е ок самоподготовката с натрупани домашни😄 Затова чак тази година се нави за отново едноседмично отсъствие в началото на декември, вече по новите семейни причини. Но пак имаше: ами ако имам класно по математика тогава. Знаеш ли колко гадни ги дава на отсъствалите ученици?🙈

Читанка си пада детето😂

• Харесвам 11
Публикувано:

Хубаво се въздържам вече трета година да летя из по-масовите маршрути от юни до края на август, но за днес реших, че вече е безопасно. 😀

Таратанци, засега два часа закъснение на полет за Копенхаген, обявени официално по уредбата на летището чак половин час след часа на излитане.

Добре, че си следя други канали от страх да не изпусна полет заради наздравици в салон. 😃

Всъщност, ако не изпуснем самолета, няма от какво да се оплаквам. 🤪 Но другите ми мрънкат. 🙂

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Смея се 8
Публикувано:
15 hours ago, Velyana said:

И ние от август сме вързани за училищните ваканции и ме влудява факта колко по скъпо и неатрактивно е 😂 Още се боря психически.

но пък не се налага с часове да плануваме отпуската за следващата година😂 от сега си я знаем до 2027

Тия дни познати предлагаха да подарят техните на една лелка, дето им се радваше и да им ги върне чак когато станат на 18.

Оплаквате се, но можеше и да сте учители , а те нямат 15 дни по семейни причини и са обречени до пенсия да плащат скъпи почивки.

Какво ли вече не измислят само и само още едно поколение някак да избута до 12 клас .

• Харесвам 6
  • Шок 1
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Тия дни познати предлагаха да подарят техните на една лелка, дето им се радваше и да им ги върне чак когато станат на 18.

Оплаквате се, но можеше и да сте учители , а те нямат 15 дни по семейни причини и са обречени до пенсия да плащат скъпи почивки.

Какво ли вече не измислят само и само още едно поколение някак да избута до 12 клас .

Моите впечатления в Русе са, че учители, доктори и професии на бюджетна издръжка разчитат на организирани екскурзии или летен ол инклузив в България😄. На едните не им стига акъла, а на другите времето, някои имат инертност, пък на трети и двете-трите😉. Съдейки по миналогодишното ми пътуване до Япония, това се получава и с Плевен /в по-голям процент/ и с някои прослойки на София🙂

• Харесвам 8
Публикувано:

Все пак, споменавайки професии, искам да споделя нещо🙂

Щастлива съм, че съм се докоснала в пътуванията до българки, които ме впечатляват и вдъхновяват, карат ме да чувствам гордост. Иииии нашата @Роца е една от тях🙂. От години просто си знам, че тя е стойностен човек и това се потвърди от запознанството ни, макар и кратко. Едва ли кой знае колко много е пътувала в детството си и отсъствала от училище, за да пътува. Едва ли използва и разни хватки сега😄 Но от всеки нейн пост тук прозира влечението за опознаване на света, което в крайна сметка ни сближава тук. 
Оплетох се в думи, по-скоро мисли, но исках да кажа две неща🙃

Учителите да превъзмогнат чувството си за организираност и може и да им се получат самоорганизираните пътувания във ваканционен период. Въпрос на мислене и нагласа е според мен, в която и да било професия.

Запознанството на дъщеря ми с Роца да е поличба в пътя към учене и желание за това, после идват желанията за пътувания🙂

• Харесвам 20
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 31.08.2024 г. в 21:21, ДиянаВ каза:

Едва ли кой знае колко много е пътувала в детството си и отсъствала от училище, за да пътува. Едва ли използва и разни хватки сега😄

Мани, в цялата си училищно-университетска кариера нямам ден, в който да съм отсъствала, заради пътуване 😆. Че съм и съвестен родител, и щерката е отсъствала от училище два пъти досега:

- 1 петък в предучилищната (тук тя се води "училище"), когато пътувахме до Сен Мало и остров Джърси

- 1 петък и 1 понеделник в университета миналата година когато тръгвахме за Япония и когато се връщахме 😄 (догодина ще рецидивирам за Корея 🙃 )

При нас няма дни за отсъствия по семейни причини, макар че можеш да се обадиш в училище, че детето ще отсъства в някой ден. Знам, че много родители го правят, особено в последната седмица преди лятната ваканция. Класовете на щерката се изпразваха наполовина през последната седмица на юни. Но пък така се пестят големи суми от билети. Още помня как една колежка ми казваше, че е спестила близо 1000 евро от билети за 4 души (преди повече от 10 години) от Париж до Монреал като само е избрала полет в четвъртъка преди официалното начало на лятната ваканция вместо в съботата.

@ДиянаВ, много ти благодаря за милите думи 😘. Много се радвам, че успяхме да се видим в Париж и желая много успехи на дъщеря ти и след няколко години да я приемат в желаната специалност! 🤗

• Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
2 hours ago, Роца said:

Още помня как една колежка ми казваше, че е спестила близо 1000 евро от билети за 4 души (преди повече от 10 години) от Париж до Монреал като само е избрала полет в четвъртъка преди официалното начало на лятната ваканция вместо в съботата.

Винаги плащаме повече, защото за нас е изключено да летим в “четвъртък, вместо в събота”. Но някак успяхме с времето да се приспособим, нагласим и за тукашните стандарти да пътуваме сравнително евтино. 
Затова и на колегите ни им е трудно да приемат, как накарая ни се получава. Ми така - въпрос на самоорганизиране, както ДиянаВ го каза. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 12 часа, stanimir каза:

А ние нямаме този лукс с 15 дена, при нас са 2 дена на година. Един познат писа детето си болно за да отидат в Тайланд на почивка и малкият после разказал в училище и трябваше с адвокати да дава обяснения. 😂😂😂

• Харесвам 6
  • Смея се 10
  • Замислям се 2
Публикувано:
25 minutes ago, Velyana said:

А ние нямаме този лукс с 15 дена, при нас са 2 дена на година. Един познат писа детето си болно за да отидат в Тайланд на почивка и малкият после разказал в училище и трябваше с адвокати да дава обяснения. 😂😂😂

Е то веднага щом човек стъпи в Швейцария се вижда че швейцарците не са отсъствали много от училище.

• Харесвам 16
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 56 минути , Velyana каза:

При нас пък малко преди началото на ваканциите пращат полиция на летищата да проверява децата дали трябва да са на училище, ако летят преди началото на ваканцията. 😄

• Харесвам 4
  • Шок 9
  • Браво 1
  • Смея се 17
Публикувано:

Ахахах, не знам дали защото в темата се говори за училище, пътуване и алгоритмите са надушили или е чиста случайност, попаднах на това и тръпна в очакване какво ме чака 😆 

"А вие каква екскурзия подарихте на госпожата в училище?"

https://www.segabg.com/category-observer/vie-kakva-ekskurziya-podarihte-na-gospozhata-uchilishte

• Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Когато нашите деца бяха ученици не помня да е имало подобни акции. Или поне не и в техните класове. Повече от цветя никога не е било. 

Единствено, една година се събраха някакви скромни суми да ремонтираме (козметично) класната стая на децата и го направихме с труда на родители и ученици (боя и още нещо, което вече не помня). Но това беше толкова отдавна, че чак се срамувам да кажа кога 😀.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 21 часа, ivailo_radev каза:

При нас пък малко преди началото на ваканциите пращат полиция на летищата да проверява децата дали трябва да са на училище, ако летят преди началото на ваканцията. 😄

Знам знам 😂 чудя им се на акъла- държавата се разпада, ама те тръгнали да изловят бедните хорица,които искат да спестят някое евро от билети. В нашият регион германците летят много от Цюрих, та поне няма как да ги дебнат на летището 😂 измъкват им се

• Харесвам 3
Публикувано:
9 minutes ago, Lyubina said:

Когато нашите деца бяха ученици не помня да е имало подобни акции. Или поне не и в техните класове.

Аз да си кажа, че когато бях 5-6 клас, събрахме самоинициативно пари и вземехме на госпожата едно…гювече. 
Да, родителите въобще не участваха в подобни акции, но ние - децата, се чувствахме длъжни. 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 7 часа, Coo каза:

Ахахах, не знам дали защото в темата се говори за училище, пътуване и алгоритмите са надушили или е чиста случайност, попаднах на това и тръпна в очакване какво ме чака 😆 

"А вие каква екскурзия подарихте на госпожата в училище?"

https://www.segabg.com/category-observer/vie-kakva-ekskurziya-podarihte-na-gospozhata-uchilishte

Когато сестра ми се пренесе да живее в САЩ преди 15-на години, на първия учебен ден - 14 август, купи на учителката на племенницата ми букет цветя. Тя остана изключително учудена по каква причина ѝ се подаряват тези цветя. До днес никой не подарява нищо на учителите там. Тук не разбирам какви са тези офанзиви около 15 септември, 8 март и не знам още колко празници да се правят подаръци на учители, то ваучери, то бижута. За мен абсолютно достатъчен жест на уважение е букет цветя. Другото ми идва прекалено.

• Харесвам 17
Публикувано:

Преди найсе години отивам на първата родителска среща на дъщеря ми във 9 ФЕГ. Влиза господинът класен ръководител с думите: "Добър вечер. Казвам се ..... . За добре дошли съберете по 20 лв." И се започна Няма, няма и 20 лв за хартия за скенер, 10 лв за хигиенни материали, 15 лв да подобрим осветлението в класната стая. И така без край.  Само за цигари и къркане не сме събирали пари. Защото като минеш покрай училището ( дори и сега ) това може да се види. Най-вече.  

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 57 минути , chandni каза:

Когато сестра ми се пренесе да живее в САЩ преди 15-на години, на първия учебен ден - 14 август, купи на учителката на племенницата ми букет цветя. Тя остана изключително учудена по каква причина ѝ се подаряват тези цветя. До днес никой не подарява нищо на учителите там. Тук не разбирам какви са тези офанзиви около 15 септември, 8 март и не знам още колко празници да се правят подаръци на учители, то ваучери, то бижута. За мен абсолютно достатъчен жест на уважение е букет цветя. Другото ми идва прекалено.

Да, не е прието да се подаряват букети с цветя на учителите. При нас обаче преди Коледа и за края на учебната година, се правят подаръци на учителите. Само ако родителя иска и може да си го позволи, обикновено е нещо малко - гифт карта или някое малко подаръче, шоколад или само картичка. 

Но е доста разпространено много българи да подаряват букети с гордост всяка година, въпреки че знаят, че не се очаква. 

И да добавя за първия учебен ден при нас - няма никакъв стрес и е просто един обикновен ден като всички останали, не е празнично. Което на мен много ми допада и го предпочитам пред грандиозните спектакли от моите ученически години. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 3 часа, Травеолани каза:

И да добавя за първия учебен ден при нас - няма никакъв стрес и е просто един обикновен ден като всички останали, не е празнично. Което на мен много ми допада и го предпочитам пред грандиозните спектакли от моите ученически години. 

Да, племенникът ми тръгна в I-ви клас преди дни, с раничката на гърба се качва на училищното автобусче и заминава. Няма фанфари, няма празненства, почерпки, сбирки на цялата рода в двора на училището. Тук някои родители дори си пускат отпуск на 15 септември.

• Харесвам 2
Публикувано:

Не виждам нищо лошо в подаряването на букет или празничното отбелязване на първия учебен ден. Защо трябва сляпо да копираме нечий чужд опит ? 

• Харесвам 15

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.