Георги Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември Лошото е единствено в практичните измерения, събират се огромно количество букети, които учителките нямат как да ги транспортират лесно, а на другия ден изхвърлят. Точно и за това в последните години везните накланят в по-практични посоки като ваучери. Аз съм сравнително ок с това, но понякога се прекалява като се почне със същите инициативи за Коледа, рожден ден, трети март, 24 май и т.н. Имаме по-чести кампании за събиране на подарък на класната отколкото кампании за избори, а това не е малко. А и казвам сравнително ок, защото демонстрирането на уважение към учителя е едно и е културна особеност, зад която заставам изцяло, но има и лек елемент на подмазване и подкуп, че едва ли не ако не се изхвърлим с подаръка учителите няма да си свършат работата. Същото го има и към докторите, където всичките сигурно са алкохолици с диабет от всичките бутилки и бонбони, които им се подаряват. Но...не е чак толкова голяма драма, не ме дразни особено за да го възприема за кауза. Човек трябва да си избира битките и тази не е моята, като има организация за цветя/подаръци/ваучери/бижута си плащам кротко и така. 12 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември На 31.08.2024 г. в 20:38, ДиянаВ каза: Моите впечатления в Русе са, че учители, доктори и професии на бюджетна издръжка разчитат на организирани екскурзии или летен ол инклузив в България😄. На едните не им стига акъла, а на другите времето, някои имат инертност, пък на трети и двете-трите😉. Съдейки по миналогодишното ми пътуване до Япония, това се получава и с Плевен /в по-голям процент/ и с някои прослойки на София🙂 Не е хубаво да се обобщава, но предполагам, че говориш от личен опит на база сериозни наблюдения. Аз може би съм сериозно деформиран по темата, защото съпругата ми е в сферата на образованието от над 30 години. Двадесет от тях прекара в частно училище и може да се каже, че е един от хората създали този бизнес в страната. През последните 10 години мина през НИО (главен инспектор) и отново се върна в училище (голямо общинско), този път като зам.директор. Определено нивото (професионално) в частния сектор е по-високо, но там сякаш се залага повече на елемента баланс между корпоративен интерес и реален учебен процес, което сякаш мотивира самите учители да развиват и допълнителни качества извън чисто педагогическите. В държавния/общинския сектор пък сякаш е по-интересно, защото се сблъсква с далеч повече казуси (учебни, административни и какви ли още не) в сравнение с частния сектор. Едно мога да кажа, учителската професия е призвание и лично аз цял живот се възхищавам на нейните умения да управлява учебния процес - в началото на ниво класна стая, а в последствие и на ниво институция. Явно обаче ако не беше срещнала мен, сега милата щеше да разчита на организирани екскурзии или летен ол инклузив в България, ако естествено и стигне акъла за това... 😉 8 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември преди 13 минути , Duke каза: Не е хубаво да се обобщава, но предполагам, че говориш от личен опит на база сериозни наблюдения. Аз може би съм сериозно деформиран по темата, защото съпругата ми е в сферата на образованието от над 30 години. Двадесет от тях прекара в частно училище и може да се каже, че е един от хората създали този бизнес в страната. През последните 10 години мина през НИО (главен инспектор) и отново се върна в училище (голямо общинско), този път като зам.директор. Определено нивото (професионално) в частния сектор е по-високо, но там сякаш се залага повече на елемента баланс между корпоративен интерес и реален учебен процес, което сякаш мотивира самите учители да развиват и допълнителни качества извън чисто педагогическите. В държавния/общинския сектор пък сякаш е по-интересно, защото се сблъсква с далеч повече казуси (учебни, административни и какви ли още не) в сравнение с частния сектор. Едно мога да кажа, учителската професия е призвание и лично аз цял живот се възхищавам на нейните умения да управлява учебния процес - в началото на ниво класна стая, а в последствие и на ниво институция. Явно обаче ако не беше срещнала мен, сега милата щеше да разчита на организирани екскурзии или летен ол инклузив в България, ако естествено и стигне акъла за това... 😉 Прав си, не трябва да се обобщава, но понякога се подхлъзвам и на другия ден съжалявам🙂. Онази вечер като писах пред очите ми беше една учителка, от която имам най-скорошни впечатления - хем млада, хем без акъл за пътувания и не само🙂 Извинявам се за някои грешно употребени думи - било е в отговор на предходния пост как горките учители могат да пътуват само по време на ваканции и колко им е скъпо😉 2 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември На 30.08.2024 г. в 17:37, Coo каза: Магеланци, този септември влизам в групата на зависимите от системата на образованието, ученическите ваканции и всички неща, които с кеф зачеркнах, в момента, в който излязох от нея. Аз много драматично го приемам, Абе не е чак толкова страшно. Лятната ваканция е дълга, има гъвкавост с датите и може да се намерят свестни цени. Все пак със семейство не може да се пътува цели месеци, дори да не си ограничен от ваканциите... За брат ми намерих билети до Бразилия баш за Нова година (малко дни и няма гъвкавост), не е някаква безумна промоция, но не беше зле като цена. далечен път по време на учебната година не става де. Аз лично големи отсъствия (повече от 1-2 дена) без сериозна причина не одобрявам и не правя. Веднъж се наложи седмици отсъствие по здравословни причини и хич не беше лесно, пък заради ваканция не бих го направил. Отделно какво правим ако опукаш семейните причини за Малдивите, пък после не дай си боже се наложи наистина... 3 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември преди 2 часа, Георги каза: Същото го има и към докторите, където всичките сигурно са алкохолици с диабет от всичките бутилки и бонбони, които им се подаряват. Значи, аз като лекар, пък и преподавател, директно ти казвам, че докторите цветя и бонбони не пием, не знам кой ти е втълпил грешни представи 😄 Понеже съм бил свидетел във всичките си 45 години как майка ми е получавала цветя за първия учебен ден и не само, съм учуден, че има преподаватели, които биха изхвърлили цветята на следващия ден. Всики цветя у нас винаги са били поставяни във вази и сме се грижили да останат свежи колкото може повече, поне по седмица. А напоследък все повече ученици и родители подаряват растения в саксии, което е далеч по-добрият вариант... По отношение на ваканциите съм готов да споря с всички. Няма по-пагубно нещо за децата от дългата лятна ваканция. Ваканциите трябва да са във всички сезони и много по-равномерно разпределени. Не повече от месец лятна ваканция, но много повече като брой ваканции през годината. Това и като микробиолог го казвам. Преживяхме пандемия и не си научихме урока. Когато накъсваш учебната година с по-чести планирани ваканции, особено в зимния период, епидемичните вълни се пресичат много по-ефективно. 14 1 1 1 Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември преди 27 минути , master_of_germs каза: Значи, аз като лекар, пък и преподавател, директно ти казвам, че докторите цветя и бонбони не пием, не знам кой ти е втълпил грешни представи Малко off-topic, но в такива случаи винаги си спомням за първия ми шеф в болницата. Беше възрастен, ерудиран и достолепен, пълен трезвеник. Пациентите му носеха кой каквото може (говоря за времето около 1990-91 г, за който го помни), обикновено бутилка домашно вино или ракия. А той ни казваше: "Не мога да разбера, на тези хора толкова ли им приличам на алкохолик" 1 6 1 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември преди 32 минути , master_of_germs каза: По отношение на ваканциите съм готов да споря с всички. Няма по-пагубно нещо за децата от дългата лятна ваканция. Ваканциите трябва да са във всички сезони и много по-равномерно разпределени. Това е точно така, но тук отново се намесват други фактори. Пак от опит на страничен наблюдател съм установил, че по време на лятната ваканция в учебните институции текат различни по вид и времетраене административни процеси, които по обясними причини не се изпълняват по време на учебния процес. Като цяло, както лекарите, така и учители се превърнаха повече в администратори в "електронната" ера и вместо да се намалява бюрокрацията, същата расте главоломно. Няма да ти казвам каква процесуална драма е ако двама ученика си ударят по един шамар в коридора и единия се оплаче на родител, който пък реши да пусне жалба да училището. Аз подобен процес не съм виждал и в съдебна зала... 1 1 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември преди 5 минути , Duke каза: Това е точно така, но тук отново се намесват други фактори. Пак от опит на страничен наблюдател съм установил, че по време на лятната ваканция в учебните институции текат различни по вид и времетраене административни процеси, които по обясними причини не се изпълняват по време на учебния процес. Като цяло, както лекарите, така и учители се превърнаха повече в администратори в "електронната" ера и вместо да се намалява бюрокрацията, същата расте главоломно. Няма да ти казвам каква процесуална драма е ако двама ученика си ударят по един шамар в коридора и единия се оплаче на родител, който пък реши да пусне жалба да училището. Аз подобен процес не съм виждал и в съдебна зала... И това ми е ясно. И аз отговарям за административната дейност в катедрата и студентите не могат и да си представят, колко тонове бумащина има преди, по време на и след изпитната сесия, съответно преди началото на учебната година и поправителните изпити. Родителите ми също са били известно време училищен директор и окръжен инспектор по образованието. И все пак, тая дейност се върши обичайно от двама, максимум трима души в едно училище. Но може пък и да си прав. Все пак имам предимството да работя в университет, където шамарите са екзотика. 😉 1 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември преди 7 минути , master_of_germs каза: Все пак имам предимството да работя в университет, където шамарите са екзотика. 😉 А, шамарите, бяха употребени именно за екзотика, далеч по-времеемки са останалите административни процеси, които уж се извършват електронно. Когато преди десет години съпругата ми приключи с преподаването и премина от страната на администрацията бях решил, че мъките с проверка на домашни по нощите вкъщи са приключили, но жестоко съм се лъгал. Ела да видиш какво е сега... Както и да е, да не разводняваме темата, макар че аз многократно съм се оплаквал, че цял живот пътуваме само в конкретни интервали от време и практически никога не сме имали късмета с така наречените "магелански" цени... 1 Връзка към коментар
Velyana Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември преди 2 часа, master_of_germs каза: Значи, аз като лекар, пък и преподавател, директно ти казвам, че докторите цветя и бонбони не пием, не знам кой ти е втълпил грешни представи 😄 Понеже съм бил свидетел във всичките си 45 години как майка ми е получавала цветя за първия учебен ден и не само, съм учуден, че има преподаватели, които биха изхвърлили цветята на следващия ден. Всики цветя у нас винаги са били поставяни във вази и сме се грижили да останат свежи колкото може повече, поне по седмица. А напоследък все повече ученици и родители подаряват растения в саксии, което е далеч по-добрият вариант... По отношение на ваканциите съм готов да споря с всички. Няма по-пагубно нещо за децата от дългата лятна ваканция. Ваканциите трябва да са във всички сезони и много по-равномерно разпределени. Не повече от месец лятна ваканция, но много повече като брой ваканции през годината. Това и като микробиолог го казвам. Преживяхме пандемия и не си научихме урока. Когато накъсваш учебната година с по-чести планирани ваканции, особено в зимния период, епидемичните вълни се пресичат много по-ефективно. При нас е 8 седмици училище, две седмици ваканция. Е няма такава тъпотия, нито децата са здрави,нито учат нещо кой знае какво. Единствено правят живота на родителите сложен, за да може да организират кой да гледа децата през ваканцията. При нас няма и климатици и август месец в градините и училищата е към 40 градуса. Но това е лично мое мнение, аз не виждам нито един позитив от честите ваканци, освен за туристическия бизнес 😂 цените са тройни 1 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември преди 27 минути , Velyana каза: При нас е 8 седмици училище, две седмици ваканция. Същото е и тук (Франция). Като допълнително училищата са разпределени в 3 зони, които излизат във ваканция (зимна и пролетна) със седмица разлика. Резултатът е, че вместо 2, има 2 пъти по 6 седмици период с високи цени от февруари до май. А есенната, Коледната и лятната ваканции са еднакви за всички. Абе, тук все някой някъде е във ваканция 😂. 3 Връзка към коментар
Velyana Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември Преди 1 час, Роца каза: Същото е и тук (Франция). Като допълнително училищата са разпределени в 3 зони, които излизат във ваканция (зимна и пролетна) със седмица разлика. Резултатът е, че вместо 2, има 2 пъти по 6 седмици период с високи цени от февруари до май. А есенната, Коледната и лятната ваканции са еднакви за всички. Абе, тук все някой някъде е във ваканция 😂. И при нас всеки кантон е с различна ваканция 😂 1 Връзка към коментар
veselush Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември При нас ( в Ирландия) е доста добре бих казала или поне в училищата, където учат децата. Имат право на 20 дена отсъствие по всякакви причини, ако се надвишат дните, единственото, което се случва е училището да уведоми образователни социални служби, че детето е отсъствало над 20 дена. Миналата година дъщеря ми отсъства поне 10 дена заради ваканции и още 12, защото боледува. Бележки от доктор също не се изискват, както беше в България. Иначе ваканциите са почти еднакви за двамата като изключим, че гимназистът ни няма след пролетна ваканция от три дена, защото в повечето случаи тази ваканция е през май/юни, когато той реално приключва. В нашия случай малката учи повече от баткото. Тя е до края на юни и започва в края на август, докато синът ми е до края на месец май и започва последната седмица на август. Два дена преди дъщеря ми. 😄 Определено и двамата се чувстват по-добре в ирландската образователна система. Няма стрес, няма оценки, пей сърце. Единствено в гимназията минават през изпити през третатата година (Junior Certificate) и после през последната година (Leaving Certificate). 7 Връзка към коментар
EliNik Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември По повод цветята, само в първи клас сме купували, тогава от училището ни помолиха да купим цвете в саксия, което ще остане в класната стая и децата през годината ще се грижат за тези цветя. В края на учебната година се вижда, кой и как се е грижил за цветето си. Това за децата беше доста забавно, но аз за всеки сучай купих кактуси. След първи клас, преди началото на учебната година получавахе мейл с информация за началото на учебната година и винаги с молба да НЕ купуваме цветя. Аз съм учила от 1ви до 12ти клас в Македония, цветя на учителите се подаряваха само на 8ми Март. След 7ми клас децата са в училище, което позволява само 3 дни отсъствие по семейни причини и учебната година започва в понеделника преди 15ти септември, но получаваме ваканции и извън календара на МОН, та с добра организация и планиране успяваме и есентта и зимата и пролетта да пътуваме. Вече разбирам и правилото за 3 дни на година, защото училището е доста трудно и не виждам, как децата ще се спрвят ако отсъстват за по-дълго през учебни дни. 2 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември Ние за щастие нямаме никакви ограничения за отсъствия на децата през учебната година. Бележки не се изискват, казвам че имаме family travel и това е. Много рядко планирам пътувания през зимната и пролетна ваканция, просто е страшно скъпо и има много хора. Разбрах тази година от няколко приятелки и роднини, живеещи в Европейски държави за ограниченията и се изненадах, не съм предполагала, че е възможно. Предполагам тук като станат децата на възраст за гимназия, ще е по-затегнато положението, но засега сме Ок 🙂 2 Връзка към коментар
searus Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември преди 3 часа, Velyana каза: При нас е 8 седмици училище, две седмици ваканция. Е няма такава тъпотия, нито децата са здрави,нито учат нещо кой знае какво. Единствено правят живота на родителите сложен, за да може да организират кой да гледа децата през ваканцията. При нас няма и климатици и август месец в градините и училищата е към 40 градуса. Но това е лично мое мнение, аз не виждам нито един позитив от честите ваканци, освен за туристическия бизнес 😂 цените са тройни А недей така, и при нас е подобна схемата (понякога е само 1 седмица ваканцията, 2 са само край Коледа и Великден, плюс месец и половина лятна ваканция), но сме гъвкави с работата и честичко гледаме за билети, не сме твърде претенциозни, все за някъде се класираме, свят голям. Цените ако не са тройни по ваканционно време, ще са двойни през цялото останало време. С малко ровене и планиране се получават нещата (и с малка доза преглъщане). А доколкото съм чувала, са разбити така ваканциите, за да върви повече ученето, т.е. децата иначе много се уморявали. Не знам дали е истина, но ми звучи логично. Пък по-хубаво ли е цели 3 месеца да се чудиш кой да ти гледа децата в България лятото? 1 Връзка към коментар
Velyana Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември преди 1 минута , searus каза: А недей така, и при нас е подобна схемата (понякога е само 1 седмица ваканцията, 2 са само край Коледа и Великден, плюс месец и половина лятна ваканция), но сме гъвкави с работата и честичко гледаме за билети, не сме твърде претенциозни, все за някъде се класираме, свят голям. Цените ако не са тройни по ваканционно време, ще са двойни през цялото останало време. С малко ровене и планиране се получават нещата (и с малка доза преглъщане). А доколкото съм чувала, са разбити така ваканциите, за да върви повече ученето, т.е. децата иначе много се уморявали. Не знам дали е истина, но ми звучи логично. Пък по-хубаво ли е цели 3 месеца да се чудиш кой да ти гледа децата в България лятото? Честно казано като ги гледам какво учат, не са се преуморили при нас. От 8 до 12 са на училище. В началното училище се учат да готвят, да шият- което не е никак лошо де. Но едва ли са се преуморили от шиене на парцали. не знам как е при вас, но в Швейцария само 10% от всички ученици отиват в гимназия ( кантонално училище ) и после отиват в университет. Ако искаш детето ти да учи в университет трябва родителя да да се погрижи детето да научи нещо. ( или поне това е моето впечатление). Според мен е много по-лесно да организираш някой да ти гледа детето за 2 месеца на куп, от колкото на всеки два месеца за по две седмици. При наличие на 14 седмици ваканция и 20 -25 дни годишен отпуск- малко е сложна тая мисия 😂😂😂 Ние поне сме с по 35 дни отпуск, иначе щеше да ми се наложи да ставам домакиня 😂😂 1 Връзка към коментар
luba_rizova Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември Ваканциите тази година не са ваканции, а смях. Един ден междусрочна, сряда, 4 дни за 1 ноември, а то всъщност е един, и всякакви глупости. А иначе, ние не пътуваме с децата, до сега сме ги оставяли на баби и дядовци и те ги водят на училище. За съжаление, децата са вече по-големи, но бабите и дядовците възрастни, и вече няма да може. Дано тези 15 дни останат, голяма полза са. Сина ми е вече 12 клас, до 7 клас (когато дойде пандемията ), беше отсъствал общо 1 ден от училище за всички 7 години. Бях против отсъствията много. Е, не мога да кажа, че нещо е станал вундеркинд. Сега е голям и сам се оправя, останал му е навика обаче да не ходи на училище само в краен случай. За по-малките ми деца отношението към учителите и образователната ни система претърпя драматична промяна, отвращение и непоносимост. Вече не ми пука дали ще отсъстват ,като са малко болни, за пътуване и т.н., няма никакво значение. Но, все пак, за годините от 1 до 4 клас е важно децата да ходят редовно. Тогава и учителите са свестни и качествени. После става погрома. За 15 септември ,смятам , е много хубаво да се подаряват цветя. Въпроса е, понеже имам опит с родители от едно поколение със сина ми, близо до моето, а сега с 2 поколения ,доста по-млади , нещата драматично са променени. Госпожата на сина ми от 1 клас за за 4 години й се подари 1 колие на завършването. (А беше и е уникална, да е жива и здрава) Новите млади родители са научени да дават постоянно (без да им искат). То са подаръци за 15.09 ,01.11, 24.12, 8.03, Великден, рожден ден, деня на учителя, деня на училището и какво ли не. Всеки месец се събират пари за подарък, и все повече. А моята приятелка е с дете на 6 години, и там положението с още по-младите родители е катастрофално. И не може да им обясниш, че няма смисъл, че е излишно, че е смешно. Приготвяйте се. 1 1 Връзка към коментар
searus Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември Ами тук се учи от 9 до 15:30, и след това, ако искаш, има занималня или всякакви клубове по избор (всичко е платено). Забелязала съм, че точно седмица-две преди ваканция децата наистина изглеждат изморени (ако съдя по моето и още няколко приближени), чакат си почивката с нетърпение... За даването на подаръци, даваме за какво ли не, още няколко паунда за Коледа и за края на годината ще ги преживеем, особено за някой свестен учител (сменят се всяка година в началното). Учителката в 4ти клас беше толкова невероятна (току-що завършила, без никакъв опит), децата сериозно дръпнаха напред след ковид, само заради нея. С рев се разделиха, не бях виждала такова нещо, и тя, и децата. И родители имаше просълзени. На нас няма кой да ни помага с гледането на детето, и е абсурд да не работим 2-3 месеца наведнъж, така че по-кратката английска лятна ваканция някак си по-лесно минава. А другите ваканции и ние ги чакаме с нетърпение, все някъде ще се разходим, въпреки цените... 2 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември преди 4 часа, Velyana каза: И при нас всеки кантон е с различна ваканция 😂 така е по-добре, поразмива се малко високия сезон 1 1 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 2 септември Сподели Публикувано: 2 септември преди 23 минути , neuromancer каза: така е по-добре, поразмива се малко високия сезон Не знам дали се поразмива, или просто става един перманентно висок сезон за целия период от време между първия ден на ваканцията на първия район и последния ден на ваканцията за последния район 🤣. 1 1 Връзка към коментар
Coo Публикувано: 2 септември Автор Сподели Публикувано: 2 септември Както каза една приятелка "Тази година междусрочната ваканция на учениците е като английското лято, един ден, пада се сряда."🤪 И наистина, по-далеч от Лондон не съм сигурна, че е постижимо за отиване и връщане с дете да стигна... От положителните неща е, че поне спряха схемите с отработването на различни дни в събота. (За онези от вас, които не следят календара на МОН, може би не разбират шегата, ето го) Връзка към коментар
Mary Публикувано: 3 септември Сподели Публикувано: 3 септември преди 6 часа, Coo каза: За онези от вас, които не следят календара на МОН, може би не разбират шегата Всъщност шегата е, че почивните дни са някакъв проблем, а то самият МОН е най-големия ви проблем, но се разбира малко по-късно. Пожелавам успех на децата ви и здрави нерви на родителите. 3 Връзка към коментар
luba_rizova Публикувано: 3 септември Сподели Публикувано: 3 септември @Coo,промениха го календара веднъж, за да стане това, а беше кофти, сега е по-кофти. Аз подписах петиция да бъде направен разумно, но мисля, няма да го променят повече. Иначе, @Mary винаги ми е била подкрепа в отношението с МОн, та благодарение на нея се опитвам да не се ядосвам, а да броя дните до края на взаимодействието ни с тях и това е. А една от големите глупости тази година е 23.05- матура за 12 клас. Понеже в София запазват дати и заведения минимум 1 година и половина предварително, а никога не е била матурата на тази дата, аз наистина съжалявам децата, които имат бал на 23.05. За нас може да е нищо, но за тях това е голям удар. Сори за офа, а иначе- ще се нагодите с ваканциите някак. 4 Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 3 септември Сподели Публикувано: 3 септември Блажени тия с баби(маминки) и дядовци на разположение и добре ментално и физически! И един виц по този повод: Иванчо кара лятната ваканция при баба и дядо на село. Питата го: - В кой клас ще си наесен? - Ами ако е рекъл Господ да сме живи и здрави дотогава, ще съм във втори. 1 7 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега