Прескочи до съдържание

Нова Зеландия, Нова Година (2025), Ново Приключение за 18 дни

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 33 минути , Zdravko Nestorov каза:

@Mary - страхотна си - определено всички препоръчват точно тази посока за трека и ние мислим да не се "цепим от колектива"!!! А дали можеш да ме насочиш към сайта, от който си запазихте този шатъл? Иска ми се да го подготвя още от сега, за да не го забравя с всички останали неща.

@TaniaG - за жалост повечето места в тези региони са заети (както и @patilana каза, явно наистина обичат да си щъкат по празниците). Благодаря ти много за предложенията, но ние вече запазихме точно в този регион. Тепърва започнахме да търсим на Южния остров, така че ако имаш предложения за там, ще съм ти безкрайно благодарен.

• Какъв е този Luge в Роторуа?

@Sun4o - в момента, в който го видяхме, че е свободен се сетихме за твоя разказ - "Уелингтън (грешка). 2 нощувки в Рамада (не е грешка)". Веднага го запазихме!

@Дани Магелани - огромни благодарности, че се включи по темата. Супер полезна информация.

• За Hobbiton™ Movie Set Tours си взехме вече билети от официалния сайт и тъй като сме с кола, направо си запазихме от The Shire's Rest Cafe.
  • Относно Te Puia останах леко объркан. Аз си мислех, че е само разходка в парка и около гейзерите без някакво допълнително представление 😮 Затова си мислех да си запазим и Tamaki Maori Village Show, както и да посетим Whakarewarewa - The Living Maori Village за да се насладим на този спектакъл. Дали тези три места не се припокриват по някакъв начин и реално ако видиш дори само едно, няма смисъл от другите? Ако някой има повече информация, ще съм много блгодарен!

Много благодаря за страхотните включвания 🙂

Вероятно шоуто ще бъде подобно.

Селище на маорите при нас нямаше. Може би е интересно да го включите, но ако е реално и се живее в него.

Ако е като музей на открито - едва ли.

Аз съм разглеждала подобни в Полинезийския център на Оаху. Малко ми е театрално и бутафорно. Ходят в селището, за да работят като артисти, представящи бита и обичаите.

За първо посещение бива. Но за следващи посещения в подобни селища се въздържах. Ходих там, където се вижда реалния им живот.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ето линк към Luge Rotorua, няколко пъти се пускахме. Струва си. 

Понеже полетите са дълги, изгледайте "Властелинът на Пръстените" в самолета - цялата поредица 😁 За подготовка така.

Пък за Cathedral Cove гледайте "Нарния" ("Принц Каспиан") - плажните кадри са оттам. 

• Благодаря 1
Публикувано:
На 1.10.2024 г. в 23:34, Дани Магелани каза:

Вероятно шоуто ще бъде подобно.

Селище на маорите при нас нямаше. Може би е интересно да го включите, но ако е реално и се живее в него.

Ако е като музей на открито - едва ли.

Аз съм разглеждала подобни в Полинезийския център на Оаху. Малко ми е театрално и бутафорно. Ходят в селището, за да работят като артисти, представящи бита и обичаите.

За първо посещение бива. Но за следващи посещения в подобни селища се въздържах. Ходих там, където се вижда реалния им живот.

@Дани Магелани - много ти благодаря за цялата тази информация. Тепърва май ще трябва да проуча каква е разликата между всяко едно от тези места, но от това, което намерих в различни сайтове, стигнах до ето тази информация:

• Te Puia
    • Разположен е в долината Whakarewarewa, на територията на Rotorua.
    • Tуристически парк, който комбинира геотермални и културни атракции.
  • Whakarewarewa – The Living Maori Village
    • Разположен е в долината Whakarewarewa, на територията на Rotorua (в близост до Te Puia).
    • Реално обитаемо селище с акцент върху ежедневния живот на маорите и техните традиции (т.е. автентично преживяване на маорския начин на живот).
  • Tamaki Maori Village
    • Малко по-отдалечено от центъра на Rotorua (на около 20 минути с кола).
    • Не е обитаемо селище като Whakarewarewa. Това е повече театрализирано културно преживяване, насочено към посетители, които искат да изпитат маорската култура по забавен и ангажиращ начин.

Според вас кое си засужава най-много. Te Puia изглежда доста интересно, особено заради гейзерите, но дали има смисъл да се посети и някое от другите?

На 2.10.2024 г. в 3:27, TaniaG каза:

Ето линк към Luge Rotorua, няколко пъти се пускахме. Струва си. 

Понеже полетите са дълги, изгледайте "Властелинът на Пръстените" в самолета - цялата поредица 😁 За подготовка така.

Пък за Cathedral Cove гледайте "Нарния" ("Принц Каспиан") - плажните кадри са оттам. 

@TaniaG - много ти благодаря за линка и информацията.

• Тъй като не бях сигурен дали ще ни стигне времето Rotorua и затова, а пък ми изглеждаше доста интересно, реших да го направим в Quenstown (ето и линк). Изглежда, че е абсолютно същото изживяване, дори се предлага и от същата фирма. Предполагам, че ще е същотото, така че определено мислим да го изпробваме 🙂 
  • Да изгледаме "Властелинът на пръстените" и "Нарния" е наистина страхотна идея и си го записвам. Благодаря за якото предложение.
  • Cathedral Cove го дават затворено за достигане пеш, но според коментарите в GoogleMaps, няма никакъв проблем да отидеш до там. Дали имаш някаква идея дали е така или не (не съм сигурен кога сте били там и може въпроса ми да не е много релевантен)?
На 2.10.2024 г. в 7:20, Mary каза:

@Mary - страхотна си. Запазвам си линка веднага!!!

Тъй като продължавам да донагаждам програмата, ми излязоха още няколко въпросчета и ще се радвам, ако някой може да даде някаква информация:

• Мисля, че с лека промяна в плана, бих могъл да добавя и Franz Josef Glacier (около 6 часа повече каране, но мисля, че си заслужава). Въпросът е дали достигането до самия глетчер (т.е. разходка върху глетчера) е възможно само с хеликоптер или има възможност и по друг начин. Задавам този въпрос, защото намерих турове, които включват задължително и летене, а цените са им... УОУ. И това автоматично ме замисля дали си заслужава и дали има смисъл да променям и програмата заради това.
    • Ето и някакви примерни турове - цък
  • Обиколката на южния остров ще бъде по този маршрут - Quenstown - Wānaka - Aoraki / Mount Cook - Lake Tekapo - Dunedin - Manapouri - Te Anau - Queenstown, като включим различните трекове по пътя (подробна информация в първия пост). Имаме още един ден допълнителен (втория ни ден в Queenstown след като завършим обиколката на острова) и се чудя дали и какво мога да включа допълнително. Вариант е и да вмъкна нещо и между някои от градовете по пътя. Дали имате някакви предложения и съвети (добавям списък на нещата, които вече са в програмата около Quenstown😞
    • Skyline Queenstown Gondola + Luge
    • Queenstown Ultimate Viewpoint
    • Lake Hayes
    • Glenorchy Lagoon Scenic Walkway
    • Lake Sylvan Track (ако е отворено)
    • Queenstown Hill Walking Track
    • 2nd Bay To The Remarkables

За пореден път - огромно благодаря 🙂 

Публикувано:
преди 4 часа, Zdravko Nestorov каза:

Cathedral Cove го дават затворено за достигане пеш, но според коментарите в GoogleMaps, няма никакъв проблем да отидеш до там. Дали имаш някаква идея дали е така или не (не съм сигурен кога сте били там и може въпроса ми да не е много релевантен)?

Преди 5 години бяхме, точно преди ковид... Виж тази тема, хората си ходят до плажа. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 6 часа, Zdravko Nestorov каза:

Whakarewarewa – The Living Maori Village

Ние сме били в това - има геотермален извор и гейзери, а шоуто на маорите, макар и туристическо, е ефектно да се види. Един път е достатъчно, както казва @Дани Магелани. Като цяло много ми хареса.

Виж него и останалите в Google Maps (снимките) и ще придобиеш представа кое как изглежда. 

Поизтупах малко личния архив и намерих снимки от селището:

Screenshot_20241004_080519_Facebook.jpg.36f1b962ab364a91d0efa17c20896408.jpg

Screenshot_20241004_080505_Facebook.jpg.add92e8fd6f67bfd978bede3969a0a17.jpg

Screenshot_20241004_080447_Facebook.jpg.3a708f98860366be4b9d9a3259a4f346.jpg

Screenshot_20241004_080414_Facebook.jpg.3189e0a0a76da794275b81fbffafd057.jpg

Screenshot_20241004_080433_Facebook.jpg.3123619eeabd9d1f5dd65fc6fc96f314.jpg

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз ходих на тура с хеликоптер по Франц Йозеф. На глетчера можеш да отидеш само организирано. Има доста мерки за безопасност. Мисля, че единственият начин е с полет, а ако има и друг тур той ще отнеме време. Преживяването е незабравимо. Там в мен изби някаква неподозирана емоция и аз роних сълзи през целия тур, но пак го препоръчвам.

Иначе районът Франц Йозеф си заслужава и мисля Вили и @mia69 правиха някакъв пешеходен маршрут там.

За да вземеш съвсем информирано решение, трябва да имаш предвид, че дори и да искаш да отидеш на тур, той въобще не е сигурен и зависи от метереологичните условия. При нас, от три дни преди това всички турове бяха канцелирани и за първи път в нашия ден се проведоха такива.

Подписват се декларации, че си в идеално здравословно състояние и че може да ти се наложи да преспиш в някой склон под глетчера, ако се окаже невъзможно да те приберат, с оглед времето. Това подсказва, че няма пешеходен начин за отиване и връщане от глетчера. В града, климатът е мек и топъл и реално трудно се преценява преди компанията да потвърди ще има ли тур или не. Разбира се в деня за полета.

Въпреки цената, аз бих се отказала от разни дребни платени удоволствия заради този тур, но все пак прецени, дали си заслужава цялото биене на път до там. За мен си заслужава, но при твоята програма и ако не отидеш на този тур, нямам представа.

image.jpeg.50fcbc6e5c8abbc0329920d51fb83add.jpegimage.jpeg.872899bab7d1fd9f1606ec479341e557.jpegimage.jpeg.dca30dc68a4e014b194865c1012dff33.jpeg

IMG_0246.JPG.d63591912aff2fb0f851e88dccbaaf4b.JPG

IMG_0599.JPG.8eee290919b154e6fea6d2992f80319c.JPG

Между другото в града ходихме и на спа, където условията бяха прекрасни. Купихме си вино, сладки неща и за 1 час и нещо ни оставиха съвсем сами да се кефим.

IMG_0646.JPG.b05ba43aff51d7e5c72dda5c401359c0.JPGIMG_2836.JPG.5e48364830e3ea22c7e2d64cff66f086.JPG

IMG_0246.JPG

• Харесвам 6
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 11 часа, TaniaG каза:

Преди 5 години бяхме, точно преди ковид... Виж тази тема, хората си ходят до плажа. 

@TaniaG - точно този посст гледах, както и тази статия. Явно си имат някаква причина, каквато и да било тя. И въпреки всичко е малко на твоя отговорност! Все още се колебая, но всички препоръчват да се направи, защото си е заслужавало и е едно от местата, които трябва да се видят на живо 🙂 

преди 9 часа, Яничка каза:

Ние сме били в това - има геотермален извор и гейзери, а шоуто на маорите, макар и туристическо, е ефектно да се види. Един път е достатъчно, както казва @Дани Магелани. Като цяло много ми хареса.

Виж него и останалите в Google Maps (снимките) и ще придобиеш представа кое как изглежда. 

Поизтупах малко личния архив и намерих снимки от селището:Screenshot_20241004_080414_Facebook.jpg.3189e0a0a76da794275b81fbffafd057.jpg

Screenshot_20241004_080433_Facebook.jpg.3123619eeabd9d1f5dd65fc6fc96f314.jpg

@Яничка - изглежда невероятно наистина. Снимките са много забавни и интересни. Определено ни се иска да усетим малко повече атмосферата на ежедневния живот на маорите. Може би поради това бих се спрял на тези двете: 

• Te Puia - най-вече заради гейзерите, но и заради културните атракции.
  • Whakarewarewa – The Living Maori Village - това ми хареса повече, защото е реално обитаемо селище с акцент върху ежедневния живот на маорите и техните традиции.

Ще разгледам още малко за Te Puia, защото освен гейзерите ми се струва, че всичко друго е доста сходно като Whakarewarewa – The Living Maori Village.

преди 7 часа, mililia каза:

Аз ходих на тура с хеликоптер по Франц Йозеф. На глетчера можеш да отидеш само организирано. Има доста мерки за безопасност. Мисля, че единственият начин е с полет, а ако има и друг тур той ще отнеме време. Преживяването е незабравимо. Там в мен изби някаква неподозирана емоция и аз роних сълзи през целия тур, но пак го препоръчвам.

Иначе районът Франц Йозеф си заслужава и мисля Вили и @mia69 правиха някакъв пешеходен маршрут там.

За да вземеш съвсем информирано решение, трябва да имаш предвид, че дори и да искаш да отидеш на тур, той въобще не е сигурен и зависи от метереологичните условия. При нас, от три дни преди това всички турове бяха канцелирани и за първи път в нашия ден се проведоха такива.

Подписват се декларации, че си в идеално здравословно състояние и че може да ти се наложи да преспиш в някой склон под глетчера, ако се окаже невъзможно да те приберат, с оглед времето. Това подсказва, че няма пешеходен начин за отиване и връщане от глетчера. В града, климатът е мек и топъл и реално трудно се преценява преди компанията да потвърди ще има ли тур или не. Разбира се в деня за полета.

Въпреки цената, аз бих се отказала от разни дребни платени удоволствия заради този тур, но все пак прецени, дали си заслужава цялото биене на път до там. За мен си заслужава, но при твоята програма и ако не отидеш на този тур, нямам представа.

image.jpeg.50fcbc6e5c8abbc0329920d51fb83add.jpegimage.jpeg.872899bab7d1fd9f1606ec479341e557.jpegimage.jpeg.dca30dc68a4e014b194865c1012dff33.jpeg

IMG_0246.JPG.d63591912aff2fb0f851e88dccbaaf4b.JPG

IMG_0599.JPG.8eee290919b154e6fea6d2992f80319c.JPG

Между другото в града ходихме и на спа, където условията бяха прекрасни. Купихме си вино, сладки неща и за 1 час и нещо ни оставиха съвсем сами да се кефим.

IMG_0646.JPG.b05ba43aff51d7e5c72dda5c401359c0.JPGIMG_2836.JPG.5e48364830e3ea22c7e2d64cff66f086.JPG

IMG_0246.JPG

@mililia - много ти благодаря, че се включи, защото точно твоя пост в другата тема ми вкара мухата за този глетчер... И от тогава всякак се опитвам да го наместя в програмата. Гледам снимките и само въздишам - изглежда наистина страшно красиво, дори не мога да си представя какво е на живо - и като гледки, и като изживяване. Просто вълшебно! От описаното, вярвам, че си имала нереално преживяване!!!

Точно каквото описваш са ми основните притеснения:

• Цената (Franz Josef Glacier Heli Hike) от $795 на човек е наистина стяскаща и досега никога не съм правил толкова скъп тур през живота си (дори не се доближавам 😄). А като го умножа и по 2, и малко ме присвива стомаха. Но като гледам снимките ти... нещо друго се задейства в мен, и става един безкраен конфликт 😄 
  • На второ място е времето - нещо, което за жалост не може да се предвиди. И ако разместя цялата програма заради това, става адски сложно, ако точно в този ден се отмени тура (а според коментари в Интернет, както и обяснения на самия сайт, това е доста често срещано). Времето е много непредвидимо и всичко е възможно в този регион. Забелязах, че има много интересни трейлчета в този регион, но за жалост това са над 8-9 часа път с колата и те наистина биха си заслужавали само заради посещението на Franz Josef Glacier.

Много ти благодаря за коментара по-горе. Супер полезен, супер надъхващ и само разпалващ повече и повече чуденките ми 😄 За жалост започвам да клоня все повече това да отпадне. Ще имам причина да се върна 😛 

Ако в крайна сметка се откажа от този тур, какво бихте препоръчли, с което да запълня още един ден. По-горе добавих малко описание за възможните идеи:

преди 15 часа, Zdravko Nestorov каза:

Обиколката на южния остров ще бъде по този маршрут - Quenstown - Wānaka - Aoraki / Mount Cook - Lake Tekapo - Dunedin - Manapouri - Te Anau - Queenstown, като включим различните трекове по пътя (подробна информация в първия пост). Имаме още един ден допълнителен (втория ни ден в Queenstown след като завършим обиколката на острова) и се чудя дали и какво мога да включа допълнително. Вариант е и да вмъкна нещо и между някои от градовете по пътя. Дали имате някакви предложения и съвети (добавям списък на нещата, които вече са в програмата около Quenstown😞

• Lake Hayes

Благодаря ви хора. Вие наистина сте невероятни. А тези снимки... УОУ!

Страхотен петък и още по-прекрасен уикенд след това!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 17 часа, Zdravko Nestorov каза:

@Дани Магелани - много ти благодаря за цялата тази информация. Тепърва май ще трябва да проуча каква е разликата между всяко едно от тези места, но от това, което намерих в различни сайтове, стигнах до ето тази информация:

• Te Puia
    • Разположен е в долината Whakarewarewa, на територията на Rotorua.
    • Tуристически парк, който комбинира геотермални и културни атракции.
  • Whakarewarewa – The Living Maori Village
    • Разположен е в долината Whakarewarewa, на територията на Rotorua (в близост до Te Puia).
    • Реално обитаемо селище с акцент върху ежедневния живот на маорите и техните традиции (т.е. автентично преживяване на маорския начин на живот).
  • Tamaki Maori Village
    • Малко по-отдалечено от центъра на Rotorua (на около 20 минути с кола).
    • Не е обитаемо селище като Whakarewarewa. Това е повече театрализирано културно преживяване, насочено към посетители, които искат да изпитат маорската култура по забавен и ангажиращ начин.

Според вас кое си засужава най-много. Te Puia изглежда доста интересно, особено заради гейзерите, но дали има смисъл да се посети и някое от другите?

@TaniaG - много ти благодаря за линка и информацията.

• Тъй като не бях сигурен дали ще ни стигне времето Rotorua и затова, а пък ми изглеждаше доста интересно, реших да го направим в Quenstown (ето и линк). Изглежда, че е абсолютно същото изживяване, дори се предлага и от същата фирма. Предполагам, че ще е същотото, така че определено мислим да го изпробваме 🙂 
  • Да изгледаме "Властелинът на пръстените" и "Нарния" е наистина страхотна идея и си го записвам. Благодаря за якото предложение.
  • Cathedral Cove го дават затворено за достигане пеш, но според коментарите в GoogleMaps, няма никакъв проблем да отидеш до там. Дали имаш някаква идея дали е така или не (не съм сигурен кога сте били там и може въпроса ми да не е много релевантен)?

@Mary - страхотна си. Запазвам си линка веднага!!!

Тъй като продължавам да донагаждам програмата, ми излязоха още няколко въпросчета и ще се радвам, ако някой може да даде някаква информация:

• Мисля, че с лека промяна в плана, бих могъл да добавя и Franz Josef Glacier (около 6 часа повече каране, но мисля, че си заслужава). Въпросът е дали достигането до самия глетчер (т.е. разходка върху глетчера) е възможно само с хеликоптер или има възможност и по друг начин. Задавам този въпрос, защото намерих турове, които включват задължително и летене, а цените са им... УОУ. И това автоматично ме замисля дали си заслужава и дали има смисъл да променям и програмата заради това.
    • Ето и някакви примерни турове - цък
  • Обиколката на южния остров ще бъде по този маршрут - Quenstown - Wānaka - Aoraki / Mount Cook - Lake Tekapo - Dunedin - Manapouri - Te Anau - Queenstown, като включим различните трекове по пътя (подробна информация в първия пост). Имаме още един ден допълнителен (втория ни ден в Queenstown след като завършим обиколката на острова) и се чудя дали и какво мога да включа допълнително. Вариант е и да вмъкна нещо и между някои от градовете по пътя. Дали имате някакви предложения и съвети (добавям списък на нещата, които вече са в програмата около Quenstown😞
    • Lake Hayes

За пореден път - огромно благодаря 🙂 

Не съм ги гледала всички, за да сравня. Мисля, че една маорска атракция е достатъчна.

• Харесвам 2
Публикувано:

Сега чак виждам темата ти и видях, че питаш за коли под наем или кемпери. Преди време бях попаднал на техен сайт за наем на кемпери в който имаше възможност да върнеш кемпер от единият остров до другият на символична цена, но има уловка, че трябва да го направиш за време. Потърси в нета и ще намериш, ако това може да ви свърши работа в плана.

• Благодаря 1
Публикувано:
На 4.10.2024 г. в 19:10, Дани Магелани каза:

Не съм ги гледала всички, за да сравня. Мисля, че една маорска атракция е достатъчна.

@Дани Магелани - след много четене в Интернет, благодарение на твоите коментари, стигнах до същото заключение. Проверих какви опции имаме, какви са цените и накрая се спрях на тези двете, като си запазих билети още от сега, с опция да бъдат отказани буквално до предходния ден. Умишлено си запазих и за двете места, тъй като цените буквално се променят всяка седмица и то само нагоре. Ще проуча още малко по темата и просто ще откажа едното (май клоня повече към Te Puia за момента):

Te Puia Tour (Paid) NZ$ 95,00 01:30 08:45 - 17:30 TRUE FALSE Tickets:
We have reserved tickets for 15:00.

It is situated in the Whakarewarewa Valley, within the Rotorua area.

Information:
A tourist park that combines geothermal attractions with cultural experiences.

Links:
https://www.getyourguide.com/s?q=Whakarewarewa+-+The+Living+Maori+Village&searchSource=3&date_from=2024-12-28&date_to=2024-12-28
Whakarewarewa - The Living Maori Village Tour (Paid) NZ$ 35,00 01:00 09:00 - 16:00 TRUE FALSE Tickets:
We have reserved tickets for 15:00.

Also in the Whakarewarewa Valley, near Te Puia in Rotorua.

Information:
A real, inhabited village that focuses on the daily lives and traditions of the Māori people (i.e., an authentic experience of Māori life).

Links:
https://www.getyourguide.com/s?q=Whakarewarewa+-+The+Living+Maori+Village&searchSource=3&date_from=2024-12-28&date_to=2024-12-28

На 10.10.2024 г. в 23:01, Captain45 каза:

Сега чак виждам темата ти и видях, че питаш за коли под наем или кемпери. Преди време бях попаднал на техен сайт за наем на кемпери в който имаше възможност да върнеш кемпер от единият остров до другият на символична цена, но има уловка, че трябва да го направиш за време. Потърси в нета и ще намериш, ако това може да ви свърши работа в плана.

На 11.10.2024 г. в 6:21, Captain45 каза:

Ето ти два линка набързо от нета:  https://www.transfercar.co.nz/campervan-relocations-new-zealand.html

https://www.imoova.com/en/relocations?region=NZ

Може пък да намериш нещо което да използваш в твоя план.

@Captain45 - огромно благодаря за тази информация. За жалост Коледно-Новогодишния период от 25.12 до 31.12 (когато ще бъдем на северния остров) е адски натоварен и шанс за наемане на кемпер просто няма (или има, но на нереални цени). Поради тази причина насочих усилията си към втората част на нашето пътешествие, а именно от 01.01 до 10.01 (когато ще бъдем на южния остров).

За жалост сайтовете, които ми предостави не ми връщат никакви опции и за тогава, но след доста проучване попаднах на следните компании, които предлагат тази услуга (добавям ги тук, ако някой реши да тръгне по същия път):

Всяка една от тези компании предлага доста подобни кемпери (като модели) на близки цени, с разлики в политиките за плащане, cancellation, deposit, и т.н. Най-полезна от всички е ето тази търсачка, която обединява всичките сайтове, описани по-горе, като дава доста лесен начин да се ориентираш:

image.png.910a2a65e6edb7f45a2ea8104161d018.png

За жалост цените на кемперите са се вдигнали доста в последните години и без значение дали е за периода в началото на годината или по-напред през летния сезон, цената за 10 дена излиза около $5300-$6300 с пълна застраховка (за Март-Април цените са с около $500 по-ниски). Само за сравнение нощувките в същия период + кола под наем за същия период за момента ще стъпи около $3500, което е почти двойно по-евтино. А и не слагам таксите, които трябва да се заплатят на някои от camp sites...

За момента все още проверявам различни варианти, тъй като имаме голямо желание за пътуване с кемпер, но с тези цени... ми се струва все по-невъзможно.

На 4.10.2024 г. в 1:55, Zdravko Nestorov каза:

Обиколката на южния остров ще бъде по този маршрут - Quenstown - Wānaka - Aoraki / Mount Cook - Lake Tekapo - Dunedin - Manapouri - Te Anau - Queenstown, като включим различните трекове по пътя (подробна информация в първия пост). Имаме още един ден допълнителен, ден и полвоина (втория ни ден в Queenstown след като завършим обиколката на острова) и се чудя дали и какво мога да включа допълнително. Дали имате някакви предложения и съвети (добавям списък на нещата, които вече са в програмата около Quenstown) :

• Lake Hayes
  • Всякакви есктремни забавления, както и вие описахте по-горе

Нощувките са вече намерени и запазени, повечето екскурзии - също (всички, които налагаха ранно купуване на билети), както и колите под наем. В момента дебна за добри цени на вътрешните полети, като вече запазих единия с Jetstar. За другия обаче все още цените са доста високи и се надявам да видя някакъв спад...

Основният ми въпрос, който все още ме тормози е този от цитата по-горе и ще съм ви безкрайно благодарен, ако може да споделите още идеи за различни разходки. Все още ми се върти идеята този ден да го използваме за Franz Josef Glacier, но ще се разбием от шофиране и го оставям като последна опция. Така че варианти на разстояние от 2-3 часа са също страхотна опция.

Също така се появиха още няколко въпроса:

• Забелязах, че има Tall Taxes в Нова Зеландия и препоръката е да се плаща онлайн след регистрация в официалния им сайт: https://tollingonline.nzta.govt.nz/. Дали някой може да сподели малко повече опит по тази тема?
  • Какви са ви впечатления за Te Puia или Whakarewarewa - The Living Maori Village, тъй като все още се колебая кое да избера (клоня повече към Te Puia)?
  • Изглежда, че Lady Knox Geyser "шоуто" е в 10:15 всяка сутрин и е доста възможно да не успеем да го видим. Заслужава ли си да се посети извън това шоу?
  • Заслужава ли си посещението на Inferno Crater (Waimangu Volcanic Valley)?
  • Все още се колебая кое от двете турчета да избера - Glowworm Caves Guided Tour by Boat (Waitomo Caves) или Te Anau Glowworm Caves (Te Anau). Запазих билети и за двете, но могат да бъдат канселирани буквално до деня преди екскурзията, така че всякакви съвети ще са безкрайно полезни.
  • Какво ви е мнението за Jetstar за вътрешни полети, тъй като техните цени изглеждат най-приемливи? Препоръчвате ли някой друг?

Благодаря ви за пореден път.

Пожелавам ви една страхотна и много усмихната нова седмица.

Публикувано:
На 14.10.2024 г. в 14:13, Zdravko Nestorov каза:

image.png.910a2a65e6edb7f45a2ea8104161d018.png

За жалост цените на кемперите са се вдигнали доста в последните години и без значение дали е за периода в началото на годината или по-напред през летния сезон, цената за 10 дена излиза около $5300-$6300 с пълна застраховка (за Март-Април цените са с около $500 по-ниски). Само за сравнение нощувките в същия период + кола под наем за същия период за момента ще стъпи около $3500, което е почти двойно по-евтино. А и не слагам таксите, които трябва да се заплатят на някои от camp sites...

Като видях темата и щях да пиша веднага за кемперите, но се спрях, за да не съм негативен. Преди 10г., когато ние ходихме положението беше същото и се отказахме от кемпер, така че не е нещо ново. При тези цени изобщо не знам как някой решава, че ще даде повече пари, за да спи по-неудобно и да кара по-неудобна кола...

• Харесвам 1
Публикувано:
На 14.10.2024 г. в 14:13, Zdravko Nestorov каза:
  • Все още се колебая кое от двете турчета да избера - Glowworm Caves Guided Tour by Boat (Waitomo Caves) или Te Anau Glowworm Caves (Te Anau). Запазих билети и за двете, но могат да бъдат канселирани буквално до деня преди екскурзията, така че всякакви съвети ще са безкрайно полезни.

За първото не мога да кажа. За Te Anau беше добре, тръгваш с корабче от селището, минава се през езерото, гледките са хубави и те стоварват до пещерите. Вътре имаше пешеходна част и част с лодка. Имаше доста светещи червеи, интересна гледка са.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 12 часа, Oshko каза:

Като видях темата и щях да пиша веднага за кемперите, но се спрях, за да не съм негативен. Преди 10г., когато ние ходихме положението беше същото и се отказахме от кемпер, така че не е нещо ново. При тези цени изобщо не знам как някой решава, че ще даде повече пари, за да спи по-неудобно и да кара по-неудобна кола...

@Oshko - според мен всички коментари са полезни и от всичко можеш да си извадиш само ползи 🙂 Благодаря ти, че се включи с коментар по темата, тъй като ми е доста трудно да извадя информация от преди много години и затова базирах цените на тези от преди Ковид. Но... тогава като цяло всичко беше различно като цена и малко сравнявам ябълки с круши. Със сигурност да спиш в кемпер и в хотел е супер различно, но пък със сигурност е невероятно преживяване, особено на местата, където това е толкова добре организирано. Много хора ги карат (Исландия, Швейцария, Шотландия - беше пълно с кемпери на всеки завой), но явно за нашия стандарт, това си е направо недостъпен лукс.

Все още не съм се отказал от идеята и продължавам да следя сайтовете, които ми изпрати @Captain45 - знае ли човек, може да ми излезе късмета 😄 Ако ли не... ще пробваме някъде в Европа 🙂 

преди 11 часа, logist13 каза:

За първото не мога да кажа. За Te Anau беше добре, тръгваш с корабче от селището, минава се през езерото, гледките са хубави и те стоварват до пещерите. Вътре имаше пешеходна част и част с лодка. Имаше доста светещи червеи, интересна гледка са.

@logist13 - цената на тура в Te Anau е почти двойно по-висока, но предполагам, че това е заради корабчето в езерото, в пещерата, както и по-дългата разходка. За момента съм запазил билети и за двете места (и двете мога да ги откажа буквално до последния ден) и така ще съм спокоен, че ако изпуснем едното, ще имаме възможност за поправителен.

Много ти благодаря за страхотния коментар. Записвам си веднага бележките в плана!

Публикувано:

Аз съм си кемперджия и в България и много исках НЗ ни трип да е с кемпер, но тия не са човеци там, уникално високи цени за определено доста грозни кемпери. Отделно някои имаха такса на километър, отделно и бензин се сипва и къмпинг се плаща. И то заради едната притча, че за да станеш истинско киви, трябвало да минеш НЗ с (грозен) кемпер…Та наистина заключвай тази тема. 

Забравих да добавя, че ако искаш нещо да резнеш от претоварената си програма, аз бих те посъветваш да пропуснете Glenorchy. Ние не бяхме възхитени от това място, с изключение донякъде на гледките попътно. Но определено ако отида в НЗ пак, а смятам да отида някой ден, това ще е от задължителните места, които няма да повторя. То няма и кой знае какво за гледане там, да не кажа нищо. Разходката ни до близкото до Куинстаун Moke Lake беше в пъти по-готина и се прави за час-два. Но само при слънчево време..

Ето ти две бели вина, които изрових от мемоарите си и които са трепач, поне по наш вкус.

И за ето такива медали се оглеждайте, когато застанете пред рафта с 350 бутилки и се чудите кое аджеба да вземем.

IMG_2665.jpeg

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Погледни във Винооо. Там препоръчах едно бяло вино от НЗ за 20 НЗ долара в голям супермаркет. Най-доброто бяло вино в моя рейтинг.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 часа, Sun4o каза:

Аз съм си кемперджия и в България и много исках НЗ ни трип да е с кемпер, но тия не са човеци там, уникално високи цени за определено доста грозни кемпери. Отделно някои имаха такса на километър, отделно и бензин се сипва и къмпинг се плаща. И то заради едната притча, че за да станеш истинско киви, трябвало да минеш НЗ с (грозен) кемпер…Та наистина заключвай тази тема. 

Забравих да добавя, че ако искаш нещо да резнеш от претоварената си програма, аз бих те посъветваш да пропуснете Glenorchy. Ние не бяхме възхитени от това място, с изключение донякъде на гледките попътно. Но определено ако отида в НЗ пак, а смятам да отида някой ден, това ще е от задължителните места, които няма да повторя. То няма и кой знае какво за гледане там, да не кажа нищо. Разходката ни до близкото до Куинстаун Moke Lake беше в пъти по-готина и се прави за час-два. Но само при слънчево време..

Ето ти две бели вина, които изрових от мемоарите си и които са трепач, поне по наш вкус.

И за ето такива медали се оглеждайте, когато застанете пред рафта с 350 бутилки и се чудите кое аджеба да вземем.

IMG_2665.jpeg

@Sun4o - абсолютно в 10-ката... кемперите са на толкова високи цени, че е наистина немислимо да си наемеш такъв или поне не мисля, че си заслужава. Това ще си го поставя като цел за 2025-та - да направим кемпер експириънс поне за няколко дена в някоя от топ местенцата в Европа за тази цел 🙂 Но за Нова Зеландия - темата е приключена... Мисля, че мога да намеря 10 други неща, за които да похарча разликата в парите между хотел+кола под наем и кемпер+къмпинзи.

• Moke Lake Loop Track изглежда страшно красиво и направих един бърз ресърч по темата. Ами... доста вероятно е да отпадне Glenorchy за сметка на него. Страшно добро предложение. Ако имаш други такива около Queenstown, стреляй смело. Само за там програмата ни остана твърде лека 😄 
  • Записах си всичките съвети в плана. Още с пристигането на летището и влизането в първия магазин, ще си вземем една бутилка вино, за да имаме за кураж 😄 Огромни благодарности за препоръката!
преди 10 часа, Дани Магелани каза:

Погледни във Винооо. Там препоръчах едно бяло вино от НЗ за 20 НЗ долара в голям супермаркет. Най-доброто бяло вино в моя рейтинг.

@Дани Магелани - написах и в другата тема, поствам го и тук!!! Това, както и виното предложено от @Sun4o, са ми в бъкет листа и ще бъдат взети още след кацането. След Швейцария осъзнах, че такива съвети за хапване и пийване са супер полезни, защото изборът на сладко/солено/бира/вино е толкова огромен и ако някой те насочи още от самото начало, после е толкова хубаво 😄 Огромни благодарности за пореден път.

Аз продължавам да съм си отворен към всякакви съвети 😄 Програмата лек-полек се завършва и остават още някакви детайли и единият вътрешен полет от Queenstown до Auckland, ама там цената е от 280 лева и изобщо не пада... Всякакви препоръки и за това, ще са добре дошли!

Благодаря ви, хора!!! Страхотен и много усмихнат уикенд!

• Харесвам 2
Публикувано:

Какви 20 долара...😀Белите вина в диапазона 14-16 долара бяха страхотни, а и винаги имаше някакви в промоции. Само за австралийското червено, ама беше с много медали на етикета, платихме 23. Адска скъпотия😀.

Ние в Куинстаун бяхме за 2,5 дена - 2nd Bay-a, Glenorchy, Моке Lake и разходка из центъра ни бяха ок. За Бен Ломонд не остана време, но ако качвате Roys Peak в Wanaka, те са сходни откъм уау гледки и се припокриват.

Аз много исках екшъна с джетовете, но точно на фирмата, на която държах- Shotover Jet, с най-многото адреналин и гледки, цената за двама беше колкото за 20 бутилки вино. И естествено, като виден алкохолик, предпочетох ясно кое.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 59 минути , Sun4o каза:

Какви 20 долара...😀Белите вина в диапазона 14-16 долара бяха страхотни, а и винаги имаше някакви в промоции. Само за австралийското червено, ама беше с много медали на етикета, платихме 23. Адска скъпотия😀.

Ние в Куинстаун бяхме за 2,5 дена - 2nd Bay-a, Glenorchy, Моке Lake и разходка из центъра ни бяха ок. За Бен Ломонд не остана време, но ако качвате Roys Peak в Wanaka, те са сходни откъм уау гледки и се припокриват.

Аз много исках екшъна с джетовете, но точно на фирмата, на която държах- Shotover Jet, с най-многото адреналин и гледки, цената за двама беше колкото за 20 бутилки вино. И естествено, като виден алкохолик, предпочетох ясно кое.

20 НЗ долара, защото е много награждавано и е превъзходно.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 часа, Sun4o каза:

@Sun4o - тъй като не сме най-големите пиячи на света, май можем да прежалим $20 за една бутилка - сигурно ще я пием през цялото пътуване на Северния остров. Горе-долу аналогично ще стане и за Южния, така че... предложденията от вас точно ще запълнят алкхолните ни "нужди" за 15 дена 😄 

• За Queenstown съм маркирал абсолютно същите места, като за момента съм включил и Ben Lamond и Roys Peak. Тъй като обаче се оказва, че ще е много тегаво с полетите от Queenstown, може би ще трябва да променя последните 4 дена от плана и вместо да стоим в Queenstown да се отправим към Christchurch. Само за сравнение полетите от Christchurch до Auckland са около $100, а тези от Queenstown - по $300 и нагоре. Идеята ми за момента е нещо такова:
    • Да заменим тази програма:
      • Te Anau - Milform Sound - Queenstown: Крайната точка е Quuenstown с идеята да останем още ден и половина там.
      • Queenstown - Queenstown: Цял ден изцяло за града, като основните цели са 2nd Bay To The Remarkables, Glenorchy, Моке Lake и самият град.
      • Queenstown - Auckland: Летим около обяд към Auckland.
      • Auckland: Обиколка на града.
      • Auckland - Hong Kong - Sofia: Летим много, много рано.
    • С ето тази:
      • Te Anau - Milform Sound - Queenstown - Wānaka - Haast: Кайната точка не е от значение, просто трябва да е по-близо до Franz Josef Glacier.
      • Wānaka - Franz Josef Glacier - Ruatapu: Отново крайната точка не е толкова важна, като целта е да бъде по-близко до Punakaiki.
      • Ruatapu - Punakaiki - Arthur's Pass - Christchurch: Идеята е да спим тук и на следващия ден много рано да хванем полета за Auckland.
      • Christchurch - Auckland: Целият ден ще е само за Auckland. Малко ме притеснява, че полетът ни до Auckland е в дена преди голямото връщане, но... като гледам от Christchurch има много полети, така че се надявам да няма проблеми, дори нещо да се обърка.
  • Това ли визираш под приключението с джетовете: Queenstown: Shotover River and Kawarau River Jet Boat Ride?

За пореден път - огромни благодарности за всичките съвети и препоръки.

преди 15 часа, Дани Магелани каза:

20 НЗ долара, защото е много награждавано и е превъзходно.

@Дани Магелани - както обясних и по-горе, с нашия начин на пиене, определено по една бутилка за остров, ще ни е предостатъчно, така че... трябва да е хубаво!!! 🙂 

Ще се радвам, ако може да споделите мнението си за променената програма и ако не успеем да посетим Franz Josef Glacier (най-вече заради цената или пък времето), какви други дейности има в района на гледчера, както и в района на Punakaiki (освен самите забележителности 😄).

Огромно благодаря за не знам кой път. Страхотен и много усмихнат ден!

Публикувано:
преди 44 минути , Zdravko Nestorov каза:

@Sun4o - тъй като не сме най-големите пиячи на света, май можем да прежалим $20 за една бутилка - сигурно ще я пием през цялото пътуване на Северния остров. Горе-долу аналогично ще стане и за Южния, така че... предложденията от вас точно ще запълнят алкхолните ни "нужди" за 15 дена 😄 

• За Queenstown съм маркирал абсолютно същите места, като за момента съм включил и Ben Lamond и Roys Peak. Тъй като обаче се оказва, че ще е много тегаво с полетите от Queenstown, може би ще трябва да променя последните 4 дена от плана и вместо да стоим в Queenstown да се отправим към Christchurch. Само за сравнение полетите от Christchurch до Auckland са около $100, а тези от Queenstown - по $300 и нагоре. Идеята ми за момента е нещо такова:
    • Да заменим тази програма:
      • Te Anau - Milform Sound - Queenstown: Крайната точка е Quuenstown с идеята да останем още ден и половина там.
      • Queenstown - Queenstown: Цял ден изцяло за града, като основните цели са 2nd Bay To The Remarkables, Glenorchy, Моке Lake и самият град.
      • Queenstown - Auckland: Летим около обяд към Auckland.
      • Auckland: Обиколка на града.
    • С ето тази:
      • Te Anau - Milform Sound - Queenstown - Wānaka - Haast: Кайната точка не е от значение, просто трябва да е по-близо до Franz Josef Glacier.
      • Wānaka - Franz Josef Glacier - Ruatapu: Отново крайната точка не е толкова важна, като целта е да бъде по-близко до Punakaiki.
      • Ruatapu - Punakaiki - Arthur's Pass - Christchurch: Идеята е да спим тук и на следващия ден много рано да хванем полета за Auckland.
      • Christchurch - Auckland: Целият ден ще е само за Auckland. Малко ме притеснява, че полетът ни до Auckland е в дена преди голямото връщане, но... като гледам от Christchurch има много полети, така че се надявам да няма проблеми, дори нещо да се обърка.
  • Това ли визираш под приключението с джетовете: Queenstown: Shotover River and Kawarau River Jet Boat Ride?

За пореден път - огромни благодарности за всичките съвети и препоръки.

Променената програма е по- добър вариант. 

• Благодаря 1
Публикувано:
На 23.10.2024 г. в 9:55, Цвете каза:

Променената програма е по- добър вариант. 

@Цвете - много ти благодаря за този коментар. Супер голям стимул ми беше да променя програмата отново и най-вече факта, че трябваше отново да запазвам нови места за спане, а в някои от градовете това си е доста трудно. Освен че има шанс да видим повече от невероятната природа на Нова Зеландия, разликата от над $200 долара за билет на човек, също оказа голямо значение. Нощувките излязоха с $80 повече, а самолетните билети - с $450 по-малко - мисля, че е добра сделка 😄 С останалата разлика може да се възползваме да разгледаме и глетчера 😄 

Шегата настрана, но огромно благодаря за мнението!

На 23.10.2024 г. в 12:37, Sun4o каза:

https://www.shotoverjet.com/, тези хубавци визирам.

Така и не им падна цената, независими през какви търсачки ги търсех...

@Sun4o - това ще си го запиша, защото изглежда наистина страшно готино. Много ти благодаря за линка. Само цената не ме радва особено - $169.00... Явно има предостатъчно желаещи, защото дори сега за датите, които гледам има вече изчерпани слотове. Предполагам, че си заслужава и то много. 

Ще следя със сигурност дали при нас няма да излезе някоя промоция 😄 

Огромни благодарности за порден път!!! Продължаваме с последните детайли по плана!

Страхотен и много усмихнат ден!

• Харесвам 1
Публикувано:

@Zdravko Nestorov, ако джетовете са изчерпани като слотове, погледни за speed boat. Аз правих това и беше доста забавно. Няма какво толкова да се види от природата, но си е адреналин и писъци като почне да се върти лодката във водата и се спре изведнъж.

И аз мисля, че програмата ти става по-пълна. Погледни и за полети до Дънедин и от там да въртиш Южния остров. Ние така направихме и след крайбрежието се отправихме към Те Анау, фиордите, Куинстаун, Уанака, Франц Йозеф, Текапо и накрая от Крайсчърч летяхме към Оукланд, за да си хванем полета наобратно.

• Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.