Прескочи до съдържание

Китай - две седмици в Поднебесната империя

Препоръчани мнения

Няма зоологическа градина в която гигантските панди да не са настанени с всички удобства.Eдинствено топ световни зоопаркове могат да си позволят подобно животно , предвид огромните разходи и одобрението на Китай.В повечето са основната атракция , а посрещането им често е като на рок звезди 😛.Аз също съм ги виждал само в Шонбрун.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

По повод епизода с ковчезите, понеже аз бях много впечатлена ще кача с малко закъснение поста, който публикувах тогава във фейсбук. Не мога да кача клип, затова ще кача единствената снимка, която имам.

В планините Wuling, по красивото крайбрежие на река Shennong живее етническото племе Tujia. Те наброяват 8 милиона и са осмото по големина официално признато етнически малцинство в Китай. Племето се появява преди около 2500 години и достига разцвета на своята мощ около 600 г. пр. н. ера, но бива унищожено от династия Цин около 316 г. пр. н. ера.
След разпадането на Цин, Туджия се оказват хванати между различни конкуриращи се военачалници. По настояване на богати земевладелци все повече и повече земя се предоставя за отглеждане на високодоходен опиум и бандитизмът се разпространява. След основаването на Китайската народна република през 1949 г. районите на Туджиа попадат под комунистически контрол и бандитизмът бързо е изкоренен. Големият скок напред довежда до масов глад в общностите на Туджия.
Тuјіа са официално признати за едно от 55-те етнически малцинства през януари 1957 г. и впоследствие са създадени редица автономни префектури и окръзи.
Държавният съветник Дай Бингуо ,един от висшите служители на Китай по външната политика е най-видният Туджиа в китайското правителство.
Интересното при това племе е, че са погребвали мъртвите в скалите с песни и танци. Имахме щастието да видим възстановка, която сега ще видите и вие.

20240518_083346.jpg.59d5f4360ed04f85f5ec53ebdfa216c5.jpg

• Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ден 15 следобед

Дойде време да напиша и последнтата част от това пътуване.

Напуснахме официално хотела и отворихме записките да видим къде ни се ходи, като добре осъзнавахме, че нямаме време за повече от 1-2 неща, нищо че списъкът ни съдържа повече.

Дружно решихме да се отправим пеша към Yu Garden и по пътя до там да гледаме за сувенири и някакви дребни подаръци.

Отбелязах на картата някакви сувенирни магазини по път, но нищо не видяхме за тези почти два км. преди да доближим градината.

Ето тук имаше много магазинчета в една сграда с всякакви сувенири и магазинчета извън сградата, където имаше безброй шалове - от евтини имитации, до прилично качество китайска коприна. Завъртяхме малко алъш-вериш и се отправихме към градината.

"Градината Ю, наричана още градина Ююан, е историческа скъпоценност в Шанхай, показваща класически китайски градински с дизайн от династиите Мин и Цин. Тази 400-годишна градина е известна с красивото си оформление, пейзажи и архитектура. Посетителите могат да се насладят на спокойната атмосфера сред павилиони, езера, алпинеуми. Шестте зони на градината са разделени от "драконови стени" и предлагат спокойно убежище от градската суматоха." Това ми е от записките за градината.

Реално ... препълнено с народ. Чакаш да влезеш през входа и после чакаш за всяко друго място в градината. Хубава е, но не и да я посещаваш в почивен ден. Цена за вход - 80 юана за два билета.

Да покажа все пак малко снимки от там, но то и снимането беше трудно, че основно хора ще има по снимките.

IMG_2414.JPG

IMG_2423.JPG

IMG_2461.JPG

IMG_2472.JPG

Не съм сигурна дали обиколихме цялата градина - не е много голяма, но непрекъснато има завойчета, та кой знае какво обиколихме в навалицата.

В един от пасажите до градината имаше специализиран магазин за пръчици за ядене, които са чудесен подарък, а имаше голямо разнообразие от цени и модели. Опитах се да го намеря на картата, но не го виждам в Гугъл, който както вече разбрахте не става за почти нищо в Китай.

Около градината също е много оживено, има много заведения, много магазинчета и още повече народ. Почти непроходимо беше.

IMG_2491.JPG

Намерих и Златната рибка, но още чакам да ми се сбъдват желанията.

IMG_2503.JPG

След като напазарувахме каквото искахме, се изнесохме от красивото място, защото се задушавах от народ и блъсканица.

Отправихме се към The Bund - крайбрежната улица, където предполагахме, че поне ще има въздух.

Тъкмо пресичахме и насреща ни се показа ... бик.

IMG_2522.JPG

IMG_2535.JPG

В по-южната част на улицата беше малко по-спокойно. Имаше хора, но имаше и достъп до водата, можеше да се направят снимки спокойно.

IMG_2562.JPG

IMG_2616.JPG

IMG_2618.JPG

IMG_2607.JPG

IMG_2613.JPG

Колкото повече наближавахме пресечката с Nanjing Road, толкова повече ставаше народа. Да илюстрирам за какво количество хора става дума:

IMG_2631.JPG

IMG_2634.JPG

Вече бяхме гладни, жадни и изморени, та от известно време се оглеждахме за някакво заведение, но покрай водата нищо нямаше. Докато снимах народа ми се мярна в сргадата с островърхия покрив от по-предната снимка, някакво оживление на високото. Веднага решихме да проверим. Озовахме се в хотел - предполагам е Fairmont Peace Hotel, освен ако не са повече хотели в една сграда. Името на заведението не го знам. Надписите бяха Cattier club, където предлагаха едноименното шампанско.

Да ви кажа честно мястото е скъпо, дори бих казала доста скъпо, но толкова много ми хареса, че ако имам път към Шанхай отново, бих отишла пак в този бар с тази гледка и с това меню.

IMG_2650.JPG

IMG_2678.JPG

IMG_2717.JPG

А гледките ... удивителни:

IMG_2722.JPG

IMG_2727.JPG

IMG_2734.JPG

IMG_2745.JPG

IMG_2771.JPG

Поседяхме си доста там, пихме и празнувахме прекрасното пътуване, което се получи. Вече се стъмни, а не ни се тръгваше.

Да, но няма как, самолетът ни е след няколко часа и беше време да се отправим към хотела.

Я последни две снимки, вече станали да си ходим:

IMG_2780.JPG

IMG_2783.JPG

А навън продължава да има все толкова много народ.

IMG_2807.JPG

Отидохме до хотела, преоблякохме се с дрехи за път и си хванахме метрото. Доста колебания имахме дали да не се повозим на Maglev, но прочетохме, че се движи с 300км, а ние вече бяхме тествали тази скорост, та вложихме парите за билета му в шампанско.

Метрото ни е струвало 14 юана за двете - летище Shanghai Pudong International Airport си е доста далече и се пътува много време.

Опашката пред гишетата на катарците беше огромна, ние бяхме само с ръчен багаж и решихме да я скипнем и да влезем направо с бордни карти на телефона.

На първите две места минахме така, на паспорт контрола едната мина, на другата направиха проблем, но и тя мина като смени гишето, стигнахме до гейта и там вече не мина - искаха хартиени бордни карти и изобщо не можаха да повярват как сме стигнали до там без такива. Помърмориха малко, пък ни разпечатаха бордни карти, с които да влезем в самолета.

Катарците и навръщане показаха същото западнало ниво, но навреме канцахме в Доха, заедно с изгрева, сниман от поредния автобус между самолета и летището.

IMG_2833.JPG

Това беше всичко за това пътуване от мен. Сигурно можех да напиша и още подробности, но ще стане досадно за четене.

Край на писането ми, но това не означава че темата ще е затворена - добре сте дошли да коментирате, да питате и да давате съвети за ново пътуване.

Надявам се да съм полезна поне малко на тези, които сега отправят взор към Китай.

Аз със сигурност ще се върна отново в Китай, където много ми хареса, много приятно изненадана останах и където има още много какво да се види.

Край!

• Харесвам 19
  • Благодаря 5
  • Браво 11
Връзка към коментар

Страхотен разказ!

Отдавна съм отправил взор към Китай, но ковида ми провали плановете. Сега отново се вдъхнових, само да намеря време да го вмъкна някак си с липсата на опуска 🙃 

Благодаря много за информацията и впечатленията, @Mary

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 8.10.2024 г. в 16:49, Mary каза:

Много известно място е това - спирка, където влакчетата на метрото буквално излизат/влизат в сградата.

Винаги съм си мислела, че това е някакъв майтап или фотошоп 🙂 🙂 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , bobole4e каза:

Винаги съм си мислела, че това е някакъв майтап или фотошоп 🙂 🙂 🙂 

Сега качих и едно кратко клипче. И други познати са си мислели, че това е фотошоп.

• Харесвам 11
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Много благодаря за изключително информативния и интересен пътепис. За мен лично Китай никога не ми е представлявал интерес вероятно защото не съм била запозната с голяма част от забележителностите, но сега определено вече е опция за пътуване за мен. Благодаря!

Към #Mary струва ми се че транспорта е доста евтин, доколкото се ориентирам с валутата.... а как е относно храната и хотелите, в които сте били?

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Mary супер снимки, и чудесно преживяване 🙂 Ние също бяхме в Китай това лято, даже съм писал за разходката ни, но нашата бе далеч по-кратка и като времетраене, и като посетени места (реално бяхме в Пекин и Шанхай). Природата, която ни показа, определено би ни накарала да се завърнем! 🙂 Исках просто да те поздравя за изчерпателния разказ, за множеството снимки и гледната точка, която споделяш. На нас също Китай ни остана много на сърце и нямаме търпение да го посетим отново.

@saved_ транспортът и като цяло всичко в Китай е сравнително евтино и доста по-евтино спрямо съпоставими места в Европа (като ресторанти и настаняване). Най-скъпото транспортно перо, като изключим билетите до Китай, реално е скоростният влак, докато придвиживането из градовете е много евтино. Шанхай е една идея по-скъп град, но той е като бутиковата витрина на Китай, така че по-скоро е изключение.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, saved_ каза:

Към #Mary струва ми се че транспорта е доста евтин, доколкото се ориентирам с валутата.... а как е относно храната и хотелите, в които сте били?

И на мен ми се видя евтино, но за по-сигурно писах цени, когато се сещах, поне за транспорт и входни билети.

Хотелите няма да пиша колко са стрували, че всеки може да си намери по неговия си джоб. Като цяло не бяха скъпи в малките населени места, в големите градове са по-скоро европейски цените.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Голямо благодаря, @Mary! Както винаги си отделила много време за споделяне. Със сигурност написаното ще бъде много полезно при планиране на Китай. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 4.10.2024 г. в 20:19, slujitel каза:

Ще си позволя да се намеся в темата на @Mary, разбира се с нейно позволение, за да препоръчам едно място в Сиан, което много, ама много ме впечатли. Ние бяхме в Китай май месец и  малко трудно го открих. Видях две снимки в интернет, които силно ме впечатлиха и ми отне доста ровене докато го намеря. В крайна сметка, това се оказа мястото, което най-много ми хареса, от това, което посетихме в Китай.

2cc8a3b1-93a3-4d3a-84b6-dbef1f23e7c8.jpg.3da5442d7b7284dc4b387e42299f01ea.jpg

8b04aacf-1e16-4f36-9a40-0ce5041d523c.jpg.4062a73b8ff199db1fd948b08274c120.jpg

Снимките, които видях в нета.

Моите снимки от там.

20240520_195610.jpg.a55a651483a9158afae55b6859db5a51.jpg

20240520_212017.jpg.53cf1dd04f162f2776a06e7925158c1f.jpg

20240520_212114.jpg.775fcf4f3b8c37d6ea00787e86eb6683.jpg

20240520_220243.jpg.db2cc682e1d42cc0732f416a69054de2.jpg

20240520_220059.jpg.f74fe7074806e4bb5ca00c3752b0de92.jpg

20240520_215922.jpg.79984c8414ab2566b4f1acfd3087a411.jpg

20240520_213920.jpg.9151b800e4141c149f16138cb562dd38.jpg

20240520_213643.jpg.e2e7aa9dab45c5832a56699b00c2e655.jpg

20240520_213231.jpg.031db73fc826f87cef9479c3f31193b7.jpg

20240520_213126.jpg.b29e92cbfee0f7b3b580565e87d31e76.jpg

20240520_213107.jpg.b43a138ecd05429957a6aaf6457c974e.jpg

20240520_212508.jpg.a355fbaeb6dc60148656476f6d2fad70.jpg

20240520_211204.jpg.b04fd0e2c8858b0a712b31a26ee688f1.jpg

Улицата е нещо като улица на културата. Пеят певци, свирят оркестри, китайците са облечени в традиционни носии и танцуват. Освен, че е много красиво осветено, атмосферата е невероятна.

Координати: 34.206138 108.959454

20240520_215402.jpg

20240520_220101.jpg

20240520_220108.jpg

Мястото наистина е много живописно, творческо, посещаемо и също го препоръчвам за вечерни разходки. Представлява дълга пешеходна улица, на която има представления, украси и т.н. Стига се с метро, линия 3 или 4, станция Dayanta. Но аз направих друго - слязох с линия 4 на станция Datang Furongyuan (Tang Paradise), повървях 15 минути и тръгнах по улицата в обратна посока, защото ако се слезе на Dayanta, ще се върви по лек наклон, а в обратна посока е по нанадолнище. Пригответе се за големи тълпи. Както навсякъде в Китай.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Beijing metro enables 'tap-and-go' fare payment for foreign MasterCard and Visa card holders

BEIJING, Sept. 13 -- Beijing becomes the first city on the Chinese mainland supporting contactless fare payments in rail transit for foreign MasterCard and Visa card holders.

Starting Friday, international visitors can use MasterCard and Visa cards issued overseas to take rides on the city's entire rail transit network, and pay automatically according to the same billing rules as the local residents.

Beijing has upgraded more than 20,000 sets of facilities at subway stations of its rail transit system to facilitate the new payment initiative, which supplements current payment methods such as UnionPay cards and QR codes, to further improve the experience of international visitors for rail transit, the Beijing Municipal Commission of Transport announced at the ongoing 2024 China International Fair for Trade in Services.

The service is comprehensively available at all gates across 490 stations along 27 subway lines (including two airport lines, Xijiao Line and Yizhuang T1 Line), covering a total length of 836 km. Additionally, the Suburban Railway Line S2 is also part of this scheme.

"Compared with previous situations where foreign visitors had to buy tickets with cash or use their cards at manual ticket counters, the new access helps save time and avoid the hassle of purchasing tickets for them," said Zhao Zilong, deputy director of the Beijing Municipal Commission of Transport.

Beijing will also launch an international version of the "Yitongxing" app, which supports registration of foreign phone numbers and identity verification for foreign nationals, allowing them to use QR codes for travel purposes.

Optimizing the payment service highlights Beijing's determination to continue to expand its high-level opening up as an international exchange center, said Wang Ying, an official with the financial office of the Beijing Municipal Committee of the Communist Party of China.

Data shows that Beijing now has nearly 18,000 businesses that accept foreign cards, and all hotels rated four stars and above, as well as major cultural and tourism sites, are equipped with foreign currency exchange facilities

http://english.www.gov.cn/news/202409/13/content_WS66e3d716c6d0868f4e8eaed9.html

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Малък ъпдейт относно нет връзката към "забранените сайтове"

Express VPN не винаги работи или връзката със сървърите му е доста бавна , Nord VPN на практика не работи , препоръчвания от @slujitel Leaf VPN  работи почти безотказно. Ако влизате  в континентален Китай от Хонконг или Макао може да си купите Data SIM карти на China Mobile (има такива  специално за Китай без ограничения) Струват по 100-ина хонконгски долара , 9-15GB за 14 дни.Има ги в повечето 7/11 или всеки магазин за телефони.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.