Ивайло Д. Публикувано: 23 януари, 2025 Публикувано: 23 януари, 2025 Аз също съм " сглобил " 14 дни във Виетнам и Камбоджа и си мисля, че е добра идея някъде да има систематизирано такива препоръки за шофьори и турове. Имам и въпрос - в Ханой сме на 1.03 следобяд, заминаваме на 5.03 надвечер. В тези 4 дни се мъча да вместя Транг Ан с Нин Бин от една страна , и Ха Лонг от друга. Чудя се дали да спим само в Ханой и да пътуваме на еднодневни трипове , или да отидем с багажа още първия ден да Нин Бин/Транг Ан, да спим там две нощи/ един пълен ден, след това да пътуваме до Ха Лонг за обиколка със или без нощувка на корабче, и за Ханой почти не остана време. В първия случай имаме само един чекин и не разнасяме багаж, във втория ще можем да нощуваме ( и разгледаме малко по-подробно) още едно място.
Адриан ХН Публикувано: 23 януари, 2025 Публикувано: 23 януари, 2025 преди 2 минути , Ивайло Д. каза: Аз също съм " сглобил " 14 дни във Виетнам и Камбоджа и си мисля, че е добра идея някъде да има систематизирано такива препоръки за шофьори и турове. Имам и въпрос - в Ханой сме на 1.03 следобяд, заминаваме на 5.03 надвечер. В тези 4 дни се мъча да вместя Транг Ан с Нин Бин от една страна , и Ха Лонг от друга. Чудя се дали да спим само в Ханой и да пътуваме на еднодневни трипове , или да отидем с багажа още първия ден да Нин Бин/Транг Ан, да спим там две нощи/ един пълен ден, след това да пътуваме до Ха Лонг за обиколка със или без нощувка на корабче, и за Ханой почти не остана време. В първия случай имаме само един чекин и не разнасяме багаж, във втория ще можем да нощуваме ( и разгледаме малко по-подробно) още едно място. Можете да направите еднодневен тур до Нин Бин Транг Ан, еднодневен тур до Халонг Бей и ви остава ден и половина за Ханой.
Ивайло Д. Публикувано: 23 януари, 2025 Публикувано: 23 януари, 2025 Да, но не знам другият вариант повече плюсове или повече минуси има .
MayaS Публикувано: 28 февруари, 2025 Автор Публикувано: 28 февруари, 2025 Окончателния вариант придоби следния вид. Утре тръгваме. Очаквайте сводки 🙂 01.03 – полет София Истанбул. кратка разходка из Истанбул. 02.03 – полет Истанбул – Ханой Thang Long Water Puppet Theatre (Nhà Hát Múa Rối Thăng Long) Нощувка Ha Noi 03.03 - улица Kham Thien с влака с ул. Le Duan; -Храма на Литературата (Văn Miếu – Quốc Tử Giám); -Езерото Hoan Kiem с пагодата Ngoc Son Temple; -Tran Quoc Pagoda (Chùa Trấn Quốc), Quan Thanh Temple (Đền Quán Thánh) и Tượng 2 con Rồng Hồ Tây на западното езеро. Нощен влак до Sa Pa. 04.03 – Пристигане в Lao Cai. Трансфер до Coc Ly Market; трансфер до Sa Pa и влак + лифт до връх Fansipan. Нощувка в Sa Pa 05.03 - Sa Pa - Cat Cat village, Трекинг с водач от някое племе. Любовния водопад. Сребърния водопад. Из хълмовете на Sa Pa. Нощувка в Sa Pa 06.03 – Sa Pa - оризови тераси и още разходки по селата Нощен влак до Ha Noi 07.03 – Трансфер от Ha Noi до Ha Long. Нощ на Корабче. 08.03 – трансфер от Ha Long до Biển Vô Cực Thái Bình (Thai Binh Infinity Beach) Нощувка Thai Binh. 09.03 – Thai Binh Infinity Beach на изгрев и трансфер до Ninh Binh; Mua Caves Mua Cave Viewpoint „драконова планина“ Bich Dong Pagoda (Chùa Bích Động); Bai Dinh Pagoda (Chùa Bái Đính) и наоколо и кулата Bao Thap Има асансьор Đảo Khê Cốc - Ninh Bình, Di sản Tràng An, Phim Trường Kong Skull Island Ninh Bình; Chùa Am Tiên; Tam Chuc Pagoda (Chùa Ngọc) Нощувка в Ninh Binh 10.03 - Ninh Binh - Trang An Лодка и ако е останало нещо от предния ден. Нощувка в Ninh Binh 11.03 – трансфер до Ha Noi със спирка в Incense Village Quang Phu Cau / полет до Da Nang и трансфер до Hoi An / разходка с Coconut Basket Boat Нощувка в Hoi An 12.03 - Hoi An, разходка в стария град (Hội Quán Phước Kiến, Cẩm Phô Temple(Đình Cẩm Phô), Quan Cong Temple (Miếu Quan Công - Trừng Hán Cung)), Thanh Ha Pottery Village; Réhahn Art Gallery - Address: 7 Nguyễn Huệ street (Old Town) Hội An, Quảng Nam 10am to 6pm Нощувка в Hoi An 13.03 - Hoi An - My Son за изгрева; An Bang Beach и наоколо. Вечерта Full Moon Lantern Festival March 13th, 2025 Нощувка в Hoi An 14.03 – Трансфер до Hue, Hue Citadel with Forbidden Purple city ( Kinh thành) Imperial city Нощувка в Hue 15.03 – Hue - Thien Mu Pagoda (Chùa Thiên Mụ), Thuy Xuan Incense-making Village (Làng Hương Thuỷ Xuân), гробница на Tự Đức, Mausoleum of Emperor Dong Khanh (Lăng Đồng Khánh), гробницата на Khải Định, Minh Mang Tomb, Standing Buddha Temple. Полет до Ha Noi Нощувка в Ha Noi 16.03 – Разходки из Ha Noi – стария квартал с тематичните улички (бамбук, цветя, златари, книжарници…); Vietnam Military History Museum - https://wanderlog.com/place/details/26425/vietnam-military-history-museum полет Ханой – Истанбул 17.03 - Кратка разходка из Истанбул и полет към София 7 2
T.E.Lawrence Публикувано: 28 февруари, 2025 Публикувано: 28 февруари, 2025 За плаж ще е хладничко още в Хой Ан, можете да го смените с marble mountain. 1
MayaS Публикувано: 28 февруари, 2025 Автор Публикувано: 28 февруари, 2025 преди 40 минути , T.E.Lawrence каза: За плаж ще е хладничко още в Хой Ан, можете да го смените с marble mountain. То не толкова да плажуваме, колкото да се мотаме по плажа. 1
Otnesen Публикувано: 28 февруари, 2025 Публикувано: 28 февруари, 2025 преди 3 часа, MayaS каза: То не толкова да плажуваме, колкото да се мотаме по плажа. Вземете си бански...2022 края на февруари в Да Нанг беше перфектно за плаж - температури през деня около 25 градуса и топла вода....местните ни гледаха странно,но на плажа европеидната раса се чувствахме много добре. Приятно пътешествие изпълнено с много положителни емоции ви желая. 1
MayaS Публикувано: 1 март, 2025 Автор Публикувано: 1 март, 2025 преди 6 часа, Otnesen каза: Вземете си бански...2022 края на февруари в Да Нанг беше перфектно за плаж - температури през деня около 25 градуса и топла вода....местните ни гледаха странно,но на плажа европеидната раса се чувствахме много добре. Приятно пътешествие изпълнено с много положителни емоции ви желая. Ааа бански винаги се носят. Не знае човек къде ще го завари море, басеин, река, езеро...... 🤣 . Благодаря за пожеланията. 1
mitaka Публикувано: 1 март, 2025 Публикувано: 1 март, 2025 И аз вече наредих моя план за Виетнам. 27.03 - Полет София-Доха-Ханой 28.03 -Качане в 07:00ч. в Ханой. Оставяме багажа в хотела и разходка в града.Нощувка в Ханой. 29.03 - Eкскурзия до Ninh Binh - Trang An.Нощувка в Ханой. 30.03. -Eкскурзия до Ha Long. Нощувка в Ханой. 31.03 - Разходка в Ханой.Нощувка в Ханой. 01.04 - Ранен полет за Da Nang- трансфер до Hoi An и разходка из града.Нощувка в Hoi an. 02.04. Eкскурзия до Hue.Нощувка в Hoi an. 03.04. - Eкскурзия до Мраморните планини, Златния Мост и Da Nang.Нощувка в Hoi an. 04.04. - Ранен полет до Hồ Chí Minh. Разходка из града. Нощувка в Hồ Chí Minh. 05.04. - Екскурзия по делтата на Меконг. Нощувка в Hồ Chí Minh. 06.04. Разходка в Hồ Chí Minh.Полет за Доха в 20:00ч. 07.04. Пристигане в София. Засега имам букнат само хотел в Ханой🤪. Самолетните билети и другите нощувки ще резервирам тези дни. Тъй като имам налични доста евро, мисля да ги взема тях, а да купя малко долари за всеки случай. Имам един въпрос за интернет картите във Виетнам. Телефона ми е с две e-sim и нямам възможност да поставя физическа карта. Има ли e-sim za интернет във Виетнам? Ако няма ще ползвам Airalo. 1
MayaS Публикувано: 1 март, 2025 Автор Публикувано: 1 март, 2025 преди 39 минути , mitaka каза: И аз вече наредих моя план за Виетнам. 27.03 - Полет София-Доха-Ханой 28.03 -Качане в 07:00ч. в Ханой. Оставяме багажа в хотела и разходка в града.Нощувка в Ханой. 29.03 - Eкскурзия до Ninh Binh - Trang An.Нощувка в Ханой. 30.03. -Eкскурзия до Ha Long. Нощувка в Ханой. 31.03 - Разходка в Ханой.Нощувка в Ханой. 01.04 - Ранен полет за Da Nang- трансфер до Hoi An и разходка из града.Нощувка в Hoi an. 02.04. Eкскурзия до Hue.Нощувка в Hoi an. 03.04. - Eкскурзия до Мраморните планини, Златния Мост и Da Nang.Нощувка в Hoi an. 04.04. - Ранен полет до Hồ Chí Minh. Разходка из града. Нощувка в Hồ Chí Minh. 05.04. - Екскурзия по делтата на Меконг. Нощувка в Hồ Chí Minh. 06.04. Разходка в Hồ Chí Minh.Полет за Доха в 20:00ч. 07.04. Пристигане в София. Засега имам букнат само хотел в Ханой🤪. Самолетните билети и другите нощувки ще резервирам тези дни. Тъй като имам налични доста евро, мисля да ги взема тях, а да купя малко долари за всеки случай. Имам един въпрос за интернет картите във Виетнам. Телефона ми е с две e-sim и нямам възможност да поставя физическа карта. Има ли e-sim za интернет във Виетнам? Ако няма ще ползвам Airalo. Има току що купих от Airalo. 7$ за 15 дни. Намери в нета код за отстъпка 15% и ще стане 5.95$. 3
Jenbel Публикувано: 3 март, 2025 Публикувано: 3 март, 2025 @MayaS , ние сме в Хой Ан тази седмица. Времето е абсолютно страхотно и пролетно за тук, температурата до 30 градуса следобед, постоянно подухва приятно, плажа и морето са супер. Не само, че става за плаж, а е много приятно, защото не е жега и може да се изкара там цял ден. На плажа има доста европеидни туристи като нас. Морската вода е приятно топла, има къпещи се, но има и вълни заради постоянния вятър. Ние сме с регионални е-сим карти на Айрало, които покриват 18 държави в Азия. Покритието в Сингапур и Виетнам и скоростта са без забележки. @MayaS ще се разминем, тръгваме си на 08.03, а ти ще пристигнеш тук на 11.03. За разходките използвам онази мацка Do Trang, чийто контакт ти дадох, тя осигурява шофьори с коли, добри са, млади хора са, говорят добър английски, точни, коректни, бързи и отзивчиви. Мога да препоръчам ресторанти в Хой Ан. 2 1
mitaka Публикувано: 3 март, 2025 Публикувано: 3 март, 2025 преди 3 часа, Jenbel каза: @MayaS ще се разминем, тръгваме си на 08.03, а ти ще пристигнеш тук на 11.03. За разходките използвам онази мацка Do Trang, чийто контакт ти дадох, тя осигурява шофьори с коли, добри са, млади хора са, говорят добър английски, точни, коректни, бързи и отзивчиви. Мога да препоръчам ресторанти в Хой Ан. Може ли да ми изпратите контакта на Do Trang на лично? 1
Роси 777 Публикувано: 4 март, 2025 Публикувано: 4 март, 2025 преди 13 часа, mitaka каза: Може ли да ми изпратите контакта на Do Trang на лично? Може ли и на мен.
MayaS Публикувано: 5 март, 2025 Автор Публикувано: 5 март, 2025 На 3.03.2025 г. в 23:04, Jenbel каза: @MayaS , ние сме в Хой Ан тази седмица. Времето е абсолютно страхотно и пролетно за тук, температурата до 30 градуса следобед, постоянно подухва приятно, плажа и морето са супер. Не само, че става за плаж, а е много приятно, защото не е жега и може да се изкара там цял ден. На плажа има доста европеидни туристи като нас. Морската вода е приятно топла, има къпещи се, но има и вълни заради постоянния вятър. Ние сме с регионални е-сим карти на Айрало, които покриват 18 държави в Азия. Покритието в Сингапур и Виетнам и скоростта са без забележки. @MayaS ще се разминем, тръгваме си на 08.03, а ти ще пристигнеш тук на 11.03. За разходките използвам онази мацка Do Trang, чийто контакт ти дадох, тя осигурява шофьори с коли, добри са, млади хора са, говорят добър английски, точни, коректни, бързи и отзивчиви. Мога да препоръчам ресторанти в Хой Ан. Благодаря за инфото. Весело да ти е. Пусни тук в темата ресторантите. Имаше ли в тях веган, вегетарианско и стандартно меню, че групата ни е смесена. Ние сме в Сапа и също намерихме днес чуден ресторант. Ще го споделя. А ето първо малко снимки от днес и предните дни. Ето ресторанта в Сапа. https://maps.app.goo.gl/PRvdg6sLXGidVoZL7 12 1
Jenbel Публикувано: 6 март, 2025 Публикувано: 6 март, 2025 Поздрави на групата! Ресторанти в Хой Ан. Любимият ни е Red Dragon, менюто е кратко, но перфектно балансирано за европейския вкус. Има вегетариански. Чиниите изискано оформени като гурме /така де, на село сме!/. Продукти само пресни свежи, мангото чудесно вложено, начинът на готвене е натурален и модерен, обратното на характерните за Виетнам манджи. Препоръчвам горещо рибата тон, приготвят я Rare, има и вариант сашими. И трите вида пролетни рулца са супер и са сурови, не пържени. Месото приготвят перфектно, порциите са големи. Крем карамел и манго sticky rice с кокосово мляко са супер. Има вносни вина на добри цени (виетнамското вино от Далат не става за мен). https://maps.app.goo.gl/4JWRFhWx73FK8ANq5?g_st=com.google.maps.preview.copy 9
Jenbel Публикувано: 6 март, 2025 Публикувано: 6 март, 2025 Други ресторанти. Този в нашия хотел Anmira Resort&Spa е много добър и има отделно вегетарианско меню, но ценово е в по-горния клас заради принадлежността към хотела. Отлично обслужване, персоналът се справя с английския: https://maps.app.goo.gl/WVK696qxm9GTKUZd6?g_st=com.google.maps.preview.copy Seafood ресторанти На плажа Cua Dai - https://maps.app.goo.gl/ESPVzeRkELCW3Mk39?g_st=com.google.maps.preview.copy Семейно, нещо разсеяни бяха, забавиха ни поръчката хем не беше пълно, но се реваншираха. Храната беше чудесна вкусна и прясна: виетнамските палачинки, супата фо, стриди печени, кралски скариди на скара. Има хубаво чилийско вино на чаша, за бирата е излишно да казвам, че навсякъде се предлага Larue, Tiger, Saigon, Heineken и др. На по-големия плаж Ан Банг ядохме вкусни миди на пара с лимонова трева, пържен червен снапер и калмар на скара в Nam Gia Seafood : https://maps.app.goo.gl/cV4J9cA7vUCZAhwU8?g_st=com.google.maps.preview.copy В плажните заведения морските са изложени живи и можеш да си избереш кое точно да ти приготвят. Има омари и стриди навсякъде на достъпни цени. 10
MayaS Публикувано: 22 май Автор Публикувано: 22 май Време и е на тази темичка да бъде продължена. След като имаше предварителен план. Преработен окончателен план - двата публикувани тук, сега пускам какво наистина се случи. @Argentique специално за теб. Пътувахме групичка от 6 човека. За трансферите извън вътрешните полети имахме наети малки ванове с шофьор. Навсякъде ползвахме Grab за придвижване. 02.03.2025 неделя - Ha Noi. 18:30 - Thang Long Water Puppet Theatre – Билетите за шоуто бяха закупени предварително. Шоуто е интересно, аз останах доволна. Може да се вземат слушалки с превод и така разбираш какво ти представят. Хотела ни беше сравнително близо и преди театъра се разходихме до там и около езерото при театъра. 03.03.2025 понеделник: Ha Noi. Разходка до Train Street. Чакахме да мине влака и тръгнахме към Езерото Tai Ho с Tran Quoc Pagoda (Chùa Trấn Quốc), беше в обедна почивка и докато чакаме разгледахме едно друго храмче Đền Thủy Trung Tiên от отсрещната страна. Достъпа е свободен. Пак разходка в търсене на обяд и после храма на литературата – билети на място Привечер бяхме на езерото Hoan Kiem с пагодата Ngoc Son Temple 22:00 Нощен влак до Sa Pa билети купени предварително. Имаше човек който ни пое и заведе до вагона ама почти. Такъв вагон нямаше взехме да се лутаме и питаме и накрая го намериха не на влаха в 22 а следващия 22:30. Не може да се спи защото е много шумен влака. 04.03.2025 вторник – 06:00 Пристигане на гарата в Lao Cai. Трансфер до Coc Ly Market – работи само вторник и затова така си направихме програмата. Много е колоритен. трансфер до Sa Pa със спирка за гледка към оризови тераси. Разходка до Moana Sapa около залеза – инстаграмско място ама не е лошо. 05.03.2025 сряда - Sa Pa Фуникуляр и лифт до Фансипан. Най високия връх с храмов комплекс и статуи. Студенко беше и се иска по-топло облекло. Страхотно място е и със хубави гледки ама при нас малко закрити от облаци. Върнахме се в хотела и помолихме да ни намерят транспорт до едно селце наблизо където да снимаме оризови тераси. Видяхме и месни колоритни хора, пихме страхотен чай с плодчета и цветенца. Селото, е не знам как се казва ама ей тук бяхме Lá Dao Spa - Home – Restaurant. 06.03.2025 четвъртък – Sa Pa – Пълен провал. Цял ден дъжд и то не малък. Лежане в хотела с излизане за обяд и вечерч само и чакане на вечерта за пътуване към Хной. Предния ден случайно проверяваме за влака(пак нощен) и се оказва че е с променен и то драстично час на тръгване – нещо от сорта на обяд. Взехме да се чудим какво да правим и канцелирахме. От хотела ни уредиха билети за нощния автобус, който тръгва от самата Сапа. По комфортно е от влака ама пак трудно се спи. 07.03.2025 петък – 06:00 Трансфер от Ha Noi до Ha Long. Пихме кафе докато стане време за кораба. Трансфер с лодка през залива до кораба и после разходка из залива. Нощ на Кораба. 08.03.2025 събота – Закуска на кораба и връщане до брега. Пихме кафе и тръгнахме към Biển Vô Cực Thái Bình (Thai Binh Infinity Beach). Да ама не. От фирмата за трансфери не си бяха дали зор да разберат какво искаме. Сиреч да ни докарат до брега където са рибарите с мрежите. Шофьора все да се лута и накрая каза че нямало такова нещо. То не че знаеше език. С гугъл преводач беше пълна драма. Като видяхме, че няма оправия дори с шефа шофьора канцелира хотела в съседния град (искахме и на изгрев да снимаме рибари) и уреди хотел за 1 нощ в Нин Бин където беше следващата ни дестинация. Тръгнахме за там стигнахме късно хотела не ни прие (по-скоро шофьора нищо не беше уредил) взе да обикаля по хотели и все нищо. Накрая ние си намерихме хотел и го накарахме да ни закара до там. Опитваше се да ни вземе пари предварително ама не му се получи. Почти стана скандал с шефа му, който на следващия ден се опитваше да го защитава, но за нас това си беше опит за манипулация. И така нощувахме в Ninh Binh. 09.03.2025 неделя – Преместихме се в резервирания за следващите дни хотел и отидохме на разходка с лодка по реката с храмовете и пещерите. Билети купихме на място за дългия маршрут. Trang An Departure Boat Ticket. Лодките спират пред храмовете за разглеждане, и маршрута минава под скалите с тъй наречените пещери. За мен дългата разходка си заслужава. Прибрахме се и отидохме на обяд а след това за вечерта бяхме в Нин Бин за разходка. chùa Kỳ Lân на едноименното езеро. Качихме се на хълмчето за гледка отвисоко. 10.03.2025 понеделник - Ninh Binh - Mua Cave Viewpoint „драконова планина“. Част от групата се изкачи до горе (оказа се доста тегавичко) а други останахме долу за моткане. Обяд и с Grab до Bai Dinh Pagoda (Chùa Bái Đính) Билети взехме на място. После има малки електро влакчета които те закарват до началото. Разглеждаш първия храм, качваш се на следващо влакче до следващия и накрая кулата Bao Thap Има асансьор и гледка отвисоко – заслужава си. Може цялото да се ходи пеша, но си е за цял ден. 11.03.2025 вторник: трансфер до Ha Noi спирка в Incense Village Quang Phu Cau – изключително дълго пътуване и не си заслужава, защото в Hue по пътя за гробниците има такова село и може да се спре там; полет до Da Nang и трансфер до Hoi An. Вечерта от хотела ни бяха предложили едно представление на открито. Интересно беше, но бяхме в зоната за местно и текста беше на Виетнамски. Другата зона беше на английски имаше май аудио, ама доста неразбрано. Разходка из старата част и нощния пазар. 12.03.2025 сряда - Hoi An, Отидохме до Thanh Ha Pottery Village с Grab и обратно. Готино място. След това решихме да е разходка с Coconut Basket boat, но в крайна сметка само снимахме лодките и разгледахме. Разходка в стария град където ни видят очите. Пихме кафе Копи Лувак, а вечерта бях купила предварително билети за едно цирково представление (не ми е останала и следа за това как се казва) Иначе е нещо тяхно си и е чудно. Не се снима вътре. 13.03.2025 четвъртък - Hoi An - My Son за изгрева – билети на място. Разходка из Хой Ан. Вечерта Full Moon Lantern Festival March 13th, 2025 – така и нямаше нещо особено, но иначе в календара на този фестивал това беше датата. То всяка вечер там продават лодки със свещички да ги пускаш по реката. 14.03.2025 петък – Трансфер до Hue, Hue Citadel with Forbidden Purple city, Kinh thành, Imperial city. По пътя спряхме на едно езеро с местни, които събират скариди. Цитаделата и всичко вътре е невероятно и не е за изпускане. 15.03.2025 събота – Hue - Thien Mu Pagoda (Chùa Thiên Mụ), Thuy Xuan Incense-making Village (Làng Hương Thuỷ Xuân), гробница на Tự Đức, Mausoleum of Emperor Dong Khanh (Lăng Đồng Khánh), гробницата на Khải Định, Minh Mang Tomb, Standing Buddha Temple. Обиколихме ги с 1 изключение. Хареса ми че имаше и по непосещавани и се разхождаш спокойно. Имахме време и ни заведоха до океана на плажа – имаше вятър и мъгла – доста мистично. 21:20 Полет от Hue до Ha Noi 16.03.2025 неделя – Разходки из Ha Noi – стария квартал с тематичните улички. 22:30 полет Ханой– Истанбул 6 1
MayaS Публикувано: 22 май Автор Публикувано: 22 май Ще следват подробните разкази по дни с подробности и снимки. @Argentique, ако имаш въпроси питай - насреща съм. 1
MayaS Публикувано: 22 май Автор Публикувано: 22 май Чакахме промоцията на Turkish през май 24та с надеждата за добри цени до Хавана - Да Хавана не греша. Имахме план и голяма желания за Куба, но едно че положението там стана кофти, но и друго 2-ма от групата са с американски паспорти и летят от и до САЩ. За тях след връщането можеше да се окаже да им създадат проблеми. И така отказахме се от Куба и решихме да мислим за къде другаде. Аз си извадих топ 15 Wishlist-а и всички казаха Виетнам. Речено сторено, дойде промоцията, ама за там билети не много промоционални и магелански. Обаче втори провал не търпим и купихме. Планчето и организацията бяха сътворени с голяма помощ от магеланските теми и дузина Магеланци, на които едно огромно благодаря! И така полет от София през Истанбул за Ханой. На 02.03 благополучно се приземяваме на Виетнамска Територия. Викнахме си Grab от летището до хотела. Прекрасен шофьор, който вози освен това на по ниска цена от другите, използвахме го и за връщането. Настанихме се, поосвежихме се и бавно и славно проучвайки и за заведения за вечеря се отправихме към Thang Long Water Puppet Theatre. Накъде без петолъчката и шапките - дебнеха ни отвсякъде през цялото пътуване, че и шапка до БГ си донесох. Да ме пита човек за чий ми е. Кефех се на тесните и високи сгради - дори хотела ни беше в такава. Инсталираха сцена за някакъв празник На тез малки столчета и маси никак няма как да седнат големички хора Край езерото при театъра А ето и самото представление Преди да се влезе в залата има маса с аудио. Вземате слушалки на език, който ви устройва - английски и руски взехме, другите не ги помня. Разказват приказки на фона на жива музика. Куклите са на дълги пръчки, а кукловодите са отзад във водата. След представлението на път за хотела бяхме харесали 2-3 заведения. Спряхме се на едно в което хапнахме доста различни неща и все вкусни. Предимството на повечкото хора е че поръчваш много различни неща и всеки опитва от всичко. На къде без бира В едното трябва сам да си завиеш в оризовите листа продуктите Така завърши първият ни ден във Виетнам. Следва... 13
MayaS Публикувано: 26 май Автор Публикувано: 26 май Ден 2 - 03.03.2025 Ханой За този ден 2 бяха целите ни, а покрай тях просто разхождане из Ханой. Набелязали си бяхме къде да пием eggcofee и първо там отидохме. Събудили се достатъчно и готови се запътихме по уличките към първата цел - Train Street. Седянка Сватба Вече сме на улицата с влака в очакване да мине и самия влак. По протежението и са заведения, сядаш поръчваш си нещо и чакаш да те отнесе влака. Ето го и него Взехме Grab да ни закара до Езерото Tai Ho с Tran Quoc Pagoda (Chùa Trấn Quốc). Уцелихме почивка и решихме да разгледахме друго храм Đền Thủy Trung Tiên от отсрещната страна. Достъпа е свободен. Рибари ловяха риба в доста мръсната вода на езерото. Връщаме се в основната цел По улиците в търсене на храна Втората цел беше Храма на литературата. Отново с Grab до там тук имахме единствения негативен опит с граб. Дойде колата качи ни (6бр) и преди да тръгне поиска баснословна сума различна от показаната в приложението с обяснението че сме били много хора, абе нали затова поръчвайки пишем че сме 6. Не му мина номера, отказахме и слязохме. Придвижихме се д 2 отделни коли на обща сума много по-малка от поисканата от тоз наглец. Няма да разказвам историята на обектите на които сме обикаляли, защото, който се интересува ще си намери достатъчно такава. Малка разходка около езерото Hoàn Kiếm Lake. и разглеждане на пагодата Ngoc Son Temple И време за вечеря 15
MayaS Публикувано: 27 май Автор Публикувано: 27 май Ден 3 - 04.03.2025 - Сапа Всъщност този ден започна от предната вечер с качването на влака за Сапа. На гарата имаше човек който уж отговаря за хората купили билети за даден вагон или фирма. Когато стана време ни пое и заведе до вагона ама почти, просто посочи да продължим, а то беше края на влака и такъв вагон нямаше. Взехме да се лутаме и питаме и накрая го намериха не на влаха в 22 а следващия 22:30. Качихме се и се настанихме в купетата. Имахме в началото надежда, че ще поспим, но си е шумно и тресящо и не можахме да спим. Рано сутринта пристигнахме на гарата в Лао Каи, където ни чакаше ван с шофьор. Помолихме го първо да ни заведе накъде да закусим и пием кафе, а след това тръгнахме към едно село на Тай етнос с местен пазар. Coc Ly Market – работи само вторник, много е колоритно. Нямахме намерение да пазаруваме, а по скоро да се смесим с местните. Обиколихме пазара надлъж и нашир и се отправихме към Сапа. Настанихме се в хотела и отидохме на обяд. След обяда тръгнахме на разходка към Моана Сапа. Малко инстаграмско местенце, но пък приятно. Кривнахме преди да влезем там (има входна такса), да поснимаме оризови тераси. и след терасите влязохме в комплекса. Помързелувахме там, че с недоспиването от предната нощ, нямахме много сили. Остана ни само да вечеряме и по леглата за събиране на сили за подвизи за следващия ден. На тази уличка пробвахме няколко заведения и от всички бяхме доволни. Следва... 5 1
jungfraujoch Публикувано: 27 май Публикувано: 27 май Мая,благодаря ти за така интересния пътепис с богат снимков материал. Хората на Виетнам са много колоритни и цветни. Нямам желание да посещавам друг континент освен Европа и затова ми е много интересно да чета за всички останали континенти и да се радвам на магеланските пътешествия. Очаквам продължението. 2
MayaS Публикувано: 27 май Автор Публикувано: 27 май Ден 4 05.03.2025 - Сапа Плановете ни за Сапа бяха едни, но капризите на времето ги променяха динамично. Решихме, че в този ден ще се качим до най-високия връх Фансипан. Логистиката е следната. От Гарата (то всъщност това е голяма сграда с различни предназначения едно, от които е перон от където тръгва нещо като фуникуляр. Фоникуляра те качва до началната станция на лифта, който води до върха. От крайната станция до върха има качване на стълби (има и още един фуникуляр за част от изкачването - взехме го само за изкачването). Обиколихме храмовете, статуите и се разписахме на върха. Гарата Фуникуляра Лифта в мъгла (доста притеснени, че може горе нищо да не видим) Все пак времето се смили над нас. По обратния път с лифта се виждаха доста тераси. Дали са само за ориз или и за други неща не знам. И от тук отново на фуникуляра и готови за обяд. След обяда се върнахме в хотела и помолихме да ни намерят транспорт до едно селце наблизо където да снимаме оризови тераси. Видяхме и месни колоритни хора, пихме страхотен чай с плодчета и цветенца. Селото, е не знам как се казва ама ей тук бяхме Lá Dao Spa - Home – Restaurant. Пътя до селото се ремонтираше И пак тераси (досадих ви) Следва ... 11
MayaS Публикувано: 27 май Автор Публикувано: 27 май Ден 5 - 06.03.2025 - Сапа Пълен провал. Цял ден дъжд и то не малък. Лежане в хотела с излизане само за обяд и вечеря и чакане на вечерта за пътуване към Ханой. Предния ден случайно проверяваме за влака(пак нощен) и се оказва че е с променен и то драстично час на тръгване – нещо от сорта на обяд вместо вечерта. Взехме да се чудим какво да правим и накрая канцелирахме. От хотела ни уредиха билети за нощния автобус, който тръгва от самата Сапа. По комфортно е от влака ама пак трудно се спи. Гарата отвън - стая с гледка И входа на гарата И храната, като няма друго. Следва ... 10
MayaS Публикувано: 27 май Автор Публикувано: 27 май Ден 6 07.03.2025 - залива Ха Лонг Сутринта след пристигането от Сапа ни взеха с ван от гарата в Ханой за трансфер до Ha Long. Пристигнахме рано и трябваше да почакаме някой и друг час докато стане време за качване на кораба. Пихме кафе и закусихме през това време. Събраха ни на пристана за трансфер с лодка през залива до кораба. Качване на кораба и посрещане. Разходка из залива. За съжаление и тук времето не беше на наша страна, мръчкаво и гадно. Въпреки това преживяването си заслужаваше. Оставаше надеждата като се събудим на следващата сутрин да имаме слънце за изненада. Вечеря и нощ на кораба. Следва ... 9
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега