Прескочи до съдържание

Полет Варна-София - оставане в Security зона след кацане

Препоръчани мнения

Здравейте,

Предстои ми полет от София в 6 сутринта от Терминал 2. Планирам да пътувам от Варна до София със самолет предния ден вечерта и ще кацна в 21:30 на същия терминал. Въпросът ми е дали след кацането ще е възможно да не излизам от зоната за сигурност и да остана там до сутринта за следващия полет. Не ми се дават пари за хотел за някакви си 5-6 часа защото така или иначе трябва да съм на летището най-късно в 4 ч. сутринта за следващия полет. Притеснява ме само да не се наложи да изляза през изхода след полета от Варна защото например коридорите към останалата част за зоната за сигурност са затворени поради някаква причина и да се наложи след това да вися в зоната за чек-ин до сутринта. Ако стане така, мисля, че няма да ме пуснат да мина обратно през Security толкова часове преди полета ми, пък и доколкото знам те би трябвало да спират работа след последните полети за деня. Предпочитам да чакам в зоната на гейтовете защото там поне има по-удобни места за сядане, контакти за зареждане на телефон, лаптоп и са си доста часове.

Та ако някой има опит с такъв полет и престой ще се радвам да сподели.

Връзка към коментар
преди 1 час, SinB каза:

Въпросът ми е дали след кацането ще е възможно да не излизам от зоната за сигурност и да остана там до сутринта

Такова транзитно  оставане в гейт зоната  на летище София е  100%  магеланско оставане. Би трябвало да е възможно, защото след кацане от Варна около 21:30 ч  до   22:15 и дори 22:55 има излитащи полети и няма да се "осветите" като  рисков пасажер.  Въпросът е какво става след полунощ?  Със  сигурност ще дойде човек от сигурността да пита какво правите на гейта.  И тук  сякаш  нещата са ясни- показвате бордната карта за сутрешния полет и бордната карта от  варненския полет.  НО евентулно може  да има протокол, според който не може да има само едно сканиране на бордната карта на гейта преди излитане, а е задължително и сканирането на бордната карта и преди проверката за сигурност.  Ако съществува подобен протокол, ще трябва да се излезе в чек ин-зоната.   Аз лично не вярвам да съществува описаният протокол, защото Bulgaria Air предлага билети Варна- София - друго летище.

Нима при долния билет, пътникът е длъжен да  излезе в чекин зоната? Не, разбира се!

Screenshot_20241104_133029_Samsung Internet.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Това го погледнах вчера защото и мен ме заинтересува. При кацане излизаш на долния етаж, изхода е покрай ескалаторите на бизнес-салона. Там се мъдри и една скромна табела трансфер, т.е. би трябвало да можеш спокойно да се качиш по ескалаторите и да отидеш директно на гейта. За изясняване остава въпроса дали като цъфнеш на гейта директно няма да има проблем поради това, че не си отчетен на машинките за влизане към секюрити.

Връзка към коментар
преди 30 минути , logist13 каза:

че не си отчетен на машинките за влизане към секюрити.

IMHO , няма такава проверка - миналия път с малката ми дъщеря на ръце , случайно забравих да и сканирам бордната карта на входа - нямаше проблеми след това.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

При всякакъв къс  трансфер е логично да няма проверка за сигурност между двата полета в София.  При долния пример Варна-София-Атина, естествено е да няма проверка. Въпросът е по-различен ли е протоколът при дълъг трансфер (3- 5 часов трансфер) 

20241111_141358.jpg

Връзка към коментар

@SinB, защо не звъннеш на гише информация на летище София? От там ще ти дадат най-точна информация. За мен е малко вероятно да те оставят да се разхождаш между гейтовете на почти празно летище 5-6 часа през нощта, но каквито и мнения да споделяме, това са само предположения.

Връзка към коментар
преди 13 минути , epetkov каза:

При всякакъв къс  трансфер е логично да няма проверка за сигурност между двата полета в София.  При долния пример Варна-София-Атина, естествено е да няма проверка. Въпросът е по-различен ли е протоколът при дълъг трансфер (3- 5 часов трансфер) 

би трябвало да не зависи от дължината на трансфера, а дали е един билет и дали има някаква допълнителна такса, която е включена в директен билет и не е включена при трансфер. Няма такова нещо в София.

Единственият въпрос е дали летището е отворено нощем и дали може да се стои в него, другото ще е ок.

• Замислям се 1
Връзка към коментар

От моя опит, че напоследък натрупах доста сутрешни полети с дремане по летището: обикновено пускат машинките за чекиране преди секюрити да работят към 3 сутринта, до тогава няма как да влезеш вътре в терминал 2, но чакалнята е отворена. Но два пъти уцелвах да има и нощен полет, т.е. машинките работят и може да влезеш и към 1-2 през нощта. Влезеш ли в терминала, има места където можеш да се отпуснеш удобно и да дочакаш отварянето на бизнес салона в 4 🙂

Връзка към коментар
преди 5 минути , logist13 каза:

Влезеш ли в терминала,

Фокусът на дискусията не е влизане в Терминала от град София след 00:00 часа.  Влизането в Терминала  ще бъде от полет. В конкретния случай полетът е от Варна.  Въпросът е дали пътникът ще бъде помолен да излезе от гейт-зоната  поради, например, затваряне на Терминала от 00:00ч до 03:00 ч. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , epetkov каза:

Фокусът на дискусията не е влизане в Терминала от град София след 00:00 часа.  Влизането в Терминала  ще бъде от полет. В конкретния случай полетът е от Варна.  Въпросът е дали пътникът ще бъде помолен да излезе от гейт-зоната  поради, например, затваряне на Терминала от 00:00ч до 03:00 ч. 

Много добре ми е ясен фокуса. И не случайно написах, че не винаги терминала е затворен до 3.00. 

Връзка към коментар

Според мен терминалът никога не е затворен.

Ако сутрин почват да пускат в 3:00 нагоре по стълбите за проверка, а има полети, дето кацат редовно в 24:00, 1:00 или 2:00, просто няма за кога да се затворя.

Връзка към коментар
Преди 1 час, jorocontrola каза:

редовно в 24:00, 1:00 или 2:00,

И дори  нередовно да кацат след полунощ  (да има закъснели полети, което наистина не е рядкост), това е мотив да няма  процедурно нощно затваряне на терминала.  

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.