Прескочи до съдържание

Коледна тема' 2024

Препоръчани мнения

На 30.11.2022 г. в 22:25, DaBo каза:

Ние си имаме нова елха. Бях си казала, че като се нанесем в новия ни апартамент в София (нещо, което изобщо не го бяхме планирали да се случи толкова бързо...), ще си взема голяма елха с вградени лампички. Не че досегашната е малка, ама като дойдеше времето да слагам лампичките и ми идваше да си сипя нещо силно още от сутринта. Голяма битка беше. 😜 На плажа в Гърция това лято рових в нета да търся такава елха и ме бяха обявили за луда, хаха. Тази година и без това е толкова непредвидима, както се казва: къде я чукаш, къде се пука и този уикенд си я наредих. Не изглежда голяма, а е 2.10 м. с 600 лампички и не знам си колко връхчета. Имам още малко играчки и смятам и тях да ги бухна тези дни. Тези дни ще украсяваме и терасата. Сестра ми ни беше на гости неделя и ми помагаше с елхата и на всяка играчка й разказвах откъде или откого я имаме. Стана ми много мило и същевремено мъчно - имаме играчки събирани последните 10 години на три континента.

Скрий

56EA8A37-7D8D-4CDF-8AC2-3CBE6C3A68BB.JPG.1686b4568d3ad91e2911fdd72597d7ec.JPG

IMG_3497.JPG.5db8f55f374ca1d8ecf7ca7fe5739a51.JPG

IMG_3489.JPG.fbfe898c1d9788488c17e01a499720cb.JPG

Не обръщайте внимание на хаоса зад елхата. Тепърва предстои да се занимавам и там.

@DaBo, откъде поръча тази вълшебна елха? 

Връзка към коментар
преди 9 часа, Lindt каза:

Благодаря! Не доставят до тук, но поне се ориентирах.

@Lindt, аз докато съм спала, chandi вече ти е отговорила.

Да ти дам моите размишления относно избора на изкуствено коледно дръвче. Аз лично не одобрявам истинските елхи, както и отрязаните цветя в букети. Това си е изцяло мое размишление и затова откакто се омъжих, винаги сме имали изкуствено коледно дърво у дома. Та съм посъбрала малко опит. 😉

Като цяло приемам коледното дърво, както и самата декорация за дългосрочна инвестиция, затова си избрах и скъпо такова. 

- Най-важното е да определиш къде точно ще го позиционираш в жилището поне в обзоримите няколко години. Едно изкуствено дърво се купува за дълги години. С българските размери на апартаментите, последното нещо, за което мислиш, когато го обзавеждаш е къде точно ще слагаш коледната елха. А мястото определя размера на дървото. The bigger, the better. 😜 Много важно е не само височината, а и диаметърът. Колкото е по-високо, толкова е по-широко.

- Видът на дървото - елха, бор, смърч и т.н. с многото им разновидности. Това определя самият му изглед и също влияе на диаметъра.

- Брой на връхчетата - колкото повече връхчета, толкова по-малко празноти и дупки между клоните. Тук също има значение и колко ти се играе като разтваряш клоните, да ги нагласяш едно спрямо друго, за да се намалят възможно най-много дупките.

- Лампички - с вградени лед светлинки или без. Аз горещо апелирам да е с вградени - сглобява се и се разтварят клоните за минути, иначе е няколко часова борба, особено при по-високите дървета. Естествено и тук има значение броя на светлинките - колкото повече, толкова по-добре, ама и цената става бая висока. Затова казвам, че е инвестиция.

- Материал - ами... изкуствен. 😆 Но и тук има значение какъв точно изкуственяк е - някои изглеждат наистина много изкуствени, други са много добра имитация на истинските.

- Декорация - ами колкото е по-голямо, толкова повече играчки и декорация трябват. Аз имам само за половин дърво. 😉 Задната част на дървото в моя случай винаги е обърната към стена и там е празно. Като снимам, снимам само отпред. 😉 От задната страна няма как и да се мине.

- Място за съхранение - то и затова трябва да се мисли. По-голямо дърво - повече декорация - повече място за съхранение.

Първото голямо коледно дърво купих от китайския квартал в КЛ преди години. Досвидяха ни се пари за вградени лампички и взехме отделно 6 ленти с по 100 светлинки всяка. В последствие едната лента се прецака и използвах 5. Дървото е високо 180 см. Уж на принципа: абе, един път на година се слагат, какво толкова, ама накрая ми ставаше лошо, само като се сещах, че наближават празниците и елхата трябва да се украсява. Наставаше една борба да си вра ръката на всеки клон, да разпределям къде и как ще мине лентата, за да са равномерно разположени и т.н. Накрая се зарекох, че един ден ще си взема такава с вградени светлини, каквото и да ми струва. Е, струваше ми 350 паунда с доставката го БГ, но за миг не съжалявам. Скъпа е, защото е висока, с повече връхчета и светлинки. Много съм доволна и нямам никакво намерение да я сменям изобщо. Избирана е за новото ни жилище в София, но сега е с нас в КЛ. Цялата декорация на дървото ми отмена пряко сили час, час и половина, докато преди си минаваше поне половин ден.

Старото дърво:

Спойлер

В КЛ:

IMG_3366.JPG.15dc2d55f203493997d5a80953c89610.JPG

и в Киев

IMG_9642.JPG.ac050a98448c1551f6982122e122c143.JPG

Новото дърво в София:

IMG_3497.JPG.0910bdacb3ded0c434bcc7f5a1361785.JPG

И в КЛ:

d71c32a0-b569-48ce-b2b7-22533dbf7c1c.JPG.d1c6c33c48af30a30456e628d8f33ce6.JPG

На снимките много не им личи, но новото е много по-плътно.

• Харесвам 15
  • Браво 6
Връзка към коментар

Може и малко да съм подранила с питането си, защото нищо не мога да видя на живо и да реша спокойно. Ама като навсякъде има коледни сладки, а елхата няма да увяхне, ми се виждаше разумно да я поръчам през ноември. 

Доколкото се ориентирам има евтини пухкави елхи с клони като от гирлянд. Има и доста по-скъпи елхи с 3D твърди пластмаслови връхчета, имитиращи клонче с бодлички, но закачени пак по такива клони като от гирлянд. 

Разглеждах един български производител от сайта на @oli_mali. На видеото по сглобяването не ме увериха, че има реалистичен вид. Иска ми се да е висока към 1,80 м, обаче тези българските са с диаметър 1,3 м при тази височина и ми е много за мястото. Отделно, че при такъв разкрач изглеждат по-проскубани. 

На @DaBo при тази височина е широка 1,12 м и изглежда по-пухкаво. Но може да е въпрос на разгъване и заснемане. @DaBo, може ли да погледнеш видеото и да ми кажеш твоята с такива клончета ли е или по-хубави? 

https://youtu.be/_FVSVQ1YiPU?si=MsHrRO9chqdeaVL0

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , Lindt каза:

Може и малко да съм подранила с питането си, защото нищо не мога да видя на живо и да реша спокойно. Ама като навсякъде има коледни сладки, а елхата няма да увяхне, ми се виждаше разумно да я поръчам през ноември. 

Доколкото се ориентирам има евтини пухкави елхи с клони като от гирлянд. Има и доста по-скъпи елхи с 3D твърди пластмаслови връхчета, имитиращи клонче с бодлички, но закачени пак по такива клони като от гирлянд. 

Разглеждах един български производител от сайта на @oli_mali. На видеото по сглобяването не ме увериха, че има реалистичен вид. Иска ми се да е висока към 1,80 м, обаче тези българските са с диаметър 1,3 м при тази височина и ми е много за мястото. Отделно, че при такъв разкрач изглеждат по-проскубани. 

На @DaBo при тази височина е широка 1,12 м и изглежда по-пухкаво. Но може да е въпрос на разгъване и заснемане. @DaBo, може ли да погледнеш видеото и да ми кажеш твоята с такива клончета ли е или по-хубави? 

Такива са като материал, но са по-нагъсто и по-хубави, някакси по-реалистични. И клоните са много повече. Моята е доста плътна тоест пуФкава.

Точна такава е, каквато е дадена в амазона:

Спойлер

Screenshot2024-11-06at14_41_09.png.0b502589ff21bd4fdd1967d44db76baf.png

Screenshot2024-11-06at14_41_33.png.b7fba85a97bcb1d3f1781c05b15a4311.png

Просто първата година си поиграхме със сестра ми добре да я разтворим, а миналата бях сама и с някакъв вирус и хич не ми се занимаваше. После като оздравях, я пооправих, но пък не съм я снимала в окончателния вариант.

Поръчах я на 1.11. и до края на месеца беше доставена в БГ. Използвах ggbg за превозвач. Нито съм я виждала на живо, но просто изчетох бая коментари и рискувах. Беше успешен риск. Когато я избирах, беше лятото и багажът ни още беше в Киев без да знаем дали ще успеем да си го вземем. В последствие успяхме да ни го върнат и коледната декорация беше в него. Поне не се наложи да купувам наново играчки и т.н.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lindt каза:

Виж и в Метро предлагането, има доста модели.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

:tender:Позволих си да изрежа новите мнения в коледна тема, издание 2024-та, защото тепърва предстои да си мерим елхите, светлинките, курабийките, сармите и каквото друго имаме за споделяне около най-прекрасното време от годината - коледните и новогодишни празници.

• Харесвам 8
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, chandni каза:

:tender:Позволих си да изрежа новите мнения в коледна тема, издание 2024-та, защото тепърва предстои да си мерим елхите, светлинките, курабийките, сармите и каквото друго имаме за споделяне около най-прекрасното време от годината - коледните и новогодишни празници.

Време си беше:smile3:

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Крайно време е да имаме тема и за коледни елхи. Обичам ги, както си обичам и Коледа, макар вече да ми носи и много тъга.

@DaBo, разкошна е елхата. Моята също е поръчвана от английския Амазон, доставена с доставчик, но е без лампички, висока е 180см. Доволна съм. Аз я поръчвах точно след коледните празници преди 3-4 години, цената съответно беше прилична за разлика от всички предлагани в бг по това време. 

Тази седмица на добра цена има елхи и в Лидл, ако са останали, хвърлете им по едно око, може пък да ви свършат работа. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 37 минути , ДиянаВ каза:

В чест на темата се заредих с портокалови корички, че през декември трудно намирам. Познайте за какво ще ги използвам?😄🍪😋

Ти кажи рецептата за тиквения чийзкейк, пък после ползвай коричките :blum3:

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар

https://www.supichka.com/рецепта/177/чийзкейк-с-тиква

@Lindt, точно спазвам рецептата и винаги е ставал. При печенето спирам вентилатора, защото иначе леко се напуква някъде чийзблата. 
И с крема сирене съм се заредила, защото смятам другата седмица да направя два - за вкъщи и за работа😄 Имам двоен повод за почерпка, както и сравнително нови колеги, така че на никой няма да му е втръснало от моите обичайни есенно-зимни лакомства и ще блестна😂

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 4 минути , ДиянаВ каза:

https://www.supichka.com/рецепта/177/чийзкейк-с-тиква

@Lindt, точно спазвам рецептата и винаги е ставал. При печенето спирам вентилатора, защото иначе леко се напуква някъде чийзблата. 
И с крема сирене съм се заредила, защото смятам другата седмица да направя два - за вкъщи и за работа😄 Имам двоен повод за почерпка, както и сравнително нови колеги, така че на никой няма да му е втръснало от моите обичайни есенно-зимни лакомства и ще блестна😂

Ще го тествам тогава този, че се уморих от сложни рецепти. Благодаря ти 🙂 

П.П. в колко голяма форма го правиш?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

О, много е хубава тази рецепта за тиквен чийзкейк. Майка ми я беше намерила миналата зима, пак така по някакъв повод искаше да я правим. Аз бях много скептична, както към всичко свързано с тиква де, но много ми хареса. Даже това, че се напуква и леко изсушава при печене за мен не беше минус.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

Ще го тествам тогава този, че се уморих от сложни рецепти. Благодаря ти 🙂 

П.П. в колко голяма форма го правиш?

Ринг-тавата ми е с диаметър 22 см.

Като казах, че спазвам точно рецептата, малко преувеличих. Че някоя друга бисквита се оказала повече от грамажа или тиквата е с един пръст по-голямо количество, не пречи чак толкова. 
Да си го постнеш чийзкейка🙂

А ето го и моят първи опит от Хелоуин 2020 г.😄

IMG_7217_Original.jpeg.9417e42571f75e669144f6c9416ed2ea.jpeg

• Харесвам 7
  • Браво 6
Връзка към коментар

Аз още нямам портокалови корички, но се включвам в темата, понеже идния уикенд започвам тренировките за коледни бисквити. 🙂 Имам една нова рецепта за проба и две за доизкусуряване.

• Харесвам 8
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Аз нямам търпение да дойдат първите дни на декември, за да измъкна няколко кашончета и торби с коледни джунджурийки, събирани през годините. Свекървата ни е поръчала от Китай някакви лампички за терасата, с интерес ги очаквам и много се надявам да не остана разочарована, когато пристигнат. 😉

Преди 1 час, Роца каза:

започвам тренировките за коледни бисквити. 🙂 Имам една нова рецепта за проба и две за доизкусуряване.

Ох, твоите неща винаги излъчват такъв перфекционизъм, чак не мога да си представя какво има да им доизкусуряваш?:girl_smile:

Аз си мечтая да направя подходящ айсинг, за да сътворя някакви подобни човечета:

1000011925.jpg

• Харесвам 15
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, chandni каза:

Ох, твоите неща винаги излъчват такъв перфекционизъм, чак не мога да си представя какво има да им доизкусуряваш?:girl_smile:

Аз си мечтая да направя подходящ айсинг, за да сътворя някакви подобни човечета:

1000011925.jpg

🤗

Винаги има за доизкусуряване 😂

Айсингът на снимката май е от този на прах, който се разтваря във вода, нещо такова:

https://sladkohobi.amisega.net/5-42551-суха-смес-за-роял-айсинг-белтъчна-глазура-900-гр

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 21 часа, ДиянаВ каза:

Ринг-тавата ми е с диаметър 22 см.

Като казах, че спазвам точно рецептата, малко преувеличих. Че някоя друга бисквита се оказала повече от грамажа или тиквата е с един пръст по-голямо количество, не пречи чак толкова. 
Да си го постнеш чийзкейка🙂

А ето го и моят първи опит от Хелоуин 2020 г.😄

IMG_7217_Original.jpeg.9417e42571f75e669144f6c9416ed2ea.jpeg

Ще го постна, особено ако не се напука или му измисля украсата 😄

Много му е това печене 90 минути, няма ли да изсъхне и да стане на кекс? Предния го пекох към 40. Май и този ще го спра на около 50-55 минути :mail1:

И нещо ми се струва, че няма да ми е сладък чийзкейкът. Чудя се отгоре карамелизирани ядки или нещо с бял шоколад дали би отивал. 

Ето един с малини и ягоди (че не ми стигнаха малините 😄) от миналата седмица: 

image.png.1e1d1628c5d9536649974f0e9f5a6ebf.png

• Харесвам 12
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 4 часа, Lindt каза:

Ще го постна, особено ако не се напука или му измисля украсата 😄

Много му е това печене 90 минути, няма ли да изсъхне и да стане на кекс? Предния го пекох към 40. Май и този ще го спра на около 50-55 минути :mail1:

И нещо ми се струва, че няма да ми е сладък чийзкейкът. Чудя се отгоре карамелизирани ядки или нещо с бял шоколад дали би отивал. 

Ето един с малини и ягоди (че не ми стигнаха малините 😄) от миналата седмица: 

На 150 градуса не е много 90 мин. печене. Когато видиш, че ръбчетата са се отделили от ринга, значи е готов. И спазвам това да го оставя във фурната.
Не изсъхва, добре е, но не ползвам вентилатора, който ускорява процеса на печене. Освен това напуква коричката на блата. 
Първия път ползвах вентилатор и леко се напука, но направих паяжината. След това ползвах само горен и долен реотан и си ставаше гладък. Не е сух и да, не е много сладък. Усеща се вкуса на крема сирене и тиква, ако е от по-ароматните.

Редактирано от ДиянаВ
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Хайлайтът на миналата Коледа беше Turrón! 😉 Прехвърчаха едни турони с куриери из цялата страна, имаше дори директен внос от Испания. 😜 Сега съм леко притеснена с тазгодишния чийзкейков тренд. Как ще се изпращат с куриери?! 😋 😝 😂

• Харесвам 1
  • Смея се 8
Връзка към коментар
преди 14 часа, Lindt каза:

Аз съм украсявала тиквен чийзкейк с ядки (и карамелизирани, и не).

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.