Argentique Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември А тези бисквити откъде се завъртяха тук всъщност? 😄 И какво има в тях? Преди десетина години няколко пъти правих едни с портокал и шоколадови парченца: https://sunshineskitchen.com/orange-chocolate-chip-cookies/ Много се харесваха и ги раздавах насам-натам, ама сега не страдам от излишък на време и по-скоро ще си забъркам нещо по-бързо и солено. Блогът горе беше много интересен и правих това-онова. Великолепен пример е как някой си превърна хобито в професия. Девойката навремето работеше нещо, имаше някакво образование, водеше си кротко блог, но отиде да учи в Лондон сладкарство в Le Cordon Bleu, където не е за всеки (май и блогът е изиграл роля), после започна да работи сладкар в Лондон и от години е в Швейцария в незнамсикакъв топ хотел. Естествено блогът е изоставен. преди 4 минути , ДиянаВ каза: И с черен шоколад би трябвало да са вкусни щом са предназначени за по-зрели хора. На @Argentique ще й се понрави тази комбинация😃 Тук някой да не би да намеква, че съм зряла? 😄😄😄 Как позна от един път, че обичам черен шоколад? Пробвала съм Линдт 90, 95 и 99% какао, обаче най ми харесва 90%. 99% е... ами с кафе го препоръчват да се съчетава и по малко. 😄 преди 10 минути , ДиянаВ каза: Рязането на шоколада също ми е мъка при приготвянето на бисквитките. И на мен, но се бях ошлайфала след няколко пъти. Има и готови шоколадови „хапченца“, ако някой изобщо се сети за тях при пазаруване. 2 2
Kosta Grudov Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември А, като стана дума за портокалови бисквитки.. :)) Някой да ползва/знае откъде може да се вземе портокалова есенция на Dr.Oetkerr? Преди имаше единствено във Фантастико, но вече и там няма и може би са я спряли от производство - има ли из София някъде, където може да се намери, че тук за една рецепта точно за такива бисквитки ми е нужна 🙂
iMari Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември Преди 1 час, ДиянаВ каза: Днешните 99 броя 🍪🍪🍪🍪🍪🍪 Красива камарка се получи, ха-ха 😋 Нямаш идея как се развълнувах!😍 Супер са ви сладките, момичета! Вчера взех кондензирана сметана от Берьозка с идеята уикенда да направя сладки. Няма да казвам какво остана от нея. 😋 4
Captain45 Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември преди 11 минути , Kosta Grudov каза: А, като стана дума за портокалови бисквитки.. :)) Някой да ползва/знае откъде може да се вземе портокалова есенция на Dr.Oetkerr? Преди имаше единствено във Фантастико, но вече и там няма и може би са я спряли от производство - има ли из София някъде, където може да се намери, че тук за една рецепта точно за такива бисквитки ми е нужна 🙂 https://non-stop.bg/dr-oetker-esentsiya-portokal-bitilka-38-ml Изглежда, че имат наличност. 1
ДиянаВ Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември преди 59 минути , Kosta Grudov каза: А, като стана дума за портокалови бисквитки.. :)) Някой да ползва/знае откъде може да се вземе портокалова есенция на Dr.Oetkerr? Преди имаше единствено във Фантастико, но вече и там няма и може би са я спряли от производство - има ли из София някъде, където може да се намери, че тук за една рецепта точно за такива бисквитки ми е нужна 🙂 Аз ползвах сух вариант пак на Д-р Йоткер, ето този с 3 пакетчета в опаковка. Преди малко взех и лимонови да има, ако нещо ми хрумне за празниците🙂 На ЦБА/CBA ги има, гледам, че и в София имате такива магазини. 2 1
ДиянаВ Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември преди 2 часа, Argentique каза: А тези бисквити откъде се завъртяха тук всъщност? 😄 И какво има в тях? Преди десетина години няколко пъти правих едни с портокал и шоколадови парченца: https://sunshineskitchen.com/orange-chocolate-chip-cookies/ Твоят линк не ми се отваря. За нашите магелански бисквитки виж в тази тема на втора страница от 26 ноември какво съм писала🙂. От @Mary тръгна рецептата преди няколко години и си я припознах като моя традиция по това време на годината🍪 4 1
Lindt Публикувано: 13 декември Автор Публикувано: 13 декември Аз само искам да вметна, че в споделената с мен рецепта нямаше захаросани корички, а настъргана кора от портокал. И ако утре на някой не му харесват, ще е заради подвеждаща информация Изпекох днес 3 вида сладки. Даже сестра ми дойде да ми помага, което много наподоби празнично събиране и съм доволна. Първоначално се притесних, че почваме печенето с най-любимите на семейството ми, ама бързо ги затрупахме със следващите и оцеляха добро количество. Накрая направихме милион хрупкави джинджифилови бисквити и приключих за днес. https://marmottesetchocolat.com/blog/2013/12/croustillants-au-gingembre.html За утре останаха 2 вида - на Жижо любимите и едни нови за всички ни. И мама мина за дегустация 😍 Засега никоя от нас не вярва някога да детронираме вълшебните бисквитки. https://marmottesetchocolat.com/blog/2013/12/sables-aux-fruits-secs.html 2 13
Роца Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември преди 3 часа, Argentique каза: Преди десетина години няколко пъти правих едни с портокал и шоколадови парченца: https://sunshineskitchen.com/orange-chocolate-chip-cookies/ Лелееее, къде ме върна във времената, когато прохождахме с блоговете! 😄 Даже и аз съм коментирала навремето рецептата на Ирина 😄, и бисквитките ги правих няколко пъти за щерката в училище. 2 1 1
Lindt Публикувано: 13 декември Автор Публикувано: 13 декември преди 11 минути , Роца каза: Лелееее, къде ме върна във времената, когато прохождахме с блоговете! 😄 Даже и аз съм коментирала навремето рецептата на Ирина 😄, и бисквитките ги правих няколко пъти за щерката в училище. Аз високо ценя този период на споделяне и положения труд 1
Captain45 Публикувано: 13 декември Публикувано: 13 декември Като сте почнали с коледните сладки и споменаване на портокаловите есенции се сетих за прекрасните портокалови корички в натурален шоколад, които опитах в Сицилия. Идеални са за коледни сладки. В България най-близки като вкус съм си купувал от щандовете на Ройс. 8
antea Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември преди 21 часа, Argentique каза: А тези бисквити откъде се завъртяха тук всъщност? 😄 И какво има в тях? Преди десетина години няколко пъти правих едни с портокал и шоколадови парченца: https://sunshineskitchen.com/orange-chocolate-chip-cookies/ Много се харесваха и ги раздавах насам-натам, ама сега не страдам от излишък на време и по-скоро ще си забъркам нещо по-бързо и солено. тези дори и аз ще се опитам да ги направя, изглеждат ми относително лесни за тотален неспособник като мен, но все пак да питам - като се казва печене на 180 градуса, какъв режим е подходящ за бисквитки - фурната на отгоре и отдолу с вентилатор, или нещо по-специфично? 3
Роца Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември @antea, аз лично ги пека с вентилатор, като понякога мога даже да намаля градусите на 170. 3
Lindt Публикувано: 14 декември Автор Публикувано: 14 декември Преди 1 час, antea каза: тези дори и аз ще се опитам да ги направя, изглеждат ми относително лесни за тотален неспособник като мен, но все пак да питам - като се казва печене на 180 градуса, какъв режим е подходящ за бисквитки - фурната на отгоре и отдолу с вентилатор, или нещо по-специфично? Аз пекох с вентилатор. Също с вентилатор и тези напуканите, които са ми по-вкусни, можеш да пропуснеш боята: https://marmottesetchocolat.com/blog/2014/12/biscuits-craqueles-red-velvet-red.html 4 4
antea Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември добре, а как става като съставките са почти еднакви и се пекат също съвсем сходно, онези портокаловите да изглеждат мекички, а в рецептата на червеното кадифе изрично да си пише, че са пръхкави?
Lindt Публикувано: 14 декември Автор Публикувано: 14 декември преди 25 минути , antea каза: добре, а как става като съставките са почти еднакви и се пекат също съвсем сходно, онези портокаловите да изглеждат мекички, а в рецептата на червеното кадифе изрично да си пише, че са пръхкави? Не съм експерт по сладките, но не смятам портокаловите за по-меки. За пръхкави бих определила едни ванилиеви кравайчета, но не и тези бисквитки 🙂 Накрая като добавиш шоколада, да е може и на последната 1/3 брашно, бъркай с приставката за тесто,който и вид бисквитки да хванеш. Аз поне не съм месила и не видях причина. Почти си броя елхата за украсена, но заради забавянето на много играчки, се спазарих с Жижо да седи до февруари 10 8
Gentleman Basta Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември преди 24 минути , antea каза: добре, а как става като съставките са почти еднакви и се пекат също съвсем сходно, онези портокаловите да изглеждат мекички, а в рецептата на червеното кадифе изрично да си пише, че са пръхкави? Не знам какво точно значи "пръхкави". Аз бих ги нарекъл "пъргави" - както си стоят кротко на решетката или в кутията, в следващия момент някоя и друга е изчезнала без следа. 14
antea Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември ами получиха се, мерси и за рецептата, и за съветите! станаха и мекички, и вкусни, а за пъргави - няма да отварям дума (и уста) миксерът е голяма измишльотина, досега го бях използвала единствено за крем-карамел, добре че @Lindt вмъкна за онези бъркалки, за да ги открия и пробвам по предназначение, горе-долу всичко ми отне около час и половина от-до, включително и заличаване на следите от рендосване и стискане на портокали и шоколадово трошене, в началото си мислех, че ще откарам до довечера в объркано щуране между всякакви купички и прибори, много съм доволна 6 11
Argentique Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември Сериозен човек си, @antea! Само каза и готово! Браво! 🤌✌️ 6
Lindt Публикувано: 14 декември Автор Публикувано: 14 декември преди 24 минути , antea каза: ами получиха се, мерси и за рецептата, и за съветите! станаха и мекички, и вкусни, а за пъргави - няма да отварям дума (и уста) миксерът е голяма измишльотина, досега го бях използвала единствено за крем-карамел, добре че @Lindt вмъкна за онези бъркалки, за да ги открия и пробвам по предназначение, горе-долу всичко ми отне около час и половина от-до, включително и заличаване на следите от рендосване и стискане на портокали и шоколадово трошене, в началото си мислех, че ще откарам до довечера в объркано щуране между всякакви купички и прибори, много съм доволна Браво! Сега като се сдобиеш с кураж да тестваш форумни рецепти, ще развалим и вашите стройни фигури 🙃 Ей Жижо днес цял ден като види, че някой отпада от сбирката, бърка в кутиите за нова бисквитка. Да си призная, предният миксер го изхвърлих без и веднъж да съм тествала тези бъркалки. Новият е на три месеца, но съм в шок, че е толкова полезно това спираловидното, а аз съм се борила като прасе с тиква. Някой ден трябва да надмогна досадата си от видеа и да погледам как готвят любимите ми готвачи. Може да ми подреди малко нещата в главата. 2 6
antea Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември ами тогава даваме си на Жижо и нашите две бисквитки, нищо че не сме записани, за да отпадаме придобиването на едни приятни телесни форми не бива да се нарича разваляне на фигури! 5
ДиянаВ Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември Аз пък като ползвам тези две спираловидни бъркалки, тестото/по-гъстата смес започва да се качва нагоре към тялото на миксера. Затова ги зарязах и се мъча на ръка. Моите също са по-скоро мекички от пърхави😄 1
Роца Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември Пръхкавостта идва от съотношението на маслото и брашното (или като цяло, на сухите и мокрите съставки... като маслото и захарта се водят "мокри"). Или поне имам такива спомени. Аз днес нямам бисквитки, но имам коледни украси от Париж. Елхата в Gallérie Lafayette, магазинът на Диор на avenue Montaigne и светлините на Шанз Елизе 18 2 2
Тони Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември Аз имам само малко бисквити, че разполагах с 2 часа вчера и толкова успях. Днес имам още 2 свободни часа, та ще видя какво ще стане. Просто при нас е топло лято и все ни дърпа да сме навън, било за пикник, за някакъв Коледен базар- нощен или дневен или пък по плажове. Но пък съседите доста се постараха и тая година. 20 2
Травеолани Публикувано: 14 декември Публикувано: 14 декември Забранено беше да се ходи на църква със сигурност. Учителите стояха на входовете на църквите на празниците, да проверяват дали ще видят техни ученици. Това беше в нашия град. Вкъщи някои празници се празнуваха тайно - примерно кръщенета на малките деца. Ние вкъщи празнувахме Бъдни вечер, нямам спомен преди 1989 да сме празнували Коледа. Ето нашата елха тази година, миналата седмица я украсихме 🙂 . Малката ми дъщеря не хареса цветята - създавали и лятно настроение и настояваше да ги махна 🤭. А на мен толкова ми харесват! Коледни меденки още не съм правила тази година, но е в плана за като излязла в почивка от работа. 14 1
Тони Публикувано: 15 декември Публикувано: 15 декември Втората партида от днес, оставих меденките за утре. Арменските снежни топки, маслени бисквити и овесени с шоколад и рикота. 10 9
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега