Прескочи до съдържание

до Македония и Албания с кола - питанки

Banditka

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, магеланци :)

От известно време обмислям едно пътешествие, но последните дни си блъскам главата с някои въпроси и ще е добре да чуя и друго мнение по въпроса.

Пътуването ще бъде подарък за три дами, които са на възраст от 50 до 70 год (за три юбилея една екскурзия, добре съм го замислила  :lol:   )

Идеята ми беше

1 ден София - Крива Паланка – Куманово – Скопие ( 2 часа престой за разглеждане) – Охрид

2 ден Охрид -  Елбасан – Дуръс – Тирана – Охрид (тук не знам Св.Наум в началото или в края на деня да го включа)

3 ден Охрид - Преспанско езеро ( за любителите на пилците снимки и за да разтоварим програмата) – Охрид

4 ден Охрид – Битола – Прилеп – Неготино – Штип – Делчево – София

После идеята стана

1 ден  София – Скопие (разходка 2 часа) – Тирана

2 ден Тирана – Дуръс – Елбасан – Св. Наум - Охрид

3 ден Охрид – Преспанско езеро – Охрид

И сега въпросите:

1. Осведомих се, че в Македония и Албания може да се пътува само с ЛК – така ли е ?

2. Предвид това, че пътуването е подарък, а дамите са на 50, 60 и 70 год дали не съм прекалила с програмата ?  И да отрежа частта с Албания ?

3. Има ли някакви особености за минаването на албанската граница, че четох интересни неща, вкл. че след 18 часа не мога да се върна обратно в Македония  (ако бяхме само двамата разпъваме палатката на полето и не го мисля проблема ) Не се смейте много, трябва да съм подготвена с инфото.

4. Кой от двата пътя от София  до Охрид е по-добър : през Крива Паланка или през Делчево ?

Спирам с въпросите. Като ми дадете насоки ще питам и за останалото.

И благодаря :)

Публикувано:

До Дупница е магистрала, а до Крива паланка пътят е добър, тествано през 2013.

Може с лична карта (въпреки, че си носехме и паспортите).

Не си прекалила според мен с програмата, ще им хареса. Добави им още неща, щом са дами туристки значи повече инфо и повече неща по програма :)

Ние албанската граница минавахме от към Косово и ограничения не е имало, предполагам случката се отнася до смяна на служителите по границите и неработене час-два.

Публикувано:

Ами честно казано, прекалила си с програмата, според мен...

После идеята стана

1 ден  София – Скопие (разходка 2 часа) – Тирана

2 ден Тирана – Дуръс – Елбасан – Св. Наум - Охрид

3 ден Охрид – Преспанско езеро – Охрид

Ден № 1 е невъзможен за изпълнение или ако се изпълни ще трябва да тръгнете много рано от София и да пристигнете много късно вечерта в Тирана.

Ден № 2 също не ми изглежда оптимален. Нека започнем оттам, че на практика ще пристигнете в Тирана късно вечерта и ще тръгнете рано сутринта. Защо тогава въобще пътувате за Тирана? После, отивате до морето, а след това отново се връщате към планината, като за разнообразие минавате два пъти през ужасяващия трафик на Тирана.

Останалите два дни ми изглеждат ОК.

Пътува се с лична карта, но трябва да имате "зелена карта" за колата.

Няма нищо особено при минаване на албанската граница.

Успех с начинанието, но помисли за оптимизиране на програмата...

• Харесвам 4
Публикувано:

Благодаря за отговорите!

Реших да включа Тирана, Дуръс от Охрид, защото ми се стори близко като км, но не съм запозната с трасето, нито пък със задръстванията които споменава Duke.

Вероятно за да е приятна разходката е по-добре да изключа Албания и да я оставя за някой друг път, когато ще имаме повече време. :)

А вярно ли е това за Македония, че трябва да си взема бележка от хотела в който сме спали, защото на границата ще ми я искат (това го прочетох в няколко пътеписа) ?

Публикувано:

Ако пътуваш с международен паспорт, не ти трябва нищо. Ако си с лична карта е силно препоръчително да имаш документ от хотела, да не говорим, че може да те накарат да попълваш и  декларация на границата.  Чувам, че не винаги искат, явно е според кефа ма митничаря, но при нас беше така - с паспорт минаваш директно, с лична карта почваше хъката - мъката. Това преди година някъде.

• Харесвам 1
Публикувано:

А ако си избера например "къща за гости", а не хотел дали ще получа такава бележка ? ( предполагам това е касова бележка за платена сума за престоя)

Защото ако трябва да накарам дамите да си извадят паспорти, по-добре да мисля за друго място за пътешествие :)

Публикувано: (редактирано)

Първо да отговоря на последното питане. Досега колкото пъти съм спал в къща за гости в Охрид са ми давали бележка за нощувките, дори без да съм молил за това. Друг е въпросът, че никога не са ми ги искали на границата.

По питането за маршрута. Ами в Албания разстоянията са абстрактна величина! Личният ми рекорд е по пътя Пешкопи - Кукъс, който е даден с червено на картата, но се оказа най-обикновен черен път, по който 88-те километра между двата града ги минахме за 6 часа :) Всичко е някак близо и на малко километри, но маршрутите там са трудни и бавни, като изключим новата им магистрала от Призрен (но тя не ви влиза в маршрута така или иначе). По въпроса за първия ден - София - Тирана. Да не се повтарям с Duke, но планът е почти неизпълним! Особено със спиране в Скопие! Не забравяйте, че по тези ширини теренът е доста планински и пътищата са бавни (особено в албанската част от трасето и особено участъкът Елбасан - Тирана (доста натоварен тесен планински път с множество обратни завои!). Освен това имате и преминаването на две "неевропейски" граници!

Иначе македонската част от програмата ви е изпълнима във всякакви вариации. Македония е малка и не толкова бавна :)

П.п. Плюс това, поне според мен, Албания е една доста странна дестинация (особено вътрешността на страната), където човек ако не си пада любител на всякакви видове планини и/или на екстремни за шофиране пътища и също толкова екстремни шофьори, не виждам смисъл да се вре и да си губи времето вместо да наблегне по-подробно на забележителностите в Македония!

Редактирано от forry
  • Харесвам 2
Публикувано:

Много благодаря за мненията!

Накрая рязко залитнах в друга посока :lol: А този маршрут реших да оставя за когато сме в намаления екип.

• 1 година по-късно ...
Публикувано:

И аз имам едни такива съмнения и ми е любопитно какво ти хрумна след това.

Какви са съмненията? Темата е на повече от година, пиши по-подробно, че иначе всички трябва да я препрочитаме да разкодираме какво имаш предвид :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Георги! Съмненията ми са от най - скромно естество. Мисля, че не е необходимо да се обикалят много точки за кратко време, а аз и не обичам да корам по - вече от 200 - 250 км. на ден. Смятам да препиша един готов, но издържан маршрут и то да не правя подобрения, при възможност.
Новобранец съм и си пестя силиците! Хе-хе-хе!
Ти ... как я караш?

• 2 години по-късно ...
Изследователите
Публикувано:

Здравейте пътешественици.

Със  родата сме решили да прекараме част от почивката си в Македония.

Тръгваме с колите,но едното семейство е с пълномощно за ползването на автомобила.

Може ли някой да ни каже дали е нужно да го превеждат?

Много Ви благодаря за отговора.

Публикувано:
преди 9 часа, Изследователите каза:

Здравейте пътешественици.

Със  родата сме решили да прекараме част от почивката си в Македония.

Тръгваме с колите,но едното семейство е с пълномощно за ползването на автомобила.

Може ли някой да ни каже дали е нужно да го превеждат?

Много Ви благодаря за отговора.

До колкото знам, няма нужда от превод с околните държави, само с Турция може да е проблем. Пък и баш македонците ще го разберат лесно :)

Публикувано:

С Македония няма никакъв проблем. Преди съм минавала и в Турция без въпроси, но сега преди месец последно мрънкаха, че нямам преведено пълномощно, но аз си седях там и после един служител на гишето ми обясняваше, че е против правилата и ме пуска тоя път, но следващия няма да мина.

Така че няма да имате проблеми.

Публикувано:

Имайте предвид, че определени пътища в Албания са в ужасно състояние и лесно може да си строшите колата. Пътищата по изброените маршрути са горе долу ок, но се интересувайте как е пътя преди да тръгнете в дадена посока. Благодарение на пари от ЕС някои пътища са с нова настилка и са идеални.

Боян Димитров
Публикувано: (редактирано)

А защо просто не останете няколко дни в Албания? Това обикаляне и връщане на едно място не ми изглежда оптимално. Навремето аз направих следната обиколка - спанета Охрид, Берати, Джирокастър, Воскопое и излязох през Гърция. Пътищата бяха доста лоши, но още тогава оправяха голяма част от тях, така че според мене сега положението е в пъти по-добро. Даже и да се приеме, че това е доста натягане на програмата, направете си една мини обиколка. В деня с Тирана , от Тирана отидете на морето и направете една нощувка там. После Берат една нощувка и после през Преспанското езеро наобратно. Битоля, Делчево, като километри е по кратък от пътя през Едеса, но пък минаването през Гърция е много по-лесно, а и Едеса е доста добро попадение за разходка на път, за разлика от Битоля, която прилича на пазара в Димитровград.

Иначе до Охрид се стига от София за един ден. Път си е, но според мене е ок. Не съм много сигурен, че има какво да търсите в Скопие, ама ако Ви влече.

Редактирано от Боян Димитров

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.