Прескочи до съдържание

Колко още нови държави искате да посетите ?

Препоръчани мнения

Темата е инспирирана от поста на @Alexander

Моите са 10-12 ,но истински държа на не повече от 5.Част от останалите в момента са труднодостъпни откъм политически , логистични или чисто финансови съображения.Ако някога отида ок , ако не - няма драма.Напълно наясно съм, къде искам и къде ще се връщам отново и отново за да ги опозная още по-добре .Нямам потребност да разхищавам времето си другаде.А вие ? 

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 2
  • Замислям се 2
Връзка към коментар

Аз не водя бройка на посетени страни, нито имам планиран брой за посещаване, защото карам на вдъхновение. 🙂 Днес ще ме тегли едно, след време може да е друго. Не бих отишла някъде само за да се "запиша", че съм била там. Вместо Беларус (примерно) ще отида за амнайсти път в Италия. Имам по-силен интерес към природа и по-малки населени места, отколкото към съвременни мегаполиси. В Дубай ще ме почакат още доста време. 😉

Така че нямам точен отговор на въпроса колко. Важното е да са ми по-качествени и наситени изживяванията и все така да ме тресе предстартова треска преди по-интересните и любими дестинации. Че без нея не знам какво ще правя. 🙂

П.С. И още нещо - като чуя за магеланска "инвазия" в дадена страна, рязко спира да ми се ходи там точно тогава. 😂 И това не е лично отношение към никой от участниците, разбира се.

• Харесвам 14
  • Браво 2
Връзка към коментар

Може би има около 15-на държави, които много искам да посетя. И още 10-на, които също мога да вмъкна в списъка, но не са ми чак толкова на сърце. И една по една, ако съм здрава и финансите ми позволяват, ще ги отмятам от въображаемия си to-do list. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Аз не броя държави и предпочитам да си повтарям някои, вместо да видя по-скучна нова. Имам още към 18 непосетени страни в Европа, като ми се иска в оставащите ми примерно 40 години поне веднъж да посетя :biggrin: Е, освен Косово, Беларус и Молдова.

Отделно искам да видя почти всички в Океания, почти всички в Южна Америка и всъщност цяла Северна. В Африка също държа със сигурност на Южна Африка, Зимбабве, Замбия, Танзания, Мадагаскар, Намибия и Етиопия. И в Азия ми остават звездни дестинации като Виетнам, Китай, Мианмар, Непал, Папуа, някой и друг по-планински -Стан....

Значи общо всички интересни са под 100 в света, което показва, че не съм алчна. Но където има животни или планини, ще се опитам все някога да стигна. 

• Харесвам 14
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , Lindt каза:

Значи общо всички интересни са под 100 в света, което показва, че не съм алчна. Но където има животни или планини, ще се опитам все някога да стигна. 

Ами, не зачерквай Косово в такъв случай! 😉

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Като се има предвид, че по-голямата част от активния ми живот е зад гърба ми, радвам се на всяка нова страна!

Имам няколко (5-6) в графата "непременно", и други в "по възможност".

Имам и такива, за които не бих  страдала, ако не видя.

Но нищо в пътуванията вече не е на всяка цена!

• Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар

Като статистика в края на годината мога да кажа колко съм посетил.

Но да кажа колко искам да посетя е странно за мен. Има места по света, които искам да видя и посетя и те са избрани, защото съм харесал нещо в тях. Не съм ги избирал, защото са в определена държава или не, а просто защото са ми харесали.

Ако някога стигна до 200 държави, сигурно ще се замисля и колко са останали, но май ще е друг живот..

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Има толкова много красиви места по света, че ако можеше, бих посетила почти всички държави, в които не съм била. Но времето лети, не съм първа младост, каквото успея, успея... Наслаждавам се на това, което мога да видя. Имам си десетина държави на първа линия, които ме очакват, но когато обстоятелствата се променят... Например ми се ходеше в Ливан, но явно няма да стане.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Защо да е странно ? Аз примерно знам че няма да посетя Чад , Мали , Буркина Фасо или Бангладеш , защото едва ли ще намеря нещо толкова уникално,  заради което да се лиша от поредното пътуване до Италия , Франция или Норвегия да кажем.

• Харесвам 11
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , stanimir каза:

Защо да е странно ? Аз примерно знам че няма да посетя Чад , Мали , Буркина Фасо или Бангладеш , защото едва ли ще намеря нещо толкова уникално,  заради което да се лиша от поредното пътуване до Италия , Франция или Норвегия да кажем.

В Мали е едно от много малкото местата, които са ми останали, като цел и забележителност построена от човека, за другите съм съгласен, че не са кой знае какво.

Но аз лично искам да посетя още 73  държави 🙂 Едва ли ще се случи обаче, защото откакто започнах да снимам диви животни, много често повтарям скъпи дестинации и вместо да правя държави хахаха, правя кадри 

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Чудесна тема!

Щастлива съм,че попаднах в магеланци и имам възможността да се запознавам виртуално със страни от целия свят.

Защото: 

1.Светът е толкова голям и има толкова много красота навсякъде.А аз нямам време и желание да го обиколя.Затова благодаря на споделящите тук,че придобивам представа за много неща.

2.Радвам се на пътешествениците,за които обикалянето на континентите е вдъхновение,обогатяване и истинска наслада от живота.

3.Имам си моите пътешествия,мечтани и реализирани с много желание.

4.Знам,че никога няма да отида в повечето държави,причините са точно такива,каквито и са при @stanimir-политически , логистични или чисто финансови 

5.Не броя и не отмятам държави,вървя си по моя път и се наслаждавам по мой си начин на заобикалящите ме архитектура,история и култура във всяко посетено място.

6.Пътувам от дете.Когато бях по-млада(в момента съм на 56 години), посещавах музеи,силно туристически и "задължителни" места.Това отпадна,сега предпочитам да се мотая,да си пия кафето и да се разхождам дълго по малки улички.Е,има и музеи,които посещавам,предимно етнографски и художествени галерии.Напоследък,точно като @Argentique,чуя ли инвазия-бягам далеч.

7.Имам силен афинитет към балканския полуостров,желанието ми е да опозная онези малки и закътани местенца,за които съм разбрала от форума и от приятели.

8.Имам само една столица на балканския полуостров,която не съм посетила и това е Атина.

Изброих в 8 точки причините,поради които пътувам.И точно 8 са държавите,които бих искала да посетя.Ще ги запазя в тайна. 🥰Това е отговорът на въпроса в темата.

П.П.Имам малко тефтерче,в което водя много кратки записки за to do.Те са абсолютно реални.Само здраве да е за всички нас!

20241122_095251.jpg

• Харесвам 7
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 8 часа, Argentique каза:

П.С. И още нещо - като чуя за магеланска "инвазия" в дадена страна, рязко спира да ми се ходи там точно тогава.

Не ходи ли лятото до Балтийските страни?

Само не ми казвай, че си взела билети и за догодина 😛

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , jorocontrola каза:

Не ходи ли лятото до Балтийските страни?

Само не ми казвай, че си взела билети и за догодина 😛

Взех билетите в първия възможен ден и нямах идея, че ще стане такава тарапана. 😎
И понеже почти всички вече се отчетоха тази година, догодина няма да има инвазия. Пък и аз ще ходя да карам Мидсъмър с вещиците на Куршската коса, а там не е от най-популярните места във форума. :wink:

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Държавите, които много исках да посетя ги посетих. Еквадор, по-точно Галапагоси и Аржентина, по точно Патагония , Огнена земя и Игуасу. Сега го даваме лежерно, каквото дойде, а и Индонезия, с нейните 17500 острова винаги е на дневен ред. Предпочитам да повтарям, отколкото да скучая в безинтересни за мен държави.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Аз обичам да повтарям някои държави, но да откривам и нови. За мен баланса е важен. Искам да посетя отхвърлената от други магеланци Мали. Също Етиопия и Замбия. С уговорката, че за мен Замбия например не е 1 ден от Виктория. Така не броя изобщо нещо за посетено и видяно. Надявам се да видя поне тези три държави, а за другите-дано падне още нещо.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

В моите условно казано "списъци с желания" има не точно държави, а по-скоро места, природни обекти и образувания, флора и фауна, инженерни съоръжения, архитектурни обекти, събития (авиошоута, корабни регати, фестивали, възстановки, спортни състезания, концерти) - напр. Свалбард, Великденски острови,  Галапагос, Патагония, Лабрадор и Нюфаундленд, Големия бариерен риф, Антарктида ...
Да не говоря, че аз много си харесвам добрата, стара Европа и тук има още толкова неща, които искам да видя в Италия, Франция, Великобритания, Германия, Испания, Норвегия, Полша, че едва ли някога ще успея.   А за мой срам и на моята възраст, има и интересни градове, места и обекти в България, които още не съм посетил. :blush:

Иначе обичам статистиката и си отчитам държавите, които съм посетил, а те и не са чак толкова много, че да им изгубя бройката. :smile3:

• Харесвам 17
Връзка към коментар
преди 10 минути , Фил каза:

Да не говоря, че аз много си харесвам добрата, стара Европа и тук има още толкова неща, които искам да видя в Италия, Франция, Великобритания, Германия, Испания, Норвегия, Полша, че едва ли някога ще успея.   А за мой срам и на моята възраст, има и интересни градове и места в България, които още не съм посетил. :blush:

Европа си е the best,България също.Тези места могат да се посетят винаги,стига човек да е в добро здравословно състояние.

За тези, които искат,по-добре е първо да се посетят далечните дестинации.

Една моя позната,наборка,пътува много.

Предимно в Азия и Африка.Още не е била в Париж и споделя,че там може и с бастун да отиде след време.

Хубаво е,че си сбъднал една от мечтите си-олимпийски игри.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

При мен изборите започват с отхвърляне / но всяко правило си има изключения, например не исках да ходя в Дубай, но обстоятелствата ме заведоха в Дубай, Абу, Даби, Ал Айн, Шаржа/. Със сигурност не искам Африка и САЩ. Едва ли ще успея да посетя много от останалия свят, но предпочитам места с уникална природа и планини. Не исках Виена, но заради майка ми отидох. Финансовата страна  играе голяма роля в избора ☺️, също и желанията на близките, с които пътувам.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 42 минути , Фил каза:

Иначе обичам статистиката и си отчитам държавите, които съм посетил, а те и не са чак толкова много, че да им изгубя бройката. :smile3:

Това пък с отчитането е такава субективност... Примерно... имам влизане в Кения по официалния ред, с печат в паспорта и виза, нощувка на 10 км от летище зад триметрови огради, забавна вечер с местна хазяйка, трепане на комари, наблюдение на туземците по пътя (да не казвам един какво правеше 😎) и разходката на свиня-майка с пет прасенца край магистрала... Отделно на отиване ден от живота ми премина на тамошното летище и вече го знам наизуст. :biggrin:
Обаче ако ще водя статистика, с какви очи да кажа, че съм била в Кения? :wink:
Което поне за мен обезсмисля нелеката дейност, свързана с броене.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Държавите, които искам да посетя, не са константа и зависят от много неща. Например като гледам някой филм или прочета пътепис за определена държава и рязко ми се прихожда там, но после друга държава застава на челната позиция в скалата на желанията ми. Направила съм си един списък с десетина държави, които искам да посетя, но най-вероятно ще претърпи изменение. В списъка са Бразилия, Аржентина, Колумбия, Китай, Япония, Ливан, Оман, Южна Африка, Ботсвана,  Венецуела. Имам планирано пътуване с посещение на Тайланд, Камбожджа и Сингапур в началото на следващата година и  ако е рекъл Господ  за 2025 най-вероятносамо това ще са ми новите държави, защото пак ще ми отиде голяма част от отпуската.  Аз много обичам  и да повтарям любими дестинации и това ми пречи да увеличавам сериозно броя на посетените държави. Това лято например за първа година не отидох на любимата си почивка по Гръцките острови, защото обикалях 20 дни из Централна Америка и усещането  за гръцката безметежност ми липсваше, но с 25 -30 дни отпуска толкова. За напредналата "младост" съм си оставила  голяма част от европейските държави,  почти всичките балкански с малки изключения, когато няма да бързам, ще имам време, надявам се и да съм в добра форма, за да ми се получат нещата.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Списъци с желания не правя къде поради неорганизираност в сферата, къде заради разчитането на неочаквани „вдъхновения“ – факсове от Космоса. 😎 Отделно ми е противопоказно:
- търсех другарче за Мардин и Източна Турция, даже ме отделиха в тема, уж намерих и... земетресение, половината неща за гледане в Антакия изчезнаха;

- за Ливан писахме и се търсехме няколко човека и... греда;
- за Иран с този-онзи съм се разправяла и там греда...
(в Иран най ми се ходи от трите и то отдавна)
Затова моята „тактика“ е факс от Космоса, след пет минути вече съм с билет 😂 и после евентуално започва мисленето ама защо сега така направих. 🤣
А започна ли да мисля много предварително – птичето отлита, работата се разсъхва, билетите поскъпват. Ето вчера имах такъв случай. Значи не е било моето.

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 34 минути , Argentique каза:

Това пък с отчитането е такава субективност... Примерно... имам влизане в Кения по официалния ред, с печат в паспорта и виза, нощувка на 10 км от летище зад триметрови огради, забавна вечер с местна хазяйка, трепане на комари, наблюдение на туземците по пътя (да не казвам един какво правеше 😎) и разходката на свиня-майка с пет прасенца край магистрала... Отделно на отиване ден от живота ми премина на тамошното летище и вече го знам наизуст. :biggrin:
Обаче ако ще водя статистика, с какви очи да кажа, че съм била в Кения? :wink:
Което поне за мен обезсмисля нелеката дейност, свързана с броене.

Това с посещаването е много относително. Според мен можеш да си водиш Кения като посетена, но недостатъчно:) Все пак си нощувала там, контактувала си с местните. Но препоръчвам пак да отидеш, този път със сафари, почивката на океана можеш и да я скипнеш:) Аз например в Гърция и Турция съм ходила безброй пъти, обикаляла съм  ги надлъж и нашир, но не бих казала, че всичко съм видяла и още има не малко места и в двете държави, които  много искам да видя. А има хора, кото са ходили само в Солун и Одрин например, но си водят тези държави като посетени и  реално е така.  Както се писа по-горе, и в България има толкова много места, които не съм посетила за мой срам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ходи ми се в Иран, Китай, Русия, Етиопия (Отворих списъка на участниците на срещата на БРИКС и така си ги избрах 😄 😄 😄 ), Перу. Иначе с удоволствие си щъкам из Югоизточна Азия и бих посетил и други освен Виетнам, Тайланд, Камбоджа.

• Харесвам 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 9 минути , Asya Assenova каза:

Това с посещаването е много относително. Според мен можеш да си водиш Кения като посетена, но недостатъчно:)

Точно заради такива сложни сметки не водя статистика, а и тя магеланската статистика хич не е точна наука. 😜

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   6 магеланци

• Asya Assenova
    • Lirea
    • Svetulche
    • Граф Вронски
    • Kosta Grudov
    • jungfraujoch
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.