Прескочи до съдържание

Шоколад


Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

По подобие на темите за уиски, кафе, вино и бира пускам и за шоколади.

 

Пътя е дълъг, но си струва да се извърви според мен.

Години наред мислех, че топа са белгийски и швейцарските шоколади, както на времето си мислех, че италианското кафе е върха.

Обаче както  напоследък ми се случва, разбирам, че истината е доста по-различна.

 

преди 2-3 години пробвах шоколади в Колумбия с какао single origen, различни ферми и меко казано ми падна шапката.

На всичко отгоре бяха по-скъпи от Линдт и подобни хем за по-малко разфасовки, но разбрах че има защо да е така.

 

При последното посещение в Богота ходих на тест на шоколади, визирам над 50-60% до 100% какао от определени  ферми. 
Хем бях пробвал подобни, но пак ми се взе акъла.


IMG_6781.jpeg.5dacd74976e8ef0e653dcabd835dc646.jpegIMG_6782.jpeg.1ea5b86f9392a78c8deb06027e3aef9e.jpegIMG_6789.jpeg.0d53856a7b4333e54584a8e35f6fd9bc.jpeg

 

дори два с 80% с какао  от различни  ферми са коренни различни  на вкус, нищо общо със стандартните.

 

 

горещо препоръчвам на любителите на по-тъмни шоколади 


 

  • Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

А има ли в Европа (най-платежоспособния континент) пазар за тези продукти, едва ли разчитат само на местните ? Или са съвсем бутикови серии за ценители ? 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, stanimir каза:

А има ли в Европа (най-платежоспособния континент) пазар за тези продукти, едва ли разчитат само на местните ? Или са съвсем бутикови серии за ценители ? 

Срещал съм тук/там в Европа  от Tibito, те са най-големия производител на такъв тип шоколади, те бяха и първите от които ядох преди години, като сега си купих пак и от тях.

 

Разрови в гугъл, има! Сега видях примерно на този френски сайт, че имат. Цената е 11 евро за 80гр или  х3 горе долу, ама това е... На място вървят 3,5-4,5 евро за 70-80гр и няма намаления, за разлика от на Линдт примерно.

 

А собственика на Chuculat, докато бяхме в Ю.А. и се бях свързал с него по-рано, за да питам за шоколадите му, се оказа, че беше в Аликанте и щял да отваря магазин там и да разпространява в Испания. Та си писахме с него и ме изпрати на теста с връзки както се казва и се чудеха от къде го познавам служителите.

 

 

  • Харесвам 7
Публикувано:

Сетих се, че и в Мексико намерих един магазин с подобни шоколади, но само ценово бяха като в Европа, 8-10 долара, а реално не бяха на ниво.

Цена/качество май най-добре са колумбийските, ама то и за кафето е така.

 

 

 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 28 минути , Alexander каза:

Сетих се, че и в Мексико намерих един магазин с подобни шоколади, но само ценово бяха като в Европа, 8-10 долара, а реално не бяха на ниво.

Цена/качество май най-добре са колумбийските, ама то и за кафето е така.

 

 

 

Панамските също бяха на тази цена, купихме малко, но не ме впечатлиха. Сега имам още една причина да отида до Колумбия😀

  • Харесвам 3
Публикувано:

Темата малко ме изненадва. Не знам защо се сравняват дегустационни продукти от бутикови био ферми с индустриални шоколади, предназначени основно за износ.

Вярно, имам пристрастие към Линдт сред масовите шоколади, ама все пак представители на швейцарския шоколад са по-скоро Läderach

Аз не съм ценител на тъмния шоколад, но сещайки се за донесените шоколади от френски колега на Жижо, съм доста сигурна, че продуктите в Белгия Франция и Швейцария във високия клас шоколадови занаятчийници няма да отстъпят на тези в Латинска Америка и е доста вероятно цената им да е по-ниска. 

 

  • Харесвам 5
Публикувано:

Много харесах перуанския шоколад. В Лима ни заведоха в магазин за шоколадови изделия и ни показаха кой е най-хубавит според водачката, която е живяла 13 години во Перу. Несравним по какаов вкус с европейски видове и не чак толкова скъп.

  • Харесвам 3
Публикувано:
42 minutes ago, Дани Магелани said:

Къде, в какъв магазин, мога да купя оригинален дубайски шоколад в Дубай или в Абу Даби?

Доколкото знам оригиналният "дубайски шоколад" е на марката FIX и може да се поръчва от приложение deliveroo.ae.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 54 минути , Дани Магелани каза:

Къде, в какъв магазин, мога да купя оригинален дубайски шоколад в Дубай или в Абу Даби?

Имаше в някакво биомагазинче в приземния етаж на  the mall, ама един път се наканих да си взема да пробвам, и вече го бяха изяли 😞 

  • Благодаря 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 11 минути , Брани каза:

Имаше в някакво биомагазинче в приземния етаж на  the mall, ама един път се наканих да си взема да пробвам, и вече го бяха изяли 😞 

Аз съм в Абу Даби.

Бг дубайски шоколад съм яла. Питам за оригинален.

  • Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:

Не намерих от марка FIX. Намирам от други марки. Ще потърся и в Дубай. 

Цената варира от 30 до 60-70 дирхама за 1 шоколад.

Публикувано:

От къде се зароди тази истерия по "дубайския" шоколад не разбрах. Изведнъж всички луднаха по него. 

  • Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 6 минути , chandni каза:

От къде се зароди тази истерия по "дубайския" шоколад не разбрах. Изведнъж всички луднаха по него. 

В София се предлага на нескромни цени. Нормално да се запита човек какво му е толкова..

Не се изкушавам да го опитам, поне някой да ми беше подарил.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , chandni каза:

От къде се зароди тази истерия по "дубайския" шоколад не разбрах. Изведнъж всички луднаха по него. 

Аз още не съм успял да опитам ...

Ама то аз винаги вървя зад модите "на деня" ... 😞 

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Инфлуенсъри бол, всеки отишъл и се хвали в Инстаграм ...

Тука не съм чувал въобще за такова нещо, ама и контакти с такива хора нямам.

  • Харесвам 3
Публикувано:

Аз този хайп по дубайският шоколад не го разбирам. В Германия вече предлагат и мус от шам фъстък с кадаиф - за да си правиш сам  дубайски  шоколад.

 

  • Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

Май манията по дубайския шоколад подминава Франция, не съм видяла (засега) голям хайп по въпроса.

 

Иначе по темата - аз навремето, докато още ходех на Салона на шоколада, имах възможността да пробвам най-различни видове и произходи шоколад. Но като цяло, харесвам френския и белгийски тип шоколад (сигурно е и въпрос на навик), с различни видове пълнеж. 

Сега потърсих снимки от различните години (би трябвало да са публични):

- 2012г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.378896808854758&type=3

- 2017г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1492676634143431&type=3

- 2018г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1937153083029115&type=3

- 2019г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2533773873367030&type=3

 

Във Франция поначало се яде много шоколад (особено по Великден и Коледа), но хората залагат повече на местни марки или шоколатиери. Но пък много местни работят с производители от различни страни и така човек може да опита шоколад от различен произход като ходи в един и същи магазин. Мисля, че това е начинът на по-бутикови видове шоколад да станат популярни тук.

  • Харесвам 5
Публикувано:
1 hour ago, chandni said:

От къде се зароди тази истерия по "дубайския" шоколад не разбрах. Изведнъж всички луднаха по него. 

Tik-Tok.

Изборите в Румъния отмениха , но шоколада не спряха.

  • Шок 1
  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 минути , Роца каза:

Май манията по дубайския шоколад подминава Франция, не съм видяла (засега) голям хайп по въпроса.

 

Иначе по темата - аз навремето, докато още ходех на Салона на шоколада, имах възможността да пробвам най-различни видове и произходи шоколад. Но като цяло, харесвам френския и белгийски тип шоколад (сигурно е и въпрос на навик), с различни видове пълнеж. 

Сега потърсих снимки от различните години (би трябвало да са публични):

- 2012г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.378896808854758&type=3

- 2017г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1492676634143431&type=3

- 2018г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1937153083029115&type=3

- 2019г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2533773873367030&type=3

 

Във Франция поначало се яде много шоколад (особено по Великден и Коледа), но хората залагат повече на местни марки или шоколатиери. Но пък много местни работят с производители от различни страни и така човек може да опита шоколад от различен произход като ходи в един и същи магазин. Мисля, че това е начинът на по-бутикови видове шоколад да станат популярни тук.

Не знам дали проблема е при мен, но при мен линковете (от различни години от салона на шоколада) не водят до конкретни публикации, а просто ме праща във моя ФБ и не виждам снимки на шоколад 🙂

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , Бръмбар каза:

Не знам дали проблема е при мен, но при мен линковете (от различни години от салона на шоколада) не водят до конкретни публикации, а просто ме праща във моя ФБ и не виждам снимки на шоколад 🙂

Хмммм, странно. Би трябвало да водят към албумите във ФБ на Мармотника, които са публични. Ще погледна да видя дали мога да ги оправя.

П.П. Редактирам - като копирам линка и вляза извън профила си, виждам албумите. 

Евентуално опитай през този линк, който трябва да води към всички албуми в профила на блога:  https://www.facebook.com/Marmottesetchocolat/photos_albums

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Не знам друго, но аз без шоколад не мога просто! Всеки ден си хаправм и то стабилно 😄

А сега като видях на Световно ниво, че какао (и не само какаото) няма, просто не ми се мисли какво ще стане с шоколада, очаквам Милката да стане спокойно от 2,50 лв. около 4,50 или 5,00 лева 😇

 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Линт за съжаление много се изложиха като сами си признаха, че не ползват най-качествените съставки ами е просто маркетинг трик от тяхна страна. Това си го признаха заради нещата дето наизлязоха за тях, че има високи нива на олово в техните шоколади .

Сега , не че ги защитавам, защото не харесвам да ме лъжат като потребител, но оловни частици може да попаднат в какаови зърна от средата в която ги гледат, или от почвата , зависи и къде ги съхраняват и тн 

https://www.dailymail.co.uk/yourmoney/article-14080745/lindt-chocolate-lawsuit-bombshell-admission-ingredients-lead.html

https://nypost.com/2024/11/14/lifestyle/lindt-makes-bombshell-admission-about-its-expertly-crafted-chocolate-amid-lawsuit/

https://news.bloomberglaw.com/product-liability-and-toxics-law/lindt-cant-dodge-dark-chocolate-lead-levels-deception-lawsuit

 

Иначе за мен най-добрите шоколади са тези на Пиер Ерме 

https://www.pierreherme.com/fr/chocolats.html

 

 

  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.