Alexander Публикувано: 31 декември, 2024 Публикувано: 31 декември, 2024 По подобие на темите за уиски, кафе, вино и бира пускам и за шоколади. Пътя е дълъг, но си струва да се извърви според мен. Години наред мислех, че топа са белгийски и швейцарските шоколади, както на времето си мислех, че италианското кафе е върха. Обаче както напоследък ми се случва, разбирам, че истината е доста по-различна. преди 2-3 години пробвах шоколади в Колумбия с какао single origen, различни ферми и меко казано ми падна шапката. На всичко отгоре бяха по-скъпи от Линдт и подобни хем за по-малко разфасовки, но разбрах че има защо да е така. При последното посещение в Богота ходих на тест на шоколади, визирам над 50-60% до 100% какао от определени ферми. Хем бях пробвал подобни, но пак ми се взе акъла. дори два с 80% с какао от различни ферми са коренни различни на вкус, нищо общо със стандартните. горещо препоръчвам на любителите на по-тъмни шоколади 18 1 1
Marisha Публикувано: 31 декември, 2024 Публикувано: 31 декември, 2024 Ние ходихме в Панама, също бяха съвсем различни. И също много по-скъпи. 4
stanimir Публикувано: 1 януари Публикувано: 1 януари А има ли в Европа (най-платежоспособния континент) пазар за тези продукти, едва ли разчитат само на местните ? Или са съвсем бутикови серии за ценители ? 1
Alexander Публикувано: 1 януари Автор Публикувано: 1 януари преди 1 час, stanimir каза: А има ли в Европа (най-платежоспособния континент) пазар за тези продукти, едва ли разчитат само на местните ? Или са съвсем бутикови серии за ценители ? Срещал съм тук/там в Европа от Tibito, те са най-големия производител на такъв тип шоколади, те бяха и първите от които ядох преди години, като сега си купих пак и от тях. Разрови в гугъл, има! Сега видях примерно на този френски сайт, че имат. Цената е 11 евро за 80гр или х3 горе долу, ама това е... На място вървят 3,5-4,5 евро за 70-80гр и няма намаления, за разлика от на Линдт примерно. А собственика на Chuculat, докато бяхме в Ю.А. и се бях свързал с него по-рано, за да питам за шоколадите му, се оказа, че беше в Аликанте и щял да отваря магазин там и да разпространява в Испания. Та си писахме с него и ме изпрати на теста с връзки както се казва и се чудеха от къде го познавам служителите. 7
Alexander Публикувано: 1 януари Автор Публикувано: 1 януари Сетих се, че и в Мексико намерих един магазин с подобни шоколади, но само ценово бяха като в Европа, 8-10 долара, а реално не бяха на ниво. Цена/качество май най-добре са колумбийските, ама то и за кафето е така. 1
Marisha Публикувано: 1 януари Публикувано: 1 януари преди 28 минути , Alexander каза: Сетих се, че и в Мексико намерих един магазин с подобни шоколади, но само ценово бяха като в Европа, 8-10 долара, а реално не бяха на ниво. Цена/качество май най-добре са колумбийските, ама то и за кафето е така. Панамските също бяха на тази цена, купихме малко, но не ме впечатлиха. Сега имам още една причина да отида до Колумбия😀 3
Lindt Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари Темата малко ме изненадва. Не знам защо се сравняват дегустационни продукти от бутикови био ферми с индустриални шоколади, предназначени основно за износ. Вярно, имам пристрастие към Линдт сред масовите шоколади, ама все пак представители на швейцарския шоколад са по-скоро Läderach. Аз не съм ценител на тъмния шоколад, но сещайки се за донесените шоколади от френски колега на Жижо, съм доста сигурна, че продуктите в Белгия Франция и Швейцария във високия клас шоколадови занаятчийници няма да отстъпят на тези в Латинска Америка и е доста вероятно цената им да е по-ниска. 5
Anna Kalinovska Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари Много харесах перуанския шоколад. В Лима ни заведоха в магазин за шоколадови изделия и ни показаха кой е най-хубавит според водачката, която е живяла 13 години во Перу. Несравним по какаов вкус с европейски видове и не чак толкова скъп. 3
Дани Магелани Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари Къде, в какъв магазин, мога да купя оригинален дубайски шоколад в Дубай или в Абу Даби?
Martinaa Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари 42 minutes ago, Дани Магелани said: Къде, в какъв магазин, мога да купя оригинален дубайски шоколад в Дубай или в Абу Даби? Доколкото знам оригиналният "дубайски шоколад" е на марката FIX и може да се поръчва от приложение deliveroo.ae. 1 1
Брани Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари преди 54 минути , Дани Магелани каза: Къде, в какъв магазин, мога да купя оригинален дубайски шоколад в Дубай или в Абу Даби? Имаше в някакво биомагазинче в приземния етаж на the mall, ама един път се наканих да си взема да пробвам, и вече го бяха изяли 😞 1
Дани Магелани Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари преди 11 минути , Брани каза: Имаше в някакво биомагазинче в приземния етаж на the mall, ама един път се наканих да си взема да пробвам, и вече го бяха изяли 😞 Аз съм в Абу Даби. Бг дубайски шоколад съм яла. Питам за оригинален. 1
Дани Магелани Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари Не намерих от марка FIX. Намирам от други марки. Ще потърся и в Дубай. Цената варира от 30 до 60-70 дирхама за 1 шоколад.
stanimir Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари Или е на FIX или не е оригинален.Такива вече има всякакви.Все едно да ядеш Lay's или чипс на Lidl. 4
chandni Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари От къде се зароди тази истерия по "дубайския" шоколад не разбрах. Изведнъж всички луднаха по него. 4 1
Anna Kalinovska Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари преди 6 минути , chandni каза: От къде се зароди тази истерия по "дубайския" шоколад не разбрах. Изведнъж всички луднаха по него. В София се предлага на нескромни цени. Нормално да се запита човек какво му е толкова.. Не се изкушавам да го опитам, поне някой да ми беше подарил. 1
Брани Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари преди 4 минути , chandni каза: От къде се зароди тази истерия по "дубайския" шоколад не разбрах. Изведнъж всички луднаха по него. Аз още не съм успял да опитам ... Ама то аз винаги вървя зад модите "на деня" ... 😞 1 1
neuromancer Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари Инфлуенсъри бол, всеки отишъл и се хвали в Инстаграм ... Тука не съм чувал въобще за такова нещо, ама и контакти с такива хора нямам. 3
Velyana Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари Аз този хайп по дубайският шоколад не го разбирам. В Германия вече предлагат и мус от шам фъстък с кадаиф - за да си правиш сам дубайски шоколад. 4 1
Роца Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари Май манията по дубайския шоколад подминава Франция, не съм видяла (засега) голям хайп по въпроса. Иначе по темата - аз навремето, докато още ходех на Салона на шоколада, имах възможността да пробвам най-различни видове и произходи шоколад. Но като цяло, харесвам френския и белгийски тип шоколад (сигурно е и въпрос на навик), с различни видове пълнеж. Сега потърсих снимки от различните години (би трябвало да са публични): - 2012г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.378896808854758&type=3 - 2017г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1492676634143431&type=3 - 2018г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1937153083029115&type=3 - 2019г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2533773873367030&type=3 Във Франция поначало се яде много шоколад (особено по Великден и Коледа), но хората залагат повече на местни марки или шоколатиери. Но пък много местни работят с производители от различни страни и така човек може да опита шоколад от различен произход като ходи в един и същи магазин. Мисля, че това е начинът на по-бутикови видове шоколад да станат популярни тук. 5
stanimir Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари 1 hour ago, chandni said: От къде се зароди тази истерия по "дубайския" шоколад не разбрах. Изведнъж всички луднаха по него. Tik-Tok. Изборите в Румъния отмениха , но шоколада не спряха. 1 4 1
Бръмбар Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари преди 2 минути , Роца каза: Май манията по дубайския шоколад подминава Франция, не съм видяла (засега) голям хайп по въпроса. Иначе по темата - аз навремето, докато още ходех на Салона на шоколада, имах възможността да пробвам най-различни видове и произходи шоколад. Но като цяло, харесвам френския и белгийски тип шоколад (сигурно е и въпрос на навик), с различни видове пълнеж. Сега потърсих снимки от различните години (би трябвало да са публични): - 2012г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.378896808854758&type=3 - 2017г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1492676634143431&type=3 - 2018г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1937153083029115&type=3 - 2019г - https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2533773873367030&type=3 Във Франция поначало се яде много шоколад (особено по Великден и Коледа), но хората залагат повече на местни марки или шоколатиери. Но пък много местни работят с производители от различни страни и така човек може да опита шоколад от различен произход като ходи в един и същи магазин. Мисля, че това е начинът на по-бутикови видове шоколад да станат популярни тук. Не знам дали проблема е при мен, но при мен линковете (от различни години от салона на шоколада) не водят до конкретни публикации, а просто ме праща във моя ФБ и не виждам снимки на шоколад 🙂 2
Роца Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари преди 4 минути , Бръмбар каза: Не знам дали проблема е при мен, но при мен линковете (от различни години от салона на шоколада) не водят до конкретни публикации, а просто ме праща във моя ФБ и не виждам снимки на шоколад 🙂 Хмммм, странно. Би трябвало да водят към албумите във ФБ на Мармотника, които са публични. Ще погледна да видя дали мога да ги оправя. П.П. Редактирам - като копирам линка и вляза извън профила си, виждам албумите. Евентуално опитай през този линк, който трябва да води към всички албуми в профила на блога: https://www.facebook.com/Marmottesetchocolat/photos_albums 2 1
Иван Попов Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари Не знам друго, но аз без шоколад не мога просто! Всеки ден си хаправм и то стабилно 😄 А сега като видях на Световно ниво, че какао (и не само какаото) няма, просто не ми се мисли какво ще стане с шоколада, очаквам Милката да стане спокойно от 2,50 лв. около 4,50 или 5,00 лева 😇 2
infectedmushroom Публикувано: 3 януари Публикувано: 3 януари Линт за съжаление много се изложиха като сами си признаха, че не ползват най-качествените съставки ами е просто маркетинг трик от тяхна страна. Това си го признаха заради нещата дето наизлязоха за тях, че има високи нива на олово в техните шоколади . Сега , не че ги защитавам, защото не харесвам да ме лъжат като потребител, но оловни частици може да попаднат в какаови зърна от средата в която ги гледат, или от почвата , зависи и къде ги съхраняват и тн https://www.dailymail.co.uk/yourmoney/article-14080745/lindt-chocolate-lawsuit-bombshell-admission-ingredients-lead.html https://nypost.com/2024/11/14/lifestyle/lindt-makes-bombshell-admission-about-its-expertly-crafted-chocolate-amid-lawsuit/ https://news.bloomberglaw.com/product-liability-and-toxics-law/lindt-cant-dodge-dark-chocolate-lead-levels-deception-lawsuit Иначе за мен най-добрите шоколади са тези на Пиер Ерме https://www.pierreherme.com/fr/chocolats.html 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега