Прескочи до съдържание

Чили - обмяна на валута и плащане

Препоръчани мнения

Публикувано:

Вече сме в Чили, Пуерто Наталес, тръгнах да обръщам валута, за джобни, докато се ориентирам в обстановката.

Долар и евро - на един курс - купува 950 (на автогарата беше най-добрия курс, в Пуерто Наталес е 910).

Плащане през карта Револют - хваща си го на почти 1000, колкото е курс продава на бюрата. 
Тоест, през карта е доста по-изгодно, забелязах, че навсякъде по дефолт си вадят ПОС-Терминалите, което би трябвало да означава, че така повече се плаща.

Единствено по хотелите трябва да се внимава - или плащане кеш - в щатски долари, или с кредитна карта. На дебитната и песото начислявали 19% ДДС. Защо - така и не разбрах, но изрично ми обясниха каква е разликата…

Първи впечатления от Чили - прекрасни (освен климата🫣). Върна ми се настроението…след Аржентина.

Такси от автогарата до центъра - 2,5 долара. За същото разстояние в Калафате искаха между 11 и 30 (до по крайните хотели)…

• Харесвам 4
Публикувано:

При плащането на сметки в който и да е ресторант винаги ни добавят 10% обслужване. Може да го откажете, ако не сте доволни, аз не съм, така или иначе винаги оставям.

Но е добре да се знае - бакшиш не се оставя, той вече е включен.

Навсякъде плащах с карта, навсякъде курса е по-добър от това да сменяте валута. Само за дребни нужди трябва кеш - по сергии, таксита или бакшишчета на товарачи и разни дребни услуги.

Иначе днес в Сантяго видях курс, който горе-долу доближава истината - купуваха долара за 980

• Харесвам 2
Публикувано:

Две неща да вмъкна за евентуалния ви престой в Чили:

1. На границата ви издават нещо като голям касов бон -  всъщност е нещо като QR код, с надпис PDI.

Това е изключително важен документ, искат ви го навсякъде - в хотел, рентакар компаниите, абе на много места. Равносилен е на паспорта честно казано. Аз за две бройки да го хвърля, добре че след границата се озовах директно в хотела и нямаше къде да го изхвърля😀

2. На много туристически обекти трябва предварително да си купите билет и да се регистрирате, иначе няма да ви пуснат. Вчера за малко да изям дебелия, днес обаче го изядох. Не че не си намерих решение, и то по-добро… Но като отидете примерно на Piedras Rojas, няма интернет, съответно няма и влизане. Няма ПОС терминал, няма кеш, няма и Земи тия кинти тук под масата. Изгониха ни като мръсни кучета, след 120 км каране. Но мирадора на 2 км след описания вход пък е в пъти по-добър, че и безплатен. Дори и местен тур гид ни го каза като се засякохме там. Каза - аз отдавна не им го причинявам това на туристите, да ги мъкна на официалното място. Тук е в пъти по-добре…

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.