Прескочи до съдържание

Discover EU- бюджетно пътуване за младежи

Velmar

Препоръчани мнения

Публикувано:

Опитвам се да помогна или поне насоча група младежи, сред които и собственото ми отскоро пълнолетно дете, как  да организират по най-добрия начин самостоятелно пътуване в Европа по програмата DiscoverEU на Европейския съюз. Предполагам повечето от вас са наясно, че това е инициатива на ЕС, която дава възможност на млади хора от страните членки да пътуват из Европа безплатно, като подсигуряват безплатни влакови билети за пътуване  с цел опознаване на Европа. Та- много са ентусиазирани  и мислят да реализират това приключенско начинание през лятото. Ясно  е че месец шляене няма да финансираме като родители, но седмица мисля че би бил добър вариант. Не зная откъде да започна с въпросите, защото са много или пък са все още неясни, но ще се опитам да нахвърлям основните идеи  по темата ,които ни се въртят в главата.Пък се надявам някой да има и личен опит или поглед върху  такова пътуване. 

Засега е ясно че ще пътуват от тук със самолет чрез някоя от нискотарифните компании  до някоя държава и оттам ще се чертае маршрут.Италия е задължителна, Швейцария споменаха заради Бернина Експрес и гледките.И вече дали Франция или Испания...А може би нещо друго ще изникне като добра комбинация.

Спонтанността и приключенстването  искам да го избегна , за да  си спестя доколкото мога допълнинтелни бели коси и безсъние .Искам да им резервирам всичко по пътя и да имат основна програма доколкото може и нещата да са предвидими .

Ще търсим бюджетни , но и интересни места  за настаняване и посещение.Надяваме се това няма да намали емоцията и тръпката от приключението.

Когато се избистрят точките по маршрута ще мислим и организацията по градовете.

Вие сте 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз правих едно Discover EU пътуване преди години и съм съгласен, че предварителна организация на целия маршрут ще е категоричен плюс. Аз си бях организирал само половината и към края на пътуването това доведе до пропускане на влакове от мотаене, спане на диван в Будапеща, отменена резервация поради неявяване, спане в стая с 15 бежанци и плащане на румънец да ме закара на летище Шарлероа в 5 сутринта. Майка ми естествено не бе особено впечатлена от тази част на пътуването… а аз поне научих за себе си как не искам да пътувам в бъдеще.

Когато сестра ми тръгна на същото пътуване години по-късно се постарах да предотвратя подобни ситуации при нея и тя си изкара доста по-приятно.

От към организация мога да посъветвам да се лети до дадена точка в Европа, която да бъде в началото на маршрута и да се лети обратно от друга, която да бъде в края. Аз тръгнах с влака директно от България, което също не го препоръчвам. Предполагам ще ползват паса със 7 дни за пътуване в рамките на месец, така че е добре да се планират хубаво отсечките от рано. Някои къси и евтини разстояния биха били доста по-практични да се минат с автобус или с купен билет за влак, за да не се изразходва ден за пътуване от паса и да може да се усвои максимално стойността му. От към продължителност ще посъветвам минимум половин месец, все пак 7 дни са отделени само за пътуване и трябва да имат достатъчно време да разгледат местата, на които ще се спрат. По възможност бих заложил на 20тина дни, моите две седмици ми се сториха голямо препускане и не ми останаха особено много спомени от градове в които съм бил ден, ден и половина.

Маршрута вече е нещо строго индивидуално, така че няма да давам съвети там. Единствено ще спомена за Бернина Експрес, сестра ми много искаше да го включи в програмата си и планира маршрута си специално около него. Оказа се обаче, че трябва да се резервира място в допълнение на пас-а, което по спомен не беше никак евтино, но по-лошото беше, че уцели доста мъгливо време в Алпите и не успя да види почти никакви гледки от влака. Просто да имате предвид, че реалността може да не отговори на очакванията.

• Харесвам 2
Публикувано:

С влак ще е супер из държави като Италия, Австрия, Швейцария , Франция. За една седмица не съм сигурен колко може да се види и да стане това, може би 2 седмици по-добре. 

Тази програма не съм я правил , не я и знаех дори, но съм ходил на бригади в Америка 2 пъти като студент,вече 11 години минаха, но до ден днешен са ми едни от най-хубавите моменти , точно защото имаше приключения и спонтанности дето ти искаш да ги избегнеш. Няма от какво да те е страх , даже бих ти казал да се допиташ до тях, да ти кажат къде искат да идат, какво искат да видят и тогава заедно да сглобите нещо . Щом са изявили желание да го направят съм сигурен, че имат някаква идея 

• Харесвам 2
Публикувано:

Много благодаря за споделеното. Тия екстремни случки  не искам и да си ги помислям че може да се случат 🙂  Настръхвам само при мисълта.Идеите за хостели и гари по тъмно   ме напрягат дори....Все пак говорим за няколко момичета. Времето е ограничено и поради кандидат  студентска кампания, ще искат и на море да идат....и какво ли още не.Тя тази ваканция не е безкрайна все пак.По-скоро ще  се ограничат в местата, които ще посетят за сметка на времето.Препускане за едното чекване е абсурдно.

За Италия едната идея е около Милано и езерата, или около Чинкуе тере .Днешната младеж пътуват много  и са натрупали доста туристически опит, което усложнява и избора на места за посещение, които да не са  посетени от по-голямата част от групата поне.

Ако се продължи към Френската Ривиера  проблемът е че отиваме към скъпи градове и скъпо настаняване в топ сезона....

Някакви съвети и  идеи за началния и краен  бюджетен полет ,който може да намерим  по това време на годината? Ако изходим от това, ще направим програма между въпросните места

• Харесвам 1
Публикувано:

Няма и нужда да мислите много за подобни случки. Непредвидени неща ще се случат със сигурност, но с малко повече планиране и предвидливост няма да е нищо фатално. 90% от хостелите, и повечето гари също са си напълно ок. Все пак и аз и сестра ми сме правили пътуването напълно сами и нищо лошо не ни се е случвало 😉

От към бюджетно връщане към България през лятото се сещам само за Италия. Бергамо, но вероятно може и през другите летища. Френската ривиера става наистина скъпа през това време на годината, а и полетите от Ница обикновено са на доста висока цена. 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.